Administrar

El PP i la corrupció: tràfic de contractes milionaris sense concurs previ que beneficiaren a socis protegits; adjudicacions a familiars directes; auto-arrendaments de locals per part de dirigents de confiança; despeses desmesurades en partides de viatges i de representació; possibles suborns indirectes; pagaments en espècies, cobraments de comissions...

pobler | 14 Agost, 2008 05:56 | facebook.com

La llarga llista de delictes pels quals han estat detingudes és: tràfic de contractes milionaris sense concurs previ que beneficiaren a socis protegits; adjudicacions a familiars directes; auto-arrendaments de locals per part de dirigents de confiança; despeses desmesurades en partides de viatges i de representació; possibles suborns indirectes; pagaments en espècies, i cobraments de comissions. (Llibertat.cat)


Nova ofensiva anticorrupció a les Illes: sis persones detingudes


La cúpula del Consorci de Turisme Jove en l'època del PP ha passat la nit a presó. Entre les sis persones detingudes hi ha dos ex-alts càrrecs de l'organisme. Sembla ser que tres d'elles ja han estat posades en llibertat, mentre que, segurament, per a les altres tres s'esgotarà el termini de 72 hores per a posar-les a disposició judicial.

Entre les sis persones detingudes hi ha dos ex-alts càrrecs de l'organisme. Concretament les persones detingudes són l'ex-gerent del Consosrci Damià Amengual, l'ex-comptable Jaume Cerdà, el cap de Serveis i Manteniment, Juan Francisco Gonzàlbez, la seva dona, Maria Reyes Carbonell, un constructor de les illes anomenat Marcos Pérez Martínez i, finalment, l'amo d'una agència de viatges del qual encara no es sap el nom.

El Consorci Turisme Jove és l'entitat encarregada de gestionar cursos, albergs de joventut, punt d'informació per als joves que volen partir de viatge, així com la d'expedir una sèrie de carnets. Ara bé, sembla ser que les persones detingudes també l'utilitzaven amb altres fins.

La llarga llista de delictes pels quals han estat detingudes és: tràfic de contractes milionaris sense concurs previ que beneficiaren a socis protegits; adjudicacions a familiars directes; auto-arrendaments de locals per part de dirigents de confiança; despeses desmesurades en partides de viatges i de representació; possibles suborns indirectes; pagaments en espècies, i cobraments de comissions.

La principal acusació d'aquesta llarga llista de delictes és que el cap de Serveis i Manteniment, Juan Francisco Gonzàlbez, hauria blindat un contracte de lloguer amb l'anterior Govern del PP -pocs dies abans que es celebrassin les eleccions autonòmiques- per un valor de 300.000 euros per tal d'arrendar un local al mateix Consorci de Turisme Jove. La qüestió és que aquest local figura com a propietat d'una empresa fictícia a nom del mateix Gonzàlbez i de la seva esposa. A més a més, el contracte realitzat implicava que el Govern, en cas de voler prescindir del local, hauria de continuar pagant la mensualitat del lloguer, una mensualitat de 4.500 euros. Així doncs, en total la malversació pujaria a més de 500.000 euros.

Sembla ser també que Juan Francisco Gonzàlbez i la seva dona feien viatges de plaer maquillats com a viatges de feina. En aquests viatges, tots pagats amb diners públics, la parella s'hostatjava en els hotels més cars que trobava: passava les nits a 600 euros.

Aquest cas de corrupció s'ha destapat gràcies a les irregularitats detectades per la nova conselleria de Joventut i Esports. Aquesta, després de detectar-les, va demanar als serveis jurídics que ho investigassin. La següent passa fou posar-ho tot en mans de la fiscalia anticorrupció perquè també ho investigàs. I, finalment, els funcionaris de la brigada de la Policia Judicial van detindre les sis persones ahir, a requeriment de la mateixa Fiscalia Anticorrupació.

Cal recordar que aquest no és ni el primer ni el segon cas de corrupció que esquitxa l'anterior Govern autonòmic del PP. Si bé els grans escàndols començaren amb la detenció de l'anterior batlle del PP d'Andratx Eugenio Hidalgo, de llavors ençà una molta llarga llista de casos de corrupció segueixen implicant nombrosos membres del PP, com ara l'antic regidor d'urbanisme de Palma, Rodrigo de Santos, qui segueix sent notícia als diaris un dia sí i l'altre també.

Més informació: situació del PP de les Illes (Llibertat.cat)

Web Llibertat.cat


Ja és hora que les autoritats competents, especialment la Fiscalia Anticorrupció, no aturi en la seva imprescindible tasca de salut pública. Ningú no ignora que els desastres fets per encimentadors i especuladors són localitzables en qualsevol moment, i per això els organismes competents en la repressió d’aquesta mena de delictes no han de baixar la guàrdia en cap moment. Malgrat la destrucció de documents esdevenguda a Andratx i, imaginam en altres municipis, a conseqüència d´unes intencionades filtracions, el cert és que tants d’anys de llicències il·legals, d’informes tècnics falsos, deixen molts rastres. No hi ha màquina destructora de documents que doni l’abast a destruir tanta paperassa! (Miquel López Crespí)


La corrupció del PP a les Illes (un article publicat el desembre de 2006)


Els successos d’Andratx, les detencions d´Hidalgo i Gibert, les possibles actuacions de la Fiscalia de Balears en altres ajuntaments de les Illes, les contradiccions del Govern, l’estat opinió creat dins la nostra societat aquestes darreres setmanes, ens haurien de fer reflexionar seriosament sobre el que ha significat i significa basar l’economia en la construcció.

Des de fa molts d’anys, els grups conservacionistes, els més diversos partits de les Illes, tota persona amb una mica de seny, han opinat sobre el suïcidi que, a llarg termini, significava no diversificar la nostra economia i jugar solament la carta de la construcció i el turisme. Els fets d’Andratx i d’altres municipis tornen a demostrar que la construcció ha esdevengut un dels motors fonamentals de l’economia de les Illes, per no dir la maquinària que ho mou tot. Al costat d’alguns professionals honests ha sortit tot un exèrcit de pocavergonyes que, sense pensar en Mallorca ni en els minvats recursos naturals que tenim, pensant solament a fer diners fàcilment, s’han botat totes les lleis aprofitant certes ambigüitats existents. Aquesta mescla d´incultura, menyspreu del territori, manca d’estimació per Mallorca, salvatgisme desenfrenat per fer-se rics en pocs anys, ha contribuït a bastir les actuals destrosses en el paisatge, en la propietat comuna de tots els mallorquins i mallorquines, destrosses que, pensam, poden ser ja irreversibles.

Hem viscut aquests darrers vint anys a recer de l’especulació més pura i dura. Un sistema especulatiu amb el qual un exèrcit de presumptes delinqüents s’ha fet ric destruint tot el que tenia a l’abast: el pla i la muntanya, les platges, els racons més amagats de les Illes... A tota aquesta tropa que forma l’entramat de la corrupció els importa molt poc encimentar àrees d'interès especial, valls i muntanyes. Tanmateix, i ja ho sabem a la perfecció perquè ho diuen i ho expliquen sense cap mena de vergonya, si s’arribàs a donar el cas, diuen que quan Mallorca ja no sigui útil per a treure els beneficis que han obtingut amb la seva destrucció, “amb els capitals ja obtinguts invertirem –ja hem invertit!- en altres zones del món encara verges!”. Mallorca, i de rebot les Illes, són solament un tros de terra vàlid per a extreure plusvàlues que, indubtablement, són emprades per a fer malbé altres indrets del món.

El que s’esdevé a Mallorca no és gaire diferent del que s’esdevé a bona part de la resta del nostre país (pensau en el País Valencià), i en general de l’estat espanyol, a molts pobles i ciutats de les diverses nacionalitats. És la priorització d´un model d’enriquiment ràpid i senzill basat en el totxo i la requalificació de sòls rústics per a passar-los a edificables. Tot l’entramat polític i empresarial d’aquestes darreres dècades està basat en aquesta fórmula senzilla que permet destrossar pobles, paisatges, cultures mil·lenàries sense que fins ara mateix, exceptuant algunes actuacions concretes de la Fiscalia, hi hagi una resposta adequada per part de la societat civil i les institucions democràtiques.

Pensam que ja és hora que les autoritats competents, especialment la Fiscalia Anticorrupció, no aturi en la seva imprescindible tasca de salut pública. Ningú no ignora que els desastres fets per encimentadors i especuladors són localitzables en qualsevol moment, i per això els organismes competents en la repressió d’aquesta mena de delictes no han de baixar la guàrdia en cap moment. Malgrat la destrucció de documents esdevenguda a Andratx i, imaginam en altres municipis, a conseqüència d´unes intencionades filtracions, el cert és que tants d’anys de llicències il·legals, d’informes tècnics falsos, deixen molts rastres. No hi ha màquina destructora de documents que doni l’abast a destruir tanta paperassa! La prova són les capses plenes de documentació que s’han trobat a Marbella, a Andratx, les que es poden trobar a molts municipis encara. Els ciutadans de les Illes haurien de saber que en aquests moments no es tracta solament de fer caure tot el pes de la llei sobre quatre pocavergonyes que han cobrat munió de comissions espúries. Aquest és solament un dels aspectes de la corrupció actual. Del que es tracta és de fer-nos conscients que el model econòmic basat solament en el motor de la construcció no és el més adient per a bastir la societat del futur. Cal fer funcionar la llei contra els especuladors i destructors del paisatge, però alhora s’han de crear les bases per a una economia més diversificada, una economia que camini igualment damunt les rodes d´una adequada reindistrialutzació i de suport actiu a l’agricultura de les Illes. Hem d’anar cap a un model de creixement sostingut i sostenible, un model en el qual comportaments presumptament delictius siguin l’excepció, mai la regla generalitzada.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (19-XII-06)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí


El sistema suposadament democràtic que regeix les institucions espanyoles conviu en el dia a dia amb el robatori que es fa a la ciutadania de la seva capacitat de decidir. Un sistema veritablement democràtic, fonamentat en la democràcia participativa, en el control ciutadà de la gestió de tots els organismes públics, institucions i empreses, no permetria la corrupció. (Llorenç Buades Castell, militant de la CGT)


Corrupció


Per Llorenç Buades Castell.


Llorenç Buades.

El sistema suposadament democràtic que regeix les institucions espanyoles conviu en el dia a dia amb el robatori que es fa a la ciutadania de la seva capacitat de decidir. Un sistema veritablement democràtic, fonamentat en la democràcia participativa, en el control ciutadà de la gestió de tots els organismes públics, institucions i empreses, no permetria la corrupció.

La corrupció només es pot combatre amb una democràcia real i no amb aquest sistema de mínims que en realitat empara models institucionals fonamentats en la manca de transparència, en la verticalitat i en una oligarquia del poder que es concentra totalment en les cúpules partidàries, sindicals, institucionals i empresarials públiques.

La manca de democràcia possibilita l’exercici jeràrquic i arbitrari del poder, a dreta i a esquerra, i és la que permet que poques persones puguin decidir sobre els béns dels altres, sobre les seves contribucions econòmiques, i moltes vegades sobre les pròpies persones que formen part d’una xarxa clientelar de carácter vertical que els suporta.

El sistema vertical de poder es practica gairebé a tot arreu, i com més gran és l’associació, partit , empresa o institució, encara és fa més evident. Aquest sistema, en la dreta, és natural. Allò que no és natural és que l’esquerra, que predica la transformació social es fonamenti en el dirigisme de molt poques persones. Tampoc és natural que l’esquerra depengui de la banca, enlloc de dependre de la seva afiliació. L’esquerra d’aquest i de molts països té una dependencia absoluta del crèdit bancari, i els crèdits es paguen o quan no es poden pagar es condonen amb favors i compensacions.

Quan els partits i sindicats tenen deutes impagables han de vendre la seva autonomia, i les cúpules que els gestionen solen fer-ho sense embuts amb compensacions diverses. Així funciona el sistema. I aquests encara tenen la barra de dir que volen transformar el món.

A l’ombra d’un sistema corrupte hi conviuen moltes gents. La Cosa Nostra és benevolent amb els seus i la seva xarxa clientelar. Les màfies es barallen o pacten per espais de poder. En el món institucional passen coses semblants, sorgeixen baralles, desequilibris i nous equilibris que sorgeixen de la relació de forces entre les parts.

És evident que no és el mateix Corleone o Al Capone que un delinqüent marginal, com no és el mateix el PP i el PSOE que el Corrent Roig. Només qui accedeix al poder en pot fer abús. El batle de Sant Joan, encara que sigui del PP, no pot gaudir del poder d’un Hidalgo, i és ben segur que un burócrata sindical de pes dins una SEAT-Volkswagen o una FORD, i els d’alguns bancs i caixes d’estalvi , públiques o privades té més poder que el batle de Sant Joan. La corrupció travessa des de fa molts anys tota la xarxa institucional encara que l'atenció només es concentri en els aspectes urbanístics. I encara que moltes persones no són corruptes, si són moltes els i les que conviuen amb entitats que admeten la corrupció i que defensen als corruptes.

Molts afiliats de partits, associacions i sindicats permeten la corrupció. Alguns perquè en són beneficiaris en major o menor grau, i altres perquè són simplement fidels i poc crítics, o perquè la finalitat justifica els mitjans. També s’ha de dir que és la possibilitat d’accedir al poder en benefici propi és allò que atrau a molta gent a la política o a l’exercici del poder en diverses institucions. Allò fonamental és que el poder corromp i el poder absolut és el que més corromp. Limitar al màxim aquest “absolutisme” és la garantia per evitar la corrupció.

La corrupció política no provoca baixes entre els afiliats i afiliades del Partit Popular, i tampoc va provocar baixes excessives en el PSOE en temps de Felipe. Les escissions que es produeixen per aquests motius mai no solen ser molt significatives entre l’electorat, tot i que puguin significar una eventual derrota electoral per pocs punts, en funció de l’abast que donin els mitjans de comunicació i de creació d’opinió al servei dels qui realment ramenen les cireres darrere el bastidor. Normalment dins les organitzacions polítiques, sindicals i socials prevaleixen els interessos propis de les persones que hi treballen i viuen de la situació que a l'ètica i al compromís amb les idees.

Les persones que prioritzen la seva manera de viure als interessos generals ben aviat desenvolupen arguments i les justificacions filosòfiques necessàries per a fer valer la seva actitud, pròpia dels professionals de la política, del sindicalisme o de l'associacionisme.

Molts polítics corruptes guanyen eleccions i per tot arreu. A Nigèria com al Japó han guanyat eleccions polítics corruptes, Si Lula ha guanyat unes eleccions, amb un partit implicat en escàndols, malgrat baixar a les primàries, i amb l’aval de corrents internes crítiques suposadament roges que donen continuïtat al projecte petista, també el PP pot guanyar les eleccions a Mallorca i Eivissa.

Web Ixent (Esquerra alternativa anticapitalista i antifeixista de les Illes)

Comentaris

  1. Tres imputats reconeixen cobrar comissions

    Tres imputats reconeixen cobrar comissions

    Dos constructors i un agent de viatges admeten que rebien sobres per inflar factures. Els els hauria donats el suposat cap de la trama, Gosálbez

    Pep Matas/X.Z.G | 13/08/2008 | Vistes: 412

    Tres empresaris imputats en el cas Turisme Jove reconegueren ahir haver cobrat comissions, suposadament, de Juan Francisco Gosálbez, excap de Manteniment del Consorci Turisme Jove durant la darrera legislatura del PP al Govern. Els tres acusats que admeteren el presumpte suborn són dos empresaris de la construcció i el copropietari d’una agència de viatges.

    Els fiscals Anticorrupció, Pedro Horrach i Miguel Ángel Subirán, i el Grup de Delinqüència Econòmioca de la Policia Nacional interrogaren i imputaren ahir en la presumpta trama dues persones més, a banda de les sis sobre les quals aquest diari ja informà ahir.

    Una d’elles és Reyes Carbonell, exconsellera del PP al Consell de Mallorca. L’altra és un empresari de la construcció, germà de Marcos P., el constructor que fou detingut dilluns dematí. Tant Carbonell com els germans constructors quedaren en llibertat amb càrrecs després de declarar.

    Segons la confessió dels dos constructors i de l’agent de viatges, Gosálbez inflava factures d’obres i de suposats trajectes gestionats per l’agència de viatges. De les plusvàlues que n’obtenia, Gosálbez se n’hauria apropiat una part i l’altra la donava en efectiu als empresaris per compensar-los.

    Ahir a la nit tres dels membres de la presumpta trama al Consorci Turisme Jove passaren la seva segona nit als calabossos de la Policia, al carrer Ruiz de Alda. Es tracta del Gosálbez, que és considerat el cap de la trama; la seva esposa, María Auxiliadora Pérez de Algaba; i Damià Amengual, exgerent del Consorci i exregidor del PP a l’Ajuntament d’Algaida.

    A l’horabaixa, Gosálbez sortí dels calabossos, engrillonat, durant una hora. Dos policies traslladaren el suposat cap de la trama a la perruqueria de la seva propietat, al número 1 del carrer de Nuredduna de Palma. El local va ser escorcollat per la Policia i per la Fiscalia en presència de Gosálbez.

    Tant Amengual, com Gosálbez i la seva esposa es negaren a declarar, aferrant-se al seu dret de mantenir-se en silenci. I els imputats que han quedat en llibertat són els que col·laboraren amb els fiscals i amb la Policia.

    L’operació contra la presumpta trama de corrupció s’inicià dilluns amb cinc detencions i una ordre d’arrest contra el copropietari de l’agència de viatges, que ahir reconegué haver cobrat comissions.

    L’empresari es presentà voluntàriament a la comissaria ahir migdia, on fou detingut, interrogat i finalment amollat en llibertat amb càrrecs. L’excomptable del Consorci detingut dilluns en la mateixa operació, Jaume Cerdà, també fou posat en llibertat amb càrrecs després de declarar.

    Fonts no oficials confirmaren ahir que la Fiscalia Anticorrupció té previst citar a declarar aviat Joan Gálvez, director general de Joventut quan s’haurien comès els delictes al Consorci. Avui no s’esperen més detencions, però sí noves actuacions per continuar destapant el cas de presumpta corrupció al Consorci.

    dBalears | 14/08/2008, 06:21
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS