Administrar

Contra la restauració de la Creu dels Caiguts -Santa Maria del Camí-

pobler | 31 Octubre, 2007 15:44 | facebook.com

Del bon amic santamarier Martí Canyelles acabam de rebre una carta que ha estat dirigida per un grapat de companys a l'Ajuntament de Santa Maria del Camí, en relació amb la decisió de traslladar la Creu dels Caiguts al cementeri.

La Comissió 14 d'Abril va nàixer fa dos anys, i és un grup informal de santamariers que tracten temes relacionats amb la República i la Guerra Civil.

En demanar que se li doni divulgació, no es pot fer altra cosa millor que reproduir-ne el contengut, ni que sia un extracte que resulta del tot interessant:


Monument de la Creu dels Caiguts
que es manté erigit a la vila de Santa Maria del Camí

Manifest contra la restauració de la Creu dels Caiguts -Santa Maria del Camí-


"Els sotasignants, santamariers i membres de la Comissió 14 d'abril, volem expressar el nostre desacord amb la restauració de la Creu dels Caiguts al cementeri, tal com va acordar l'Ajuntament de Santa Maria del Camí, pels següents motius:

  • La Creu dels Caiguts és un monument que va ésser erigit per unes persones i unes institucions antidemocràtiques
  • El franquisme, al llarg de quaranta anys, va continuar essent un sistema polític basat en la negació de les llibertats i la imposició de la por com a eina per a assegurar-se la seva continuïtat
  • Europa va patir tres dictadures contemporànies espcialment sanguinàries durant el segle XX: el nazisme alemany de Hitler, el feixisme italià de Mussolini i el nacionalcatolicisme de Franco
  • A l'Estat espanyol encara no s'han rehabilitat les víctimes de la repressió franquista
  • Pràcticament la totalitat dels pobles de Mallorca s'han decidit per llevar els monuments commemoratius del franquisme
  • A Santa Maria encara no s'ha fet cap homenatge oficial per part de l'Ajuntament a les víctimes de la Guerra civil
  • Restaurant la Creu dels Caiguts, creim que l'Ajuntament comet una greu errada

"Nosaltres pensam -acaba dient el comunicat- que la Creu dels Caiguts no és un monument històric, sinó que és un símbol que atempta contra la democràcia, i que per tant té un sentit ben actual: el sentit de l'opressió, de la por i de la dictadura. L'única democràcia plena serà la que condemni qualsevol tipus de dictadura.

Resumint, pensam que l'Ajuntament hauria de fer un acte de valentia, i tal com han fet a pràcticament tots els pobles de Mallorca, llevar la Creu dels Caiguts -no restaurar-la- i construir al seu lloc un espai verd i peatonal, agradable i on tots els santamariers puguem passejar i gaudir del nostre poble".

Signen:
Gabriel Amengual Borràs, Isabel Bestard Trias, Martí Canyelles Crespí, Antoni Cañellas Bestard “Nerudín”, Antoni Crespí Ferrer, Emili Contreras Romero, Àngela Dols Ordinas, Andreu Fons Garcia, Josep Miquel Franco Marimon, Josep Juaneda Campins, Miquel Mas Garau, Cèlia Mesquida Ferrer, Pep Manel Ordóñez Molina, Amadora Ortega Merino, Soledad Pedraza Roldan, Catalina Pol Rullan, Guillem Ramis Canyelles, Mateu Ramis Canyelles, Petra Roldan Mercadal, Andrés Rosselló Horrach, Pere Soler Rubí, Mateu J. Sureda Gelabert, Jaume Vic Pericàs

Blog Aframericanet

Comentaris

  1. creu des caiguts de santa maria

    salutacions. Mart

    martí | 31/10/2007, 19:06
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS