Administrar

Miquel Rosselló (Iniciativa d'Esquerres) i el marxisme-leninisme en els anys 80

pobler | 18 Octubre, 2010 10:51 | facebook.com

El passat juliol, els Verds i Iniciativa d'Esquerres posàvem en marxa un procés de convergència política i orgànica del que sorgirà una nova formació de l'ecologisme polític d'esquerres, una nova formació ecosocialista. Malauradament, les relacions entre l'esquerra transformadora representada per Esquerra Unida i pels Verds els darrers quinze anys són plenes d'encontres i desencontres.


Una nova formació ecosocialista i federalista


Miquel Rosselló | 12/10/2010 |


El passat juliol, els Verds i Iniciativa d'Esquerres posàvem en marxa un procés de convergència política i orgànica del que sorgirà una nova formació de l'ecologisme polític d'esquerres, una nova formació ecosocialista. Malauradament, les relacions entre l'esquerra transformadora representada per Esquerra Unida i pels Verds els darrers quinze anys són plenes d'encontres i desencontres.

Esquerra Unida definia una política de confluència entre l'ecologisme polític i l'esquerra social que anomenava "el pol alternatiu" a la seva assemblea interinsular del 1994. La pràctica després ens ha demostrat que, massa sovint, entre els plantejaments teòrics i la seva implementació hi ha un abisme.

A les eleccions del 95 no fou possible concórrer juntes les dues organitzacions i no va ésser fins a la propera contesa electoral que es constituí la coalició EU-Els Verds, coalició que es repetí a les eleccions del 2003. Després d'alguns anys de funcionament de la coalició, amb un balanç clarament positiu, es donava un pas més en la confluència de les dues organitzacions i es creava Alternativa EU - Els Verds.

Alternativa funcionà uns anys, sortosament el temps suficient per facilitar de manera clara la formació del BLOC per Mallorca. Però malauradament aquesta positiva experiència es frustrà i no solament desapareix Alternativa, ja dins aquesta legislatura, sinó que les relacions entre els Verds i EU empitjoren greument fins que a les passades eleccions europees es presenten per separat, per primera vegada des del 1999. Cal dir que les relacions dins el BLOC tampoc eren òptimes.

I és que per empènyer polítiques unitàries, i més si són de convergència de distintes forces, no és suficient tenir claredat en el terreny de les propostes, sinó que cal voluntat política i, sobretot, estils de treball amables i de "bon rotllo". El treball unitari s'ha de fer amb el pinzell prim i no amb la brotxa gruixada.

El fet és que Iniciativa d'Esquerres, que neix el passat cinc de juny, i els Verds, ja tenim el compromís explícit de convergir en una nova formació política, ecosocialista i federalista el proper novembre.

Aquesta nova formació se sent hereva de les millors tradicions del republicanisme, de les esquerres i del mallorquinisme polític del nostre País. Som hereus de Gabriel Alomar, Emili Darder, Aurora Picornell i de molts altres....

Lluitarà pels valors tradicionals de l'esquerra transformadora, per la igualtat i l'emancipació social. La defensa dels drets cívics i les llibertats, la lluita contra la corrupció i la participació ciutadana seran elements essencials del seu programa. El feminisme, la defensa de la terra, del territori i del medi ambient, i la identitat com a poble, seran els nostres trets identitaris indiscutibles.

En definitiva, lluitarem juntament amb altres esquerres i amb la societat civil progressista per un canvi de model de societat. Per una Mallorca que situï les persones en primer lloc, que defensi el seu territori i el medi ambient i que se senti orgullosa d'ésser qui és.

Per això, treballarem per consolidar un nou espai polític que representi l'esquerra, l'ecologisme polític i el nacionalisme d'esquerres. Creiem en una aliança estable i permanent de les formacions polítiques que es reclamen d'aquests conceptes i, per tant, ens sentim profundament satisfets per la coalició amb el PSM. Dedicarem molts d'esforços per reforçar-la i enfortir-la. Però també apostem pels acords polítics necessaris per aturar el pas a la dreta i continuar la feina feta aquesta legislatura pels governs de progrés.

Com a federalistes, apostem per un estat plurinacional i plurilingüe. Volem un Estat i una Europa federals. Per això, participem amb il·lusió en el tot just constituït Espai Plural conjuntament amb la Xunta Aragonesista, Iniciativa per Catalunya Verds, Iniciativa pel Poble Valencià, Nueva Canaria i Paralelo 36 d'Andalusia.

L'aparició, recentment, d'Espai Plural i de la fundació EQUO a més de la Coordinadora Verde, de la qual també formem part, i la possible convergència dels tres, ens dóna esperances en la reconstrucció d'un nou espai polític i electoral al si de l'Estat espanyol que es reclami de l'ecosocialisme, del feminisme, del federalisme i del republicanisme.

Des de la nova formació mallorquina, apostem per la confluència de tot el que ara s'està movent arreu de l'Estat espanyol en aquesta direcció i, de fet, a la nostra assemblea constituent del novembre hi assistirà Raül Romeva d'ICV, Ugalde d'EQUO, un representant de la Coordinadora Verde i representants de la resta de formacions de l'Espai Plural. Serà la nostra petita empenta a aquesta confluència.

Aquest ha estat el somni, durant molts d'anys, dels homes i les dones d'Iniciativa d'Esquerres i dels Verds de Mallorca i ens sentim molt satisfets de començar aquesta nova aventura. Volem posar el nostre granet de sorra a la reconstrucció de l'esquerra del segle XXI. Sabem que no serà fàcil, però ens il·lusiona i ens encoratja a continuar endavant.

Diari de Balears (dBalears)


Ni en temps de la transició ni abans mai no havia coincidit amb l'amic Miquel Rosselló. Històricament la gent de l'OEC (Mateu Morro, Antoni Mir, Jaume Obrador, Josep Capó, Maria Duran, Jaume Bueno, etc, etc) procedíem de l'herència del POUM i l'Oposició Obrera a la la burocràcia soviètica. Aleshores consideràvem que Santiago Carrillo s'havia venut als franquistes reciclats pel plat de llenties dels sous i les poltrones institucionals. Era l'últim capítol d'una llarga història de degradació, que venia de lluny. (Miquel López Crespí)


Miquel Rosselló en el record. Els anys de lluita contra l´eurocomunisme i l´abandonament del PCE de la lluita per la República, l´autodeterminació i el socialisme.


Article publicat l´any 2002 quan Miquel Rosselló era Conseller de Treball del Govern de les Illes.



Miquel Rosselló, l´actual conseller de Cooperació Local del Consell Insular de Mallorca, després de rompre amb el PCE i amb la trista història de renúncies de l´eurocomunisme carrillista, va ser un dels màxims dirigents del PCPE, el partit dels prosoviètics que dirigia Ignacio Gallego.

Ni en temps de la transició ni abans mai no havia coincidit amb l'amic Miquel Rosselló. Històricament la gent de l'OEC (Mateu Morro, Antoni Mir, Jaume Obrador, Josep Capó, Maria Duran, Jaume Bueno, etc, etc) procedíem de l'herència del POUM i l'Oposició Obrera a la la burocràcia soviètica. Aleshores consideràvem que Santiago Carrillo s'havia venut als franquistes reciclats pel plat de llenties dels sous i les poltrones institucionals. Era l'últim capítol d'una llarga història de degradació, que venia de lluny. La història de la degeneració i liquidació final del partit de Lenin i Trotski a mans dels botxins estalinistes es pot estudiar a El Partido Bolchevique de Pierre Broué (Editorial Ayuso, 1974); Stalin: una biografia política d'Isaac Deutscher (Edició de Materials, 1967); Nuestra propia gente d'Elisabeth K. Poretski (Zero, 1972); Que juzgue la historia de Roy A. Medvédev (Destino, 1977); El año I de la revolución rusa de Victor Serge (Siglo XXI, 1972), en la imprescindible obra de Trotski La revolució traïda (de què hi ha diverses edicions en espanyol).



Acte de l'Ateneu Popular "Aurora Picornell" a mitjans dels anys vuitanta. D'esquerra a dreta: Alexander Sissonenko, membre del PCUS, Lila Thomàs i Miquel López Crespí.

L'any 1978 hi hagué la ferotge campanya contra les idees socialistes d'Octubre en la qual participaren activament tots els que després marxarien del PCE per a entrar en el PCPE-PCB prosoviètic d'Ignacio Gallego. Jo mai vaig militar en aquest "experiment" dels excarrillistes dels quals eren capdavanters eminents Miquel Rosselló, Francesca Bosch, Josep Valero i Lila Thomàs entre molts d'altres exeurocomunistes.

La ruptura dins del PCE (començada a principis de 1984) agafà una forta embranzida amb l'informe de Josep Valero al Comitè d'Illes del PCIB llegit el 3 de juny de 1984. En l'informe que ofiliza la ruptura dels eurocomunistes de les Illes i que enfronta el grup Valero-Rosselló-Thomàs amb el format pels seguidors de Manolo Càmara i en Pep Vilchez es fa una autocrítica dels greus "errors" polítics que s'ha comés contribuint a la consolidació del projecte de Santiago Carrillo (abandonament dels principis del socialisme científic, de la lluita per la Repúblcia i l'autodeterminació, minusvaloració de l'internacionalisme...). L'informe de Josep Valero en contra de la política del PCE és aprovat sense gaire discussió. En l'executiva del PCIB que romprà tots els vincles amb el PCE (aleshores governat per Gerardo Iglesias) hi ha en Miquel Rosselló (com a secretari d'organització) i Lila Thomàs com a responsable de política cultural. Francesca Bosch és nomenada directora de Nostra Paraula; Sofia Sintes es confirma com a responsable del PCIB a Menorca.

La mateixa direcció històrica que havia ajudat a enterrar l'herència de la revolució d'octubre en la conferència del PCIB celebrada en el Poble Espanyol l'any 1978, ara, fent un gir de cent vuitanta graus, deia tot el contrari. Feia sis anys, sota vigilància del "comissari" carrillista Zaldívar (posteriorment un trànsfuga ben pagat pel PSOE), havien atacat a mort les concepcions antisistema, definides com a "superades". Ara, Josep Valero, flanquejat per Miquel Rosselló, deia tot el contrari. L'informe contra l'eurocomunisme carrillista de dia 3 de juny de 1984 diu: "Tal como señala Lenin en El Estado y la Revolución: '...circunscribir el marxismo a la teoría de a lucha de clases es limitar el marxismo, tergiversarlo, reducirlo a algo que la burguesía puede aceptar. Marxista sólo es el que hace extensivo el reconocimiento de la lucha de clases al reconocimiento de la dictadura del proletariado... [...]".

Recodem que en temps de la transició el PCE i els seus dirigents (els del PCIB inclosos!) feien públic el seu abandonament de qualsevol principi de transformació de la societat de classes (en la teoria i en la pràctica). La política de "reconciliación nacional" amb la burgesia i el franquisme, els antipopulars Pactes de la Moncloa, la supeditació del PCE als plans de Suárez havia desprestigiat completament aquesta organització davant les avantguardes revolucionàries de l'Estat espanyol.

En el reportatge titulat "La pautas de una semana movida" publicat en el número 12 de Nostra Paraula (juny de 1984) podem llegir un resum dels greus enfrontaments entre Miquel Rosselló i els "reformistes" (el grup Càmara-Vilchez). Els principals esdeveniments tengueren lloc en les "batalles" per "ocupar" la seu central del PCIB (en el carrer del Sindicat, damunt el bar Triquet) i a Son Espanyolet, on, per provar de conservar el local per al seu grup, Manolo Càmara i els seus amics (com informa Nostra Paraula) van rompre el pany de la porta. Aquest intent de controlar el local de Son Espanyolet acabà amb una denúncia de Miquel Rosselló contra l'actual senador per les Illes, Manolo Càmara, en el Jutjat de Guàrdia.

Vaig viure molt de prop aquests esdeveniments, ja que, sense ser militant del PCE, alguns independents d'esquerra tenguérem uns inicials contactes amb Miquel Rosselló, Francesca Bosch i Josep Valero per analitzar les possibilitats de crear un Ateneu Popular (que després tendria per nom Aurora Picornell) en vista a servar les tradicions republicanes del nostre poble fetes malbé pel PCE i pel PSOE. En la idea de bastir aquest Ateneu (del qual vaig ser vicepresident) coincidíem amb l'amic Carles Manera (que aleshores ja collaborava a Nostra Paraula), Isidre Forteza (un antic dirigent del MCI), el tinent Rafel Morales, en Manel Domènech, na Lila Thomàs i un munt l'illusionats companys i companyes entestats a recuperar les millors tradicions del moviment obrer.


Miquel López Crespí


(28-X-02)


Blogs personals de l'escriptor Miquel López Crespí

Literatura catalana contemporània

Memòria històrica

Literatura catalana moderna – Illes

Memòria històrica – Illes

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS