Administrar

Esquerra vol Nadal fora del Govern abans que acabi l’any

pobler | 22 Novembre, 2009 17:09 | facebook.com

Esquerra vol Nadal fora del Govern abans que acabi l’any


L’assemblea dels republicans aprova, amb un 90% dels vots, que el Bloc i Eivissa pel Canvi instin a fer efectiva la dimissió o el cessament del conseller d’UM dins el mes de novembre


Quim Torres | 22/11/2009 |


Esquerra a les Illes Balears i Pitiüses també endureix la resposta contra els suposats casos de corrupció. La formació que lidera Joan Lladó ha acordat promoure que els grups del Bloc per Mallorca i d'Eivissa pel Canvi, dels quals forma part, instin a fer efectiva la dimissió o cessament del conseller de Turisme, Miquel Nadal (UM), "dins el mes de desembre sense més demora".

L'acord fou adoptat ahir en l'assemblea regional de militants del partit, duita a terme a Sineu, i forma part d'una resolució genèrica referida als casos de corrupció, que obtingué un 89% dels vots favorables dels militants assistents.

L'assemblea d'Esquerra, en la qual participà un centenar de militants, assumí les propostes del Bloc en matèria de denúncia i lluita contra la corrupció, que insten els partits i les institucions a "engegar un procès de reflexió i de regeneració interna", i reitera que "totes les persones que hagin estat imputades i amb una interlocutòria acusatòria d'un magistrat per presumptes delictes de corrupció haurien de dimitir o ser cessats.

Esquerra entén que l'actual conseller de Turisme "reuneix les característiques de ser una persona imputada en un procés penal i un jutge ha emés un acte acusatori" i, per tant, hauria de "fer efectiva aquesta dimissió o cessament" i ho hauria de fer "sense més demora", abans que no acabi el mes de desembre.

En l'assemblea de Sineu també s'establiren les posicions de la formació respecte de la política territorial i dels pressuposts de la Comunitat Autònoma. Alhora, es ratificaren els nomenaments dels secretaris d'organització, de formació i d'imatge i comunicació.

Els republicans pactaren, amb un 75,6% dels vots, "donar suport a l'aprovació de la revisió del Pla director de carreteres en els termes acordats" dins el Bloc després de les negociacions amb UM. Segons la formació, el pla resultant "permet inversions importantíssimes" i a la vegada "s'han eliminat nombrosos projectes impactants que no estaven justificats des del punt de vista de la mobilitat". Així, malgrat que no acaben d'estar satisfets de com es preveu la variant de Sineu, els independentistes votaran amb la resta de socis del Bloc a favor del pla de carreteres en el ple del Consell de desembre.

Pel que fa al Pla Territorial, que s'ha de modificar de manera immediata, avisa que no acceptarà cap Àrea de Reconversió Territorial (ART) que suposi un nou creixement urbanístic i, per tant, que no impliqui l'esponjament d'una altra zona. La proposta, que ja fou defensada pel Bloc, suposa no acceptar el preacord entre PSOE i UM.

Finalment, Esquerra demanà que els pressuposts prioritzin les polítiques que afecten els ciutadans. La rssolució, aprovada amb un 94% dels suports, diu que en plena crisi "les institucions han de donar suport a la formació, a tots aquells serveis d'atenció a les persones i a la dinamització econòmica a través de l'impuls als emprenedors i el teixit productiu".

dBalears (22-XI-09)


En nombrosos articles nosaltres ja advertíem de la manca de credibilitat política que podia tenir una coalició que es presentava com a nacionalista però que no incorporava ERC i altres sensibilitats sobiranistes. Com tampoc incorporava elements decisius dels moviments de l’esquerra alternativa de les Illes. És a dir, tots aquells que des de les més diverses plataformes de lluita contra el PP i contra el feixisme, no se senten identificats amb el paper de subordinació al PSOE de molts dirigents de l’esquerra acomodada. Així i tot, en els nostres articles hem explicat per activa i per passiva que sense la presència d’ERC en la coalició les possibilitats electorals de PSM-EU minvaven molt. Hi havia igualment el problema econòmic que, amb l’adequada participació d’Esquerra a la campanya, donaria un suport prou considerable a les candidatures d’Eberhard Grosske i de Biel Barceló. (Miquel López Crespí)


La coalició PSM-EU-ERC-Illes (un article de març de 2007)


Amb la incorporació d’ERC-Illes a la coalició PSM-EU i amb la decisió d’Entesa per Mallorca de no presentar candidatures a les properes eleccions autonòmiques queda desactivat un dels principals perills que tenia el Bloc per a la supervivència. Ens referim a la possibilitat, que va ser real durant uns mesos, de presentar una candidatura sobiranista formada per Entesa i Esquerra amb incorporació de nombrosos independents que no volien donar suport a Grosske i Izquierda Unida. Tothom era conscient, i els dirigents de PSM i EU els primers, de l’enorme perill que hauria pogut significar per al Bloc aquesta via d’aigua. ERC aleshores tenia diferents opcions al seu davant i, a l’interior de l´organització que dirigeix Joan Lladó hi havia posicions fent costat a totes les possibles alternatives malgrat que, com es va comprovar en l’assemblea del passat mes d´octubre, l´opinió majoritària, votada per més del 82% de la militància, va ser anar sols a les eleccions per a consolidar un espai sobiranista propi a les Illes.Anna Simó, portaveu del Grup Parlamentari d'ERC en el Parlament de Catalunya era al costat de Miquel López Crespí el 30-XII-08, a l'avantguarda de la manifestació independentista


En nombrosos articles nosaltres ja advertíem de la manca de credibilitat política que podia tenir una coalició que es presentava com a nacionalista però que no incorporava ERC i altres sensibilitats sobiranistes. Com tampoc incorporava elements decisius dels moviments de l’esquerra alternativa de les Illes. És a dir, tots aquells que des de les més diverses plataformes de lluita contra el PP i contra el feixisme, no se senten identificats amb el paper de subordinació al PSOE de molts dirigents de l’esquerra acomodada. Així i tot, en els nostres articles hem explicat per activa i per passiva que sense la presència d’ERC en la coalició les possibilitats electorals de PSM-EU minvaven molt. Hi havia igualment el problema econòmic que, amb l’adequada participació d’Esquerra a la campanya, donaria un suport prou considerable a les candidatures d’Eberhard Grosske i de Biel Barceló.

Si no anava amb Esquerra Unida-PSM, ERC tenia, com al País Valencià, l’opció de provar d’ajuntar totes les forces sobiranistes per a mirar de reconstruir l’espai nacionalista a les Illes. Era una opció egoista, “partidista” si voleu, però era i és encara l'opció del PSOE a Mallorca, que no vol anar amb ningú per a fer front al PP: per al PSOE, “tots contra el PP” significa, essencialment, “tots a les ordres del PSOE”. És igualment l´opció d´UM, que lluita aferrissadament per anar consolidant i ampliant el seu espai polític. I era el del PSM fins aquestes eleccions. És curiós comprovar com molts partidaris d´una “unitat absoluta de l’esquerra” no ataquen mai el PSIB per no voler fer front comú amb el Bloc alhora que dirigeixen totes les invectives i insults més granats i saborosos contra aquells que, fins ara, no tenien cap responsabilitat en la pèrdua de vots de l’esquerra oficial que comportà la tornada al poder del PP.

En el fons hi ha molta gent que pensa que si es tracta de llevar el PP de les institucions, si la política institucional consisteix a llevar uns partits i posar-ne uns altres, el més efectiu, en la línia de jugar dins les regles establertes pel règim, seria, com s’ha fet a Eivissa, concretar un ampli pacte antiPP amb tots els partits minoritaris i el mateix PSOE.

Imagín que amb la incorporació d’ERC a la coalició PSM-EU aquella formació ja no haurà d’aguantar la campanya rebentista i de desprestigi que ha patit d’ençà que la seva militància decidí fer com PSOE i UM, és a dir, fer el camí electoral en solitari per a provar, en el cas d’ERC, de consolidar un espai independentista a les Illes. Vull pensar igualment que a partir d’aquesta incorporació cessarà tota mena de demonització i criminalització dels “dissidents”. L’espectacle d’aquests darrers mesos feia avergonyir. Mai no s’havien sentit tantes histèriques recriminacions i insults procedents de gent, que es deia nacionalista i d’esquerra, llançades contra l’organització de Joan Lladó. “Agents del PP”, “Gent sense sentit del país”, ““Destructors de l’esquerra”, “Pagats pel PP”, “Culpables de la possible repetició de Jaume Matas al front del Govern de les Illes”. Aquests eren els més suaus dels insults i desqualificacions.

Tots aquells que hem lluitat i lluitam per la unitat de les forces d’esquerra per a fer front a la dreta depredadora que ens malgoverna esperam i confiam que totes aquestes brutors siguin ja cosa del passat i que, a partir d’ara, amb la incorporació d’ERC a la coalició PSM-EU, tota aquesta campanya cessarà i es podrà establir l’adequada col·laboració entre tots els que estam per un canvi autèntic en la nostra terra, un canvi que sigui de veritat un pas endavant en la lluita contra els encimentadors i depredadors de recursos territori.

Miquel López Crespí

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS