Administrar

Més corrupció política a Mallorca: el cas Turisme Jove, Bartomeu Vicens, Rodrigo de Santos, Maximilià Morales, Eugenio Hidalgo...

pobler | 15 Agost, 2008 16:56 | facebook.com

Els detinguts pel cas Turisme Jove, pendents de la decisió judicial


El PP expulsa l'ex-cap de Serveis de Turisme Jove i en suspèn cautelarment l'ex-gerent pel cas de pressumpta corrupció a l'entitat durant el govern de Jaume Matas · El fiscal demana presó incondicional i incomunicada per a un dels acusats


El cas del consorci balear de Turisme Jove és en mans de la justícia. Anit, i després d'interrogar durant més de tres hores l'ex-director general del Joventut, Juan Francisco Gálvez, el jutge ordenà el registre del domicili d'aquest. Això, quan encara quedava pendent la declaració de l'ex-dona del principal inculpat, l'ex-cap de Serveis de l'entitat, Juan Francisco Gosálbez. Es tracta d'un nou cas de corrupció del govern de Jaume Matas.

El Partit Popular balear ha decidit prendre mesures i ha expulsat l'ex-cap de Serveis. Pel que fa a l'ex-gerent, Damià Amengual, l'ha suspès cautelarment. Hores abans, el vice-secretari general del PP, Antoni Pastor, demanava disculpes en nom del partit a tots els els ciutadans de les Illes pels casos de corrupció.

Tant Gosálbez com Amengual passaren ahir per dependències judicial. El ministeri fiscal demanà presó incondicional i incomunicada sense fiança per al primer. La petició la va fer després de la negativa a declarar davant el jutge pel presumpte cas de corrupció.


Diligències complicades

El fiscal Miquel Àngel Subirán ha dit que les diligències del cas Turisme Jove eren més complicades del que preveia, perquè cada cop apareixen nous implicats amb què no comptava. De moment, són dotze les persones que la policia ha detingut en relació al cas.

Entre els implicats hi ha polítics, constructors i un agent de viatges, algun dels quals van confessar haver cobrat comissions il·legals dels responsables del consorci. Els investigadors sospiten que poden haver malversat fins a tres milions d'euros.

VilaWeb


Esquerra Unida ha estat la primera a ser contundent amb aquest nou cas de corrupció, i en un dur comunicat fet públic aquests dies demana, molt justament, apartar de la vida pública les persones condemnades judicialment per casos de corrupció. (Miquel López Crespí)


Bartomeu Vicens, Rodrigo de Santos, Maximilià Morales, Eugenio Hidalgo... la corrupció política a Mallorca



Bartomeu Vicens

La situació de corrupció política a les Illes mai no havia arribat al grau del present. No volem dir que abans no existís. El que afirmam és que uns anys abans era secreta, amagada, no hi intervenia, potser per manca de proves, la Fiscalia Anticorrupció. Ara sortim a un cas de corrupció per setmana, amb implicats que formen part del més “selecte” de la classe política del règim. Qui no recorda els afers de la mà dreta de Catalina Cirer, Rodrigo de Santos, i els setanta mil euros gastats a cases de mal viure i drogues? Però també hem estat testimonis del judici a l’exbatle d’Andratx, Eugenio Higalgo, i els seus assessors i col·laboradors en les malifetes. Ben present en la memòria tenim encara el cas Rasputín, la història dels falsos certificats dels cavallistes, els 700.000 euros estafats per Damià Vidal, l’exdirector gerent de Bitel. I per si hi mancava cap cosa, no hi ha dia que en els mitjans de comunicació no surtin casos d’endolls de familiars i amics descoberts a qualsevol àrea de govern, les “assessories” i pagaments per treballs que mai no es lliuren al públic als més diversos aprofitats de tota mena i tot color.

Fins ara la majoria de casos de corrupteles tenien relació amb el govern i gestors del PP. És ara que la Fiscalia Anticorrupció afirma que els dirigents d´UM Bartomeu Vicens i Maximilià Morales empraren la seva influència política per a guanyar milers d’euros de forma il·legítima, exigint comissions en tèrboles operacions de requalifiació de terrenys. Com informa la premsa d’aquests dies, Bartomeu Vicens i Maximilià Morales utilitzaren el seu poder a Unió Mallorquina “per pactar amb els propietaris de les parcel·les que els cedissin el 15% de cada una de les finques a canvi d’obtenir la requalificació a terrenys urbanitzables. El Ministeri Públic també sosté que l’advocat Jaume Montis ‘ocultà’ (als propietaris de les parcel·les) la identitat d’ambdós dirigents d’UM, i alhora ‘es va fer figurar una sèrie de compravendes quan en realitat no va existir cap preu’”.

Bartomeu Vicens i Maximilià Morales són acusats per la Fiscalia Anticorrupció de la presumpta comissió de sis delictes: suborn, blanqueig de capitals, falsedat documental contra la Hisenda Pública, estafa i tràfic d’influències per la pilotada al polígon de Son Oms. Uns terrenys, com diuen els mitjans d’informació, “que patiren un increment espectacular del seu valor quan pasaren de no urbanitzables a urbanitzables”.

Mai no s’havien vist tants de casos de corrupció plegats a Mallorca. Molts ciutadans i ciutadanes sabien d’alguna malifeta de personatges sense principis i sense escrúpols, però que el grau d’aprofitament del poder polític sigui tan escandalós era mal d’imaginar.

Esquerra Unida ha estat la primera a ser contundent amb aquest nou cas de corrupció, i en un dur comunicat fet públic aquests dies demana, molt justament, apartar de la vida pública les persones condemnades judicialment per casos de corrupció. Com diu la declaració d’aquest grup, cal “apartar de la vida pública, preventivament i sense que això signifiqui presumpció de culpabilitat, aquelles persones que estiguin implicades en casos de corrupció política per tal de mantenir el debat polític i el funcionament institucional lluny del debat sobre els casos de corrupció (que és el cas del portaveu d’UM)”.

Com deia el senador autonòmic Pere Sampol en referència al cas de presumpta corrupció que envolta Bartomeu Vicens: “És ben necessari que dimiteixi i començar a fer net en la vida política”. La premsa també ens informa que Sampol mostrà la seva satisfacció per l’actuació de la Fiscalia, que ha presentat querella criminal contra el diputat d’UM per suposat cobrament de comissions en la requalificació del polígon de Son Oms. També hem llegit que “el senador advertí que casos com aquest ‘eren de domini públic’ i responen a ‘la pràctica política dels partits conservadors’. ‘Hi ha fortunes que han nascut de la nit al dia’, digué Sampol, qui espera que Fiscalia ‘acabi amb aquesta xacra’”.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (10-VI-08)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí


La lluita contra la corrupció del PP


Una classe de nous-rics sense escrúpols, mancats de sensibilitat social i mediambiental han fet un mal que, si no l’aturam amb tot el pes de la llei, podria esdevenir irreversible. Des d’aquestes pàgines ens afegim a les exigències de tants i tants sectors de la societat civil de la nostra terra demanant un increment de tots els recursos tècnics, econòmics i humans per donar suport a la Fiscalia Anticorrupció en aquesta tasca de salut pública que esperam que només hagi començat. (Miquel López Crespí)


Andratx i la corrupció urbanística



Eugenio Hidalgo

La recent detenció del batle d’Andratx, Eugenio Hidalgo, del director general d’Ordenació del Territori, Jaume Massot, i del zelador d’obres Jaume Gibert, ens situa no solament davant un cas d’especulació urbanística, sinó sobre tot davant el problema, ja històric de la “balearització” de la nostra terra. De fa moltes dècades, sobretot a partir del gran desenvolupament turístic dels anys seixanta, el paper incontrolat de la construcció feta de qualsevol manera, una construcció “salvatge”, en definitiva, ha sensibilitzat generacions d’illencs quant a la necessitat urgent de controlar aquest desgavell que amenaça amb exhaurir els nostres minvats recursos naturals.

Qualsevol persona amb un mínim de seny sap a la perfecció que els minvats recursos naturals de què disposam no permeten aquest creixement il·limitat, i més quan es fa sense respectar ni l’actual legislació. Es tracta de complir i fer respectar les lleis en vigor en matèria d'urbanisme, i també, d’aconseguir que el govern de torn s’adoni de la situació insostenible en què ens trobam i dicti els corresponents plans d’ordenació territorial.

Eugenio Hidalgo i tots els Hidalgos que podrien sortir a la llum pública si la Fiscalia continuava aprofundint en les investigacions, no solament no han estat sensibles a les necessitats de preservació de recursos i paisatge que té la nostra terra, sinó que han abusat fins a límits increïbles esdevenint uns perillosos depredadors indiferents a les nostres necessitats com a col·lectivitat. El GOB, preocupat per la situació d’emergència en què ens trobam, ja havia presentat a la Fiscalia més de quaranta denúncies per presumptes delictes urbanístics comesos a Andratx. Les denúncies presentades anaven agrupades en dues tipologies d’irregularitats. Com molt bé explica l’organització ecologista, el primer tipus d’irregularitats consistia en llicències il·legals dins el sòl rústic. Es tractava d´unes llicències de construcció donades a parcel·les sense la superfície mínima per a ser edificades, parcel·les que s’acaben construint a base d’una llicència municipal atorgada per informes i certificats irregulars del zelador i el cap d’Urbanisme. Com explica el GOB, en la totalitat dels casos aquestes llicències il·legals afecten zones protegides.

Les denúncies dels presumptes delictes urbanístics d’Andratx presentades pel GOB a la Fiscalia es refereixen també, i basta que consulteu el web d’aquesta organització per a tenir tota la informació al vostre abast, a llicències il·legals d’edificis d’apartaments dins sòl rústic atorgades per l’Ajuntament sota l’aparença de sòls urbans.

Les situacions irregulars, l’especulació urbanística detectada a Andratx, es pot estendre a nombrosos municipis de les Illes. L’expresident del Govern de les Balears Francesc Antich parlava recentment d´una possible investigació a més de quinze ajuntaments. Tots els mallorquins i mallorquines sabem que arreu es donen casos iguals o pitjors que el d’Andratx. Aquestes típiques situacions irregulars són les culpables de les destrosses paisatgístiques i territorials que hem patit aquestes darreres dècades, tant a l´interior de Mallorca com a la costa.

Davant els fets que vivim aquestes darreres setmanes és ben hora que la societat mallorquina s’adoni que no podem continuar per més temps en mans d’especuladors sense escrúpols, aprofitats que utilitzen de forma fraudulenta determinades disposicions de la llei de sòl rústic. Les institucions encarregades de fer complir la llei, els partits i organitzacions conservacionistes que han estat a l’avantguarda de la lluita per a preservar el nostre paisatge i minvats recursos naturals, la societat civil de les Illes, han de ser molt exigents a demanar responsabilitats al màxim alhora que, d´una forma immediata, el Govern, el Parlament, haurien de modificar els aspectes d’ambigüitat que hi pugui haver en la normativa urbanística per tal d’aturar casos de possible corrupció com el que ens ocupa en aquests moments.

La detenció d’Eugenio Hidalgo i companyia és el primer gran i espectacular cop que s’ha donat a la corrupció urbanística a les Illes. Les investigacions haurien de continuar i ampliar-se sense tenir mai en compte el color polític del municipi investigat. El que han fet i fan amb la nostra terra gent que no l’estima no té nom. Potser ja han destruït o estan a punt de destruir tot el patrimoni que ens llegaren els nostres avantpassats. Una classe de nous-rics sense escrúpols, mancats de sensibilitat social i mediambiental han fet un mal que, si no l’aturam amb tot el pes de la llei, podria esdevenir irreversible. Des d’aquestes pàgines ens afegim a les exigències de tants i tants sectors de la societat civil de la nostra terra demanant un increment de tots els recursos tècnics, econòmics i humans per donar suport a la Fiscalia Anticorrupció en aquesta tasca de salut pública que esperam que només hagi començat.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (12-XII-06)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Comentaris

  1. Presó sense fiança per Juan Francisco Gosálbez, ex-cap de Serveis de Turisme Jove de les Illes

    Presó sense fiança per Juan Francisco Gosálbez, ex-cap de Serveis de Turisme Jove de les Illes

    El jutge deixa en llibertat amb càrrecs i en llibertat sota fiança els altres dos principals implicats en el cas de presumpta corrupció durant el govern de Jaume Matas
    El jutge de guàrdia Antoni Rotger ha ordenat aquesta nit presó incondicional per Juan Francisco Gosálbez, ex-cap de Serveis i Manteniment del Consorci Turisme Jove de les Illes. El mateix jutge també ha ordenat llibertat amb càrrecs per a l'ex-director general de Joventut, Juan Francisco Gálvez i una fiança de dotze mil euros per Damià Amengual, ex-gerent de Turisme Jove. Abans d'això però, ahir al vespre va ordenar un altre escorcoll del domicili de Gálvez.

    El jutge també va decretar ahir llibertat per l'ex-dona de Gosálbez, Maria Auxiliadora Pérez, que quan va declarar va inculpar des del principi el seu ex-marit, de qui va dir que l'havia enganyada. Tots els inculpats estan acusats, sobretot, de malversació de cabals públics, negociacions prohibides, falsificació documental, tràfic d’influències i prevaricació, entre més delictes.

    De moment el jutge ha seguit les demandes del fiscal, que ahir havia demanat presó incondicional per Gosálbez, quan aquest es va negar a declarar. Els altres imputats, en canvi, sí que van declarar i segons el Diari de Balears es van defensar culpant a Gosálbez. El registre policíac a casa de Gálvez, a més, no va servir per trobar més documentació per poder-lo inculpar pel cas.

    El Partit Popular es disculpa i pren mesures

    El Partit Popular balear ha decidit prendre mesures i ha expulsat l'ex-cap de Serveis. Pel que fa a l'ex-gerent, Damià Amengual, l'ha suspès cautelarment. Hores abans, el vice-secretari general del PP, Antoni Pastor, demanava disculpes en nom del partit a tots els els ciutadans de les Illes pels casos de corrupció.

    Diligències complicades

    El fiscal Miquel Àngel Subirán ha dit que les diligències del cas Turisme Jove eren més complicades del que preveia, perquè cada cop apareixen nous implicats amb què no comptava. De moment, són dotze les persones que la policia ha detingut en relació al cas.

    Entre els implicats hi ha polítics, constructors i un agent de viatges, algun dels quals van confessar haver cobrat comissions il·legals dels responsables del consorci. Els investigadors sospiten que poden haver malversat fins a tres milions d'euros.

    + Diari de Balears: 'Gosálvez se'n va a la presó' · 'La malversació frega els 3 milions'.

    VilaWeb | 15/08/2008, 17:07
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS