Administrar

El PSOE de les Illes governarà amb suport del PP

pobler | 05 Novembre, 2008 12:29 | facebook.com

Pactes balears PSOE-PP?


Miquel Payeras


Ja s’ha comentat en articles anteriors, el primer de fa un any, que la relació entre PSOE i PP d’ençà que Rosa Estaràs és al capdavant del partit conservador ha canviat molt. Que la relació personal entre Francesc Antich i ella no té res a veure amb com es relacionaren en el passat el mateix Antich amb Jaume Matas (1996-2007), o els antecessors del socialista amb els respectius governs que els tocaren en sort, presidits per Gabriel Cañellas (1983-1995). El canvi es pogué copsar en el debat de política general de 2007.

La relació més normalitzada s’ha concretat en alguns punts com les reunions bilaterals que han mantengut ambdós líders i, també, en el vot favorable del PP a la llei d’habitatge. Però ha estat per la crisi sobrevenguda per la greu situació processal de Bartomeu Vicens quan el tracte educat Antich-Estaràs ha superat l’estadi inicial per entrar en una fase de potencial gran calat polític. En els dies del passat debat de política general, tot d’una de conèixer-se que el cas Vicens anava al Tribunal Superior i després que Antich demanàs la seva dimissió, la presidenta del PP va fer arribar al president del Govern la seva bona predisposició a arribar a acords i que no passàs ànsia per una moció de censura que no pensava presentar en cap cas.

Així i tot, el PSOE va mantenir l’actitud d’acotar la relació amb el PP als aspectes ja coneguts. En fer els conservadors una oferta pública de col·laboració, els socialistes la dejectaren immediatament, el 27 d’octubre. Però només quatre dies després, el 31, Antich deia, després del Consell de Govern, que caldria "parlar i negociar amb tots els grups", en referència al PP, perquè, com és prou conegut, és l’únic que està a l’oposició, si bé és cert que té doble presència en grups, el propi i el seu adherit polític de l’Agrupació Independent Popular de Formentera, que és al mixt. Més encara, el president digué, en un moment determinat, que per ventura s’havia usat en excés les acusacions de corrupció en la guerra entre els partits. Vol dir tot això que estam davant d’una nova fase de relació entre PSOE i PP a Balears?

No es pot concloure, encara, que sigui així però sí que és ver que com a mínim hi ha, en els dos partits, un nombre creixent de persones que pensen que ha arribat l’hora d’acabar amb la situació anterior: la de la incapacitat d’arribar a acords bàsics entre ambdues formacions. Situació que ha estat la norma d’ençà del 1983, a excepció d’alguns pocs casos. L’excusa és assegurar la sacrosanta "estabilitat". Així en diuen en públic. En privat, no s’estan d’explicar la raó profunda: que mentre tots dos es barallin i se suportin sobre UM, els més perjudicats són ells. Ja veurem què en queda de tot aquest nou ambient aparentment favorable als pactes PP-PSOE. Però si més no és cert que com mai en parlen, s’han acabat els temps en què el PP estava aïllat i el PSOE així el volia mantenir.

dBalears (5-XI-08)


El PSOE, pel que hem comprovat, l´únic que va fer va ser agafar la pancarta de forma oportunista per fer creure que lluitaria per salvar la Real. Innocents, alguns ens ho creguérem. Però només volien els nostres vots; ja tenien pensat seguir amb el projecte de Jaume Matas, és a dir, amb el famós Hospital de Referència a Son Espases. Ara ho hem pogut comprovar. (Miquel López Crespí)


El PSOE va ben errat si creu que els milers de votants progressistes que li donaren suport per a acabar amb l´especulació i la destrucció de recursos i territori oblidaran tan fàcilment aquesta traïda a les promeses de la passada campanya electoral. Va ben errat si es pensa que en el futur li donaran el vot per a continuar amb l´especulació i amb la destrucció de recursos i territori només perquè l´encapçali el PSOE i no el PP. La legislatura comença molt malament. (Miquel López Crespí)


El Pacte farà l´hospital del PPJaume Matas i Francesc Antich.

D´ençà l´inici del nou curs polític, acabades les vacances, molts activistes de les plataformes que han portat a coll la lluita en defensa dels nostres escassos recursos naturals i que s´han mobilitzat en defensa del territori, anaven constatant les mentides i subterfugis dels polítics professionals per tal de romandre en nòmina. Molts ja oloraven les traïdes en referència a Son Espases, ses Fontanelles i el mal anomenat “Port Adriano”. En el fons, com molt bé escrivia Xisco Sastre, de Salvem la Real, qui en aquests quatre anys de destrucció de la terra ha portat la lluita contra el PP per a preservar Mallorca de la salvatge especulació que patim han estat les plataformes ciutadanes. Té raó. El PSOE, pel que hem comprovat, l´únic que va fer va ser agafar la pancarta de forma oportunista per fer creure que lluitaria per salvar la Real. Innocents, alguns ens ho creguérem. Però només volien els nostres vots; ja tenien pensat seguir amb el projecte de Jaume Matas, és a dir, amb el famós Hospital de Referència a Son Espases. Ara ho hem pogut comprovar. Ningú no ignora que l´autèntica oposició a la dreta depredadora ha consistit en els activistes i simpatitzants de les plataformes antiautopista d´Eivissa, de Mallorca, la plataforma S.O.S. Can Vairet, la plataforma Cinturó-NO, la plataforma de ses Fontanelles, la plataforma Parc-Si i també la plataforma Salvem la Real, entre moltes altres. Aquests col·lectius, juntament amb el GOB, l´OCB, els Joves d´Esquerra Nacionalista, la CGT, el sindicat STEI, el que demanen als actuals governants és que siguin coherents i compleixin les promeses fetes a l´electorat. Promeses que, no ho haurien d´oblidar, els serviren per a arribar al poder, a la gestió del govern de les Illes, el Consell Insular de Mallorca i nombroses batlies. Unes quotes de poder institucional com mai no s´havia vist.Manifestació per salvar la Real de l´especulació promoguda per Jaume Matas. El Pacte ha decidit continuar endavant amb el projecte estrella del PP: fer l´hospital de referència a Son Espases.

Antich comença malament cedint davant els poders fàctics de les Illes, davant la banca i els especuladors, davant els grans constructors que no pensen en el futur de Mallorca, en la manca de recursos i territori que patim. En el programa electoral del PSOE per a les autonòmiques de 2007, el votant progressista va poder llegir: “Un hospital de primer nivel, el Hospital Son Dureta, que cuente con toda la tecnología moderna que nuestra población precisa. Un hospital moderno, confortable, líder entre los grandes hospitales españoles, con una mayoría de habitaciones individuales y con un acceso confortable en todas las áreas: urgencias, consultas externas y áreas de información y ubicabo en la finca de Son Dureta”.

Els mallorquins i mallorquines que hem sortit al carrer per a defensar el nostre restam profundament decebuts per la decisió final del PSOE de tirar endavant el projecte estel·lar del PP i l´hospital que es bastirà a la Real. Abans de decidir-se per Son Espases ja sentíem alguns dirigents socialistes dient que “si perdem el vot de tres o quatre mil ‘radicals’ en guanyarem vint mil dels antics votants del PP”. Tot plegat, a part de ser unes afirmacions plenes de cinisme, és l´expressió d´una coneguda i reaccionaria forma de fer política que no ens agrada i que voldríem veure foragitada de la nostra terra. O d´altres afirmacions, igualment cíniques i barroeres, afirmant que “d´aquí a quatre anys ningú no se’n recordarà d´aquesta pol·lèmica i, com en el cas de la incineradora de Son Reus, els mateixos dirigents que es manifesten en contra aniran a inaugurar l´hospital”.

Tots aquells i aquelles que durant quatre anys (i tots els anys anteriors!) han sortit al carrer per a preservar recursos i territori, en lluita contra les maniobres especulatives i la corrupció que tot ho encercla, pensam que més d´una vegada la història no es repeteix. Si el PSM començà a perdre vots i representació institucional amb la seva claudicació davant les maniobres de PSOE-UM, no vol dir que ara ho faci. La direcció política dels nacionalistes d´esquerra no és la mateixa d´aquells temps, i molts dirigents actuals del PSM saben a la perfecció que no poden iniciar aquesta legislatura caminant damunt les cendres de l´esperança popular.

El PSOE va ben errat si creu que els milers de votants progressistes que li donaren suport per a acabar amb l´especulació i la destrucció de recursos i territori oblidaran tan fàcilment aquesta traïda a les promeses de la passada campanya electoral. Va ben errat si es pensa que en el futur li donaran el vot per a continuar amb l´especulació i amb la destrucció de recursos i territori només perquè l´encapçali el PSOE i no el PP. La legislatura comença molt malament.

Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Web Ixent (Esquerra Alternativa i Anticapitalista de les Illes)

Comentaris

 1. El PSOE i el Bloc governaran amb suport del PP

  El PSOE i el Bloc governaran amb suport del PP

  Diéguez dice que el Govern buscará acuerdos ´puntuales´ con PP pero asegura que un pacto estable es ´muy difícil´

  EUROPA PRESS. PALMA.

  El portavoz del grupo del PSIB en el Parlament, Antoni Diéguez, admitió hoy que el Govern buscará acuerdos "puntuales" con el PP, si la aritmética parlamentaria le obliga a pactar con la oposición para sacar adelante leyes y propuestas en la Cámara autonómica, si bien aseguró que un pacto estable con los 'populares' es "muy difícil".

  Así lo expuso en declaraciones a los medios, en los pasillos del Parlament, en las que recordó que "siempre" que los grupos que apoyan al Govern han propuesto una iniciativa, se han dirigido al PP para contar con su respaldo.

  En este sentido, Diéguez recordó que los contactos con el PP han sido siempre para sacar iniciativas, que benefician a los ciudadanos de las islas, adelante.

  En cuanto al voto del ex portavoz del Grupo Parlamentario de Unió Mallorquina (UM), Bartomeu Vicens, Diéguez aseguró que no se trata de contar "sólo con su voto", sino que el interés del Govern es conseguir el "mayor número de votos favorables" a sus iniciativas, dirigidas a beneficiar a los ciudadanos de las islas.

  PRESUPUESTOS DE BALEARES, MAÑANA A DEBATE

  Preguntado sobre la aprobación de los Presupuestos de la Comunidad para 2009, que se llevará mañana a cabo en la Cámara autonómica, Diéguez aseveró que si éstos son buenos, "todos" los grupos tienen la obligación de votar a favor.

  No obstante, el portavoz socialista incidió en que si el PP no está de acuerdo, o "encuentra algo que no está bien", puede enmendar ese punto, y se puede buscar "puntos de acuerdo". Por último, añadió que, según su opinión, "no creo que éstos peligren".

  Diario de Mallorca (29-X-08)

  Diario de Mallorca | 05/11/2008, 12:51
 2. El Pacto buscará apoyos del PP para no depender del voto de Vicens

  El Pacto buscará apoyos del PP para no depender del voto de Vicens
  El Govern de Antich ganó la votación al PP gracias al voto del diputado suspendido de militancia por UM 
  MATEU FERRER/ V. EZA. PALMA. El Govern asumió ayer que "está en minoría", aseveró su portavoz, Joana Barceló, al no querer contar con el voto del diputado Bartomeu Vicens, suspendido de militancia por UM por su imputación en el caso Son Oms. Esto obligará ahora, según reconoció la propia Barceló, a buscar acuerdos con el parlamentario de la Agrupación Independiente Popular de Formentera (AIPF), Josep Mayans, que siempre vota como un diputado más del PP, o con este último partido.
  Si bien Barceló recordó que nada puede impedir que Vicens siga dando su voto al Pacto, señaló que éste actuará como si no dispusiera de él. De este modo, el Govern contaría con el apoyo de 29 diputados (los 20 del PSOE, 5 del Bloc y 4 del grupo mixto -dos de Eivissa pel Canvi, y los dos de UM, si se formaliza el cambio-), exactamente los mismos que la oposición: 28 del PP y el de AIPF.
  Sin embargo, el escenario que presentaba ayer el pleno del Parlament era el mismo que la semana pasada. El Pacto ganó gracias al voto de Vicens una votación al PP, rechazando así una moción de los ´populares´ para dejar sin vigencia la ley de actuaciones urgentes para la obtención de suelo para vivienda pública, debido a la crisis.
  A la espera de que se disuelva el grupo parlamentario de UM y sus tres diputados se integren en el grupo mixto -lo que ayer aún no había ocurrido-, Vicens ocupó su escaño durante el pleno con total normalidad, e incluso formuló una pregunta al conseller de Medio Ambiente, Miquel Àngel Grimalt, sobre los nuevos 942 amarres creados en esta legislatura.

  Bloc: "Se tiene que ir"

  El portavoz del Bloc, Biel Barceló, sentenció también que "el Govern se queda en minoría, y tendremos que ver hasta qué punto se puede mantener esta situación", añadió.
  "Valoramos el gesto de UM al mandar a Tomeu Vicens al grupo mixto pero, por un tema de ética política, éste tiene que dejar el Parlament", dijo un Barceló que también dejó muy claro que "el Pacto no va a negociar más con el señor Vicens, él ya no pertenece a esta mayoría de gobierno". El líder del Bloc emplazó a buscar otros apoyos, que "no tienen que ser explícitamente del PP, pues este partido no está en condiciones de dar lecciones a nadie, con tres diputados imputados en sus filas", afirmó.
  Por parte de esta formación, su presidenta, Rosa Estarás, se mostró totalmente abierta a brindar estabilidad política al Parlament, alcanzando acuerdos con el Pacto. Pese a ello, puso de manifiesto que no le corresponde a ella dar más pasos: "Yo ya he comunicado mi voluntad de diálogo al president Antich, ahora les toca a ellos venir a nosotros y presentar sus propuestas. De momento, hoy -por ayer- Antich ha seguido sustentándose en Vicens".

  Diario de Mallorca (29-X-08)

  Diario de Mallorca | 05/11/2008, 12:53
 3. La vergonya del nostre Parlament

  La vergonya del nostre Parlament

  Biel Barceló - Portaveu del Bloc per Mallorca i secretari general

  L’espectacle que està oferint el Parlament de les Illes Balears és realment lamentable. El PP té tres diputats imputats en diferents causes judicials per corrupció. Josep Juan Cardona, exconseller de Comerç, Indústria i Energia, està imputat pel cas CDEIB, en el qual ha quedat provat que subordinats seus cobraven comissions il·legals. Ara s’està dirimint si ell n’estava assabentat (i si, fins i tot, també ell en cobrava) o no. Catalina Soler, exbatlessa de Felanitx, està imputada pel cas Cavallistes, acusada de falsedat en documents públics per col·laborar amb un batle del PP a legalitzar una construcció il·legal. I Jaume Font, també exconseller del Govern Matas, està imputat pel cas Pla Territorial de Mallorca, sobre presumptes “pelotazos” urbanístics.

  Per la seva banda, el diputat Bartomeu Vicens, suspès temporalment (que no expulsat) de militància per UM, està imputat per delictes de corrupció en el cas Son Oms (cobrament de comissions il·legals en el procés de gestació i explotació d’un polígon industrial a Palma). La fiscalia anticorrupció demana presó cautelar per ell, però pel fet de ser diputat (i, per tant, aforat), el Tribunal Superior de Justícia ha hagut d’assumir el cas. Com que Vicens no vol deixar l’escó per pura estratègia personal (de defensa), ara el Govern haurà de governar en minoria.

  El darrer capítol és el cas del president del Consell d’Eivissa i diputat del PSIB-PSOE, Xicu Tarrés, que haurà de declarar en qualitat d’imputat pel cas Eivissa Centre, que investiga el suposat pagament de comissions il·legals per part d’una constructora a alguns càrrecs polítics, sobretot del PSIB, però també del PP. Cal dir que el cas de Tarrés no és el mateix que els anteriors (perquè encara no està acusat formalment de res, i només se l’ha citat a declarar). Però no deixa de ser evident que la imatge que transmet el Parlament a la ciutadania és pèssima.

  Amb cada cas de corrupció (presumpta o comprovada) la desconfiança de la ciutadania cap a la classe política de les Illes augmenta, i està arribant a quotes perilloses de desafecció. Sent com som el portaveu de l’únic grup parlamentari que no està immers en processos judicials, la ciutadania pot tenir la seguretat de que no ens tremolarà el pols per demanar responsabilitats a qualsevol polític implicat amb indicis fefaents en algun cas de corrupció, sigui del partit que sigui.

  Bloc de Biel Barceló

  Blog Biel Barceló | 05/11/2008, 12:54
 4. Insuportable

  Insuportable
   Per Miquel Payeras

  Ja en tenim cinc. De diputats imputats. Un 8,5% del total. Algú coneix un altre col·lectiu que tengui el 8,5% dels seus membres imputats –per en grau divers que sigui– per la justícia? Algú se’l pot imaginar i no imaginar alhora que per pura vergonya –i per evitar ser escopits i apallissat pel carrer– no s’autodissolgui? Inimaginable. Doncs així és el nostre Parlament. Inimaginable però real. Bé, és ver que les imputacions dels cinc diputats no són iguals. Mai servidor no ho ha escrit. Tot el contrari. El cas que afecta –encara– UM, el de Bartomeu Vicens, és infinitament més greu que el de Xicu Tarrès, del PSOE. I del de Catalina Soler, la portaveu del PP, té una importància menor.
  I tampoc no és igual el de Josep Juan Cardona, del PP, que el de Vicens, ni tan sols que el del seu company Jaume Font. Ni cap d’aquests cinc són iguals al que afecta Dolça Mulet, d’UM, al Consell de Mallorca. No, no són iguals judicialment. Però tots els seus protagonistes estan agermanats per una cosa. Són representats electes dels ciutadans. Per tant, sí que són igual en això, políticament. I el fet que siguin el que són és allò per la qual cosa els partits respectius s’han omplert la boca atacant els altres que tenen imputats i fent-se els suecs quan els ha tocat, a ells. No és el mateix receptar que prendre.
  Despús-ahir es podia sentir la portaveu del PSOE, Rosamaria Alberdi, intentant explicar que el cas que afecta Tarrés no té cap comparació possible amb el de Vicens ni cap altra dels que afecten el PP. Fins aquí, molt bé. Però tot seguit deia que no li demanaran l’acta de diputat perquè "tampoc a cap altre imputat" li havien demanada. Només quaranta-vuit hores abans, la mateixa Alberdi, després de la comissió executiva del PSOE, dejectava l’oferta del PP –de col·laborar entre els dos partits per evitar que el Govern se suporti sobre el vot de Vicens– perquè "no volem dependre de persones que poden arribar a estar en situacions pitjors que la que ens preocupa". Novament, la hipocresia més absoluta.
  Ataca el PP pel fet de tenir tres imputats, que sap perfectament que són casos, com el seu, no comparables entre si, però en fa de tot la mateixa grapada per tirar-la sobre l’adversari. Ara bé, quan la presumpta corrupció afecta el seu partit tot són matisos per no actuar. Perquè la situació processal del senyor Tarrés és certament diferent, però políticament no hi ha diferència. Perquè judicialment és impossible saber què passarà. Ho sabrem dia 2 de febrer. Però el PSOE no pot estar segur del que passarà. Com ni UM ni el PP amb els seus respectius casos. El que passi, ja ho veurem. Cosa de la justícia és. Però políticament el PSOE ha usat les simples imputacions –i UM, i ara el PP– per atacar l’adversari. I quan li toca a ell, tot és fer-se el suec.
  No sé si té sortida, la situació, si s’haurien de celebrar eleccions anticipades o no, o si, el més probable, tot acabarà amb res. O sigui igual que està ara. Cadascú "menjant-se el que ha mort", que deia aquell, i de forma més o manco fàctica o expressa aguantant-se uns als altres. Però això no lleva que el 8,5% dels diputats de la Cambra balear estiguin imputats davant la justícia. Si hi estiguessin el mateix percentatge de ciutadans, serien uns 90.000 i busques els que desfilarien pels jutjats. S’ho imaginen? El Govern hauria de fer un Pla de Xoc de Conversió Urgent Hotelera per convertir una bona part dels hotels en presons. Doncs exactament igual és tenir els 5 imputats asseguts al Parlament: insuportable.
  dBalears (31-X-08)

  dBalears | 05/11/2008, 13:01
 5. L’HOSPITAL MÉS CAR DEL MÓN

  L’HOSPITAL MÉS CAR DEL MÓN

  Potser amb un punt de masoquisme, cada vegada que pas per les rodalies de La Real, m’atur a observar les obres de l’hospital de Son Espases. L’edifici creix i s’estén com un Alien, aferrant els seus tentacles sobre el paisatge secular d’una terra que els seus habitants no han estat capaços de defensar. Amb enormes grues, màquines de tota mena i operaris com a formigues, la construcció-destrucció esdevé, amb especial contundència, un fet consumat i irreversible. Potser també per recordar-nos, de pas per si hi ha cap dubte, qui comanda realment en aquest país. Cruel paradoxa, que un instrument de salut vengui a fer tan mala ferida a Mallorca.

  Parlar de Son Espases, amb persones dels partits coaligats dins l’actual govern de suposat “centre esquerra”, és com anomenar la corda a la casa del penjat. Aquest tema sol provocar reaccions de mala consciència i a la defensiva. No cal parlar de l’assumpte, ni molt menys provocar cap debat públic. L’omertà és el millor instrument per continuar escalfant cadira i sou institucional, a major glòria de la butxaca dels especuladors. I per arraconar als quatre impertinents que ens demanam cada dia si, empassant-nos Son Espases i mantenint als polítics responsables d’aquesta estafa, podem continuar mirant-nos a la cara.

  El mateix passa en determinades entitats socials, fins i tot de les més senyeres que, amb el seu silenci, han estat còmplices de l’escàndol. Guillem Frontera feia referència a la solitud d’Aina Calafat i al silenci del GOB (DdB, 25/5/08), i no li manca raó. Vaig assistir, com a soci de l’entitat ecologista, a la darrera assemblea general, el passat desembre. Allà també hi era Aina Calafat. Ens vàrem quedar tots sols, ella i un servidor, en mig de la passivitat de la resta d’assistents, demanant responsabilitats a l’anterior junta directiva del GOB, per no moure un dit a l’hora d’evitar l’atemptat de Son Espases.

  Curiosa va ser la reacció dels responsables del GOB, en aquesta assemblea. A la pregunta de per què no es va impulsar, junt amb altres entitats que sí ho varen fer, la manifestació del 24 de novembre a Palma (amb el lema “Rectificau”, més de sis-centes persones), resposta de que “era contraproduent participar en mobilitzacions minoritàries”. Déu n’hi do! Cal recordar la quantitat de mobilitzacions que ha impulsat el GOB amb petits grups d’activistes? Excuses buides, en definitiva, d’els qui varen decidir, senzillament i sense consultar als socis, no enfrontar-se al poder polític i econòmic, i ells sabran el per què. Qui estima Mallorca, no la destrueix. Però, sobretot, qui estima Mallorca, la defensa.

  Tampoc els frares de La Real no poden treure pit en aquesta història. Ja en febrer d’enguany, les entitats convocants de la manifestació de novembre, varen intentar celebrar, al pati exterior del Monestir, un concert de música en defensa de La Real. Després de varies entrevistes, pèrdua de temps i amb els músics compromesos, el portaveu de la comunitat religiosa va negar l’ús del recinte. La raó? Que coincidia amb la campanya electoral del 9 de març (de fet, va dir que després de les eleccions generals no hi hauria cap problema). Per què, una i altra vegada, els representants del poder diví acaben, tard o d’hora, en sintonia amb els representants del poder humà?

  Son Espases ha suposat la prova del cotó de la decència i honestedat de la classe política illenca, i de la independència d’altres entitats de Mallorca, en relació als poders polítics i econòmics. El cotó ha sortit bastant brut, de la prova. Si és veritat que la dignitat no té preu, Son Espases deu ser l’hospital més car del món.

  Pep Juárez,
  Juny de 2008

  Josep Juàrez - CGT Illes | 05/11/2008, 13:03
 6. Males olors, males sensacions. Recull de notícies de la tardor.

  Males olors, males sensacions. Recull de notícies de la tardor.

  Llorenç Buades Castell

  1 d'octubre de 2008- És detingut Kurt Viaene, que va ser director general de Promoció Industrial en el segon Govern de Jaume Matas arran de les actuacions de la Fiscalia Anticorrupció en l'operació Scala, que investiga el pagament de comissions.
  4 d'octubre de 2008- La Fiscalia desenterra 240 mil euros que Antònia Ordinas i la seva esposa, Isabel Rosselló tenien amagats a la finca on tenen fixada la seva residència, a Pòrtol.
  8 d'octubre de 2008-Amnistia Internacional acusa al Govern espanyol de no haver "adoptat ni una sola mesura efectiva" per impedir que la CIA torni a utilitzar els aeroports i l'espai aeri espanyol per realitzar detencions il·legals.
  11 d'octubre de 2008- És detingut el regidor d'Iurreta, Fernando Borja Ulibarri (PSE-EE), acusat
  d'un presumpte delicte d'agressió sexual a la seva escorta.
  11 d'octubre de 2008- La policia registra les cases i empreses d'Alfredo Conde Bonnín, directiu d'IB3 i d'Elisabeth Diéguez.
  13 d'octubre de 2008-La Policia trobà en un domicili de la urbanització de La Torre més d’un centenar de valuoses peces procedents d’espoliacions de jaciments submarins.
  14 d'octubre de 2008- Anticorrupció implica Tomeu Vicens, diputat d’UM, i l’expresident del Parlament Maximilià Morales en una suposada trama de corrupció en la requalificació i urbanització de Son Oms.
  15 d'octubre de 2008- El Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears
  (CDEIB) pagava tres oficines a Nova York, Los Angeles i Bonn (Alemanya) que no tenien utilitat
  pública,i els seus responsables treballaven per a una empresa privada d'Antònia Ordines.
  16 d'octubre de 2008- Els encausats del cas Scala presumptament cobraren i es repartiren el 40% dels
  pressupostos del CDEIB en comissions..
  16 d'octubre de 2008- Spanair pacta 242 acomiadaments i 351 trasllats de treballadors amb alguns sindicats.
  16 d'octubre de 2008- L’aerolínia espanyola establerta a Palma LTE Internacional Airways comunica a la Direcció General d’Aviació Civil la suspensió de les seves operacions.
  16 d'octubre de 2008- Ladrillerías Mallorquinas presenta un ERO que pot afectar un 30% de la
  plantilla formada per un centenar de treballadors.
  17 d'octubre de 2008- Josep Juan Cardona, exconseller d’Indústria i Comerç durant la legislatura de Jaume Matas, està imputat en el cas per la presumpta adjudicació irregular de contractes des presumpta adjudicació irregular de contractes des del CDEIB.
  17 d'octubre de 2008-Un grup de treballadors de l'aerolínia Futura accedeixen a les oficines de la
  companyia a Palma, on han causat desperfectes al mobiliari i esbroncat a diversos directius en protesta
  per la desfeta de l'empresa.
  18 d'octubre de 2008- Garzón fa escorcollar la casa del parlamentari rus Vladisnav Reznik a Calvià, en
  relació a possibles vinculacions amb la màfia russa.
  19 d'octubre de 2008
  Bartomeu Vicens i la seva esposa Antònia Martorell van invertir 54.000 euros en el paradís fiscal de les Illes Caiman i van comprar béns per 732.000 euros, mentre el marit era conseller de Territori del Consell de Mallorca en la passada legislatura. Bartomeu Vicens va comprar un cotxe per 37.000 euros, un segon vehicle de 17.700 euros; un habitatge amb aparcament de 158.000 euros; un local, aparcament i traster de 139.000 euros; dos pàrquings i altre traster per 21.000 euros i una nau per 360.000 euros.
  19 d'octubre de 2008
  El magistrat Juan Ignacio Lope, instructor del cas Són Oms, decreta l'embargament cautelar dels béns a nom d'Antònia Martorell, esposa del parlamentari autonòmic d'Unió Mallorquina, Bartomeu Vicens i de l'empresa Metalumba.
  21 d'octubre de 2008
  El regidor del PP de Lloseta Felip Ferré declara davant la jutgessa Piedad Marín i el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach i surt en llibertat amb càrrecs després de reafirmar l’existència de la trama de les comissions il·legals
  22 d'octubre de 2008
  Antònia Martorell, l'esposa de Vicens haurà de pagar una fiança de 40.000 euros per a evitar la presó per la seva implicació en el cas Són Oms.
  23 d'octubre de 2008
  L’expresident del Parlament, Maximilià Morales (UM) i el misser Jaume Montis declaren com a imputats en el cas Son Oms i surten en llibertat amb càrrecs.
  El mateix dia Jaume Gil, exdirector general de Política Lingüística durant el Govern de Jaume Matas, és imputat d’haver format part de la trama de corrupció al CDEIB.
  24 d'octubre de 2008
  Un testimoni manifesta davant el jutge que l’empresari hoteler Miquel Ramis, que adquirí la nau de Llucmajor per 1,5 milions d’euros, li va dir en el transcurs d’un sopar que havia pagat aquesta comissió de 3000.000 € a Cardona.
  26 d'octubre de 2008
  El 'Grup d'Estudis de sa Natura', GEN, sol·licita la imputació de l'expresident del Consell d'Eivissa, Pere Palau, i l'exconseller de Patrimoni, Joan Marí Tur, per presumptes delictes contra el patrimoni històric a les obres de les autovies de l'illa.
  27 d'octubre de 2008
  Unió Mallorquina suspèn de militància el seu diputat, Tomeu Vicens, principal imputat en el cas Son Oms, i l’obliga a abandonar el seu grup per passar al grup mixt.
  28 d'octubre de 2008
  La Fiscalia Anticorrupció demana una condemna conjunta de 22 anys i mig de presó per a l’exbatle d’Andratx, Eugenio Hidalgo, el seu germà Carlos i l’excap d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Andratx Jaume Massot per la construcció del restaurant El Grillo.
  29 d'octubre de 2008
  El jutge José Espinosa cita a declarar el president del Consell d’Eivissa i també diputat del PSIB, Xico Tarrés, pel presumpte cobrament de comissions il·legals al cas Eivissa Centre.
  31 d'octubre de 2008
  IB3 acomiada a un total de 14 treballadors

  Web Ixent (Esquerra Alternativa i Anticapitalista de les Illes) | 05/11/2008, 13:04
 7. Després de la decebedora i indignant actuació del Consell respecte aquest assumpte, el GOB demana al Consell que a la propera Comissió Política acordi caducar la declaració d'interès general de Son Baco i compleixi així amb la legalitat i amb la paraula de la presidenta Armengol.

  Després de la decebedora i indignant actuació del Consell respecte aquest assumpte, el GOB demana al Consell que a la propera Comissió Política acordi caducar la declaració d'interès general de Son Baco i compleixi així amb la legalitat i amb la paraula de la presidenta Armengol.

  Ja fa dues ocasions que el GOB reclama al Consell de Mallorca que, complint amb la legalitat, iniciï l'expedient de caducitat del camp de golf de Son Baco, pel fet de no haver complit els terminis per demanar llicència a l'ajuntament ni iniciar les obres, un cop concedida la declaració d'interès general per part del Consell de Mallorca.
  El 18 d'abril de 2007, el GOB va presentar una instància sol·licitant al Consell de Mallorca l'obertura, tramitació i conclusió del procediment administratiu per declarar la caducitat de la declaració d'interès general del camp de golf de Son Baco, a Campos. El passat 30 de setembre, el GOB va reiterar aquesta petició en no tenir constància de que s'hagués iniciat el procediment des del Consell de Mallorca
  El passat 10 d'octubre - després de la ponència tècnica en que, a petició del GOB, es va votar a favor de l'inici de l'expedient de caducitat - en la Comissió Política, el PSOE inexplicablement va retirar de l'ordre del dia el punt relatiu a l'inici de l'expedient de caducitat del camp de golf de Son Baco. La retirada d’aquest punt de l’ordre del dia per part de la consellera Dubón és una greu passa en fals.
  Per aquest motiu, després de la decebedora i indignant actuació del Consell respecte aquest assumpte, avui el GOB ha reiterat a la ponència tècnica d'urbanisme del Consell de Mallorca, que aquesta entitat acordi a la propera Comissió Política prevista per dia 14 de novembre l'inici de l'expedient de caducitat de la declaració d'interès general de Son Baco i compleixi així amb la legalitat i amb la paraula de la presidenta Armengol.

  EL CAMP DE GOLF DE SON BACO, UN IMPACTE INASSUMIBLE
  Des del GOB consideram que el projecte de camp de golf presentat per Camp de Golf Son Baco S.A. representa una incidència molt greu i un impacte inassumible tant pel que fa a incidència territorial i paisatgística, com per la greu afectació que representa als recursos naturals, especialment l'aigua (el municipi de Campos és dels que pateixen més manca de pluges anuals, manco de 400mm/anuals considerat pels experts; clima mediterrani de tipus semi-àrid) i també, i molt especialment, pel fet de que implica construir de bell nou un nucli urbà nou dins fora vila, a banda de que suposa una transformació radical del paisatge agrícola i rural típic de la zona d’Es Palmer, a part de destrossar la qualitat visual de la Serreta que corona aquestes terres.

  INCOMPLIMENT DE NORMES LEGALS
  Per altra banda, la tramitació d’aquest camp de golf arrossega nombroses irregularitats i incompliments legals:
  La construcció d'un camp de golf amb oferta complementària contradiu la nova Llei 4/2008, de 14 de maig, de mesures urgents per a un desenvolupament territorial sostenible a les Illes Balears
  La creació d’un nou nucli urbà i de població, contradiu les DOT
  La seva localització es fa enfora de zones turístiques, contradient el que diu el Pla Territorial
  Per tot això i tenint en compte a més, que no s'han iniciat les obres, consideram que l'interès general d'aquest camp de golf ha caducat i per tant, és el moment que des del Consell de Mallorca es facin les passes necessàries per aturar aquest projecte d'una vegada per totes.

  EL DESCRÈDIT DE LA SRA. ARMENGOL
  Al seu discurs d’investidura, la Presidenta Francina Armengol prometé impedir que els camps de golf incloguin oferta complementària revisant a més, i d'acord amb aquest criteri “els expedients pendents", com és el Camp de Golf de Son Baco, que va iniciar la seva tramitació l'any 1991.
  Per altra banda també prometé no fer el segon cinturó, promoure el transport públic, protegir el territori, eliminar les Àrees de Reconversió Territorial, cercar el consens i la sostenibilitat... La credibilitat de la Sra. Armengol queda de cada dia més en entredit.
  Ja són massa vegades que el discurs i els fets van per camins oposats.

  Web GOB

  Web GOB | 05/11/2008, 13:07
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS