Administrar

Diada de Sant Jordi - Miquel López Crespí, Gemma Arimany i Santiago Díaz guardonats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès

pobler | 19 Abril, 2010 15:19 | facebook.com

Diada de Sant Jordi - Miquel López Crespí, Gemma Arimany i Santiago Díaz guardonats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès


Miquel López Crespí, Gemma Arimany i Santiago Díaz han estat els guanyadors, respectivament, del premi de poesia Divendres Culturals, el premi de poesia Miquel Martí i Pol i el premi de novel·la Valldaura – Memorial Pere Calders. L’acte va estar presentat per la periodista cultural Montse Soto i va comptar amb la rapsode Anna Enric per llegir fragments de les obres premiades.


Els premis literaris de la ciutat impulsen la recta final que porta al Dia de Sant Jordi


L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona; la regidora de Cultura, Consol Pla i el vicerector de Transferència Social i Cultural de la UAB, Bonaventura Bassegoda; van coincidir en destacar la qualitat de les activitats literàries organitzades a la ciutat al voltant de la Diada de Sant Jordi i la importància de la col·laboració entre ciutat i Universitat.

El vocal del jurat del XXVII Premi de Poesia Divendres Culturals, Miquel Sánchez, va llegir l’acta que atorgava el premi a l’obra Presagis, de l’illenc Miquel López Crespí, destacant la coherència d’un poemari escrit des del punt de vista d’un perdedor de la guerra civil. Miquel López Crespí va explicar perquè escriu poesia tal com ho ha explicat a les seves filles, per deixar constància del que és i del que sent.

L’acta del XV Premi de Poesia Miquel Martí i Pol, atorgat per la UAB, va ser llegida per la Mercè Nogués, membre del jurat. L’obra guanyadora ha estat Ulls a través, de Gemma Arimany, un recull sorprenent i original de temàtica amorosa amb l’ull com a protagonista en totes les seves vessants.

Gemma Arimany va explicar la seva fixació per l’òrgan de la vista i com va sorgir la idea d’escriure un llibre de poesia al voltant de l’ull i les sensacions que pot arribar a generar.

La vocal del Jurat del XVI Premi de Novel·la Valldaura – Memorial Pere Calders, Maria Victòria Lovaina, va defensar les virtuts de l’obra guanyadora, Memòries d’un porc, de Santiago Díaz, parlant d’un plantejament original i un prosa valenta que acaba establint una gran complicitat amb el lector. Santiago Díaz va reconèixer que el personatge de la seva novel·la no era un paio gaire simpàtic, però que al final potser acabava mereixent l’absolució per part del lector. Díaz afirma buscar una comicitat cruel, tal com reclama el seu admirat Milan Kundera.

L’acte de lliurament dels Premis Literaris de Cerdanyola va acabar amb l’actuació de la companyia Pepe Hevia Danza, que va representar la coreografia Efímera bellesa.

Enviat per Cristina Ruedas – Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès


Miquel López Crespí (Sa Pobla, Mallorca, 1946)


Miquel López Crespí (sa Pobla, Mallorca 1946) és novellista, autor teatral, poeta i assagista. L'any 1968 l'escriptor començà les seves collaboracions (especialment literàries) en els diaris de les Illes: Diario de Mallorca, Última Hora, El Mundo-El Día de Baleares, Diari de Balears... Durant molts d'anys portà la secció d'entrevistes del suplement de cultura del diari Última Hora i de la revista de l'Obra Cultural Balear El Mirall.


Miquel López Crespí ha guanyat diversos premis literaris de poesia, novella, contes, teatre i narrativa juvenil entre els quals podríem destacar: "Ciutat de Palma de Teatre 1974", "Ciutat de Palma de Narrativa" (1991), "Joanot Martorell" de narrativa (València), "Pompeu Fabra 1984", "Joan Santamaria 1989" (Barcelona), Premis Ciutat de València (de poesia i narrativa), Premi Especial Born de Teatre, Premi Teatre Principal-Consell Insular de Mallorca de Teatre, "Marià Vayreda" de narrativa (Girona), Premi de les Lletres 1987 (Mallorca), Premi de Narrativa "Miquel Àngel Riera", Premi Valldaura de novella (Barcelona), Premi de teatre "Carles Arniches" (Alacant), Principat d'Andorra (Grandalla) de Poesia, Premi de Literatura "Serra i Moret 1993" de la Generalitat de Catalunya, Premi de Poesia del Consell Insular d'Eivissa i Formentera, Premi de Literatura de l'Ateneu de Maó (Menorca), Premi Nacional de Literatura "Camilo José Cela", Premi de Poesia "Ibn Hazm 2003", Premi de Poesia Ciutat de Tarragona 2005...


D'ençà començaments dels anys setanta ha publicat més de seixanta llibres de narrativa, poesia, teatre, memòries, novella i assaig entre els quals podríem destacar:; L'Antifranquisme a Mallorca 1950-1970 (memòries); L'amagatall (novella); Cultura i antifranquisme (assaig); Vida d'artista (narrativa); Històries del desencís (narrativa); La novel·la (novel·la); Punt final (poesia); No era això: memòria política de la transició (assaig); Acte Únic (teatre); El cadàver (teatre); Núria i la glòria dels vençuts (novella); Revolta (poesia); Estat d'excepció (novella); Breviari contra els servils (narrativa); Literatura mallorquina i compromís polític: homenatge a Josep M. Llompart (assaig); El darrer hivern de Chopin i George Sand (novel·la); Corambé: el dietari de George Sand (novel·la); Lletra de batalla (poesia); Els anys del desig més ardent (teatre); Defalliment: memòries de Miquel Costa i Llobera (novel·la); Temps moderns: homenatge al cinema (poesia); Damunt l´altura. El poeta il·luminat (novel·la); El cant de la Sibil·la (poesia); Les ciutats imaginades (poesia); Naufragis lents (poesia); La conspiració (novel·la); Cultura i transició a Mallorca (assaig); Carrer de Blanquerna (teatre); Un viatge imaginari i altres narracions (contes); París 1793 (novel·la); i Espais secrets (poesia).

Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Xarxa de Blocs Sobiranistes (XBS.Cat) ) Articles de l’escriptor Miquel López Crespí

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS