Administrar

Son Espases o Son Hugo? El conseller de Salut, Vicenç Thomàs, deixa entreveure que l´alternativa de Son Hugo encara no dóna totes les garanties

pobler | 26 Setembre, 2007 06:51 | facebook.com

El conseller de Salut, Vicenç Thomàs, no revelà la incògnita però donà pistes de per on pot anar la decisió del Govern sobre la ubicació de l’hospital de referència.En una intervenció al Parlament, donà per gairebé descartat l’emplaçament de Son Dureta i deixà entreveure que l’alternativa de Son Hugo encara no dóna totes les garanties. En canvi, avançà que si s’optàs per Son Espases s’incorporarien mesures arquitectòniques, de protecció i urbanístiques per «compensar la calamitat». I, en tot cas, l’opció per la que es decanti l’Executiu serà «clarament diferenciada» de la que deixà l’anterior.


Salut no veu clara l’alternativa de Son Hugo per fer l’hospital


UM demana a Antich que prengui una decisió i no caigui en «subhastes de solars»


QUIM TORRES. Palma.


El conseller de Salut, Vicenç Thomàs, no revelà la incògnita però donà pistes de per on pot anar la decisió del Govern sobre la ubicació de l’hospital de referència.En una intervenció al Parlament, donà per gairebé descartat l’emplaçament de Son Dureta i deixà entreveure que l’alternativa de Son Hugo encara no dóna totes les garanties. En canvi, avançà que si s’optàs per Son Espases s’incorporarien mesures arquitectòniques, de protecció i urbanístiques per «compensar la calamitat». I, en tot cas, l’opció per la que es decanti l’Executiu serà «clarament diferenciada» de la que deixà l’anterior.

Thomàs, que acusà el PP de ser «els únics culpables» del retard en la construcció de l’hospital, recalcà que no es poden permetre més dilacions. Al mateix temps, advertí que les condicions de l’any 2003, quan s’haurien d’haver iniciat les obres de Son Dureta, no són les mateixes que ara perquè hi ha més pressió demogràfica i més complicacions per actuar i, per tant, aquesta opció planteja ara més dificultats. A més, ja es té una obra adjudicada i començada en un solar «que no hem escollit nosaltres» i que és «una mala opció» envoltada de «negocis grisos». «El Govern no es fa responsable del que ha passat», reiterà el conseller, qui apuntà la necessitat de revisar el projecte «en el cas hipotètic» de continuar a Son Espases. Pel que fa als solars alternatius, com el de Son Hugo, Vicens deixà clar que «abans d’emigrar» cal «estar segurs que no comprometrem el futur», generant més endeutament, més jeroglífics judicials i més demora i incertesa.

La intervenció del conseller es produí arran d’una interpel·lació formulada per l’anterior consellera de Salut, la diputada del PP Aina Castillo, qui advertí que un canvi d’ubicació endarrerirà les obres i les encarirà fins al punt que es podrien construir dos hospitals. La popular, que titllà Thomàs de «conseller antihospital», desvelà que la suspensió d’obres costa al Govern un milió al mes.

Per la seva part, el portaveu d’UM, Tomeu Vicens, instà el Govern a prendre una decisió immediata que «i no caigui en una subhasta de solars» que crea «confusió». Des del Bloc, Biel Barceló no defensà ahir la reforma de Son Dureta i demanà al Govern que triï «la millor opció per evitar Son Espases». El socialista Joan Boned advertí que al PP, «els malalts els importen poc» i, en canvi, «els totxos els lleven la son».

Diari de Balears (26-IX-07)


La sostenibilitat ambiental, com diuen les organitzacions ecologistes i polítiques que no han claudicat davant els poders fàctics de sempre, és essencial per a garantir el benestar ambiental, social i econòmic de les generacions futures. Els Joves d´Esquerra Nacionalista (JEN) expliquen molt encertadament, en el comunicat de suport a la concentració davant el Consolat de Mar que “Son Espases ha de ser un espai protegit com a lloc emblemàtic de la història de Palma”. I com diu la Plataforma Salvem la Real: “Que quedi clar, Salvem la Real creu necessari fer un hospital, però no en una zona de tan alt valor paisatgístic i patrimonial i amb un alt risc d´inundacions (catalogació que ha desaparegut dels plànols actuals). L´hospital no és més que l´excusa perquè Palma creixi fins a la UIB”. (Miquel López Crespí)


Salvem la Real!Mai no hauríem imaginat que just acabades les vacances ens trobàssim amb un panorama polític tan desolador. Em referesc a la decisió, més que probable, que el govern progressista a què donam suport crític faci anques enrere i deixi de banda les lluites populars d´aquests darrers quatre anys per a salvar la Real, ses Fontanelles o el mal anomenat “Port Adriano”. En l´anterior Pacte de Progrés lluitàrem fent costat al govern del president Antich per tal de tirar endavant l´ecotaxa, donant suport a les propostes que anaven en direcció de bastir un autèntic Pla d´Ordenació Territorial que servís per a protegir la nostra terra de les urpades d´encimentadors i especuladors sense escrúpols... Res no va ser possible: ni Pla d´Ordenació Territorial per a salvar les Illes de la destrucció, ni continuació de l´ecotaxa. Els poders fàctics de sempre, la banca que vigila, atenta, els partits del règim, ho impediren. Amb el nou Pacte de Progrés, “Pacte de governabilitat”, li diuen, hem provat de deixar de banda el desencís, la memòria de tantes claudicacions i, amb un nou acte de voluntat, perquè estimam aquesta terra que ens ha vist néixer i la volem preservar per als mallorquins i mallorquines de l´esdevenidor, hem participat – i participarem tot el que faci falta, no en mancaria d´altra!,- en les històriques i combatives mobilitzacions organitzades per la Plataforma Salvem la Real, la Plataforma ses Fontanelles, les grans diades en defensa dels nostres minvats recursos naturals i escàs territori que, impulsades pel GOB i els partits d´esquerra nacionalista, han commogut el somort panorama de la postmodernitat i el neoliberalisme regnants. No recorden Francina Armengol, Francesc Antich i Aina Calvo quan, juntament amb els sectors populars més combatius i amants de Mallorca, eren de bracet del Bloc per Mallorca, de totes les plataformes i organitzacions ecologistes per a aturar les obres de Son Espases? Tan curta és la memòria i la voluntat d´aquells que diuen governar amb els nostres vots, d’aquells professionals de la política que, una vegada en nòmina, obliden les promeses fetes als que els hem donat suport?

Sabem que a l´executiva del PSOE de les Illes hi ha veus que diuen: “les properes eleccions són molt lluny; d´aquí quatre anys tot això s´haurà oblidat”. Altres, panxacontents, afirmen: “si electoralment perdem el vot de tres o quatre mil radicals, guanyàrem vint o trenta mil dels que volen l´hospital i votaven el PP”. Tot plegat és d´un cinisme lamentable. Com si el poble, els que hem donat i donat suport a les plataformes conservacionistes no tenguéssim memòria i fóssim números, objectes, “coses” que es poden emprar per a arribar al poder i una vegada instal·lats en la poltrona, llançar al cubell de les escombraries.

Tampoc no ens convencen les excuses que ha donat el conseller de la Presidència, el senyor Albert Moragues, quan, tot xalest, afirma que “reformar Son Dureta significaria un retard de set anys en la construcció de l´hospital que necessita Mallorca”, així com que “no hi ha temps per a cercar un altre indret més adient per a bastir l´hospital”.

La sostenibilitat ambiental, com diuen les organitzacions ecologistes i polítiques que no han claudicat davant els poders fàctics de sempre, és essencial per a garantir el benestar ambiental, social i econòmic de les generacions futures. Els Joves d´Esquerra Nacionalista (JEN) expliquen molt encertadament, en el comunicat de suport a la concentració davant el Consolat de Mar que “Son Espases ha de ser un espai protegit com a lloc emblemàtic de la història de Palma”. I com diu la Plataforma Salvem la Real: “Que quedi clar, Salvem la Real creu necessari fer un hospital, però no en una zona de tan alt valor paisatgístic i patrimonial i amb un alt risc d´inundacions (catalogació que ha desaparegut dels plànols actuals). L´hospital no és més que l´excusa perquè Palma creixi fins a la UIB”.

Miquel López Crespí


Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (18-IX-07)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS