Administrar

Homenatge a Francesc Seguí Navarro: un periodista incòmode

pobler | 01 Agost, 2007 09:41 | facebook.com

El seu gran afany per desemmascarar hipocresies i conxorxes d'editors i productores abocats a impedir que es pugui exercir el dret a la llibertat d'expressió, el porta a romandre força marginat de certs àmbits de poder periodístic significatius.


A Xisco Seguí, més que un periodistaFrancesc Seguí Navarro

Per Cecili Buele


Hi ha companyes i companys que, quan et deixen i se'n van per a sempre, et provoquen sentiments difícils d'expressar. La seva partida definitiva no et deixa indiferent. Et sap greu que se n'hagin anat. I et sap més greu encara no haver sabut aprofitar, més a fons, el seu pas al teu costat.

És el que em passa, a mi, avui capvespre, quan el bon amic i company de lluites cíviques quotidianes, Miquel López Crespí em fa a saber que en Xisco Seguí és mort, des d'ahir mateix.

Tot i que ja fa mesos que duu marcat al rostre el senyal clar d'haver iniciat el retorn cap a la Terra, un espera i desitja que se'n perllongui l'estada molt més temps...

Però, ja se sap: tot quant té data de naixement, en té de defunció. I, a Xisco Seguí, li ha arribat l'hora de partir.

És d'aquelles persones que n'ha fet moltes, de coses, com se sol dir, mentre ha viscut entre nosaltres. En molts d'àmbits. A gran intensitat, sempre. I apassionadíssimament lliurat al que considerava que calia.

Em resulta difícil esmentar tots i cadascun dels moments i encontres que ens han duit a romandre molt units, per molts i molt diversos motius, des de fa estona: en temps de lluites solidàries pels pobles del Tercer Món, o de lluites també solidàries pels sectors més desfavorits de la nostra societat illenca.

En temps d'esforços veïnals, sindicals, o socials de tota casta; i en temps de presències institucionals a l'Ajuntament de Palma, al Consell de Mallorca o al Parlament de les Illes Balears.

El que sempre hi ha predominat, emperò, per damunt tot, ha estat la seva tasca desplegada a favor de la llibertat d'expressió al nostre entorn més immediat, i allà on sia.

Sempre ficat, fins i tot durant aquest darrer any de la seva vida, en un munt de polèmiques fetes públiques, unes més cridaneres que les altres, s'allunya de tot quant pot esdevenir mera declaració de bones intencions sense cap aplicació concreta i pràctica.

Aferrissat defensor de la llibertat d'expressió, es converteix, en conseqüència, en adversari ferm de tot quant pot comportar la més mínima dosi de censura o d'imposició de restriccions a l'exercici d'aquest dret tan fonamental.

Autor d'un munt d'escrits de denúncia davant el que considera una allau d'atemptats a la llibertat d'expressió a Balears durant tot l'any 2006, i el poc respecte que detecta en aquesta comunitat als drets a la lliure expressió i d'opinió, no dubta gens ni mica a mostrar-se crític amb el col·lectiu de periodistes, la classe política local, la justícia... tot recordant sovint Bertol Brecht..."Detingueren un jueu i no en vaig fer cas; jo no soc jueu. Detingueren un comunista i no en vaig preocupar; jo no soc comunista. Avui han agafat un home i m'he assustat. Jo soc un home"...idò això, diu i escriu Xisco Seguí...

El seu gran afany per desemmascarar hipocresies i conxorxes d'editors i productores abocats a impedir que es pugui exercir el dret a la llibertat d'expressió, el porta a romandre força marginat de certs àmbits de poder periodístic significatius.

La darrera vegada que em telefona és per convidar-me a mantenir una entrevista radiofònica a través de Ràdio Robines, la ràdio municipal de Binissalem on Xisco Seguí condueix un programa que aconsegueix de tenir una gran audiència en tota la comarca del Raiguer de Mallorca.

Com en altres ocasions per a altres mitjans on ha treballat en Xisco, m'hi oferesc amb molt de gust.

No deixa de ser una de les grans polèmiques que s'aixequen amb força, sobretot arran de la censura que s'exigeix des de les files del PP, des d'on es desqualifiquen professionals que hi posen veu crítica i lliure...

Com a periodista lliurat a la seva professió, no s'està d'emprar tots els mitjans que són al seu abast per informar d'allò que sap i veu que passa al seu voltant, siguin les obres de Son Espases, amb les conseqüents actuacions -o manca d'actuació- de les autoritats que presideixen les distintes institucions públiques; siguin les imputacions de tanta gent de l'entorn del PP pel cas Andratx; sigui per la seva participació en tasques que tenen a veure amb l'impuls de la Memòria Històrica; sigui a favor de la República...

A banda i abans de la seva tasca periodística a Ràdio Robines, l'incansable i infatigable lluitador a favor de causes que afecten els sectors més marginals de la nostra societat illenca, En Xisco Seguí desplega la seva tasca en moltíssims d'altres àmbits i mitjans:

Encapçala la delegació balear de El Triangle. Fundada l'any 1989 per un grup de periodistes, és una de les revistes més importants de Catalunya, capdavantera en el periodisme compromès i d'investigació, dedicada a destapar importants "affaires" de corrupció. Com a setmanari independent i crític amb els poders i els abusos del sistema, defensa els valors de la cultura catalana i vetlla per la protecció del medi ambient. Està dirigit i editat per un col·lectiu de professionals de la informació i de l'àmbit empresarial, constituint una experiència inèdita d'autogestió periodística.

Abans, emperò, com a reputat periodista, ha treballat al Setmanari Migjorn, quan és dirigit per Xesc Adrover Sbert, el periodista campaner que també entra a formar part de la plantilla de la Delegació de les Illes Balears del Setmanari El Triangle, encarregada d'elaborar pàgines del millor periodisme d'investigació a les Illes...

Tal volta fora interessant que, qui vulgui completar-ne les dades biogràfiques, s'afanyi a estendre'n més detalls... Segur que se'n poden omplir pàgines...

Que descansi en pau, qui sempre ha volgut viure en lluita!

Blog Nubulaya

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS