Administrar

UM i Bloc diuen que Carles Manera només afavoreix el PSOE

pobler | 07 Agost, 2008 08:59 | facebook.com

Advierten que el anteproyecto de presupuestos no es válido y que debe renegociarse "desde cero"


UM y Bloc acusan a Carles Manera de favorecer a las conselleries del PSOE


El conseller Carles Manera se ha convertido en el centro de las críticas de Bloc y UM.


F. GUIJARRO. PALMA.


El debate en el seno del Govern del Pacto en torno a los presupuestos para el próximo año volvió ayer a elevar su nivel de tensión después de que fuentes de Unió Mallorquina acusaran al conseller Carles Manera de haber elaborado un anteproyecto que beneficia claramente a algunos departamentos socialistas, como Sanidad, en detrimento de sus socios. Tanto desde esta formación nacionalista como desde el Bloc se insistió ayer en que el documento remitido por Manera al resto de conselleries "no sirve para nada" y que el reparto de las partidas presupuestarias para 2009 "va a tener que empezar a renegociarse desde cero" en un encuentro que se quiere convocar entre las direcciones de los partidos que conforman el Ejecutivo de Francesc Antich.

Tanto UM como el Bloc reiteraron ayer que sus consellers no van a remitir más información a Economía sobre su ejecución presupuestaria, tal y como adelantó ayer DIARIO de MALLORCA, al menos hasta que se produzca la reunión de las direcciones de los partidos para determinar "el dinero de que podemos disponer, qué política queremos desarrollar durante el próximo ejercicio y cuáles son las prioridades".

En opinión de ambas formaciones, los objetivos deberían centrarse en las inversiones y en otras medidas que ayuden a afrontar la crisis económica, como el respaldo a la actividad turística, y en el desarrollo de la Ley de Dependencia. Las críticas más duras van dirigidas contra el conseller Manera, al que se acusa de haber elaborado de forma unilateral el anteproyecto de presupuesto, sin haber consultado previamente a sus socios, y beneficiando además "de forma descarada" a algunas conselleries socialistas.


Reparto de fondos


Así, fuentes del Govern indicaron que el citado documento asigna a Sanidad un aumento presupuestario para 2009 de unos 60 millones de euros, un 5% más que el de este año; a Educación 25 millones más, con un aumento del 3%, y a Presidencia un alza de cuatro millones, es decir, del 3,9%. Todas ellas están en manos del PSOE. Por otro lado, a Deportes se le suman tres millones de euros, lo que equivale a un 11%; a Medio Ambiente un millón más, es decir, casi un 1%; y a Turismo se re quitan siete millones, con un recorte del 10%, por lo que a los departamentos de UM se refiere. En el caso de las áreas del Bloc, se congela el presupuesto de Asuntos Sociales, pese a tener que aplicar la Ley de Dependencia. También hay conselleries socialistas que se ven perjudicadas en el reparto previsto por Economía, como la de Trabajo, con una rebaja de unos 2,5 millones, es decir, del 5%. El hecho de que se reduzca el presupuesto destinado al principal motor de la economía balear, como el es turismo, y al primer departamento encargado de afrontar el paro, como es Trabajo, ha generado virulentas críticas, incluso desde sectores del PSOE. Por otro lado, se recuerda que el presupuesto que se fija para Deportes apenas le permite cubrir las deudas heredadas del anterior Ejecutivo del PP, especialmente en el caso del Palma Arena.

Los socios del PSOE en el Govern no ocultan que su malestar ante la actuación de Carles Manera viene de lejos. Así, se le acusa de haber bloqueado partidas presupuestarias asignadas a Bloc y UM sin consultarles previamente. Como ejemplo, se afirma que el conseller de Medio Ambiente, Miquel Angel Grimalt, se encontró en esa situación con el dinero que se había previsto para contratar una avioneta durante la campaña contraincendios, ya que esa partida se habían usado para crear un fondo de contingencia para afrontar cualquier posible crisis. Además, se recuerda que el titular de Turismo, Francesc Buils, se encontró con que una parte de su presupuesto había sido transferida a Deportes.

Diario de Mallorca (7-VIII-08)


L'any 1983 Carles Manera havia guanyat el premi Ciutat de Palma d'investigació i a partir de 1984 eren prou comentats els seus interessants articles sobre el pensament polític, econòmic i militar del Che Guevara publicats, setmana rere setmana, a les pàgines de Cultura. També va participar activament -com ja deia en el text citat- en el procés de consolidació del Comitè de Solidaritat amb Amèrica Llatina i en la fundació del Casal d'Amistat Mallorca-Cuba. Va collaborar des del primer número a la revista Nostra Paraula, òrgan d'expressió del PCPE-PCB. Des de les pàgines de Nostra Paraula Carles Manera va escriure nombroses collaboracions defensant activament els moviments guerrillers antiimperialistes d'Amèrica Llatina. (Miquel López Crespí)


...al costat de Francesca Bosch, Manel Domenech, Aina Salom, Miquel Planas, l'amic Sancho i diversos companys del PCPE i independents s'organitza el Casal d'Amistat Mallorca-Cuba del qual Carles Manera és un dels màxims dirigents. Les reunions les fem en el local del PCPE en el local de la Via Sindicat, al bar de Miquel Planas del carrer de l'Argentina o a la seu de les Entitats Ciutadanes del carrer de Montenegro (molt abans de la reforma que el convertiria en un dels indrets de Ciutat més aptes per a tot tipus d'activitats culturals i polítiques). Amb l'amic Carles Manera i amb altres membres del Casal anam durant molts mesos per pobles i barriades de Ciutat explicant les realitzacions de la revolució cubana i la lluita armada dels pobles d'Amèrica Llatina contra l'imperialisme ianqui. (Miquel López Crespí)


Carles Manera en els anys vuitantaCarles Manera a mitjans dels anys vuitanta. Era l´època d´intensa activitat antiimperialista al costat de l´escriptor Miquel López Crespí.

Cap a la primera setmana de juny de l'any 1984, i sota el pseudònim de Joan Pere Bach, fèiem una entrevista al professor Carles Manera. L'entrevista va ser publicada al suplement de cultura del diari Última Hora, en el qual jo m'encarregava de les entrevistes amb els escriptors dels Països Catalans i de la crítica de llibres.Miquel López Crespí i Francesca Bosch l'any 1985. Era el dia de la presentació a la premsa de l'Ateneu Popular "Aurora Picornell", una de les organitzacions culturals per a la recuperació de la memòria històrica republicana i marxista de les Illes més important d'aleshores.

L'entrevista, sota el títol "Carles Manera: una concepció gramsciana de l'intel·lectual" comença amb aquesta petita nota introductòria: "Carles Manera fa de professor d'història de Mallorca a l'Escola Municipal de Mallorquí (Manacor). Actualment està investigant les famílies comercials mallorquines al segle XVIII. Ha publicat diversos treballs sobre història comercial, a part de collaboracions periòdiques a la premsa local (Mallorca Socialista, Última Hora, etc.) i catalana referides al conflicte centreamericà i política internacional. L'any 1979 viatjà a Centreamèrica motivat per la lluita l'alliberament social i nacional dels pobles d'aquella zona. Fou un dels responsables polítics dels Comitès de Defensa Sandinistes a la regió de León i Chinandega, al nord de Nicaragua i actuà també com a internacionalista en les organitzacions revolucionàries salvadorenques. En el moment present és un dels membres promotors del Casal d'Amistat Mallorca-Cuba".Han passat molts d'anys d'ençà que es va fer aquesta entrevista! D'ençà 1987 -com explica el Qui és qui a Mallorca?-, Carles Manera és professor titular de la Universitat de les Illes Balears i des del 2000 n'és catedràtic d'història i institucions econòmiques del Departament d'Economia i Empresa. Fou secretari del Departament de Ciències Històriques (1988-95) i, des de 1996, és vicerector de Planificació Economicoadministrativa.

Però parlam de mitjans dels anys vuitanta. Aleshores l'amic Carles ja era un home prou conegut en els cercles de l'esquerra antisistema de les Illes. L'any 1983 havia guanyat el premi Ciutat de Palma d'investigació i a partir de 1984 eren prou comentats els seus interessants articles sobre el pensament polític, econòmic i militar del Che Guevara publicats, setmana rere setmana, a les pàgines de Cultura. També va participar activament -com ja deia en el text citat- en el procés de consolidació del Comitè de Solidaritat amb Amèrica Llatina i en la fundació del Casal d'Amistat Mallorca-Cuba. Va collaborar des del primer número a la revista Nostra Paraula, òrgan d'expressió del PCPE-PCB. Des de les pàgines de Nostra Paraula Carles Manera va escriure nombroses collaboracions defensant activament els moviments guerrillers antiimperialistes d'Amèrica Llatina.Són els anys en els quals, al costat de Francesca Bosch, Manel Domenech, Aina Salom, Miquel Planas, l'amic Sancho i diversos companys del PCPE i independents s'organitza el Casal d'Amistat Mallorca-Cuba del qual Carles Manera és un dels màxims dirigents. Les reunions les fem en el local del PCPE en el local de la Via Sindicat, al bar de Miquel Planas del carrer de l'Argentina o a la seu de les Entitats Ciutadanes del carrer de Montenegro (molt abans de la reforma que el convertiria en un dels indrets de Ciutat més aptes per a tot tipus d'activitats culturals i polítiques). Amb l'amic Carles Manera i amb altres membres del Casal anam durant molts mesos per pobles i barriades de Ciutat explicant les realitzacions de la revolució cubana i la lluita armada dels pobles d'Amèrica Llatina contra l'imperialisme ianqui.

Érem molts els esquerrans que pensàvem que els hereus de l'estalinisme (PCE) no podien dir-se "comunistes", ja que des de feia dècades havien renunciat públicament a totes les idees del socialisme i del comunisme (recordeu el rebuig de les idees de la Revolució Socialista fetes el mes d'abril de 1978 per la plana major del PCE). Per això, cap a mitjans dels anys vuitanta, ens interessava molt la recuperació que provava de fer l'amic Carles Manera dels clàssics del pensament revolucionari mundial. La recuperació de la teoria de Che Guevara des de les pàgines de cultura del diari Última Hora era una prova del que comentam. Eren unes idees valentes i que es feien notar en una època de gris oportunisme on el sistema només premiava i enlairava -electoralment, professionalment- qui més servil havia estat amb els interessos del bloc dominat que portà endavant la reforma del franquisme.

No és gens estrany, doncs, que en la defensa del pensament i la pràctica revolucionària mundial heretada de Marx, Engels, Trotski, Rosa Luxemburg, Gramsci i Che Guevara coincidíssim amb l'amic Carles Manera als voltants dels Comitès de Defensa d'Amèrica Llatina, la solidaritat amb la revolució sandinista a Nicaragua i de suport al poble del Salvador, per la seu del PCPE-PCB, la redacció de Nostra Paraula, les manifestacions contra l'imperialisme ianqui i en la batalla de recuperar el marxisme fet malbé, com deia en Carles, "pel reformisme i el pragmatisme".

Carles Manera esdevenia, doncs, a mitjans dels anys vuitanta un exemple de jove compromès que no tenia res a veure amb l'esclerosi de l'esquerra oficial europea, aquella que havia venut qualsevol idea de canvi autèntic per a poder fruir de sous, poltrones, cotxe oficial i un bon compte corrent al banc. Per això, en aquells anys de lluita contra l'OTAN i de recuperació de les idees marxistes i republicanes soterrades per tot tipus de reformisme, la feina pràctica i intellectual de l'amic Carles esdevenia quelcom d'important en el combat contra l'oportunisme (i el cinisme!) dins del moviment obrer.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (21-I-03)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Comentaris

 1. Antich pide a sus socios ´tranquilidad´ para elaborar los presupuestos

  Antich pide a sus socios ´tranquilidad´ para elaborar los presupuestos

  F.G./P.P. PALMA. El presidente del Govern, Francesc Antich, ha pedido al Bloc y a Unión Mallorquina "tranquilidad" durante la elaboración del anteproyecto de presupuestos para el próximo año, ya que "no se puede trabajar con nervios" en un momento de "dificultad económica", refiriéndose así a la decisión de las citadas formaciones de ordenar a sus consellers que no remitan información sobre el estado de sus cuentas al departamento de Economía para evitar que éste pueda completar su proyecto.
  En cualquier caso, Francesc Antich recordó que la dirección de los mismos corresponde a la Presidencia del Ejecutivo autonómico.
  "No se puede arreglar (la situación) desde los nervios", apuntó el president del Govern, tras asegurar que su Gabinete tiene "mucho trabajo" en este sentido y expresar que "debe haber una determinada dirección política que tendrá que pactar con sus socios, como no puede ser de otra manera".
  Antich manifestó que tiene que haber "mucho debate" en la negociación de los presupuestos autonómicos, ya que, según recordó, "habrá que hablar de cuáles son los objetivos políticos principales".

  Prioridades del Govern

  Asimismo, el president indicó que el Ejecutivo autonómico incidirá mediante los presupuestos del próximo año en ámbitos como la vivienda, el empleo, la educación, el turismo o la dependencia, ya que, ha dicho, son "elementos principales" de su gobierno que se "deberán de tener muy en cuenta" en el reparto de fondos.
  A su vez, fuentes de la conselleria de Economía admitieron que las negociaciones que se van a poner en marcha con los demás departamentos del Govern "y no con los partidos" se esperan "intensas". En cualquier caso, se recordó que todavía se está en la fase de diálogo antes de cerrar el proyecto definitivo.
  Por su parte, la portavoz del PSOE balear, Rosa María Alberdi, ha asegurado, al ser preguntada en una rueda de prensa, que no tenía constancia de un supuesto bloqueo a los presupuestos 2009 por parte de UM y el Bloc, circunstancia que ha dicho que le parecería "muy grave y desleal".
  "Me sorprendería que quien tiene la mayor responsabilidad para hacer frente a esta crisis no colaborara del todo con el conjunto del Govern para adoptar las medidas económicas y los mejores presupuestos", ha dicho la portavoz socialista.

  DM (7-VIII-08) | 07/08/2008, 09:21
 2. Normal

  és que el bloc no sap gestionar els doblers
  és puleix una millonada en un tren quan podria solucionar el problema del transport públic d'una forma molt més eficient i òptima amb una bona xarxa d'autobusos.

  Mallorca LLevant | 07/08/2008, 15:03
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS