Administrar

Esquerra XXI, Esquerra Unida, el Bloc... les eleccions de 2011: rompre amb Madrid

pobler | 23 Novembre, 2009 18:38 | facebook.com

Cap de setmana amb moviments de fons dins els partits del Bloc.


Dissabte dematí es va presentar, públicament, "Esquerra XXI", corrent intern d'Esquerra Unida encapçalat per la consellera d'Afers Socials del Govern, Fina Santiago, i que compta amb el suport també del vicepresident del Consell, Miquel Rosselló, i la directora de l'Institut Balear de la Dona, Lila Thomàs, entre d'altres històrics militants de l'organització, i persones vinculades a les àrees de gestió que EU té al Consell i al Govern.


El nou sector advoca per la consolidació del Bloc com a espai polític, superant la fase de coalició electoral actual. En aquest sentit, advoquen per "superar" Esquerra Unida, tant a nivell insular com federal, ja que no se senten còmodes amb la nova línia que ha imposat el coordinador general, Cayo Lara. Així, Fina Santiago es converteix amb la primera líder de pes dels partits del Bloc -i una de les conselleres més ben valorades del Govern- en traçar unes línies d'actuació de cara la 2011; la proposta ja ha aixecat les primeres reticències dins el seu partit, per la forma -molts dels militants no en tenien coneixement fins dissabte- i pel contengut. I és que, sobretot des de Palma, i al voltant del tinent de batle de Cort, Eberhard Grosske, l'aposta és reforçar Esquerra Unida com a subjecte polític, sempre dins el Bloc.

Per altra banda, el mateix dissabte dematí, Esquerra Republicana va fer la seva assemblea a Sineu, per fixar la posició del partit sobre el Pla de Carreteres, els pressuposts del 2010, i sobre la corrupció. Els republicans varen ratificar l'acord a tres bandes assolit fa dues setmanes sobre el Pla, això sí, amb algunes reticències que intentaran esmenar respecte a la variant de Sineu. Pel que fa als pressuposts, la formació independentista demana que la retallada no afecti a aquelles àrees de més acció social, com benestar social, política lingüística o interior.

Però el punt de més contengut és el que fa referència a la corrupció. I és que Esquerra demana que dimiteixin o cessin aquells alt càrrecs que estiguin imputats per algun cas de corrupció i tenguin ja un auto acusatori en contra. Aquest seria el cas de Miquel Nadal, conseller de Turisme, a qui els de Joan Lladó demanen que se'n vagi o bé que sigui cessat pel president. Aquesta declaració va en la línia del que ja havia aprovat el Bloc, però posant-hi un termini, el d'aquest mes de desembre.

Així, els republicans augmenten la pressió sobre Nadal, i de passada, fan que els socis del Bloc redoblin la intensitat de la seva mateixa demanda al president Antich: de moment, Biel Barceló ja ha reiterat el seu suport a la petició d'Esquerra, igual que Grosske.

Ambdós moviments, d'un sector d'EU i d'Esquerra, de cara a l'exterior, però també dins el joc de relacions dins el Bloc, de ben segur que comportaran algun tipus de reacció. En tot cas, són passes encaminades al quasi imminent futur electoral, pendent de resoldre el format o la fórmula amb la qual s'encararà el 2011.

Tribuna Mallorca


Potser seria un bon moment per a Miquel Rosselló i l’actual direcció illenca d’Izquierda Unida de rompre definitivament els llaços que els uneixen a Madrid i fer-ho públic, després de la normal conferència de militants, en una de les rodes de premsa que tan sovint convoquen els nostres antics companys de l’Ateneu Popular “Aurora Picornell”. Ben cert que aleshores, després d’aquesta ruptura pública, els articles que signen diàriament a favor d'un Bloc Nacionalista tendrien, n’estam ben segurs, una mica més de credibilitat política. (Miquel López Crespí, setembre de 2006)


Actualment l’antiga direcció carrillista d’Esquerra Unida ha patit la crítica del sector anomenat “Corriente Roja”, liderat per Ángeles Maestro que els acusa d’haver mort el que restava sense liquidar de l’herència del Partido Comunista de España. I per si encara mancava cap cosa, en la festa recent del PCE que s'ha celebrat a Madrid el secretari general d’aquesta organització, Francesc Frutos, i Felipe Alcaraz, president de la mateixa organització, també han aguditzat les contradiccions internes de l’actual direcció d’Izquierda Unida afirmant que l’aposta de dissolució del PCE dins IU ha estat un error d’incalculables conseqüències polítiques. (Miquel López Crespí)

Esquerra Unida hauria de rompre amb Madrid (un article de l'any 2006)Per ara, en el debat de dissolució del PSM com a força política dins un bloc en el qual hi hauria els membres del Partido Comunista de España, tota l’antiga direcció dels prosoviètics mallorquins, el PCB-PCPE que dirigien Miquel Rosselló, Josep Valero, Lila Thomàs, etc., els militants d’EU, Verds i alguns independents, en aquest debat, repetesc, qui porta la iniciativa és, són, sens dubte, els personatges abans esmentats. Fa poc, l’exdirigent del prosoviètic PCB-PCPE Josep Valero teoritzava la necessitat d’anar concretant aquesta nova organització política i, avui mateix, Miquel Rosselló continuava en la seva aposta a favor del bloc. Aposta que, començam a pensar, potser fins i tot és estratègica i no tàctica conjuntural com ens pensàvem fins fa poc.

Dic que potser podria ser l’opció final per a la supervivència dels antics dirigents carrillistes i prosoviètics perquè ells també tenen maror de fons dins Izquierda Unida. Que ningú imagini que són només les organitzacions nacionalistes les que pateixen escissions i greus contradiccions internes! Ni molt manco! Precisament el PCE és una de les organitzacions d’àmbit estatal més expertes quant a divisions, escissions, ruptura de partits i organitzacions i supervivència de la seva burocràcia dirigent (almanco una part de la que es va crear a recer de Santiago Carrillo i tota la vella guàrdia que exterminà els partits marxistes –el POUM, per exemple- i liquidà tants i tants anarquistes –de la CNT-FAI- en temps de la guerra civil). Durant els anys seixanta el PCE tengué desenes d’escissions, concretades en tots els partits comunistes que, davant l’abandonament de la lluita republicana, nacionalista i anticapitalista per part dels carrillistes, formaren diverses organitzacions revolucionàries.


El secretari general del Partido Comunista de España Francesc Frutos acusa l’actual direcció d’IU d’haver portar a la clandestinitat el PCE i, en la festa del partit a Madrid explicà als militans que vol tornar recuperar la memòria històrica d’aquest partit.

Actualment l’antiga direcció carrillista d’Esquerra Unida ha patit la crítica del sector anomenat “Corriente Roja”, liderat per Ángeles Maestro que els acusa d’haver mort el que restava sense liquidar de l’herència del Partido Comunista de España. I per si encara mancava cap cosa, en la festa recent del PCE que s'ha celebrat a Madrid el secretari general d’aquesta organització, Francesc Frutos, i Felipe Alcaraz, president de la mateixa organització, també han aguditzat les contradiccions internes de l’actual direcció d’Izquierda Unida afirmant que l’aposta de dissolució del PCE dins IU ha estat un error d’incalculables conseqüències polítiques. Un error que ha fet d’Izquierda Unida una organització completament enfeudada a la socialdemocràcia espanyola, el PSOE, sense cap altre objectiu que, a recer de Zapatero, preservar l’esquifida representació que tenen a les institucions del règim i servir de reserva electoral del sector en teoria més “esquerrà” de l’espectre polític espanyol.

Francesc Frutos i Felipe Alcaraz no estan d’acord amb l’actual direcció d’IU que porta Llamazares i, fent pinça amb els militants de Corriente Roja, amenacen de tornar a reivindicar l’espai que ells anomenen “comunista”. Els dos dirigents del PCE afirmen sense embulls que “no ens agrada l’actual forma d’Izquierda Unida i, per tant, volem canviar-la”. Tot plegat significa un atac frontal a les posicions més reformistes dins d’IU.

En la reunió dels excarrillistes a Madrid, Frutos i Alcaraz han fet públiques les seves intencions de “sortir de la clandestinitat” a la qual havia reduït el Partido Comunista de España l’actual direcció d’IU. En un procés d’autocrítica molt proper, pel que sembla, a les acusacions de liquidacionisme anticomunista explicades per la coordinadora de Corriente Roja Ángeles Maestro, els actuals dirigents del Partido Comunista, esmolant les llances contra Izquierda Unida, han dit, reconeixent l’error que va significat abandonar tota referència al socialisme i al comunisme dins IU: “Estam en un procés especial. El Partido Comunista de España ha decidit sortir d’aquesta segona clandestinitat. La primera va ser amb Franco, la qual es coneix; la segona és sortir de la clandestinitat provocada pel nostre propi error. Havíem pensat que afeblir el partit o amagar-lo era un símbol de força pel que fa a Izquierda Unida, però pensam que ens hem equivocat”.Llamazares

Amb totes aquestes contradiccions internes no seria estrany que l’antiga direcció carrillista de les Illes (PCE) que, pel que sabem, no té gaire bones relacions ni amb Corriente Roja de Ángeles Maestro ni amb l’actual secretari general del PCE, Francesc Frutos, hagi decidit fer una passa endavant i, qui sap, hagi decidit refugiar-se ja per sempre dins l’espai nacionalista i ecologista per a provar de subsistir uns anys més a les institucions. Si en un moment varen ser els Verds els que serviren als exdirigents del PCE per a sobreviure, ara, prop de l’extraparlamentarisme més total i definitiu, han trobat en la crisi del PSM la solució a tots els seus problemes interns i de supervivència.

No m’estranyaria que hi hagués certa dosi de sinceritat en aquesta aposta, la final i definitiva aposta dels exdirigents carrillistes de les Illes. Així com dins el PSM hi havia molta gent que no volia caure dins el parany d’Izquierda Unida, com s’ha demostrat amb l’escissió de Mateu Crespí i la constitució d’Entesa per Mallorca, també podem afirmar que Izquierda Unida té els mateixos problemes interns. La marxa d’Esquerra Unida de l’exconsellera de Benestar Social Nanda Caro, les crítiques que els Valero, Cámara i Grosske han tengut i tenen per part de Corriente Roja d’estar supeditats al PSOE i en temps del Pacte acceptar les iniciatives de Maria Antònia Munar i UM, així ho demostra. Ara només mancava que un important sector del Partido Comunista de España també els atacàs per “liquidacionistes”. Qui sap si tots aquests problemes són els que finalment han decantat la fracció de Miquel Rosselló i Eberhard Grosske a anar tallant amarres amb els seguidors més fidels de Llamazares i de l’espanyolisme més tronat. Però manca visualitzar com pertoca aquest canvi imaginari, una acció definitiva dels personatges de què parlam si volen guanyar credibilitat entre la militància i electorat esquerrà i sobiranista.

Potser seria un bon moment per a Miquel Rosselló i l’actual direcció illenca d’Izquierda Unida de rompre definitivament els llaços que els uneixen a Madrid i fer-ho públic, després de la normal conferència de militants, en una de les rodes de premsa que tan sovint convoquen els nostres antics companys de l’Ateneu Popular “Aurora Picornell”. Ben cert que aleshores, després d’aquesta ruptura pública, els articles que signen diàriament a favor d'un Bloc Nacionalista tendrien, n’estam ben segurs, una mica més de credibilitat política.

Miquel López Crespí

Ciutat de Mallorca (28-IX-06)


La lluita per la unitat de les forces nacionalistes i progressistes


L’espectacle de divisió i continuats enfrontaments entre els grups nacionalistes no pot continuar de cap de les maneres. I per això, perquè l’actual situació no pot continuar, és pel que, en el manifest de la Plataforma, hem dit: “Entenem que la cooperació i la suma d’aquestes forces és indispensable per afrontar els reptes més immediats que se’ns presenten, i fem una crida als partits sobiranistes per tal que a les properes eleccions municipals i autonòmiques, i també a les generals, afrontin units la defensa dels interessos de la gent de Mallorca, les Illes Balears i els Països Catalans en conjunt". (Miquel López Crespí)


Una de les raons principals, per no dir l’essencial, que ens ha portat a tots a tirar endavant aquesta iniciativa ha estat constatar els perills que són damunt el nostre poble si no fem una passa endavant quant a la necessària unitat de totes les forces sobiranistes de les Illes per tal d’exigir un país més just, pròsper i sostenible, un millor estat del benestar. L’actual divisió del nacionalisme progressista, la política depredadora d’especuladors i encimentadors, els casos de corrupció urbanística de tots coneguts, fan que hàgim d’estar alerta quant al perill que per a Mallorca representa continuar avançant per un model de “desenvolupament” salvatge i incontrolat que posa en perill no solament els nostres minvats recursos naturals sinó també, i això és molt preocupant, la supervivència d’una col·lectivitat humana i cultural amb més de set segles d’existència. (Miquel López Crespí)


La Plaforma per la unitat nacionalista (un article de gener de 2007)D'esquerra a dreta: Nanda Ramon, Miquel López Crespí i Bartomeu Carrió

Aquesta setmana s´ha presentat al monestir de la Real la Plataforma per la unitat de totes les forces nacionalistes mallorquines. Una Plataforma unitària que se suma igualment a la iniciativa i manifest anomenat “Sobirania i progrés” presentat en acte públic el passat octubre a Barcelona. Es tracta d’avançar en el camí del reforçament de la societat civil mallorquina i de ser vigilants quant al funcionament de la democràcia. Com diu el manifest “Crida per Mallorca” que s’ha presentat a la Real: “No pot ser que amb la meitat dels mallorquins i mallorquines en contra es duguin a terme polítiques que canvien la realitat social, econòmica i ambiental de Mallorca d´una manera radical i irreversible”.

Entre els signants d’aquesta Plataforma per la unitat de totes les forces nacionalistes i per l’autodeterminació hi podem trobar gent de totes les tendències nacionalistes i de totes les professions. Sense voler ser exhaustiu, ja que són més de cent els primers signants i prop de deu mil a nivell de Principat i País València, hi ha noms com els dels escriptors Jaume Santandreu, Joan Guasp, Llorenç Capellà, Bernat Nadal, Miquel López Crespí o Pere Morey Servera; el músic Antoni Roig, la filòloga i traductora Pilar Arnau, la soprano Fanny Marí, el sindicalista Llorenç Buades, els advocats Antoni Abad i Sebastià Frau, l’historiador Arnau Company, els activistes socials Tomeu Martí i Josep Suàrez, la promotora de la Jove Orquestra Simfònica dels Països Catalans Magdalena González, els lingüistes Gabriel Bibiloni i Joan Lladomet, la professora Montserrat Alcaraz, el politòleg Òscar Aguilera, el professor Jaume Rado, el regidor independent de Binissalem Pere Daniel Pol...

Una de les raons principals, per no dir l’essencial, que ens ha portat a tots a tirar endavant aquesta iniciativa ha estat constatar els perills que són damunt el nostre poble si no fem una passa endavant quant a la necessària unitat de totes les forces sobiranistes de les Illes per tal d’exigir un país més just, pròsper i sostenible, un millor estat del benestar. L’actual divisió del nacionalisme progressista, la política depredadora d’especuladors i encimentadors, els casos de corrupció urbanística de tots coneguts, fan que hàgim d’estar alerta quant al perill que per a Mallorca representa continuar avançant per un model de “desenvolupament” salvatge i incontrolat que posa en perill no solament els nostres minvats recursos naturals sinó també, i això és molt preocupant, la supervivència d’una col·lectivitat humana i cultural amb més de set segles d’existència. Tots els signants de la Plataforma unitària presentada al monestir de la Real volem, com diu el nostre manifest, “un creixement econòmic, territorial i social equilibrats”. Per a nosaltres, “la sanitat pública, l’educació, les infraestructures diverses, o l’accés a l’habitatge, entre d’altres, passen per unes Illes Balears amb més capacitat de decisió i amb un finançament més just”.

Però també és molt important l’aspecte unitari del nostre manifest “Crida per Mallorca”. Lluny dels interessos sovint egoistes i burocràtics de les cúpules dirigents dels partits de l’esquerra oficial, a nivell de base, a nivell del poble i dels sectors nacionalistes més conscients se sent, potent, la crida a la necessària unitat de les forces de progrés. L’espectacle de divisió i continuats enfrontaments entre els grups nacionalistes no pot continuar de cap de les maneres. I per això, perquè l’actual situació no pot continuar, és pel que, en el manifest de la Plataforma, hem dit: “Entenem que la cooperació i la suma d’aquestes forces és indispensable per afrontar els reptes més immediats que se’ns presenten, i fem una crida als partits sobiranistes per tal que a les properes eleccions municipals i autonòmiques, i també a les generals, afrontin units la defensa dels interessos de la gent de Mallorca, les Illes Balears i els Països Catalans en conjunt".

No és de rebut ni presentable que partits amb tres dècades d’història es divideixin perquè uns guanyen unes primàries o un congrés. L’espectacle d’aquests mesos ha estat el més trist i lamentable que els mallorquins i mallorquines hem hagut de patir en molts d’anys i tot això just en el moment que els depredadors i encimentadors són més forts que mai. Què hem de fer amb tots aquests polítics que no escolten la gent del carrer, la veu dels sectors més dinàmics entestats en la preservació dels nostres minvats recursos naturals i senyes d´identitat? La Plataforma unitària que hem presentat a la Real vol, i això ho expressa en el seu manifest, tornar a emprendre amb il·lusió, força i coratge la feina que encara està per fer.

Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Història alternativa de la transició (la restauració borbònica) (Web Ixent)

Els comunistes (LCR), la transició i el postfranquisme. Llorenç Buades (Web Ixent)

Textos clàssics de l´esquerra (Web Ixent)

Comentaris

 1. D'esquena als moviments

  D'esquena als moviments

  Col·laboració amb L'Accent del 24.11.2009

  Llorenç Buades Castell

  És un fet constatat per l'experiència política que la gestió de govern per part de certs partits que es diuen d'esquerra, verds, alternatius, nacionalistes, serveix més per a la desmobilització social i per fer que l'electorat s'empassi les polítiques continuïstes pròpies de la dreta econòmica que per a sembrar les llavors de polítiques d’una acció social transformadora en tots els seus aspectes.

  No acostumen a tenir el poder, perquè governen sense tenir cap poder fàctic i els poders fàctics, econòmics, empresarials, religiosos i militars són els que en realitat governen, en aquests casos mitjançant partits que en realitat es transformen en agents dels interessos dels poderosos. Potser les fan empassar més dolces, o de manera suavitzada en relació al que faria la dreta política, però una vegada aplanats els esculls amb concessions poc significatives, els projectes de la dreta real es concreten.

  El poder fonamental de l’esquerra està en la seva base social que no gaudeix de més poder que el de la suma de persones amb mancances que esperen resoldre mitjançant l’exercici de govern dels seus representants. Sovint succeeix que allò que s’ha promès, que les lluites que s’han emprès per tal de fer possible la solució dels problemes, una vegada arribats els partits al govern, es deixin de costat per tal de fer polítiques “possibles”, gairebé sempre “realistes”.

  Aquestes polítiques necessiten la desmobilització social, i una part d’aquesta s’aconsegueix situant a una part de militants de partit en les tasques laborals vinculades a la gestió de govern, i altres mitjançant la desactivació dels moviments mitjançant les polítiques de subvencions.

  A Mallorca ha passat això, que és un fenòmen gairebé universal. La lluita per salvar La Real empresa contra el PP va ser ofegada pels partits « transformadors », mitjançant cooptacions en la gestió de govern i avisos sobre els futurs de les subvencions a entitats poc dòcils, la lluita per la Memòria Històrica que qüestiona els judicis franquistes i introdueix elements de caràcter recuperador dels valors republicans i alternatius ha quedat devaluada mitjançant la canalització cap als valors políticament correctes de les polítiques de la transició i de “reconciliació nacional” predicades pel carrillisme.

  El Pla de carreteres, redactat per gent que és imputada per corrupció i amb esmenes acceptades de poca consideració s’aprovarà per part de tots els partits del Pacte després d’abandonar la lluita empresa pels moviments. Només algunes agrupacions locals vinculades a Verds, ERC i Esquerra Unida s’han mantingut al costat del GOB i l’Assemblea contra el Pla . És la visualització d’una política continuïsta que s’expressa de manera clara en la destrucció del territori entre Montuïri i Sant Joan , que enllaça amb la carretera PP-UM de Sant Joan a Sineu i que tendrà continuïtat cap a Llubí. Un exemple que dissortadament no és únic.

  Esquitxats pels processos de corrupció dels seus socis, amb el vot dels quals governen, ERC i Esquerra Unida fan declaracions d’intencions i ultimàtums al govern Antich per tal que es cessi a Miquel Nadal (UM) , conseller de turisme, després de ser imputat en un procés penal i que un jutge emetès un auto acusatori. Fins i tot alguns joves d’Esquerra Unida en operacions de propaganda es manifesten contra els corruptes, qua a la vega són socis de govern dels mateixos. En qualsevol cas, aquestes operacions de maquillatge no posen en qüestió allò que és fonamental, i és que governar amb la dreta regional (UM) només es pot fer a la manera d’UM, i aquesta no passa ni per l’esquerra, ni per la defensa del territori, ni per l’emancipació nacional.

  Llorenç Buades Castell | 23/11/2009, 18:48
 2. Esquerra XXI

  A la fi, al menys una part d'esquerra unida diu clarament quines són les seves intencions: el Bloc com alternativa estratègica, la necessitat d'una organització d'esquerres sobirana i independent de servituds estatals a les illes balears.
  Això significa, entre altres coses, que la gent d'esquerra unida lligada al PCE, juntament amb aquells espanyolistes de sempre, comencin a posar-se histèrics. Per a aquesta gent d'IU a les illes, el Bloc només és una opció tàctica.
  Esperem que altres forces polítiques d'esquerra nacionalista entenguin que ara s'obrirà una oportunitat.

  Antoni Bauça | 30/04/2010, 11:39
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS