Administrar

Avui, com ahir, un fantasma recorre Europa...

pobler | 25 Març, 2008 16:43 | facebook.com

Un món, el del segle XXI, on les desigualtats creixen dia rere dia, on les dues-centes persones més riques del món (0,00003%) acumulen tanta riquesa com 3.000 milions de persones. Un món on, des de l´any 1900 al 2000, la població ha passat de 1.600 milions a 6.000, això és, s´ha multiplicat per quatre, mentre que el PIB mundial s´ha multiplicat per vint. Un món on el consum mitjà d´un ciutadà dels EUA és el mateix que el de 50 persones d´Haití.


Avui, com ahir, un fantasma recorre Europa...


Per Josep Villarroya professor de Geografia i Història a secundària. Publicat a L'Accent núm. 125


El proppassat 24 de febrer es van complir 160 anys de la publicació del Manifest del Partit Comunista. Un manifest destinat, entre altres coses, a convèncer el moviment obrer de l´existència d´una alternativa al capitalisme i de la necessitat de la internacionalització de la lluita obrera per al triomf del comunisme.

Com va dir Lenin: "En aquesta obra està traçada, amb claredat i brillantor genials, la nova concepció del món: el materialisme conseqüent, aplicat també al camp de la vida social; la dialèctica, com la doctrina més completa i profunda del desenvolupament; la teoria de la lluita de classes i del paper revolucionari històric mundial del proletariat, creador de la societat nova, de la societat comunista"

Alguns s´ha esforçat en dogmatitzar-lo, en fossilitzar-lo, en convertir-lo en una peça de museu: alguns "seguidors" amb la intenció de justificar el seu poder, i els seus enemics per tal de negar-ne el caràcter revolucionari i científic. Potser caldria recordar-los, i recordar-nos-en, que Marx i Engels, quan van elaborar el Manifest, van ser capaços d´analitzar les tendències dinàmiques que bategaven sota les aparences estàtiques, i que per tant permetien la prospecció de futur de la mateixa manera que l´anàlisi del present. Un botó de mostra, llegiu: "La necessitat d´un mercat incessantment més extens per als seus productes escampa la burgesia per tot el món. Li cal establir-se a tot arreu, introduir-se i crear-se relacions per tot arreu. Gràcies a l´explotació del mercat mundial per part d´ella, la burgesia ha donat un caràcter cosmopolita a la producció i al consum de tots els països". Potser algú deu estar pensant que es tracta d´un text recent, extret de qualsevol pamflet contra la globalització. Doncs sí, un pamflet anomenat Manifest comunista, però escrit el 1848.

Del Manifest, cal destacar la seua validesa: la passada i l´actual, més d´un segle i escaig després. Però allò més important del Manifest és el seu rebuig a les injustícies, a l´explotació de l´ésser humà. I des d´aquesta perspectiva, les seues proclames no han perdut gens de vigència... Un món, el del segle XXI, on les desigualtats creixen dia rere dia, on les dues-centes persones més riques del món (0,00003%) acumulen tanta riquesa com 3.000 milions de persones. Un món on, des de l´any 1900 al 2000, la població ha passat de 1.600 milions a 6.000, això és, s´ha multiplicat per quatre, mentre que el PIB mundial s´ha multiplicat per vint. Un món on el consum mitjà d´un ciutadà dels EUA és el mateix que el de 50 persones d´Haití. Ara i ací, hem de ser capaços de fer servir les eines que ens van facilitar Marx i Engels, de revisar-les, de criticar-les, d´adaptar-les i, sobretot, de fer-les entenedores a tota la classe treballadora arreu dels Països Catalans. Cal que hi arribem, allí on hi haja persones explotades i cal que fem pedagogia. El teorema de Thomas, principi fonamental de sociologia, planteja que "Si les persones consideren reals determinades situacions, són reals en les seues conseqüències". Per tant, si som capaços de fer comprendre a eixes persones explotades que les seues condicions de treball i de vida, precàries, no són inevitables ni immodificables, si som capaços que consideren que eixes condicions són intolerables i modificables si lluitem, només aleshores podran canviar els seus comportaments i esdevenir insubmisos i no resignats. Doncs això, molta feina per fer, però el camí només es fa caminant...

Web Llibertat.cat

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS