Administrar

Més corrupció política a les Illes: una brutor que mai no acaba

pobler | 04 Novembre, 2008 10:39 | facebook.com

Males olors, males sensacions. Recull de notícies de la tardor.


Per Llorenç Buades Castell


1 d'octubre de 2008. - És detingut Kurt Viaene, que va ser director general de Promoció Industrial en el segon Govern de Jaume Matas arran de les actuacions de la Fiscalia Anticorrupció en l'operació Scala, que investiga el pagament de comissions.

4 d'octubre de 2008. - La Fiscalia desenterra 240 mil euros que Antònia Ordinas i la seva esposa, Isabel Rosselló tenien amagats a la finca on tenen fixada la seva residència, a Pòrtol.

8 d'octubre de 2008. -Amnistia Internacional acusa al Govern espanyol de no haver "adoptat ni una sola mesura efectiva" per impedir que la CIA torni a utilitzar els aeroports i l'espai aeri espanyol per realitzar detencions il·legals.

11 d'octubre de 2008. - És detingut el regidor d'Iurreta, Fernando Borja Ulibarri (PSE-EE), acusat d'un presumpte delicte d'agressió sexual a la seva escorta.

11 d'octubre de 2008. - La policia registra les cases i empreses d'Alfredo Conde Bonnín, directiu d'IB3 i d'Elisabeth Diéguez.

13 d'octubre de 2008. -La Policia trobà en un domicili de la urbanització de La Torre més d’un centenar de valuoses peces procedents d’espoliacions de jaciments submarins.

14 d'octubre de 2008. - Anticorrupció implica Tomeu Vicens, diputat d’UM, i l’expresident del Parlament Maximilià Morales en una suposada trama de corrupció en la requalificació i urbanització de Son Oms.

15 d'octubre de 2008. - El Consorci per al Desenvolupament Econòmic de les Illes Balears (CDEIB) pagava tres oficines a Nova York, Los Angeles i Bonn (Alemanya) que no tenien utilitat pública,i els seus responsables treballaven per a una empresa privada d'Antònia Ordines.

16 d'octubre de 2008. - Els encausats del cas Scala presumptament cobraren i es repartiren el 40% dels pressupostos del CDEIB en comissions.

16 d'octubre de 2008. - Spanair pacta 242 acomiadaments i 351 trasllats de treballadors amb alguns sindicats.

16 d'octubre de 2008. - L’aerolínia espanyola establerta a Palma LTE Internacional Airways comunica a la Direcció General d’Aviació Civil la suspensió de les seves operacions.

16 d'octubre de 2008. - Ladrillerías Mallorquinas presenta un ERO que pot afectar un 30% de la plantilla formada per un centenar de treballadors.

17 d'octubre de 2008. - Josep Juan Cardona, exconseller d’Indústria i Comerç durant la legislatura de Jaume Matas, està imputat en el cas per la presumpta adjudicació irregular de contractes des presumpta adjudicació irregular de contractes des del CDEIB.

17 d'octubre de 2008. -Un grup de treballadors de l'aerolínia Futura accedeixen a les oficines de la companyia a Palma, on han causat desperfectes al mobiliari i esbroncat a diversos directius en protesta per la desfeta de l'empresa.

18 d'octubre de 2008. - Garzón fa escorcollar la casa del parlamentari rus Vladisnav Reznik a Calvià, en relació a possibles vinculacions amb la màfia russa.

19 d'octubre de 2008. - Bartomeu Vicens i la seva esposa Antònia Martorell van invertir 54.000 euros en el paradís fiscal de les Illes Caiman i van comprar béns per 732.000 euros, mentre el marit era conseller de Territori del Consell de Mallorca en la passada legislatura. Bartomeu Vicens va comprar un cotxe per 37.000 euros, un segon vehicle de 17.700 euros; un habitatge amb aparcament de 158.000 euros; un local, aparcament i traster de 139.000 euros; dos pàrquings i altre traster per 21.000 euros i una nau per 360.000 euros.

19 d'octubre de 2008. - El magistrat Juan Ignacio Lope, instructor del cas Són Oms, decreta l'embargament cautelar dels béns a nom d'Antònia Martorell, esposa del parlamentari autonòmic d'Unió Mallorquina, Bartomeu Vicens i de l'empresa Metalumba.

21 d'octubre de 2008. –b El regidor del PP de Lloseta Felip Ferré declara davant la jutgessa Piedad Marín i el fiscal Anticorrupció Pedro Horrach i surt en llibertat amb càrrecs després de reafirmar l’existència de la trama de les comissions il·legals

22 d'octubre de 2008. - Antònia Martorell, l'esposa de Vicens haurà de pagar una fiança de 40.000 euros per a evitar la presó per la seva implicació en el cas Són Oms.

23 d'octubre de 2008. - L’expresident del Parlament, Maximilià Morales (UM) i el misser Jaume Montis declaren com a imputats en el cas Son Oms i surten en llibertat amb càrrecs.

El mateix dia Jaume Gil, exdirector general de Política Lingüística durant el Govern de Jaume Matas, és imputat d’haver format part de la trama de corrupció al CDEIB.

24 d'octubre de 2008. - Un testimoni manifesta davant el jutge que l’empresari hoteler Miquel Ramis, que adquirí la nau de Llucmajor per 1,5 milions d’euros, li va dir en el transcurs d’un sopar que havia pagat aquesta comissió de 3000.000 € a Cardona.

26 d'octubre de 2008. - El 'Grup d'Estudis de sa Natura', GEN, sol·licita la imputació de l'expresident del Consell d'Eivissa, Pere Palau, i l'exconseller de Patrimoni, Joan Marí Tur, per presumptes delictes contra el patrimoni històric a les obres de les autovies de l'illa.

27 d'octubre de 2008. – Unió Mallorquina suspèn de militància el seu diputat, Tomeu Vicens, principal imputat en el cas Son Oms, i l’obliga a abandonar el seu grup per passar al grup mixt.

28 d'octubre de 2008. - La Fiscalia Anticorrupció demana una condemna conjunta de 22 anys i mig de presó per a l’exbatle d’Andratx, Eugenio Hidalgo, el seu germà Carlos i l’excap d’Urbanisme de l’Ajuntament d’Andratx Jaume Massot per la construcció del restaurant El Grillo.

29 d'octubre de 2008. - El jutge José Espinosa cita a declarar el president del Consell d’Eivissa i també diputat del PSIB, Xico Tarrés, pel presumpte cobrament de comissions il·legals al cas Eivissa Centre.

31 d'octubre de 2008. - IB3 acomiada a un total de 14 treballadors

Web Ixent (Esquerra Alternativa i Anticapitalista de les Illes)


Rodrigo de Santos, Damià Vidal, Eugenio Hidalgo, el Pla Territorial de Mallorca, l’afer Rasputin, el “Cas Cavallistes”, les orgies sexuals, la cocaïna...


El panorama que té davant seu el PP no és gaire encoratjador. Mai, en la recent història de la democràcia, una organització havia patit problemes tan greus, descobrint en les seves fileres un grau tan considerable de corrupció. I ara haurem de veure el que s’esdevé al voltant del Pla Territorial on, pel que ja s’ha informat, s’haurien pogut ordit “pelotazos” de prop de tres.cents milions d’euros. (Miquel López Crespí)


La corrupció política del PPRodrigo de Santos

D’ençà que el PP va perdre les eleccions autonòmiques i estatals, no guanya per a ensurts. Ara ja no es tracta solament d’aquelles antigues històries, quan el gerent d’IBATUR carregava al Govern de les Illes els capricis de Moscou. Parlam del conegut afer Rasputin. Tot el que va descobrint la Fiscalia Anticorrupció i el Grup de Delinqüència Econòmica, i que surt dia a dia en tots els mitjans d'informació, amenaça de deixar en no-res, talment fossin entreteniments de simples afeccionats, el cas Rasputin i la corrupció urbanística detectada a l´Ajuntament d’Andratx, els desastres i negocis tèrbols d’Eugeni Hidalgo, fill predilecte, entre molts d’altres aprofitats semblants, del govern de Jaume Matas. Els setanta mil euros malversats per Rodrigo de Santos per a pagar les seves particulars orgies sexuals... què són al costat dels 700.000 euros que, per ara, la Fiscalia Anticorrupció ha comprovat que havia defraudat Damià Vidal, l’exdirector gerent de Bitel?

El panorama que té davant seu el PP no és gaire encoratjador. Mai, en la recent història de la democràcia, una organització havia patit problemes tan greus, descobrint en les seves fileres un grau tan considerable de corrupció. I ara haurem de veure el que s’esdevé al voltant del Pla Territorial on, pel que ja s’ha informat, s’haurien pogut ordit “pelotazos” de prop de tres.cents milions d’euros.

A la crisi interna del PP, al debat polític entre Mariano Rajoy i Esperança Aguirre que amenaça de dividir-lo, li surten més forats pertot arreu. Resta per investigar la qüestió Turisme Jove, una història que xuclava dos milions d’euros del pressupost i generava un forat financer de sis milions. I, parlant novament de Rodrigo de Santos... què fer amb aquell altre forat, el milió i mig d’euros per aconseguir un joc infantil per a un parc de Palma? Què en podríem dir de la història dels falsos certificats de l´anomenat “Cas Cavallistes”? I els cobraments per accelerar llicències, descoberts a l’Ajuntament de Palma, a l’època de Catalina Cirer’? I què passarà amb la història encara inacabada de Can Domenge?

Tot plegat és com un malson. Però no solament per al PP i els responsables de les malifetes de què parlam. És un malson per al sofert contribuent, que ara ja sap, constata, com molts dels seus diners, com una tallada important del que pagam a les institucions, se’n va en disbauxes sexuals, orgies de tota mena, cocaïna, cotxes tot terreny, capricis en floristeries, restaurants i supermercats. Sense parlar de les despeses a benzineres. En el cas concret de Damià Vidal, la Fiscalia Anticorrupció diu que, a part de les transferències de diners públics al seu compte corrent, l’exgerent està presumptament implicat en el pagament de tots aquests “petits capricis” amb la targeta visa de Bitel. Ben igual que quan Rodríguez de Santos pagava les factures de la bugaderia amb la seva tarja de l’Ajuntament de Palma.

Què passa a Mallorca per a haver trobat tota aquesta problemàtica –i la que vendrà!- de cop? D’on surten aquests polítics i gestors sense escrúpols, aquests aprenents de iupis que volen gaudir dels privilegis dels gàngsters del passat i d’algun multimilionari del present amb els nostres diners, amb el que pagam els soferts ciutadans i ciutadanes de la nostra terra

Ens demanam si no serà a causa d’una manca de principis ètics, d’una manca absoluta de moral. Executius mancats de cultura i de la més mínima estimació per Mallorca. Parlam de la “cultura” de la destrucció de recursos i territori, el salvatgisme desenfrenat per a fer-se rics en pocs anys. I quan no es poden fer rics especulant, destruint les Illes, entren a sac en els diners públics, emprant la visa oficial, falsificant factures, requalificant el territori.

Davant aquesta situació d’emergència cal, com ja hem demanat moltes vegades, donar un actiu suport a la Fiscalia Anticorrupció, dotar-la de més mitjans, pressupost, personal, oficines... Cal que els governs augmentin les penes de presó per aquests delictes, que els jutges no donin possibilitat a l’excusa ni a les falses justificacions dels malfactors.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (29-IV-08)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Comentaris

  1. Re: Més corrupció política a les Illes: una brutor que mai no acaba

    Entre la corrupció, lamiguisme, la incompetència,la falta de cruteri i les hipotèques polítiques això sembla més una república bananera més que un país amb ganes d'afrontar els reptes de futur, patètic però real, quan tndrem un líder capaç d'agafar el toro per les banyes? quan s'acabaran les families que ho emerden tot i posen mà a tot arreu?

    ml | 04/11/2008, 11:54
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS