Administrar

Son Espases: l'hospital de Jaume Matas i del PP en perill

pobler | 17 Novembre, 2008 07:20 | facebook.com

Las obras de Son Espases chocan con el hallazgo de restos de edificios milenarios


El Govern ha pedido permiso al Consell para trasladar el yacimiento tras denunciar los arquitectos que está retrasando mucho la construcción



El hallazgo en Son Espases Vell de un importante yacimiento de unos dos mil años de antigüedad, y que ocupa unos mil metros cuadrados, está frenando el avance de la construcción del nuevo hospital de referencia de Balears.

La relevancia de dicho conjunto arqueológico -formado por ruinas dispersas de paredes de piedra, tramos de losas y los cimientos completos de por lo menos dos habitáculos anexos- radica en que es la primera vez que se han encontrado en la finca restos de muros y edificaciones, ya que hasta ahora sólo habían aparecido trozos de cerámica y fragmentos de objetos diversos. Pese a tener constancia oficial desde principios de octubre, el Govern no ha divulgado el descubrimiento y ha solicitado formalmente al Consell de Mallorca -el competente en materia de protección del Patrimonio- que le autorice cuanto antes a desmontar las estructuras halladas para su traslado a otra zona dentro del mismo solar, alegando que su conservación en la ubicación original es incompatible con la continuación de las obras. El motivo esgrimido es que las ruinas de estas construcciones están situadas justo delante del futuro acceso a las urgencias infantiles y de adultos.

Los arqueólogos de la empresa que trabajan en el solar informaron enseguida de los hallazgos a los arquitectos, quienes advirtieron a la conselleria de Salud por escrito, el pasado 6 de octubre, que la aparición de las antiguas cimentaciones "está retrasando críticamente el ritmo necesario de la construcción" del hospital.

Los técnicos aportaron al director general del Ib-Salut del Govern, Josep Maria Pomar, varios planos en los que sitúan el yacimiento en medio de la planta -2, pendiente de construir, y concluyeron: "Si fuera imprescindible conservar los citados restos in situ, se produciría la imposibilidad de acceso rodado a los Servicios de Urgencia (adultos y pediátricas), y obligaría a cambiar las Urgencias de situación dentro del hospital y en paralelo a cambiar de ubicación los servicios de radiodiagnóstico, cuidados intensivos y bloque quirúrgico".

Es más, según los arquitectos, a día de hoy es "absolutamente imposible" recolocar internamente el área de Urgencias en otro lugar del edificio -que "tiene la estructura principal casi totalmente ejecutada y se están ya realizando solados y tabiquerías en su interior", recuerdan-, para permitir así un nuevo acceso rodado a la misma. Afirman que ello obligaría a alterar casi toda la distribución inicialmente proyectada.

"Es urgente que desaparezca"

En consecuencia, terminan insistiendo que "es funcionalmente imposible mantener la estructura hospitalaria prevista" si se preservan los restos arqueológicos en su ubicación original. "Debe arbitrarse cualquier otro sistema que permita con urgencia su desaparición del emplazamiento que ahora ocupan. Si no se quitan con rapidez se acumularán graves retrasos que impedirán el uso de este nuevo equipamiento hospitalario en el plazo establecido", aseveran con firmeza los técnicos.

La propuesta de trasladar los cimientos milenarios partió de sus descubridores, el equipo de arqueólogos contratados por la propia empresa constructora del hospital. Aducen que es una posible salida adoptada "en otros lugares del Estado con problemáticas similares", y en aras a "evitar la pérdida definitiva" de los restos.

Por todo ello, Pomar remitió el pasado 14 de octubre una carta a la presidenta del Consell, la socialista Francina Armengol, exponiéndole que el hallazgo "plantea una situación muy complicada que permite poca flexibilidad a la hora de tomar decisiones". El director general insta a Armengol a que les autorice a desplazar el yacimiento a un lateral del complejo hospitalario, donde "se creará un área específica de conservación y de exposición".

Diario de Mallorca (17-XI-08)

Ningú no ignora que l´autèntica oposició a la dreta depredadora ha consistit en els activistes i simpatitzants de les plataformes antiautopista d´Eivissa, de Mallorca, la plataforma S.O.S. Can Vairet, la plataforma Cinturó-NO, la plataforma de ses Fontanelles, la plataforma Parc-Si i també la plataforma Salvem la Real, entre moltes altres. Aquests col·lectius, juntament amb el GOB, l´OCB, els Joves d´Esquerra Nacionalista, la CGT, el sindicat STEI, el que demanen als actuals governants és que siguin coherents i compleixin les promeses fetes a l´electorat. Promeses que, no ho haurien d´oblidar, els serviren per a arribar al poder, a la gestió del govern de les Illes, el Consell Insular de Mallorca i nombroses batlies. (Miquel López Crespí)


Son Espases, el PSOE i les promeses electorals (un article de setembre de 2007)



D´ençà l´inici del nou curs polític, acabades les vacances, molts activistes de les plataformes que han portat a coll la lluita en defensa dels nostres escassos recursos naturals i que s´han mobilitzat en defensa del territori, resten prou preocupades en veure com es van desenvolupant els esdeveniments en referència a Son Espases, ses Fontanelles i el mal anomenat “Port Adriano”. En el fons, com molt bé escrivia Xisco Sastre, de Salvem la Real, qui en aquests quatre anys de destrucció de la terra ha portat la lluita contra el PP per a preservar Mallorca de la salvatge especulació que patim han estat les plataformes ciutadanes. Té raó. Ningú no ignora que l´autèntica oposició a la dreta depredadora ha consistit en els activistes i simpatitzants de les plataformes antiautopista d´Eivissa, de Mallorca, la plataforma S.O.S. Can Vairet, la plataforma Cinturó-NO, la plataforma de ses Fontanelles, la plataforma Parc-Si i també la plataforma Salvem la Real, entre moltes altres. Aquests col·lectius, juntament amb el GOB, l´OCB, els Joves d´Esquerra Nacionalista, la CGT, el sindicat STEI, el que demanen als actuals governants és que siguin coherents i compleixin les promeses fetes a l´electorat. Promeses que, no ho haurien d´oblidar, els serviren per a arribar al poder, a la gestió del govern de les Illes, el Consell Insular de Mallorca i nombroses batlies. Unes quotes de poder institucional com mai no s´havia vist. Els manifestants que en diverses ocasions han sortit al carrer per a expressar la insatisfacció en constatar com el govern incompleix el que va prometre demanen COHERÈNCIA. Així de senzill. És massa radical, en opinió de qui governa, exigir el compliment del programa electoral, les paraules pronunciades en el discurs d´investidura del president Antich?

En el programa electoral del PSOE per a les autonòmiques de 2007, el votant progressista va poder llegir: “Un hospital de primer nivel, el Hospital Son Dureta, que cuente con toda la tecnología moderna que nuestra población precisa. Un hospital moderno, confortable, líder entre los grandes hospitales españoles, con una mayoría de habitaciones individuales y con un acceso confortable en todas las áreas: urgencias, consultas externas y áreas de información y ubicabo en la finca de Son Dureta”. I, més endavant, en el discurs d´investidura, sentírem el president dient: “Vull anunciar que paralitzarem les polèmiques obres de Son Espases i analitzarem, de forma immediata, la situació econòmica, jurídica i patrimonial, amb l´objectiu de construir un nou hospital AL SOLAR DE SON DURETA”.

Els mallorquins i mallorquines que hem sortit al carrer per a defensar el nostre restarem profundament decebuts si, finalment, el PSOE i UM decideixen tirar endavant el projecte estel·lar del PP i l´hospital de referència es basteix a la Real.

El PSOE, els amics i companys del Bloc que participen en el govern amb UM... són conscients que la credibilitat del Pacte de Governabilitat pot quedar ferida de mort per a tota la legislatura? No val ni és de rebut afirmar, com hem sentit a algun dirigent socialista, que “si perdem el vot de tres o quatre mil ‘radicals’ en guanyarem vint mil dels antics votants del PP”. Tot plegat, a part de ser unes afirmacions plenes de cinisme, és l´expressió d´una coneguda i reaccionaria forma de fer política que no ens agrada i que voldríem veure foragitada de la nostra terra. O d´altres afirmacions, igualment cíniques i barroeres, afirmant que “d´aquí a quatre anys ningú no se’n recordarà d´aquesta pol·lèmica i, com en el cas de la incineradora de Son Reus, els mateixos dirigents que es manifesten en contra aniran a inaugurar l´hospital”.

Qui arriba en aquests extrems de cinisme, quines conviccions té, i en funció de què es considera d´esquerra? I, cinisme a banda, ¿quan aprendran que poden perdre els votants d´esquerra, però que mai de la vida no guanyaran els de dreta, com es demostrà amb la derrota del Pacte? I si mai en guanyassin algun, ¿ja són conscients que ho farien servint-los la política corresponent, és a dir, una política dretana? Tornem-hi: per què es fan dir “d´esquerra”?

Tots aquells i aquelles que durant quatre anys (i tots els anys anteriors!) han sortit al carrer per a preservar recursos i territori, en lluita contra les maniobres especulatives i la corrupció que tot ho encercla, pensam que més d´una vegada la història no es repeteix. Si el PSM començà a perdre vots i representació institucional amb la seva claudicació davant les maniobres de PSOE-UM, no vol dir que ara ho faci. La direcció política dels nacionalistes d´esquerra no és la mateixa d´aquells temps, i molts dirigents actuals del PSM saben a la perfecció que no poden iniciar aquesta legislatura caminant damunt les cendres de l´esperança popular. Per ara, en el moment que escric aquestes retxes, el Bloc, i cada partit que el conforma, han expressat públicament la disconformitat amb continuar la política del PP i continuen denunciat la construcció de l´hospital a Son Espases com a una simple maniobra especulativa.

El PSOE va ben errat si pensa, en cas de decidir-se per l´opció de continuar amb el projecte de Jaume Matas, que els milers de votants progressistes que li donaren suport per a acabar amb l´especulació i la destrucció de recursos i territori oblidaran tan fàcilment les promeses de la passada campanya electoral. Va ben errat si es pensa que en el futur li donaran el vot per a continuar amb l´especulació i amb la destrucció de recursos i territori només perquè l´encapçali el PSOE i no el PP. Ho hauria de tenir ben present.

Miquel López Crespí


Amb un lema com aquest, la Plataforma Salvem la Real convida la gent que vol veure aquest indret rural de Palma protegit i sense el macrohospital projectat per l'anterior govern del PP, a una altra concentració cívica a la Plaça de Cort, dissabte, 29 de setembre, a les 18:00 hores.

Des del GOB es recorda que la Plataforma, amb el suport de nombroses entitats i altres plataformes ha organitzat aquesta concentració per evitar que l'hospital de referència es faci a Son Espases, devora el Monestir de Las Real.

Aprofita l'avinentesa per adjuntar en format pdf, l'octaveta que ha editat perquè se'n puguin fer còpies.

D'altres nombroses entitats s'hi adhereixen tot d'una, i conviden la ciutadania a fer-s'hi present amb aquest objectiu.

La conflictiva construcció d'un hospital a la finca de Son Espases penja com a espasa de Damocles damunt caps governants d'esquerres que, des de l'oposició estant i als inicis del mandat actual, es comprometen enèrgicament a rebutjar-ne el projecte impulsat pel govern anterior de dretes.

Amb el crit de Salvem la Real, mobilitzem-nos! nombroses persones es concentren davant del Consolat de la Mar per reclamar-hi el compliment de la paraula donada.

Es tracta d'una concentració cívica que neix de la iniciativa llançada per la Plataforma Salvem la Real.

No hi falteu, encara hi som a temps. Salvem Son Espases, Salvem La Real

http://nubulaya.cecili.cat/post/40158


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS