Administrar

Salvem Mallorca! El Segon Cinturó ja és aquí

pobler | 10 Febrer, 2011 12:58 | facebook.com

“Tomaran 15 cases i llevaran terreny a 300 famílies”


Els veïns s’oposen que el Consell els expropïi els habitatges per construir la via connectora


Ander Zurimendi | 10/02/2011 |


La plataforma Via connectora assegurà ahir que les obres afectaran 300 habitatges, dels quals expropiaran alguna part del terreny. A més a més, afirmen que unes 15 cases hauran de ser tomades senceres, la majoria situades devora la rotonda de Sóller. El director insular de Carreteres, Ernesto Santamaría, rebaixà la xifra d'enderrocs a "10 o 12" i ho justificà pel fet que "són els mínims afectats possibles, ja que en un projecte així sempre s'ha d'expropiar algú".

En tot cas, els habitants de barriades com Son Sardina, la Real, la Indioteria, la Cabana i el Pla na Tesa ja han llançat la seva ofensiva. Ahir presentaren públicament la seva plataforma i anunciaren que demà divendres es reuniran amb Antoni Alemany, conseller insular de Carreteres, per iniciar-hi aproximacions.

Antoni Reinés i Rigo, en nom del col·lectiu, demanà que el projecte d'autovia es conceptualitzi com una via comarcal desdoblada. Reinés i Rigo també exigí que les obres no afectin terreny agrícola. El seu col·lega Tomàs Balaguer, portaveu de l'AV de Son Sardina, criticà que el Consell pretengui construir a la carretera de Sóller una rotonda encara més gran que la de la carretera de Valldemossa.

Així mateix, Balaguer demanà que la via connectora "no mori tot d'una a Can Valero, sinó que s'alenteixi a poc a poc i perdi carrils abans d'arribar al final". Es preveu, per tant, una nova lluita veïnal per aturar el projecte. Ahir realitzaren la primera concentració i ja han activat el front mediàtic. A banda d'això, desenes de pancartes es poden veure a les seves barriades. "Si ens hi hem de barallar, ens hi barallarem", se sent dir a una dona gran.

Diari de Balears (dBalears)


Veïns contraris a la via connectora acusen Armengol de traïció


Neix una plataforma contra les obres, que ja té el suport de molts palmesans de Son Sardina i la Real. “El Consell menteix quan diu que ho pactà amb nosaltres”


Ander Zurimendi | 09/02/2011


La plataforma assegura que els veïns es posicionen en contra d'aquesta infraestructura. El projecte de via connectora, que enllaçarà la zona metropolitana de Palma com un segon cinturó, ja té la seva plataforma en contra. Avui es presentarà públicament i rep el nom de Via connectora: així no. I és que la Plataforma no s'oposa radicalment a la construcció d'una via, però sí al projecte actual.

Antoni Reynés i Rigo, membre de la formació, explica que la tensió i el sentiment de "traïció" ha crescut entre els veïns de les barriades afectades, després de saber que Francina Armengol assegurà de manera solemne que té pactat el projecte amb les associacions de veïns. "Nosaltres vàrem arribar a un consens perquè la via fos similar a la carretera de Valldemossa. I això era a principi de legislatura, amb Antoni Pasqual (UM)". Però no han pactat aquest projecte, afegeix Reynés: "És una grolleria, una mentida".

Per això, la Plataforma assegura que els veïns de Son Sardina i de la Real ja s'han posicionat en contra i que es troben en converses amb la resta de barriades implicades. Després, intentaran negociar amb Antoni Alemany i Ernesto Santamaria, conseller i director insular de Carreteres, respectivament. Una de les grans demandes al projecte, presentat públicament per Francina Armengol el passat 26 de gener, implica la reducció de la velocitat. "Demanam una via amb una velocitat màxima de 80 km per hora i de baix impacte mediambiental".

Per aconseguir aquest segon punt recomanen que les obres de la via s'acostin al polígon de Son Castelló. A més a més, així s'ajudaria a no destruir els habitatges. També demanen que la rotonda de Sóller sigui més petita i que no surti del tram que el Consell de Mallorca va determinar-ne com a reserva.

Diari de Balears (dBalears)


Salvar la Real, preservar ses Fontanelles, protegir el Toro (“Port Adriano”) ens servia per a comprovar si aquesta vegada podria haver-hi un canvi en profunditat o si, com de costum, ens trobàvem amb les excuses de mal pagador dels professionals de la mentida. Per a desgràcia nostra, la claudicació davant el PP i els interessos especulatius ha evidenciat que, si no hi ha una ferma vigilància popular, una constant mobilització de les plataformes, partits i sindicats no domesticats, el camí, amb unes petites modificacions per a la galeria, continua essent el mateix que ha seguit sempre la dreta depredadora. (Miquel López Crespí)


Salvem Mallorca! Contra el Segon CinturóQuan els votants progressistes, les plataformes antiautovies o per salvar la Real; quan sindicats com la CGT, STEI o milers de persones independents, però amants de la terra, espesses la indignació i desencís que senten per la claudicació del Pacte davant els poders fàctics de les Illes per la qüestió de Son Espases, ho fan pensant en l´obscur futur que s´apropa. Son Espases, no ho oblidem, era el test per a constatar si realment es podria avançar en el camí de la preservació del territori i dels nostres minvats recursos naturals, o tot es reduïa a les mentides acostumades. El dirigent d´EU Eberhard Grosske ho diu amb unes altres paraules en el seu blog personal quan demana retirar el projecte de llei del sòl presentat per UM, i textualment afirma que “Son Espases és una empenta objectiva al Segon Cinturó”. Precisament aquesta és la qüestió, el nus del problema que visualitza la claudicació del Pacte fent l´hospital del PP. La indignació popular per la claudicació del PSOE davant els poders especulatius que tots coneixem fa témer el pitjor. Ja no és solament la retirada covarda de l´ecotaxa per a “quedar bé” davant la patronal hotelera. Tothom veu ben clarament, i l´apunt d´Eberhard Grosske ho concreta a la perfecció, que després de ses Fontanelles, Son Espases, el mal anomenat “Port Adriano”, hi vénen de seguida el Segon Cinturó, la Façana Marítima, l´ampliació del port de Palma fins a límits de bogeria inimaginables, el gasoducte... El gasoducte, que representa l´arribada d´energia per a un creixement il·limitat i insostenible: més dessaladores per quan manqui l´aigua, més forns per a cremar els residus que ens envaeixen arreu, més fàbriques d´electricitat per a donar resposta a una demanda sempre en augment, ja que el creixement descontrolat no atura.

Salvar la Real, preservar ses Fontanelles, protegir el Toro (“Port Adriano”) ens servia per a comprovar si aquesta vegada podria haver-hi un canvi en profunditat o si, com de costum, ens trobàvem amb les excuses de mal pagador dels professionals de la mentida. Per a desgràcia nostra, la claudicació davant el PP i els interessos especulatius ha evidenciat que, si no hi ha una ferma vigilància popular, una constant mobilització de les plataformes, partits i sindicats no domesticats, el camí, amb unes petites modificacions per a la galeria, continua essent el mateix que ha seguit sempre la dreta depredadora.

Si el govern del Pacte no va recuperant la credibilitat que ha perdut (molts sectors que donaren suport a les forces progressistes per a foragitar el PP de les institucions ara els diuen “traïdors” i “covards” sense cap mena de contemplació), el desencís anirà augmentant en detriment de l´enfortiment de la societat civil. A menys que els polítics del règim, siguin de dreta o de l´esquerra oficial, el que vulguin sigui precisament això: contribuir a desmobilitzar la societat civil a fi de poder fer la migdiada tranquils i satisfets, sense haver d´estar fiscalitzats pels votants, per les plataformes de lluita que dinamitzen i donen vida a la nostra societat. Per a aquells que s´han enriquit amb la gestió del règim posant-se al servei dels grups especulatius i encimentadors, les plataformes ciutadanes només serien un estri, un objecte que, com un plat o un tassó de plàstic, es llencen als fems una vegada que s´han emprat.

Per això mateix, perquè Son Espases era el test que permetria visualitzar si aquesta vegada el canvi promès era de veritat o una de les mentides a les quals ens tenen acostumats els vividors del romanço, molts sectors socials demanen coherència i dignitat, no solament al PSOE sinó també als socis de govern, és a dir, al Bloc. Hi ha sectors d´EU, la CGT, la Plataforma Salvem la Real, independents, ecologistes de totes les tendències, que demanen insistentment la sortida dels consellers del Bloc del govern PSOE-UM.

Ens demanam si el president Antich serà capaç de redreçar l´actual sotregada.

Miquel López Crespí

(23-X-07)


Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Història alternativa de la transició (la restauració borbònica) (Web Ixent)


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS