Administrar

Corrupció política, no! Exposició de quadres, sí!

pobler | 24 Octubre, 2008 19:21 | facebook.com

Corrupció política, no! Exposició de quadres, sí!


Som anat, com deien els nostres avantpassats d'un temps, a la inauguració d'una exposició de pintura que roman oberta a la Galeria d'Art Vanrell (C/ Tous i Maroto, 1) de Ciutat.

Anava endarrer de veure de prop l'obra pictòrica d'un artista català, nascut al Vendrell l'any 1946 i que resideix a Mallorca des de fa una quinzena d'anys. Ni més ni pus que d'en Just Nicolàs.

M'han agradat i impactat ben molt tots els quadres que s'hi exposen. Sobretot un que porta per títol “Africana” o “Mulata”. El trob força expressiu...

Un cop acabat l'acte, quan som arribat just a l'altura del carrer dels Oms, em top amb una colla d'amics que em deixen de pedra.

Els dic: “Ara venc de veure una exposició de quadres excel·lent, situada molt a prop del recinte més corrupte de Palma...” No m'han deixat acabar: “Ben a prop del Parlament!” m'han escomès. I l'han encertada...

M'ha sorprès la clarividència d'aquests amics, veterans i experts en la coneixença de Palma, Mallorca, les Illes Balears i Pitiüses, i els Països catalans.

Arribat a ca nostra, m'he capficat en la recerca d'informació més detallada sobre cadascun dels casos de corrupció política que, malauradament, amaren en excés el nostre panorama polític illenc.

Més astorat que sorprès, m'he topat tot d'una amb una pàgina que jo desconeixia i que m'ha ajudat ben molt a endinsar-me en aquesta tasca.

Es tracta d'una pàgina informativa, molt il·lustrativa, que recull una llista de casos i presumptes casos de corrupció a les Illes Balears, des de les primeres eleccions autonòmiques (1983); és a dir, durant aquest darrer quart de segle de vida del Parlament de les Illes Balears...

Tot i que s'hi reconeix que la llista és incompleta, hores d'ara ja hi figuren vint-i-dos casos: amb els principals implicats, els polítics implicats, la data dels fets, la data de sortida a la llum pública, la data de la sentència en ferm, el resultat de la sentència i el tribunal que l'ha dictada.

Les informacions van molt ben enllaçades a altres pàgines que contribueixen a fer entendre millor els assumptes que s'hi tracten, les persones que hi apareixen, els organismes afectats, etc.

De polítics, n'hi apareixen esmentats vint-i-set: 4 dones i 23 homes.

De partits polítics, se n'hi esmenten quatre: PP (19), UM (3), PSOE (2) i ASI (1)

La corrupció té un remarcat color polític

L'ordre alfabètic, l'onomàstic, col·loca la gent d'aquesta manera:

Antònia Ordinas, cas CEDEIB
Bartomeu Vicens, UM, casos Can Domenge, Pla territorial de Mallorca, Son Oms
Catalina Soler, PPIB, cas cavallistes
Damià Amengual, PPIB, cas Turisme Jove
Damià Vidal, PPIB, cas Bitel 2
Eduard Vellibre, PPIB, cas Calvià
Eugenio Hidalgo, PPIB, cas Andratx (Voramar)
Francesc Gilet, PPIB, cas Calvià
Gabriel Cañellas, PPIB, casos Zeus Torcal, Brokerval, Calvià, Agricultura, túnel de Sóller
Jaume Font, PPIB, cas Pla territorial de Mallorca
Jaume Matas, PPIP, cas Formentera (Mapau)
Jeroni Sàiz, PPIB, cas tunel de Sóller
Joan Fageda, PPIB, cas Bon Sosec
Joaquín Rabasco, ASI, cas Llucmajor
José Antonio Berastain, PPIB, cas túnel de Sóller
Josep Marí Ribas, PSOE, cas Eivissa Centre
Juan Francisco Gálvez, PPIB, cas Turisme Jove
Juan Francisco Gozálbez, PPIB, cas Turisme Jove
Kurt Viaene, cas CEDEIB
Lluc Tomàs, PPIB, cas Llucmajor
Maximilià Morales, UM, cas Son Oms
Miquel Àngel Flaquer, UM, cas Can Domenge
Pere J. Morey, PPIB, cas Agricultura
Rodrigo de Santos, PPIB, cas De Santos
Rosa Estaràs, PPIB, cas Formentera (Mapau)
Sandra Mayans, PSOE, cas Eivissa Centre
Sebastià Vidal, PPIB, cas cavallistes

Ara, als nostres dies, pot ser que els mitjans de comunicació se'n facin molt, de ressò, i hi aparegui cada dia un embalum més gros d'informació relacionada amb el desvetllament de casos de corrupció política portada als tribunals de Justícia.

La llista esmentada, emperò, ajuda a fer veure que això no és d'ara, només. Sinó que, pràcticament des dels mateixos inicis del període democràtic, s'han anat detectant casos, més o manco escandalosos, de corrupció a les més altes esferes del poder.

Amb alguna matisació: a diferència del president Matas, el president Cañellas no se n'anà cap als Estats Units: s'assegué al banquet dels acusats...

Més que per qüestions cosmètiques o estètiques, es veu cada cop més clarament la necessitat ineludible d'adoptar i emprendre mesures ètiques, aplicables amb caràcter d'urgència.

Molta de gent no acaba d'entendre ni pair això d'haver de veure i presenciar les imatges de polítics que van i venen del Parlament als Jutjats i dels Jutjats al Parlament..., sense que ningú no sigui capaç d'aturar-los els peus...

N'hi ha que, sense ser diputats, ho han tengut molt més bo de fer, això d'anar a parar a la presó de Palma...

Blog Picalsud

Comentaris

 1. Sres. Diputades, Srs. Diputats, Honorables Srs. Imputats

  Sres. Diputades, Srs. Diputats, Honorables Srs. Imputats

  tonialorda | 24 Octubre, 2008 18:47

  "Com voleu germans que canti, si el cor meu va atribulat", així començava ahir una intervenció en el Parlament sobre les propostes de resolució que es segueixen del debat de política general.

  Fora de l'hemicicle tothom parlava de corrupció i dels avatars judicials, i dedins es mantenia un debat apàtic en una sala buida. Pels cafès ens fan glosses, i els diputats imputats compareixen somrients. Feia ganes treure les 130 propostes del PP directament d'un pot de Cola-Cao.

  Amb aquest panorama, és difícil replegar l'auctoritas moral que exigeix tot lideratge i més en temps de crisi. Antich apel·lava a l'orgull de país, però, ens podem sentir orgullosos del nostre Parlament?

  Quan totes les nostres energies s'haurien de dedicar a afrontar la difícil situació econòmica, les nostres reivindicacions envers l'Estat i les necessitats del país, hem d'estar darrera casos judicials. Penós.

  El PP va tenir el detall de presentar mesures anticorrupció: una llei del sector públic i un Pla d'Austeritat. No m'err, no: un Pla d'austeritat dels alts càrrecs. Hem de convenir que se'ls hi pot fer molts de retrets al PP, però les seves dots per al sarcasme entren en el virtuosisme.

  Diu el PP que reduir càrrecs augmenta l'eficàcia. No m'estranya perquè les mostres d'austeritat justament en alts càrrecs del PP duen camí d'esdevenir llegendàries: És que han gastat doblers públics en tota mena de serveis! En tota mena de serveis i en tota mena d'usos: fins i tot per adobar colfloris. "M'havien dit que això anava així", deia un responsable de turisme. I sembla que hi anava...

  Si arribam a transmetre als ciutadans que donam per bones les mesures d'austeritat del PP, la gent arrencaria a córrer.

  Ai, si haguéssiu vist la felicitat del Sr. Josep Joan Cardona i l'entusiasme ppero, comprendríeu que evoqués aquell consell de Suetoni a l'esplèndida "Vida dels 12 Cèsars": vulpes pilum mutat, non mores, la guineu muda de pèl, no de costums.

  El cas de Bartomeu Vicens ha contribuït al descrèdit del Parlament i de les institucions d'autogovern (paraules majors per a tots els demòcrates però de manera especial per a un nacionalista) i ens ha emmenat a UM moment delicat que dóna per un post específic.

  Blog Toni Alorda | 24/10/2008, 19:25
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS