Administrar

Avui som estat a la presó de Palma (Blog Picalsud)

pobler | 25 Agost, 2008 12:23 | facebook.com

Una primera visita a la presó de Palma


Avui som estat a la presó de Palma.
A la fi, he pogut mantenir la meva primera trobada amb el bon amic i company de lluites de tota casta, n'Agustí Baró. Hi roman reclòs des del proppassat dia 30 de juliol -per manca de pagament familiar...-

No resulta gens fàcil aconseguir-ho. No hi tenc gens ni mica de bo... Han hagut de passar més de tres setmanes!

Malgrat tot, la d'avui no és la primera vegada que m'hi faig present, en aquell “reducte denigrant i degradant”, tant per a qui hi roman reclòs o treballant en aquell recinte carcerari, com per a qui mira d'acostar-s'hi amb una mica d'afecte, d'estimació, delicadesa!

Ja m'hi havia fet present abans, com a membre de l'Associació Drets Humans de Mallorca. Hi anàvem a visitar una altra casta de presos: els que romanen reclosos al mòdul d'aïllament! He de reconèixer que aleshores no vaig poder resistir-ho gaire temps! La presó de Palma és crua. Dura. Inhumana...

No ha d'estranyar que resulti molt trist haver d'acompanyar un amic teu el dia que ingressa a la presó, d'ordre d'un senyor jutge.
I no deixa de ser-ho, tampoc, quan s'hi aconsegueix de visitar-lo per primera vegada!

La trobada d'avui amb n'Agustí Baró ha estat molt emotiva: sa mare, son pare i jo, veient-lo i mirant-lo, a l'altra banda del vidre, dins aquell recinte farcit d'una quarantena d'altres presos, on ens parlàvem a través d'un telèfon (que se sentia tan malament...)

No puc deixar d'expressar i reflectir en aquest blog meu la primera idea que em ve al cap tot just entrar-hi.
Mentre esperam que ens autoritzin a entrar dins del recinte -a les presons, el temps no compta!-, pegant una ullada ràpida al meu entorn més immediat, m'adon d'un fet que em colpeix durament l'ànima: d'entre el centenar de persones -majoritàriament dones i infants- que en aquell torn nostre visitam presos -majoritàriament homes-, s'hi mostren ben minoritàries les persones de raça blanca: crec que no arriben a la dotzena -i d'Europa de l'Est?!-

La resta? Negres, africanes, magribines, gitanes, morenes, asiàtiques i/o sudamericanes...

Qualcú, alguna institució, alguna entitat, alguna Conselleria “antiracista declarada”, no s'anima a fer algun tipus d'estudi detallat sobre quines són les races humanes que s'hi veuen més representades a l'interior d'una presó com la de Palma?!

Seria bo que no es conformassin a donar-ne fredament dades numèriques. Molt millor si s'arriben a analitzar-ne acuradament les causes, a saber de bon de veres el per què de tot plegat, i a aplicar-hi les mesures correctores que hi facin falta!

Tant de bo que no solament no s'accepti, sinó que s'hi rebutgi ben de ple, qualsevol intent de solució que apunti a atorgar certs privilegis de casta a determinades persones empresonades, considerades i/o tractades com a de rang superior...

http://cil.cecili.cat/post/56039 Sun, 24 Aug 2008 00:34:36 +0200


La presó de Palma, reducte denigrant i degradant


En degradant i denigrant reducte s'està convertint aquest recinte, de teulada blava immensa, a l'ombra de la qual s'aixopluguen i romanen recloses centenars de persones considerades delinqüents a Palma.

Un degradant reducte. Efectivament. En atansar-s'hi, hom pot constatar que s'hi aconsegueix l'objectiu de desposseir de la dignitat humana qualsevol persona. Envileix a qui s'hi acosta, fins a límits increïbles i inimaginables.

Un denigrant reducte. També s'hi veu ben a les clares, ningú no ho pot negar, que contribueix a posar la gent en molt mala fama. La que hi roman reclosa, la que hi treballa, i la que s'hi acosta.

Un reducte degradant i denigrant alhora.

Aquesta obra d'enginyeria avançada, fortificació completament tancada, convertida en un dels llocs i/o situacions més difícils d'expugnar, s'aixeca amenaçant a la vorera esquerra de la carretera Palma-Sóller, a molt poques passes de l'antic centre penitenciari, la presó provincial de Balears.


Centre penitenciari de Palma, a la carretera de Sóller
(Foto: P i c a l s u d)

Des que hi acompany el bon amic meu, el mateix dia que ingressa a la presó de Palma, -moment en què se'm posa la pell de gallina quan he de comprovar en carn pròpia que resulta molt crua, molt dura i molt inhumana una situació d'aquestes característiques-, han hagut de passar alguns dies fins que arrib a saber i tenir una mica aclarit què he de fer per poder posar-m'hi en contacte.

No hi ha hagut manera d'aconseguir-ho fins passats quatre dies després. I això que ho he intentat de totes les maneres possibles:

  • - Demanant-ho allà mateix, el mateix dia de l'entrada... Se'm dóna un fullet molt malgarbat, indigne i irrespectuós, redactat íntegrament i únicament en castellà, amb una lletra tan petita que fa que t'hagis de traure els ulls per arribar a saber què hi ha escrit!
    La ciutadania d'aquestes illes nostres es mereix, certament, una mica més de respecte per part d'Institucions Penitenciàries!
  • - Anant-hi personalment, a peu... Justament, en aquell moment no és hora d'atendre el públic i, a més a més, és cap de setmana.

  • Marcant el número de "telèfon d'informació a l'exterior" recaptat als moments primers -971 22 42 06-... només s'atén en horari d'oficines i roman gairebé sempre ocupat...

  • Enviant-hi missatges electrònics a capellans de la presó, informant-hi del cas... no deuen haver tengut temps de contestar-me encara...

  • Fent consultes al misser del meu amic... m'he de llevar del cap la idea que allò sigui cap hotel de cinc estrelles...

A la fi, quatre dies després d'haver ingressat a la presó de Palma el meu amic, arrib a saber què he de fer per poder accedir a contactar-hi d'una manera o una altra:

Li he d'escriure una carta... no la hi puc dur personalment, a la presó... la hi he d'enviar per correu ordinari, al seu nom, amb l'adreça postal Apartat de Correus 2016 (Palma de Mallorca. Imprescindible posar-hi el remitent!)

I a esperar s'ha dit!

Segons se'm diu, un cop he pogut contactar per telèfon amb Treballadores Socials de la presó de Palma a través del 971 22 42 00, d'alguna manera arribaré a saber que la carta enviada ha arribat efectivament al destinatari...!!!

Què hi he de posar, necessàriament, a l'interior del sobre, perquè el meu amic pugui aconseguir que jo pugui visitar-lo, com a molt, un dia a la setmana, dissabte o diumenge, si el director de la presó hi ve a bé i ho autoritza?

Idò, en aquesta carta, hi he de posar totes aquestes dades:

  • El meu nom i els meus llinatges
  • El número del meu DOI
  • El número del meu telèfon
  • I, sorpresa! UNA FOTOCÒPIA DE LA DARRERA FACTURA DEL MEU TELÈFON, que acrediti que efectivament el número que hi pos figura a nom meu!!!!!!!!!!!!
    I, és clar, totes les altres dades meves personals i de trucades telefòniques que s'hi pengen, vaja!!!!!!!!!!!

Davant d'això, qui pot pensar i creure, ni que sia per un instant molt breu, que aquesta presó de Palma no és cap reducte degradant i denigrant alhora? ! Vos puc assegurar que jo m'hi he sentit degradat i denigrat alhora, aquests dies passats!

Certíssimament!

No tan sols degrada i denigra la gent que es troba dintre. També denigra i degrada la dignitat de molta gent que es troba fora i que voldria acostar-s'hi amb la millor de les bones intencions.

Fins i tot, quan no pretén cap altra cosa que complir amb una d'aquelles vuit obres de misericòrdia que s'assenyalaven al catecisme catòlic d'altres temps: visitar presos...

Cecili Buele i Ramis
Mallorca, agost 2008.

NOTA catòlica:
59. La tradició espiritual de l'Església, seguint una indicació específica de Crist (cf. Mt 25,36), ha reconegut en la visita als presos una de les obres de misericòrdia corporal. Els que es troben en aquesta situació tenen una necessitat especial de ser visitats... (Exhortació apostòlica postsinodal Sacramentum Caritatis del Sant Pare Benet XVI a l'episcopat, al clergat, a les persones consagrades i als fidels laics, 22 de febrer de 2007)

AMÈN! AIXÍ SIA!.

Blog Picalsud


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS