Administrar

PSM: problemes amb ERC-Illes i Entesa - Europees 2009 (Blog d'Antoni Alorda)

pobler | 16 Abril, 2009 14:45 | facebook.com

Europees. Reunió a Madrid.



Torn de Madrid (era el lloc més adient?), d’una reunió de la candidatura d’esquerra nacionalista i verds a les eleccions europees. Em plau confirmar que va endavant i reuneix els partits de l’Aliança Lliure Europea i Verds: ERC, BNG, Aralar, CHA, EA, PSM, Entesa i la Confederació de Els Verds. És una bona notícia i voldríem que tengués molt de recorregut, més enllà d’unes eleccions europees. 

Parlàrem sobre un esborrany inicial i s'avançà considerablement. Tanmateix, hi ha els lògics conflictes en el repartiment d’espai i recursos, entre els diversos criteris, amb una dificultat addicional en el cas de vàries formacions sobre el mateix territori: Euskalherria i les Illes Balears.  

Aquí no hi ha hagut encara consens i pens que s'abusa de la idea de torçabraços en comptes de discrepàncies a resoldre entre socis que volen concórrer plegats. Hem de fer un esforç per remarcar l’atractiu d’aquesta candidatura en comptes de transmetre les diferències: destinam massa energies en aquesta mena de missatges i negociacions, sobre tot quan hi ha la intenció sincera de confluir en una sola candidatura. La nostra hi és, inequívoca. Però, com que aquest és el plantejament públic, vull sortir a camí d’alguns dels arguments esgrimits.

Vagi per endavant que el PSM s’ha incorporat a la candidatura sense posar cap condició, cap, senzillament vol participar en les condicions que li corresponguin segons els criteris generals que acordi la candidatura. El que ens correspongui. Ni més ni pus. He d’agrair el suport explícit de BNG, Aralar, Els Verds i CHA en el PSM i el consens de tots, inclosos ERC-Illes i Entesa, en què tots els integrants hi són benvinguts i no té cap sentit plantejar vetos. Analitzem idò els problemes: 

1r. El principal escull és que ERC-Illes i Entesa defensen que ja tenen un acord tancat, previ a la incorporació del PSM, i que si el PSM vol entrar s’hi ha d’adherir. 

El PSM apunta que en aquesta nova coalició s’hi ha reunit components de fins a 4 candidatures de l’any 2004, per tant, és inevitable revisar els acords bilalerals anteriors. En aquesta mateixa línia es pronuncien tots la resta d’integrants de la reunió. El BNG fa constar que ells tenen un acord preelectoral amb nosaltres i és lògic que ara totes aquestes enteses s’hagin de conciliar.El PSM insisteix que acceptarà qualsevol criteri objectiu d’assignació de rols en el si de la coalició. Per paga, també Els Verds s’han sumat a la coalició i aquesta novetat, positiva, ha de tenir la seva expressió en l’acord illenc. Entesa diu que en fa qüestió...

2n.- ERC-Illes demana al PSM un compromís de cara a les eleccions autonòmiques.

Aquesta “condició” no es planteja a la reunió general, no debades es procura evitar-les les condicions entre socis a fi que tots sumin (una idea que es repeteix durant la reunió). Tanmateix, el PSM fa constar aquesta demanda i que no té cap inconvenient en expressar la seva voluntat (adoptada en acords congressuals) de què tota l’esquerra nacionalista conflueixi en una sola candidatura. El que en pens d’aquesta mena de condicions ho he deixat en un post infra, no m’hi estendré, només remarc que la mecànica que han escollit per reforçar el treball conjunt resulta estranya (deixem-ho així)...

3r.- Diu Lladó que no té cap importància el lloc que s’ocupi en la llista i, per tant, el PSM no n’hauria de fer qüestió. 

Neg la major: el PSM no fa qüestió de res, només vol criteris objectius que reconeguin el seu pes (amb modèstia, però amb el bagatge de 33 anys de feina). La coalició és una trobada de socis polítics i tots (tots) reivindiquen el reconeixement que el seu treball i suport social reclamen. Per paga, el PSM considera del tot encertat el lloc setè de la candidatura que li atorga l’esborrany d’acord que ha elaborat ERC., qui qüestiona el document són ERC-Illes i Entesa. 

Potser ERC no valora prou que lidera la coalició: el PSM s’està oferint a fer feina perquè ERC tengui un diputat! Serà de la coalició, és cert, però directament d’Esquerra. I ho feim ben satisfets. El PSM no qüestiona el lideratge d’Esquerra que ha triat sobiranament el cap de llista (naturalment), només pretén, insistesc, com tothom, el lloc (i totes les conseqüències que això comporta) que li correspon.

4t.-Lladó arriba a dir que no cal la presència del PSM: la coalició té garantit el diputat i, per tant, és innecessari. 

Naturalment, per al PSM, els resultats són importants, però la confluència de l’esquerra nacionalista i crear línies de treball conjunt, també. No puc compartir la idea de partits prescindibles, som l'únic que ho trob desagradable? Transmet molt poca autoestima per l'aportació que pot fer el nacionalisme progressista del país. D’altra banda, el 2004, el tercer diputat de Galeuscat va estar per centenars de vots... Per part nostra, celebram la presència d’Entesa per Mallorca, però no pareix que els motius d’ERC per primar l’acord amb ells sigui la necessarietat de vots.

Són declaracions com aquesta (per si tot lo anterior no fos suficient) les que conviden a dubtar de la voluntat real d’ERC-Illes. Pareix que, al mateix temps que reivindica el treball conjunt del nacionalisme progressista, vulgui empènyer al PSM cap a d’altres opcions electorals que el desplacin del seu espai natural, fins al punt de renunciar a què el PSM demani el vot per un candidat d’Esquerra! I, tot plegat, per procurar coincidir el 2011? 

No seguiré. La meva intenció no és polemitzar, només fer alguns aclariments. En tot cas, estic confiat que la situació es reconduirà prest. Per afrontar l'abstenció i el bipartidisme hi haurà molta feina. I aquesta és a la que ens hem de dedicar, entre tots.

http://tonialorda.balearweb.net/post/68869

Comentaris

  1. Un pacte entre ERC i Entesa per Mallorca dificulta la presència del PSM a la candidatura europea

    Un pacte entre ERC i Entesa per Mallorca dificulta la presència del PSM a la candidatura europea

    ERC i Entesa volen que l'acord europeu transcendeixi les europees i serveixi també per a les autonòmiques

    El Partit Socialista de Mallorca (PSM), principal partit del Bloc, té dificultats per situar-se a la candidatura europea que formen Esquerra, BNG i Aralar, entre d'altres partits. Tot i que el PSM confia a incorporar-s'hi, Entesa per Mallorca, partit liderat per Biel Huguet i format arran d'una escissió del PSM, i la federació d'ERC-Illes han fixat condicions per la presència del PSM que, de moment, no han estat acceptades.
    Els principals esculls per a l'acord són dos. En primer lloc, segons fonts de la negociació, ERC i Entesa han demanat al PSM que es comprometi a mantenir aquest acord europeu en futurs comicis, la qual cosa podria fer perillar la unitat del Bloc, partit de govern actualment format per PSM, Esquerra Unida-Els Verds i ERC. Fonts del PSM han explicat a VilaWeb que ara que el pacte de govern és posat en qüestió no és moment prendre compromisos sobre futures aliances ni de fer anuncis que puguin afectar a la governabilitat de les Illes.

    En segon lloc, cal negociar els termes en què es presenta l'acord. El PSM argüeix que ha participat en les converses per a formar aquesta coalició des del principi i ara vol que es presenti la seva entrada com una incoroporació d'última hora.

    Una delegació del PSM s'entrevistà dimarts a Madrid amb dirigents de la resta de partits que formen la coalició sense que s'arribés a cap acord. Les reunions, això sí, s'intensificaran aquests pròxims dies.

    VilaWeb

    VilaWeb | 16/04/2009, 14:59
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS