Administrar

La dreta (UM) i la corrupció fan trontollar el Govern de les Illes

pobler | 25 Octubre, 2008 10:20 | facebook.com

L'actual Govern balear s'enfronta a una de les situacions més difícils des què començà la legislatura. El motiu de l'actual crisi és la implicació en un cas de corrupció del que fins ahir era el portaveu d'Unió Mallorquina, un dels partits que formen part del Govern, al Parlament balear. Bartomeu Vicens, portaveu d'UM al Parlament, està imputat pel cas de corrupció de Son Oms, un cas que investiga la presumpta requalificació d'uns terrenys rústics (anomenats Son Oms) en industrials.


El Govern de les illes trontolla


L'actual Govern balear s'enfronta a una de les situacions més difícils des què començà la legislatura. El motiu de l'actual crisi és la implicació en un cas de corrupció del que fins ahir era el portaveu d'Unió Mallorquina, un dels partits que formen part del Govern, al Parlament balear. Bartomeu Vicens, portaveu d'UM al Parlament, està imputat pel cas de corrupció de Son Oms, un cas que investiga la presumpta requalificació d'uns terrenys rústics (anomenats Son Oms) en industrials.

El fet que fa que l'actual govern de les illes trontolli és que Bartomeu Vicens, malgrat haver renunciat a la condició de portaveu d'UM al Parlament, no vol renunciar a la seva acta de diputat, ja que si ho fes també perdria la seva condició d'aforat i, segurament, aniria a parar a la presó immediatament. Tots els partits polítics presents al Parlament exigeixen a UM que faci fora a Bartomeu Vicens, però si ho fan sense que renunciï a l'escó passaria al grup mixt, quedant així l'actual govern en minoria. L'imputat, Vicens, afirmà ahir que només renunciaria al seu escó si el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) emet una resolució demostrant la seva culpabilitat.

La situació és complexa i difícil de solucionar, ja que després de mesos d'escandalosos casos de corrupció per part del PP, ara qui rep és l'actual Govern. Ni la societat, ni els partits governants poden admetre que un polític imputat estigui exercint en el Govern.

No és d'estranyar que ja es comencin a sentir campanes d'eleccions anticipades. Tot i això, ahir la protaveu del Govern, na Joana Barceló, manifestà que malgrat la crisi parlamentària "el Govern està treballant amb normalitat i coherència i per tant no hi haurà eleccions anticipades". La realitat, però, és que els partits ja comencen a fer comptes per veure com podria quedar la seva situació a les institucions si es convocassin eleccions anticipades.

Web Llibertat.cat


Los investigadores de la fiscalía anticorrupción, la Policía Nacional y la Agencia Tributaria llevan, desde hace casi un año, investigando el caso Son Oms. La fiscalía abrió una investigación preliminar el 22 de octubre del 2007 y desde entonces ha tomado declaración a varios imputados y a otros muchos testigos. Las pesquisas permitieron llegar hasta la empresa Metalumba, una carpintería metálica que presuntamente emplearon Bartomeu Vicens y su esposa Antònia Martorell, para blanquear dinero negro producto de posibles sobornos. (Felipe Armendáriz – Diario de Mallorca)


GOLPE POLICIAL A LA PRESUNTA TRAMA ´FACTURERA´ USADA POR EL DIRIGENTE DE UM


Detienen al contable de Vicens y a un empresario por emitir facturas falsas


La fiscalía anticorrupción ordena el arresto de un contable y un constructor acusados de facilitar el impago de impuestos societarios


FELIPE ARMENDÁRIZ/J.F.MESTRE. PALMA.


La fiscalía anticorrupción dirigió ayer una operación contra una supuesta trama de empresas emisoras de facturas falsas, lo que en el argot jurídico se conoce como factureras y que habrían servido de soporte a la presunta trama de corrupción vertebrada en torno a la gestación y explotación del polígono industrial palmesano de Son Oms. La Policía arrestó a un constructor de origen belga y a un presunto intermediario, un contable mallorquín, que podrían haber auxiliado a Bartomeu Vicens, el diputado en el Parlament por Unió Mallorquina (UM) y uno de los principales imputados en el caso, a eludir impuestos o a invertir dinero de origen dudoso. Los detalles sobre la segunda operación en torno al caso Son Oms -los primeros registros y la interposición de la querella por la fiscalía anticorrupción tuvieron lugar a finales del pasado mayo- no trascendieron ayer debido al secreto sumarial.


Conexión Metalumba


Los investigadores de la fiscalía anticorrupción, la Policía Nacional y la Agencia Tributaria llevan, desde hace casi un año, investigando el caso Son Oms. La fiscalía abrió una investigación preliminar el 22 de octubre del 2007 y desde entonces ha tomado declaración a varios imputados y a otros muchos testigos. Las pesquisas permitieron llegar hasta la empresa Metalumba, una carpintería metálica que presuntamente emplearon Bartomeu Vicens y su esposa Antònia Martorell, para blanquear dinero negro producto de posibles sobornos. Metalumba estaba administrada por Elisabet Diéguez, una funcionaria de la Tesorería de la Seguridad Social que ha admitido haber hecho de testaferro para el dirigente de UM por su vieja amistad con él. La empresa había estado inactiva durante años, hasta que fue revivida. Las detenciones de ayer se practicaron tras analizar las operaciones realizadas por Metalumba con otras sociedades. Así se descubrieron una serie de facturas emitidas por terceras empresas y que podrían ser falsas, al no obedecer a ningún tipo de transacción o prestación de servicio. Se sospecha que Vicens pudo emplear estas facturas para justificar algún tipo de actividad de Metalumba y reducir el pago del impuesto de sociedades. Ayer se barajaba la cifra de unos doscientos mil euros como la cuantía que podría haberse "movido" con las facturas sospechosas.

Uno de los sospechosos arrestados por la mañana está vinculado a una serie de empresas, que fueron registradas en el Port d´Andratx. El segundo encausado aparece como el asesor contrable de Vicens que le buscó la empresa facturera. El caso se abrió tras una primera denuncia del empresario Ángel Ochando, que asegura haber sido estafado y presionado por la trama.

Diario de Mallorca (18-IX-08)


Esquerra Unida ha estat la primera a ser contundent amb aquest nou cas de corrupció, i en un dur comunicat fet públic aquests dies demana, molt justament, apartar de la vida pública les persones condemnades judicialment per casos de corrupció. (Miquel López Crespí)


Bartomeu Vicens, Rodrigo de Santos, Maximilià Morales, Eugenio Hidalgo... la corrupció política a Mallorca



Bartomeu Vicens

La situació de corrupció política a les Illes mai no havia arribat al grau del present. No volem dir que abans no existís. El que afirmam és que uns anys abans era secreta, amagada, no hi intervenia, potser per manca de proves, la Fiscalia Anticorrupció. Ara sortim a un cas de corrupció per setmana, amb implicats que formen part del més “selecte” de la classe política del règim. Qui no recorda els afers de la mà dreta de Catalina Cirer, Rodrigo de Santos, i els setanta mil euros gastats a cases de mal viure i drogues? Però també hem estat testimonis del judici a l’exbatle d’Andratx, Eugenio Higalgo, i els seus assessors i col·laboradors en les malifetes. Ben present en la memòria tenim encara el cas Rasputín, la història dels falsos certificats dels cavallistes, els 700.000 euros estafats per Damià Vidal, l’exdirector gerent de Bitel. I per si hi mancava cap cosa, no hi ha dia que en els mitjans de comunicació no surtin casos d’endolls de familiars i amics descoberts a qualsevol àrea de govern, les “assessories” i pagaments per treballs que mai no es lliuren al públic als més diversos aprofitats de tota mena i tot color.

Fins ara la majoria de casos de corrupteles tenien relació amb el govern i gestors del PP. És ara que la Fiscalia Anticorrupció afirma que els dirigents d´UM Bartomeu Vicens i Maximilià Morales empraren la seva influència política per a guanyar milers d’euros de forma il·legítima, exigint comissions en tèrboles operacions de requalifiació de terrenys. Com informa la premsa d’aquests dies, Bartomeu Vicens i Maximilià Morales utilitzaren el seu poder a Unió Mallorquina “per pactar amb els propietaris de les parcel·les que els cedissin el 15% de cada una de les finques a canvi d’obtenir la requalificació a terrenys urbanitzables. El Ministeri Públic també sosté que l’advocat Jaume Montis ‘ocultà’ (als propietaris de les parcel·les) la identitat d’ambdós dirigents d’UM, i alhora ‘es va fer figurar una sèrie de compravendes quan en realitat no va existir cap preu’”.

Bartomeu Vicens i Maximilià Morales són acusats per la Fiscalia Anticorrupció de la presumpta comissió de sis delictes: suborn, blanqueig de capitals, falsedat documental contra la Hisenda Pública, estafa i tràfic d’influències per la pilotada al polígon de Son Oms. Uns terrenys, com diuen els mitjans d’informació, “que patiren un increment espectacular del seu valor quan pasaren de no urbanitzables a urbanitzables”.

Mai no s’havien vist tants de casos de corrupció plegats a Mallorca. Molts ciutadans i ciutadanes sabien d’alguna malifeta de personatges sense principis i sense escrúpols, però que el grau d’aprofitament del poder polític sigui tan escandalós era mal d’imaginar.

Esquerra Unida ha estat la primera a ser contundent amb aquest nou cas de corrupció, i en un dur comunicat fet públic aquests dies demana, molt justament, apartar de la vida pública les persones condemnades judicialment per casos de corrupció. Com diu la declaració d’aquest grup, cal “apartar de la vida pública, preventivament i sense que això signifiqui presumpció de culpabilitat, aquelles persones que estiguin implicades en casos de corrupció política per tal de mantenir el debat polític i el funcionament institucional lluny del debat sobre els casos de corrupció (que és el cas del portaveu d’UM)”.

Com deia el senador autonòmic Pere Sampol en referència al cas de presumpta corrupció que envolta Bartomeu Vicens: “És ben necessari que dimiteixi i començar a fer net en la vida política”. La premsa també ens informa que Sampol mostrà la seva satisfacció per l’actuació de la Fiscalia, que ha presentat querella criminal contra el diputat d’UM per suposat cobrament de comissions en la requalificació del polígon de Son Oms. També hem llegit que “el senador advertí que casos com aquest ‘eren de domini públic’ i responen a ‘la pràctica política dels partits conservadors’. ‘Hi ha fortunes que han nascut de la nit al dia’, digué Sampol, qui espera que Fiscalia ‘acabi amb aquesta xacra’”.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (10-VI-08)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Comentaris

  1. Biel Barceló: “la situació de Bartomeu Vicens com a diputat de la majoria de Govern és insostenible. UM ha de prendre una determinació”

    Biel Barceló: “la situació de Bartomeu Vicens com a diputat de la majoria de Govern és insostenible. UM ha de prendre una determinació” 25/10/2008

    El portaveu del BLOC trasllada als socis del Pacte la posició de la formació sobre la situació política derivada de les novetats judicials que impliquen el parlamentari regionalista

    El portaveu del grup parlamentari del BLOC, Biel Barceló, ha traslladat als socis del Pacte de Govern, PSOE i UM, la posició de la coalició d’esquerra nacional ecologista sobre la complicada situació de la majoria parlamentària que dóna suport a l’Executiu arran de les novetats esdevingudes en la situació processal del diputat d’UM Bartomeu Vicens.

    Aquesta setmana el jutge que instrueix el cas Son Oms, pel qual Vicens està acusat d’estafa, de blanqueig de capitals i de delicte contra la Hisenda Pública, ha demanat al Tribunal Superior de Justícia que decideixi si pren mesures cautelars de presó contra el diputat d’UM, tal i com demana la fiscalia anticorrupció. Vicens, per la seva condició de diputat, està aforat i només pot ser empresonat per decisió de l’alt tribunal.

    Barceló considera que la situació de Bartomeu Vicens com a diputat és “insostenible” i “crítica”. El portaveu del BLOC ha afirmat públicament que “la situació no pot continuar d’aquesta manera, i Unió Mallorquina ha de prendre una determinació” per substituir Vicens. En aquest sentit, Biel Barceló considera que la decisió presa per l’Executiva d’UM (reunida el passat dimecres) de rellevar el diputat com a portaveu parlamentari dels regionalistes i com a membre de la Comissió Insular d’Urbanisme del Consell és “una primera passa”, però que UM “ha de reflexionar” i ha d’anar més enllà, fins al punt de demanar-li l’acta de diputat. “Ara la pilota està damunt la teulada d’UM”, ha dit.

    Així ho ha traslladat Barceló als seus socis de Govern, amb els quals ha convingut que l’escenari actual és de cercar una solució a aquesta situació en el marc del Pacte de governabilitat.

    Barceló també ha anunciat que pròximament es reunirà la comissió de coordinació del BLOC per Mallorca per tractar aquesta qüestió.

    Torxa, butlletí del Bloc

    Torxa, butlletí del Bloc | 25/10/2008, 10:24
  2. ACOSO A LA CORRUPCIÓN. EL TSJB ESTUDIA SI ASUME TODO EL SUMARIO POR LA TRAMA DEL POLÍGONO

    ACOSO A LA CORRUPCIÓN. EL TSJB ESTUDIA SI ASUME TODO EL SUMARIO POR LA TRAMA DEL POLÍGONO

    Las versiones de Montis y Morales incriminan más a Vicens en Son Oms

    El diputado de UM, Bartomeu Vicens, declaró el miércoles ante el juez sobre el caso Son Oms. Foto: B. Ramón.

    El diputado de UM habría trabajado en la sombra en el negocio cuando era miembro del Consell

    FELIPE ARMENDÁRIZ/J.F.MESTRE. PALMA.
    Las versiones ofrecidas el jueves ante el juez por Maximilià Morales, ex president del Parlament por Unió Mallorquina (UM), y Jaime Montis, abogado y promotor inmobiliario, sobre el caso Son Oms, la presunta trama de corrupción en torno a dicho polígono industrial, incriminan más a Bartomeu Vicens, diputado del mencionado partido y también encausado. Montis reconoció, sin ningún matiz, que pagó medio millón de euros a Vicens por su trabajo profesional como abogado realizado de forma encubierta en la pasada legislatura (2003-2007) en torno a Son Oms, y cuando el hoy parlamentario era conseller de Territorio del Consell de Mallorca.
    Algunas de las manifestaciones de Montis, representado por su hermano Manuel, y de Morales, defendido por Gabriel Garcías, han causado sorpresa y satisfacción en medios próximos a la fiscalía Anticorrupción y a las acusaciones particulares. Por contra, algunas defensas se han quejado de que Montis y Morales se han salido de una cierta estrategia común y, consciente o inconscientemente, han cargado las tintas sobre Vicens, que es el principal encausado.
    Jaime Montis, que ayer depositó el pasaporte en el juzgado, confesó que Vicens le pasó, hacia 1998 o 1999, el negocio de promover un polígono en fincas rústicas cercanas al Aeropuerto.
    Él cogió las riendas del proyecto y pactó con Vicens que le pagaría un cinco por ciento de los beneficios en varios años. Posteriormente, el hoy diputado fue nombrado (en 2003) conseller de Territorio del Consell de Mallorca, pero el pacto con Montis siguió plenamente en vigor y éste último le abonó medio millón mediante todo tipo de triquiñuelas y facturas falsas.
    Montis explicó que Vicens le cedió "el trabajo (de secretario) en la Junta de Compensación del Polígono de Son Oms". Esta instancia era el ente oficial que dio forma legal y vida al área industrial.
    Jaime Montis pilotó el negocio de Son Oms, con el que asegura haber ganado por lo menos diez millones de euros, mediante la Junta de Compensación y su empresa unipersonal Gestora de Desarrollo Son Oms.
    El declarante también manifestó que su acuerdo con Vicens fue una cosa "normal entre abogados" y que el medio millón que le dio mientras era conseller de Territorio del Consell de Mallorca era en pago de sus "honorarios".
    Morales atribuyó a Vicens las funciones de asesor jurídico, captador de propietarios de solares; redactor de los contratos de cesión del 15 por ciento de las parcelas recalificadas a ellos dos y negociador con Cort y otras Administraciones. El ex president del Parlament añadió que se desvinculó del negocio en 1995, pero precisó que ignora si Vicens siguió impulsando el proyecto.

    Asumir todo el caso

    Ayer el Tribunal Superior recibió las alegaciones de la defensa de Vicens en contra de que el sumario pase a la sala de lo Civil y de lo Penal y que ésta se pronuncie sobre la petición del fiscal de ingreso en prisión del diputado de UM. El TSJB estudia ahora si asume todo el caso Son Oms, dada la condición de aforado de Vicens.

    Diario de Mallorca | 25/10/2008, 10:28
  3. El portaveu del Bloc espera que Vicens sigui expulsat

    Biel Barceló no descarta eleccions anticipades a les Illes

    El portaveu del Bloc espera que Vicens sigui expulsat, però recorda que això deixaria el govern en minoria
    La petició de relleu de Bartomeu Vicens, imputat en un cas de corrupció, com a diputat d'UM obre una possible crisi al govern de coalició balear si continua la negativa de Vicens a renunciar a l'escó i la d'UM a expulsar-lo. El cap del Bloc, Biel Barceló, ha demanat una reunió urgent de les formacions que donen suport al govern per a analitzar el nou escenari. Barceló no descarta que hi hagi eleccions anticipades 'a curt o mig termini.'
    'La situació de Bartomeu Vicens com a diputat del Parlament que dóna suport a la majoria del govern és insostenible', ha dit Barceló, qui ha afegit que Vicens 'hauria d'anar-se'n.'

    Si Vicens no dimiteix i UM l'expulsa del partit, continuaria al Parlament però dins el grup mixt o com a no adscrit, de manera que el govern, format per PSM, UM i Bloc, quedaria en minoria. 'Caldria estudiar si aquesta situació de minoria es podria prolongar o caldria prendre alguna altra mesura', ha dit Barceló.

    Llibertat amb càrrecs per a l'ex-president del parlament balear imputat per corrupció

    El jutge que instrueix el cas de corrupció de So n'Oms ha deixat en llibertat, si bé amb càrrecs, l'ex-president del parlament balear, Maximilià Morales (UM). I és que el fiscal d'anticorrupció l'acusa de suborn, de tràfic d’influències i de malversació de fons públic. Malgrat tot això, no ha pas demanat cap mesura preventiva per a l'acusat. Ben altrament, ahir sí que en va demanar per a Bartomeu Vicens.

    La fiscalia creu que Vicens i Morales van fer servir la seva influència política a UM per pactar amb els propietaris de les parcel·les que els cedissin el 15% de cada una de les finques a canvi d'obtenir la requalificació a terrenys urbanitzables.

    Tant Morales com Vicens sostenen que van participar en la urbanització de So n'Oms en qualitat d'assessors i neguen haver participat en cap cobrament de comissions. També argumenten que, quan es van produir els fets, ara fa disset anys, no ostentaven cap càrrec al partit.

    Els terrenys on hi ha el polígon de So n'Oms de Palma van patir un increment espectacular del seu valor quan passaren de no urbanitzables a urbanitzables.

    Vicens, rellevat

    L'executiva del partit, reunida ahir d'urgència, va acordar que substituiria temporalment Bartomeu Vicens com a portaveu al parlament i que el rellevaria a la comissió d'urbanisme del Consell de Mallorca. Josep Melià el substituirà com a portaveu parlamentari i Antoni Pascual sona com a possible representant del partit a la comissió del consell.

    Vicens va dir que no tenia intenció de dimitir, encara que li ho demanés el president. En efecte, Francesc Antich va demanar ahir a Unió Mallorquina que substituís Vicens per 'donar legitimitat a la feina que es fa a la cambra'.

    VilaWeb

    VILAWEB | 25/10/2008, 10:31
  4. Diguem amb qui pactes (UM) i te diré a qui et sembles

    Diguem amb qui pactes (UM) i te diré a qui et sembles

    13 de setembre de 2004 El fiscal demana la inhabilitació
    de dos anys per a l'exbatle de Muro Jaume Perelló (UM)
    per presumptes irregularitats urbanístiques.

    15 de setembre de 2004 El Consell de Mallorca retira
    bona part de les subvencions que tradicionalment
    atorgava a Unió de Pagesos.

    23 de setembre de 2004 La desaparició de la Teulera de
    Ca sa Rotera (Campanet), considerada una «greu pèrdua
    patrimonial» víctima de les decisions del PP-UM.

    23 de setembre de 2004 El Consell dóna el vistiplau a la
    urbanització ilegal de Son Talent de Manacor.

    30 de setembre de 2004 Associació d'Activitats
    Socioculturals de Mallorca, entitat propera a UM de
    Campos obté 98.000 euros de subvenció del CIM.

    30 de setembre de 2004 El Consell de Mallorca ha donat 1.263.857,42 euros el 27,72 % dels fons de promoció cultural a entitats relacionades amb Pere Serra. Promomallorca S.L (Enciclopèdia de Mallorca) obté 180.304 euros de subvenció del Consell Insular de Mallorca.

    4 d'octubre de 2004 PP i UM impedeixen investigar la
    política de subvencions del Consell.

    5 d'octubre de 2004 El Consell de Mallorca aprova construir un zoològic al nucli de son Sant Martí de Muro sense tenir en compte els informes desfavorables dels tècnics de l'Ajuntament de Muro i del mateix Consell de Mallorca.

    26 d'octubre de 2004 ALM-UM proposa la construcció d'un
    camp de golf en el Pla general de Manacor.

    30 de novembre de 2004 Jesús Boyero, gendre de l'editor Pere Serra obté del Consell la reclassificació d'una finca a Son Massot (Calvià),- Ara val 34 milions més.

    1 de novembre de 2004 Al Consell de Mallorca li correspondran 1.604.786 euros per la cessió estatal de part dels imposts sobre el tabac.

    4 de novembre de 2004 El Consell de Mallorca preveu que la pròxima dècada surtin al mercat 8.000 nous habitatges anuals.

    13 de desembre de 2004 El Consell de Mallorca aprova un
    Pla Territorial desenvolupista amb el rebuig de l'oposició i
    els vots favorables del PP i UM.

    Any 2005

    El Consell de Mallorca gestionà un pressupost consolidat de 238.117.888'53 euros.Més de la meitat del pressupost del Consell de Mallorca se l'endugueren l'Institut de Serveis Socials i Esportius -ISSEM, controlat pel PP- i el departament d'Obres Públiques, que els va destinar bàsicament a carreteres.

    1 de gener de 2005 El Consell destina 1'4 milions per a la carretera sa Pobla-Alcúdia i dos milions per a l'accés de Muro.Es preveu una despesa de 469.000 euros per a la rotonda de Porreres i 730.000 per a una altra a Pollença.

    24 de febrer de 2005 PP , PSOE i UM aproven la
    construcció de 18 habitatges a la primera línea de la
    Colònia de Sant Pere al Molí d'en Regalat.

    7 de març de 2005 El PP,UM i PSOE al Consell de
    Mallorca aproven un conveni amb l'Ajuntament de Palma
    que permetrà ampliar les dues línies d'incineració
    actuals.

    5 d'abril de 2005 PP i UM s'oposen a reconèixer als
    homosexuals el dret d'adoptar nins.

    6 d'abril de 2005 Els tècnics del Patrimoni del Consell acorden la demolició de l'hostal de cas Tix, a la carretera Inca-sa Pobla.

    19 d'abril de 2005 L'Ajuntament de Palma ha cedit 25.285 metres quadrats al Consell de Mallorca perquè pugui ampliar la incineradora de Son Reus.

    29 d'abril de 2005 UM de Muro vota en contra de totes
    les multes per les obres il·legals que els altres grups
    aproven.

    8 de maig de 2005 El PP i UM en el Consell de Mallorca es
    neguen a aixecar un monument a les víctimes del
    franquisme.

    17 de maig de 2005 El Ple del Parlament aprova, amb el
    suport del Grup Popular i UM, la llei de conservació dels
    espais de rellevància ambiental (LECO).

    3 d'agost de 2005 El batle d'Andratx, Eugenio Hidalgo
    (PP), destitueix del seu equip de govern les dues
    regidores d'UM, Isabel Alemany i Maria Porcel.
    responsables d'Obres Públiques.

    13 de setembre de 2005 El PP de Calvià usa el vot del
    trànfuga d'UM Thomàs per a l'aprovació de distints
    projectes.

    4 d'octubre de 2005 Aprovació dels pressupostos del Consell de Mallorca que arriben als 278 milions d'euros.

    20 d'octubre de 2005-El Dia-El Mundo informa que
    dirigents d'UM amb la ficció de ser pagesos i pescadors
    aprofiten l'associació Foravila per rebre 164.000 euros de
    subvenció.

    22 d¡octubre de 2005 Segons El Dia del Mundo el Consell de Mallorca paga l'activitat privada dels despatxos de «Artigues i Galmés, Asesoria i Administracions», que és a la vegada seu de l'associació fantasma Foravila.

    4 de novembre de 2005 Magdalena Rigo Vanrell (UM) ha
    rebut 10.465,90 euros pel seguiment de l'activitat del
    Museu de l'Esport.

    13 de novembre de 2005 El Consell de Mallorca dedica
    247.500 euros en la contratació de dinamitzadors
    juvenils mitjançant una empresa de treball temporal
    dirigida, casualment, per Aina Colom Umbert.

    18 de novembre de 2005 El Consell de Mallorca ha
    subvencionat amb 396.000 euros l'Associació per a la
    Conservació i la Difusió del Patrimonio (Acidep), un
    directiu dels quals és Bartomeu Ferragut (UM).

    22 de novembre de 2005 El Consell de Mallorca ha subvencionat per valor de 441.000 euros a l'Associació de Societats de Caçadors de Mallorca.

    14 de desembre de 2005 L'Ajuntament d'Andratx inicia un
    expedient sancionador contra Josep Bestard, president
    d'UM a Andratx, per l'ampliació d'una casa d'eines.

    14 de desembre de 2005
    L'Ajuntament d'Andratx inicia un expedient sancionador
    contra Antoni Rosselló Porcel, fill de la regidora d'UM a
    Andratx, per construir una edificació destinada a
    habitatge sense la preceptiva llicència.

    31 de desembre de 2005 Segons un informe del Departament d'Economia del Consell de Mallorca, cada ciutadà de Mallorca va fer efectiva una mitjana de 648,44 euros al seu ajuntament.Els ajuntaments de les Illes augmentaren la pressió fiscal un 18% durant el 2005, segons es desprèn d'un estudi realitzat pel Departament d'Economia del Consell de Mallorca.

    Any 2006
    El Consell Insular de Mallorca dedica 191.000 euros en subvencions al Grup Serra, al marge de les despeses publicitàries.

    El Consell de Mallorca incrementa un 15,07% el cost de la tarifa de residuus.

    3 de gener de 2006 El Govern Matas s'oposa que el Consell de Mallorca empri les cendres de la incineradora de Son Reus com a material de construcció.

    7 de febrer de 2006 El ple del Consell de Mallorca ha declarat bé d'interès cultural el monestir de la Real amb un perímetre de protecció de dos-cents metres i no dels cinc-cents que reclamaven les entitats ecologistes.

    21 de gener de 2006 El Consell de Mallorca autoritza l'Ajuntament de Capdepera l'aixecament de la suspensió de llicències a dues urbanitzacions a Cala Provençals i a Canyamel.
    21 de febrer de 2006 PP i UM acorden retirar l'autovia
    Inca-Manacor del Pla de Carreteres després de tudar
    258.000 euros en el projecte.

    23 de març de 2006 El Jutjat d'Instrucció número 1 de Palma obre diligències contra els dirigents del Consell de Mallorca, d'Unió Mallorquina, en relació a les subvencions.
    25 d'abril de 2006 UM rebutja de pla la llei de capitalitat
    perquè lleva competències al Consell Insular en matèria
    urbanística.

    5 de maig de 2006 El Consell de Mallorca adjudicà la
    venda i urbanització de Can Domenge (Palma) de 52.000
    metres per 30 milions d'euros a la societat formada per la
    constructora mallorquina Ferratur-Sacresa.

    5 de maig de 2006 La comissió insular d' Urbanisme
    aprova el pla parcial del polígon industrial de Son Fosquet
    (Llucmajor) amb els vots de PP i UM, i les abstencions de
    l'oposició.

    5 de maig de 2006 El PP i UM rebutgen la declaració de
    zona arqueològica de Son Real.

    19 de maig de 2006 La Comissió d'Urbanisme del
    Consell, amb els vots del PP i UM autoritza l'hospital de
    Son Espases.

    31 de maig de 2006 El PSOE i UM d'Artà expulsen el
    regidor Julen Adrian (EU-Verds) del govern municipal.

    4 de juny de 2006 Biel Barceló, nou secretari del PSM
    manifesta que està disposat a pactar amb UM.

    5 de juny de 2006 El ple del Consell aprova el projecte de
    l'hospital a Son Espases i la urbanització de Can
    Domenge amb els vots del PP i UM.

    3 de juliol de 2006 UM vota amb el PP al Consell perquè
    es mantengui el Decret de trilingüisme.

    20 de juliol de 2006 El GOB acusa UM d'haver contribuït
    amb el PP a la destrucció del territori mallorquí.

    4 de setembre de 2006 El Consell de Mallorca allarga fins el 2041 el contracte amb Tirme, que invertirà 376'7 milions.

    19 de setembre de 2006 El GOB presenta un total de 14 denúncies al Consell i a l'Ajuntament de Sencelles per obres il·legals que es duen a terme a sòl rústic d'aquest municipi.

    28 de setembre de 2006 El Consell aprova la protecció de quatre metres a la font de la Vila.Els missioners de la Real demanaven que l'àrea fos de 15 metres.

    2 d'octubre de 2006 El Ple del Consell de Mallorca ha aprovat amb els vots a favor de PP i d'Unió Mallorquina, la inversió de 9.226.281 euros per al desenvolupament del pla concertat de prestacions socials bàsiques en diferents ajuntaments de l'illa.

    13 de novembre de 2006 Segons El Dia-El Mundo el Consell de Mallorca ha concedit 453.500 euros a la societat Almacenes Rullán S.A., del seu candidat Miquel Rullan Coll, en partides que no arriben als 30.000 per tal d'evitar el concurs públic.

    22 de novembre de 2006 L'equip de govern (PSOE-UM) ha
    decidit suspendre, fins a nova ordre, el Fòrum de
    participació ciutadana de la Colònia de Sant Pere perquè
    és un òrgan que «està polititzat».

    24 de novembre de 2006 El Jutjat d'Instrucció 3 admet a
    tràmit una denúncia per edificació il.legal contra el
    portaveu del PSM d'Andratx, Gabriel Puigserver, i una
    altra contra el director insular de Turisme del Consell de
    Mallorca, Josep Bestard (UM).

    16 de desembre de 2006 L'equip de Govern en minoria
    (PSOE-UM) a Artà no pogué aprovar la seva proposta per
    cedir la gestió de l'aigua potable per 25 anys, amb els
    vots en contra de UIA, PP i EU-EV.

    29 de gener de 2007 L'herba artificial del camp municipal d'esports de Santa Eugènia ha costat 550.715'78 euros, dels quals, el Consell de Mallorca n'ha subvencionat 385.501'05 mitjançant el Pla d'Obres i Serveis.

    31 de gener de 2007 EU-EV du davant el Consell les 19 infraccions urbanístiques de Pula.

    20 de febrer de 2007 PP i UM impedeixen la investigació
    de la gestió de l'exdirector d'ordenació del Territori
    Jaume Massot en el Govern.

    14 de març de 2007 El batle Matas es desmarca del PP i
    s'abstén en la protecció del Turó de Sant Joan, però UM
    vota amb la resta del PP contra la seva protecció.

    7 d'abril de 2007 L'Ajuntament de Pollença (PP-UM) ha
    concedit la llicencia per construir un agroturisme al golf
    il·legal de Can Guilló, a Pollença. Han legalitzat també
    les obres de construcció del llac i el molí adossat.

    19 d'abril de 2007 UM adjudica l'obra de rehabilitació dels Sestadors d'Ariany
    valorada en 270.000 euros a Pere Ribot Vanrell, pare del
    seu candidat municipal.

    26 d'abril de 2007 La Comissió Insular d'Urbanisme del Consell aprova l'ampliació de l'hotel Formentor en cent noves places

    Web Ixent | 25/10/2008, 10:34
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS