Administrar

La corrupció política a les Illes

pobler | 24 Octubre, 2008 06:14 | facebook.com

Parlant de la corrupció actual, dels casos en què han estat involucrats alguns membres de la casta política, un bon amic meu em diu que tot això no fa més que augmentar la desafecció dels ciutadans i ciutadanes envers la cosa pública. Té raó. Però el problema de la progressiva abstenció, aquest quaranta i cinquanta per cent quasi permanents de gent que no vol anar a votar no neix solament del fàstic pels casos de corrupció detectats i que surten cada dia damunt els diaris. Potser tot començà amb la transició, quan els polítics procedents del franquisme i una esquerra àvida de cadiretes signaren els Pactes de la Moncloa, desactivaren les potents mobilitzacions populars d’aquella època (anticapitalistes, de democràcia directa i assembleària, un moviment obrer i estudiantil republicà, antifeixista, que no volia que tot continuàs igual). (Miquel López Crespí)


Corrupció política i despolitització a les Illes


Parlant de la corrupció actual, dels casos en què han estat involucrats alguns membres de la casta política, un bon amic meu em diu que tot això no fa més que augmentar la desafecció dels ciutadans i ciutadanes envers la cosa pública. Té raó. Però el problema de la progressiva abstenció, aquest quaranta i cinquanta per cent quasi permanents de gent que no vol anar a votar no neix solament del fàstic pels casos de corrupció detectats i que surten cada dia damunt els diaris. Potser tot començà amb la transició, quan els polítics procedents del franquisme i una esquerra àvida de cadiretes signaren els Pactes de la Moncloa, desactivaren les potents mobilitzacions populars d’aquella època (anticapitalistes, de democràcia directa i assembleària, un moviment obrer i estudiantil republicà, antifeixista, que no volia que tot continuàs igual). El sentiment de rebuig envers la política oficial segurament s'inicià en aquella època, quan les avantguardes populars de tot l’Estat espanyol entengueren –sovint a costa de la seva sang, de la dura repressió, de la mentida dels polítics oficials que tot ho traïren per gaudir de bons sous i privilegis-- que no hi hauria socialisme, república ni autodeterminació dels pobles.

I aquest era, precisament, el nus de la reforma dels anys 77-78: aconseguir la desmobilització popular. Que la gent pensàs que la política consistia solament en anar a votar cada quatre anys. No és solament la corrupció actual el que fa que cada vegada hi hagi més sectors de la població que rebutgin la participació electoral. El polític independentista Carles Castellanos en parlava recentment en un article aparegut a La Veu. En explicar alguns dels motius pels quals s’estén el rebuig envers la política, Castellanos diu: “Aquest sentiment [de rebuig] expressa realment desconfiança en les possibilitats de la cosa pública mateixa, percebuda com a impotent per a resoldre els problemes estructurals que tenim plantejats: des de la inseguretat i la precarietat de la feina de milers i milers de persones, a la degradació dels serveis socials i públics, a la manca de cobertura assistencial en situacions límit per a protegir i promoure la llengua del país, etc., tot un conjunt de problemes que sectors importants de la població saben que ni els instruments polítics ni els pressupostos actuals podran abordar seriosament”.

A tot això, la trista herència de la desmobilització programada des de la transició, al rebuig actual a la corrupció política, hem d’afegir la tasca dels poders fàctics –mediàtics i econòmics- per anar consolidant el tipus de bipartidisme PP-PSOE que tan a la perfecció serveix els interessos de les classes dominants. És aquell tipus de bipartidisme que ja ha desertitzat la vida política a la Castella profunda, que s’ha consolidat al País Valencià i a les Illes i que ara veiem com avança arreu del Principat de Catalunya. Pressió bipartidista combinada a la perfecció amb intenses campanyes de despolitització del poble a través dels grans mitjans de comunicació. Recordem la multitud de programes fems que emeten diàriament molts canals i constatarem la trista realitat a la què estam sotmesos. És evident, i ningú no ho nega, que la dictadura franquista, la brutal repressió contra tota idea de canvi social i de progrés, ajudà a bastir els fonaments de l’actual despolitització de les masses. Però també sabem que aquest augment continuat de programes mediàtics adreçats a l’estupiditització col·lectiva no ha ajudat pas a superar, ans al contrari, l'herència franquista. I el PSOE de l’època felipista té la mateixa responsabilitat que el PP d’Aznar en aquesta tasca d’estupiditització generalitzada.

Però arribats en aquest punt ens hauríem de demanar si les forces que actualment gaudeixen del poder tenen cap interès que mudi la situació. Quan la política queda reduïda a un afer de publicitat... quin sentit tendria lluitar per conscienciar el poble? Una politització activa, aconseguir la presència d´uns ciutadans crítics, decidits a fer canviar l’actual estat de la societat... no significaria un perill per a les classes dominats i els seus fidels servidors, és a dir, per a bona part de la casta política? I, s´ha vist mai cap aprofitat que vulgui fer-se l’harakiri ell mateix?

Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Web Ixent (Esquerra Alternativa i Anticapitalista de les Illes)

Història alternativa de la transició (la restauració borbònica) (Web Ixent)


El sistema suposadament democràtic que regeix les institucions espanyoles conviu en el dia a dia amb el robatori que es fa a la ciutadania de la seva capacitat de decidir. Un sistema veritablement democràtic, fonamentat en la democràcia participativa, en el control ciutadà de la gestió de tots els organismes públics, institucions i empreses, no permetria la corrupció. (Llorenç Buades Castell, militant de la CGT)


Corrupció


Per Llorenç Buades Castell.


Llorenç Buades.

El sistema suposadament democràtic que regeix les institucions espanyoles conviu en el dia a dia amb el robatori que es fa a la ciutadania de la seva capacitat de decidir. Un sistema veritablement democràtic, fonamentat en la democràcia participativa, en el control ciutadà de la gestió de tots els organismes públics, institucions i empreses, no permetria la corrupció.

La corrupció només es pot combatre amb una democràcia real i no amb aquest sistema de mínims que en realitat empara models institucionals fonamentats en la manca de transparència, en la verticalitat i en una oligarquia del poder que es concentra totalment en les cúpules partidàries, sindicals, institucionals i empresarials públiques.

La manca de democràcia possibilita l’exercici jeràrquic i arbitrari del poder, a dreta i a esquerra, i és la que permet que poques persones puguin decidir sobre els béns dels altres, sobre les seves contribucions econòmiques, i moltes vegades sobre les pròpies persones que formen part d’una xarxa clientelar de carácter vertical que els suporta.

El sistema vertical de poder es practica gairebé a tot arreu, i com més gran és l’associació, partit , empresa o institució, encara és fa més evident. Aquest sistema, en la dreta, és natural. Allò que no és natural és que l’esquerra, que predica la transformació social es fonamenti en el dirigisme de molt poques persones. Tampoc és natural que l’esquerra depengui de la banca, enlloc de dependre de la seva afiliació. L’esquerra d’aquest i de molts països té una dependencia absoluta del crèdit bancari, i els crèdits es paguen o quan no es poden pagar es condonen amb favors i compensacions.

Quan els partits i sindicats tenen deutes impagables han de vendre la seva autonomia, i les cúpules que els gestionen solen fer-ho sense embuts amb compensacions diverses. Així funciona el sistema. I aquests encara tenen la barra de dir que volen transformar el món.

A l’ombra d’un sistema corrupte hi conviuen moltes gents. La Cosa Nostra és benevolent amb els seus i la seva xarxa clientelar. Les màfies es barallen o pacten per espais de poder. En el món institucional passen coses semblants, sorgeixen baralles, desequilibris i nous equilibris que sorgeixen de la relació de forces entre les parts.

És evident que no és el mateix Corleone o Al Capone que un delinqüent marginal, com no és el mateix el PP i el PSOE que el Corrent Roig. Només qui accedeix al poder en pot fer abús. El batle de Sant Joan, encara que sigui del PP, no pot gaudir del poder d’un Hidalgo, i és ben segur que un burócrata sindical de pes dins una SEAT-Volkswagen o una FORD, i els d’alguns bancs i caixes d’estalvi , públiques o privades té més poder que el batle de Sant Joan. La corrupció travessa des de fa molts anys tota la xarxa institucional encara que l'atenció només es concentri en els aspectes urbanístics. I encara que moltes persones no són corruptes, si són moltes els i les que conviuen amb entitats que admeten la corrupció i que defensen als corruptes.

Molts afiliats de partits, associacions i sindicats permeten la corrupció. Alguns perquè en són beneficiaris en major o menor grau, i altres perquè són simplement fidels i poc crítics, o perquè la finalitat justifica els mitjans. També s’ha de dir que és la possibilitat d’accedir al poder en benefici propi és allò que atrau a molta gent a la política o a l’exercici del poder en diverses institucions. Allò fonamental és que el poder corromp i el poder absolut és el que més corromp. Limitar al màxim aquest “absolutisme” és la garantia per evitar la corrupció.

La corrupció política no provoca baixes entre els afiliats i afiliades del Partit Popular, i tampoc va provocar baixes excessives en el PSOE en temps de Felipe. Les escissions que es produeixen per aquests motius mai no solen ser molt significatives entre l’electorat, tot i que puguin significar una eventual derrota electoral per pocs punts, en funció de l’abast que donin els mitjans de comunicació i de creació d’opinió al servei dels qui realment ramenen les cireres darrere el bastidor. Normalment dins les organitzacions polítiques, sindicals i socials prevaleixen els interessos propis de les persones que hi treballen i viuen de la situació que a l'ètica i al compromís amb les idees.

Les persones que prioritzen la seva manera de viure als interessos generals ben aviat desenvolupen arguments i les justificacions filosòfiques necessàries per a fer valer la seva actitud, pròpia dels professionals de la política, del sindicalisme o de l'associacionisme.

Molts polítics corruptes guanyen eleccions i per tot arreu. A Nigèria com al Japó han guanyat eleccions polítics corruptes, Si Lula ha guanyat unes eleccions, amb un partit implicat en escàndols, malgrat baixar a les primàries, i amb l’aval de corrents internes crítiques suposadament roges que donen continuïtat al projecte petista, també el PP pot guanyar les eleccions a Mallorca i Eivissa.

Web Ixent (Esquerra alternativa anticapitalista i antifeixista de les Illes)


Rodrigo de Santos, Damià Vidal, Eugenio Hidalgo, el Pla Territorial de Mallorca, l’afer Rasputin, el “Cas Cavallistes”, les orgies sexuals, la cocaïna...


El panorama que té davant seu el PP no és gaire encoratjador. Mai, en la recent història de la democràcia, una organització havia patit problemes tan greus, descobrint en les seves fileres un grau tan considerable de corrupció. I ara haurem de veure el que s’esdevé al voltant del Pla Territorial on, pel que ja s’ha informat, s’haurien pogut ordit “pelotazos” de prop de tres.cents milions d’euros. (Miquel López Crespí)


La corrupció política del PPRodrigo de Santos

D’ençà que el PP va perdre les eleccions autonòmiques i estatals, no guanya per a ensurts. Ara ja no es tracta solament d’aquelles antigues històries, quan el gerent d’IBATUR carregava al Govern de les Illes els capricis de Moscou. Parlam del conegut afer Rasputin. Tot el que va descobrint la Fiscalia Anticorrupció i el Grup de Delinqüència Econòmica, i que surt dia a dia en tots els mitjans d'informació, amenaça de deixar en no-res, talment fossin entreteniments de simples afeccionats, el cas Rasputin i la corrupció urbanística detectada a l´Ajuntament d’Andratx, els desastres i negocis tèrbols d’Eugeni Hidalgo, fill predilecte, entre molts d’altres aprofitats semblants, del govern de Jaume Matas. Els setanta mil euros malversats per Rodrigo de Santos per a pagar les seves particulars orgies sexuals... què són al costat dels 700.000 euros que, per ara, la Fiscalia Anticorrupció ha comprovat que havia defraudat Damià Vidal, l’exdirector gerent de Bitel?

El panorama que té davant seu el PP no és gaire encoratjador. Mai, en la recent història de la democràcia, una organització havia patit problemes tan greus, descobrint en les seves fileres un grau tan considerable de corrupció. I ara haurem de veure el que s’esdevé al voltant del Pla Territorial on, pel que ja s’ha informat, s’haurien pogut ordit “pelotazos” de prop de tres.cents milions d’euros.

A la crisi interna del PP, al debat polític entre Mariano Rajoy i Esperança Aguirre que amenaça de dividir-lo, li surten més forats pertot arreu. Resta per investigar la qüestió Turisme Jove, una història que xuclava dos milions d’euros del pressupost i generava un forat financer de sis milions. I, parlant novament de Rodrigo de Santos... què fer amb aquell altre forat, el milió i mig d’euros per aconseguir un joc infantil per a un parc de Palma? Què en podríem dir de la història dels falsos certificats de l´anomenat “Cas Cavallistes”? I els cobraments per accelerar llicències, descoberts a l’Ajuntament de Palma, a l’època de Catalina Cirer’? I què passarà amb la història encara inacabada de Can Domenge?

Tot plegat és com un malson. Però no solament per al PP i els responsables de les malifetes de què parlam. És un malson per al sofert contribuent, que ara ja sap, constata, com molts dels seus diners, com una tallada important del que pagam a les institucions, se’n va en disbauxes sexuals, orgies de tota mena, cocaïna, cotxes tot terreny, capricis en floristeries, restaurants i supermercats. Sense parlar de les despeses a benzineres. En el cas concret de Damià Vidal, la Fiscalia Anticorrupció diu que, a part de les transferències de diners públics al seu compte corrent, l’exgerent està presumptament implicat en el pagament de tots aquests “petits capricis” amb la targeta visa de Bitel. Ben igual que quan Rodríguez de Santos pagava les factures de la bugaderia amb la seva tarja de l’Ajuntament de Palma.

Què passa a Mallorca per a haver trobat tota aquesta problemàtica –i la que vendrà!- de cop? D’on surten aquests polítics i gestors sense escrúpols, aquests aprenents de iupis que volen gaudir dels privilegis dels gàngsters del passat i d’algun multimilionari del present amb els nostres diners, amb el que pagam els soferts ciutadans i ciutadanes de la nostra terra

Ens demanam si no serà a causa d’una manca de principis ètics, d’una manca absoluta de moral. Executius mancats de cultura i de la més mínima estimació per Mallorca. Parlam de la “cultura” de la destrucció de recursos i territori, el salvatgisme desenfrenat per a fer-se rics en pocs anys. I quan no es poden fer rics especulant, destruint les Illes, entren a sac en els diners públics, emprant la visa oficial, falsificant factures, requalificant el territori.

Davant aquesta situació d’emergència cal, com ja hem demanat moltes vegades, donar un actiu suport a la Fiscalia Anticorrupció, dotar-la de més mitjans, pressupost, personal, oficines... Cal que els governs augmentin les penes de presó per aquests delictes, que els jutges no donin possibilitat a l’excusa ni a les falses justificacions dels malfactors.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (29-IV-08)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Comentaris

 1. Males olors, males sensacions. Retalls de premsa en temps de vacances.

  Males olors, males sensacions. Retalls de premsa en temps de vacances.

  Notícies recollides per Llorenç Buades Castell

  21 de juny de 2008- Sabem que el Govern del PP, a través de l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi), va comprar i va urbanitzar uns terrenys d'és Pil·larí amb un cost de quatre milions i mig d'euros, i després els va vendre a l'empresa Paviments i Formigons Carreres per 2,7 milions

  28 de juny de 2007-El PP veu ´irregular´ la contractació d'una filla d'un edil de UM de 16 anys a Ses Salines.

  1 de juliol de 2008- El gerent de l'Empresa Funerària Municipal, Joaquin Vaquero presenta la seva carta de dimissió per motius personals a l'Ajuntament de Palma.

  7 de juliol de 2008-L'alcalde de Llucmajor, Lluc Tomàs, i el ex edil de ASI (Agrupació Social Independent) compareixen davant l'Audiència Provincial de Palma per a ser jutjats per diversos delictes de frau amb fons públics.

  El PP critica que els sous de l'equip de govern municipal de Sa Pobla pugen 1,2 milions.

  14 de juliol de 2008-L’exbatle de ses Salines, Sebastià Vidal (PP), ha presentat un aval bancari de devers 300.000 euros per tal de cobrir la seva possible responsabilitat civil i la dels altres onze càrrecs del PP imputats en el cas Cavallistes.

  15 de juliol de 2008-El constructor Jaime Bibiloni Rosselló manifesta que va pagar més de 13 milions a la família Oliver per la vaqueria de Campos a canvi dels drets urbanístics.

  15 de juliol de 2008-UM i PP aproven el destí de 41.760 m2 , part d'ells del militant del PP Joan Magro, al creixement urbà de Sant Joan en 300 habitants més, quan el poble disposa de molts habitatges buits.

  16 de juliol de 2008-Els grups de Serra i Farrús concentren el 93% de la programació pròpia de IB3

  17 de juliol de 2008-El nou casal de la tercera edat d'Ariany és , dos anys després, un munt de formigó i ferros rovellats en un solar comprat a Joan Curient, fabricant de materials de construcció, per 44 milions de pessetes de S'Institut.

  17 de juliol de 2008-El secretari general del col·lectiu de Tècnics del Ministeri d'Hisenda (GESTHA), José María Mollinedo, alerta que prescriuen 300,54 milions d'euros en impostos procedents d'operacions opaques efectuades per empreses constructores de Balears l'any 2003.

  17 de juliol de 2008-Quatre funcionaris de la presó de Palma han estat detinguts, acusats de suborn i amenaces per enviar el cor d'una porcella a la direcció

  21 de juliol de 2008-La reparació del metro ha suposat al Govern un desemborsament suplementari de 28 milions d'euros.

  31 de juliol de 2008- Bernat Vicens, president de Drets Humans de Mallorca (DH), es personà al Jutjat d’Instrucció 3 de Palma com a acusació en la causa oberta contra onze funcionaris de la presó de Palma acusats de corrupció.

  1 d'agost de 2008-L'Agència Tributària figura entre els creditors del Grup Drac per un crèdit aproximat de 3,6 milions d'euros, corresponents a diversos ajornaments del pagament d'impostos.

  1 d'agost de 2008- Els fiscals Anticorrupció de Balears, Pedro Horrach i Juan Carrau, presenten als jutjats de Palma una querella criminal contra l’exregidor del PP Javier Rodrigo de Santos pel cas del castell de jocs infantils del parc de la Riera.

  1 d'agost de 2008-El PSIB acusa a l'ajuntament de Maria de la Salut, governat pel PP, de recalificar ""de manera irregular"" de rústics a urbans uns terrenys de la família de la regidora popular Francisca Carbonell

  2 d'agost de 2008-La soprano vinculada al PP Isabel Maria Rosselló, va percebre un total de 86.000 euros de la seva esposa Antònia Ordinas per treballs i informes.

  3 d'agost de 2008-Antònia Ordinas, una ex alt càrrec de l'anterior Govern del PP, es va gastar 321.956,82 euros de fons públics en dietes de representació al llarg de la passada legislatura.

  7 d'agost de 2008- Sabem que l’Ajuntament de Calvià contractà dues empreses de Miquel Pons Morro, president de la junta local del PP de Campanet i cap de llista a les passades municipals, per valor de 385.000 euros entre el 2005 i el 2008.


  8 d'agost de 2008- Spanair augmenta a 650 els treballadors que vol acomiadar a les Illes Balears. En la seva informació del 15 de juliol la direcció de Spanair havia comunicat que serien 1100 treballadors els afectats, 250 d'ells a les Illes Balears.

  11 d'agost de 2008-La policia ha detingut l'ex-gerent i l'ex-comptable del consorci Turisme Jove, Damià Amengual i Jaume Cerdà, el cap de Serveis i Manteniment de l'entitat, Juan Francisco Gonsàlbez, Maria Reyes Carbonell i Maria Auxiliadora Pérez de Algaba.

  12 d'agost de 2008-El constructor Marcos Pérez Martínez manifesta haver cobrat 180.000 euros per unes obres en un local de la Bonanova, propietat de Gosálbez i de la seva esposa, però que havia abonat a canvi 60.000 euros a aquest integrant de la cúpula de Turisme Jove.

  13 d'agost de 2008-Els investigadors de la presumpta trama de corrupció al Consorci Turisme Jove durant l’anterior legislatura del PP sospiten que el total de doblers malversats podria fregar els tres milions d’euros.

  14 d'agost de 2008-El jutge de guàrdia Antoni Rotger decreta presó incondicional per a Juan Francisco Gosálbez, excap de Serveis i Manteniment del Consorci Turisme Jove del Govern de Jaume Matas.i presó eludible sota fiança de 12.000 euros per a Damià Amengual, membre del PP detingut per suposada malversació de fons públics.

  16 d'agost de 2008-Andrés Moreno Aguilar, antic regidor socialista i exdelegat de govern a Galícia, és conseller de l’empresari gallec de la construcció Ángel Jove Capellán, a qui el PP de Cort donà permís per construir 423 habitatges a l’antiga finca de Son Ferragut, on acaba el carrer de l’Arxiduc.

  25 d'agost de 2008-El Pla Territorial de Mallorca preveu ampliar la superfície del polígon Ses Veles a Bunyola en 1,6 milions de metres quadrats en terrenys que són en un 75% propietat dels Gual de Torrella, quan es disposa de 560.000 metres quadrats. Tots els partits del poble s'hi oposen excepte UM.

  El PP balear se suma a la proposta del Bloc per investigar l'augment salarial dels càrrecs públics però amplia els anys d'investigació proposats (10) fins l'any 1990.
  28 d'agost de 2008- El Grup Balear d'Ornitologia (GOB) exigeix el tancament de la pedrera Ca'n Centes, a Felanitx, Mallorca, per estar ubicada en una zona protegida per la Llei d'Espais Naturals sota la classificació d'Area Rural d'Interès Paisatgístic.
  28 d'agost de 2008- Futura presenta als sindicats un pla que preveu la reducció salarial i la suspensió de manera temporal de l’activitat d’uns 130 treballadors.
  29 d'agost de 2008- Els treballadors autònoms de les Balears ja jubilats són els segons que menys pensió cobren d'Espanya, amb un total de 475,13 euros, 27 euros menys que la mitjana estatal.
  31 d'agost de 2008- La taxa interanual d'inflació es situa en el 4,5% a les Illes Balears, i l'euribor ha tancat el mes d'agost amb el 5,323%.

  31 d'agost de 2008- Pilots de l'aerolínia irlandesa de vols barats Ryanair han acusat la companyia de racionar-los la seva reserva de combustible de seguretat per estalviar costos
  1 de setembre de 2008-Les societats Nerer i Gel-Fux guanyaren devers un milió d'euros cadascuna valorant propietats municipals a Ciutadella
  Juan Carrau sol·licita a l’Audiència Provincial de Palma 8 anys de presó contra el batle de Llucmajor, Lluc Tomàs (PP), 18 anys a l’extinent de batle Joaquín Rabasco (ASI) i 15 anys a Mª Mar Aldao
  4 de setembre de 2008-El Govern investiga presumptes irregularitats comptables en l’anterior gestió de la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Balears a càrrec de Víctor Gistau.
  9 de setembre de 2008- GECAS ordena la retirada dels seus 15 avions, que formen part dels 32 dels quals disposa Futura.
  9 de setembre de 2008- La Conselleria de Turisme crearà una societat de responsabilitat limitada, adscrita a l’Institut d’Estratègia Turística (Inestur), amb l’objectiu de regularitzar les places hoteleres il·legals.
  11 de setembre de 2008- El GOB presenta 11 al·legacions contra la modificació del Pla Territorial de Mallorca (PTM). Considera que constitueix un "frau a la ciutadania" el fet que es mantinguin les Àrees de Reconversió Territorial (ART).
  12 de setembre de 2008- La revisió de la taxa d'incineració ha posat de manifest que 24.000 contribuients no la pagaven.
  12 de setembre de 2008- Antoni Palerm, exdirector general d'Esports (PP) va facturar 11.400 euros en bloquets per al Palma-Arena.
  15 de setembre de 2008-PP-AIPC aproven a Manacor els convenis urbanístics del Passeig del Ferrocarril i s'Hort d'en Roig que permeten la construcció de 746 habitatges, un auditòrium, una escola i un centre firal.
  17 de setembre de 2008-Un assessor fiscal i un belga foren interrogats a comissaria per la presumpta emissió de factures falses i quedaren en llibertat amb càrrecs en relació al cas Son Oms.
  17 de setembre de 2008- El magistrat Víctor Fernández González accepta el concurs de creditors voluntari presentat per l’aerolínia mallorquina Futura el passat 8 de setembre. Futura estima el deute en uns 50 milions d'euros.

  Web Ixent (Esquerra Alternativa i Anticapitalista de les Illes) | 24/10/2008, 06:17
 2. Acoso a la corrupción. La situación judicial del parlamentario arrastra al pacto hacia la crisis

  Acoso a la corrupción. La situación judicial del parlamentario arrastra al pacto hacia la crisis

  El PSOE no descarta gobernar en minoría o elecciones si Vicens no se va

  En UM rechazan presiones aunque el Govern niega que Antich haya planteado a sus socios adelantar los comicios

  M. FERRER/ V. EZA. PALMA.
  La grave crisis abierta en el seno del Pacto a raíz de que la fiscalía anticorrupción haya pedido prisión para el diputado de UM Bartomeu Vicens, y su negativa a abandonar el escaño, podría desembocar en un Govern en minoría o la convocatoria de elecciones autonómicas anticipadas, que no afectarían pues a los Ayuntamientos. Esta última medida es potestad exclusiva del president del Govern, y está contemplada en el nuevo Estatuto de Autonomía.
  Tras lo acaecido el miércoles en el Parlament -Vicens irrumpió por la tarde en el debate sobre el estado de la Comunidad tras haber declarado ante el juez, como si nada hubiera pasado-, el PSOE baraja quedarse en minoría en la Cámara, sin descartar tampoco adelantar los comicios si la situación fuera ingobernable. Con todo, los socialistas confían en que antes de llegar a estos extremos el propio Vicens dimitirá como parlamentario.
  Sin embargo, el propio Vicens negó ayer tal cese, y explicó que el miércoles por la noche le telefoneó el secretario general de su partido, Miquel Ferrer, para decirle que tenía que renunciar a la portavocía parlamentaria de UM, informándole además de que el partido "tenía muchas presiones del president Antich, que hablaba de elecciones anticipadas". El Govern lo negó ayer oficialmente, aunque varios dirigentes de UM culpan a los socialistas de hacer correr interesadamente la idea de adelantar las elecciones y se muestran molestos por ello, ya que no aceptan sentirse "presionados" por otro partido.
  En UM consideran que ya han satisfecho la reclamación de Antich al relevar a Vicens como portavoz en el Parlament y vocal en la Comisión insular de Urbanismo, manteniéndole así "provisionalmente en un segundo plano", aseveró el también diputado de UM, Josep Melià. Éste mostró su "confianza" de que finalmente los tribunales "confirmaran su inocencia", en alusión a Vicens. Melià incluso no descartó que en tal caso el hoy imputado volviera a ser el portavoz del grupo.
  Por su lado, Antich eludió hacer declaraciones, y se limitó a pedir "un poco de prudencia y tranquilidad". Por la tarde se reunió la cúpula del PSIB-PSOE -sus máximos dirigentes-, que respaldó al president y se reafirmó en la necesidad de que Vicens cese como diputado para preservar la legitimidad del Govern y del Parlament.
  La misma postura defendió ayer Entesa per Mallorca en un comunicado, exigiendo "la máxima honradez" a los parlamentarios.
  Preguntado por la posibilidad de adelantar las elecciones, el portavoz del Bloc, Biel Barceló -que ayer suspendió un viaje al Sáhara por esta crisis-, dijo que "aún es pronto para plantearse ese escenario, pero a corto o medio plazo, no se descarta". Barceló habló de "situación crítica y complicada" la que vive el Govern, "al estar apoyado por Vicens como diputado", e instó a UM "a expulsarle" de sus filas: "Esta situación es insostenible, Vicens debería dejar su escaño, y si no quiere, pues que se pase al grupo mixto". Si esto sucediera, "el Govern quedaría en minoría", razonó Barceló, con lo cual "habría que analizar esa situación", apuntando las elecciones como una de las salidas.
  Precisamente, Barceló ha solicitado la reunión urgente de los partidos del Pacto -se prevé para la semana que viene- para ver qué decisiones se toman".

  Diario de Mallorca | 24/10/2008, 06:26
 3. Diguem amb qui pactes (UM) i te diré a qui et sembles

  Diguem amb qui pactes (UM) i te diré a qui et sembles

  13 de setembre de 2004 El fiscal demana la inhabilitació
  de dos anys per a l'exbatle de Muro Jaume Perelló (UM)
  per presumptes irregularitats urbanístiques.

  15 de setembre de 2004 El Consell de Mallorca retira
  bona part de les subvencions que tradicionalment
  atorgava a Unió de Pagesos.

  23 de setembre de 2004 La desaparició de la Teulera de
  Ca sa Rotera (Campanet), considerada una «greu pèrdua
  patrimonial» víctima de les decisions del PP-UM.

  23 de setembre de 2004 El Consell dóna el vistiplau a la
  urbanització ilegal de Son Talent de Manacor.

  30 de setembre de 2004 Associació d'Activitats
  Socioculturals de Mallorca, entitat propera a UM de
  Campos obté 98.000 euros de subvenció del CIM.

  30 de setembre de 2004 El Consell de Mallorca ha donat 1.263.857,42 euros el 27,72 % dels fons de promoció cultural a entitats relacionades amb Pere Serra. Promomallorca S.L (Enciclopèdia de Mallorca) obté 180.304 euros de subvenció del Consell Insular de Mallorca.

  4 d'octubre de 2004 PP i UM impedeixen investigar la
  política de subvencions del Consell.

  5 d'octubre de 2004 El Consell de Mallorca aprova construir un zoològic al nucli de son Sant Martí de Muro sense tenir en compte els informes desfavorables dels tècnics de l'Ajuntament de Muro i del mateix Consell de Mallorca.

  26 d'octubre de 2004 ALM-UM proposa la construcció d'un
  camp de golf en el Pla general de Manacor.

  30 de novembre de 2004 Jesús Boyero, gendre de l'editor Pere Serra obté del Consell la reclassificació d'una finca a Son Massot (Calvià),- Ara val 34 milions més.

  1 de novembre de 2004 Al Consell de Mallorca li correspondran 1.604.786 euros per la cessió estatal de part dels imposts sobre el tabac.

  4 de novembre de 2004 El Consell de Mallorca preveu que la pròxima dècada surtin al mercat 8.000 nous habitatges anuals.

  13 de desembre de 2004 El Consell de Mallorca aprova un
  Pla Territorial desenvolupista amb el rebuig de l'oposició i
  els vots favorables del PP i UM.

  Any 2005

  El Consell de Mallorca gestionà un pressupost consolidat de 238.117.888'53 euros.Més de la meitat del pressupost del Consell de Mallorca se l'endugueren l'Institut de Serveis Socials i Esportius -ISSEM, controlat pel PP- i el departament d'Obres Públiques, que els va destinar bàsicament a carreteres.

  1 de gener de 2005 El Consell destina 1'4 milions per a la carretera sa Pobla-Alcúdia i dos milions per a l'accés de Muro.Es preveu una despesa de 469.000 euros per a la rotonda de Porreres i 730.000 per a una altra a Pollença.

  24 de febrer de 2005 PP , PSOE i UM aproven la
  construcció de 18 habitatges a la primera línea de la
  Colònia de Sant Pere al Molí d'en Regalat.

  7 de març de 2005 El PP,UM i PSOE al Consell de
  Mallorca aproven un conveni amb l'Ajuntament de Palma
  que permetrà ampliar les dues línies d'incineració
  actuals.

  5 d'abril de 2005 PP i UM s'oposen a reconèixer als
  homosexuals el dret d'adoptar nins.

  6 d'abril de 2005 Els tècnics del Patrimoni del Consell acorden la demolició de l'hostal de cas Tix, a la carretera Inca-sa Pobla.

  19 d'abril de 2005 L'Ajuntament de Palma ha cedit 25.285 metres quadrats al Consell de Mallorca perquè pugui ampliar la incineradora de Son Reus.

  29 d'abril de 2005 UM de Muro vota en contra de totes
  les multes per les obres il·legals que els altres grups
  aproven.

  8 de maig de 2005 El PP i UM en el Consell de Mallorca es
  neguen a aixecar un monument a les víctimes del
  franquisme.

  17 de maig de 2005 El Ple del Parlament aprova, amb el
  suport del Grup Popular i UM, la llei de conservació dels
  espais de rellevància ambiental (LECO).

  3 d'agost de 2005 El batle d'Andratx, Eugenio Hidalgo
  (PP), destitueix del seu equip de govern les dues
  regidores d'UM, Isabel Alemany i Maria Porcel.
  responsables d'Obres Públiques.

  13 de setembre de 2005 El PP de Calvià usa el vot del
  trànfuga d'UM Thomàs per a l'aprovació de distints
  projectes.

  4 d'octubre de 2005 Aprovació dels pressupostos del Consell de Mallorca que arriben als 278 milions d'euros.

  20 d'octubre de 2005-El Dia-El Mundo informa que
  dirigents d'UM amb la ficció de ser pagesos i pescadors
  aprofiten l'associació Foravila per rebre 164.000 euros de
  subvenció.

  22 d¡octubre de 2005 Segons El Dia del Mundo el Consell de Mallorca paga l'activitat privada dels despatxos de «Artigues i Galmés, Asesoria i Administracions», que és a la vegada seu de l'associació fantasma Foravila.

  4 de novembre de 2005 Magdalena Rigo Vanrell (UM) ha
  rebut 10.465,90 euros pel seguiment de l'activitat del
  Museu de l'Esport.

  13 de novembre de 2005 El Consell de Mallorca dedica
  247.500 euros en la contratació de dinamitzadors
  juvenils mitjançant una empresa de treball temporal
  dirigida, casualment, per Aina Colom Umbert.

  18 de novembre de 2005 El Consell de Mallorca ha
  subvencionat amb 396.000 euros l'Associació per a la
  Conservació i la Difusió del Patrimonio (Acidep), un
  directiu dels quals és Bartomeu Ferragut (UM).

  22 de novembre de 2005 El Consell de Mallorca ha subvencionat per valor de 441.000 euros a l'Associació de Societats de Caçadors de Mallorca.

  14 de desembre de 2005 L'Ajuntament d'Andratx inicia un
  expedient sancionador contra Josep Bestard, president
  d'UM a Andratx, per l'ampliació d'una casa d'eines.

  14 de desembre de 2005
  L'Ajuntament d'Andratx inicia un expedient sancionador
  contra Antoni Rosselló Porcel, fill de la regidora d'UM a
  Andratx, per construir una edificació destinada a
  habitatge sense la preceptiva llicència.

  31 de desembre de 2005 Segons un informe del Departament d'Economia del Consell de Mallorca, cada ciutadà de Mallorca va fer efectiva una mitjana de 648,44 euros al seu ajuntament.Els ajuntaments de les Illes augmentaren la pressió fiscal un 18% durant el 2005, segons es desprèn d'un estudi realitzat pel Departament d'Economia del Consell de Mallorca.

  Any 2006
  El Consell Insular de Mallorca dedica 191.000 euros en subvencions al Grup Serra, al marge de les despeses publicitàries.

  El Consell de Mallorca incrementa un 15,07% el cost de la tarifa de residuus.

  3 de gener de 2006 El Govern Matas s'oposa que el Consell de Mallorca empri les cendres de la incineradora de Son Reus com a material de construcció.

  7 de febrer de 2006 El ple del Consell de Mallorca ha declarat bé d'interès cultural el monestir de la Real amb un perímetre de protecció de dos-cents metres i no dels cinc-cents que reclamaven les entitats ecologistes.

  21 de gener de 2006 El Consell de Mallorca autoritza l'Ajuntament de Capdepera l'aixecament de la suspensió de llicències a dues urbanitzacions a Cala Provençals i a Canyamel.
  21 de febrer de 2006 PP i UM acorden retirar l'autovia
  Inca-Manacor del Pla de Carreteres després de tudar
  258.000 euros en el projecte.

  23 de març de 2006 El Jutjat d'Instrucció número 1 de Palma obre diligències contra els dirigents del Consell de Mallorca, d'Unió Mallorquina, en relació a les subvencions.
  25 d'abril de 2006 UM rebutja de pla la llei de capitalitat
  perquè lleva competències al Consell Insular en matèria
  urbanística.

  5 de maig de 2006 El Consell de Mallorca adjudicà la
  venda i urbanització de Can Domenge (Palma) de 52.000
  metres per 30 milions d'euros a la societat formada per la
  constructora mallorquina Ferratur-Sacresa.

  5 de maig de 2006 La comissió insular d' Urbanisme
  aprova el pla parcial del polígon industrial de Son Fosquet
  (Llucmajor) amb els vots de PP i UM, i les abstencions de
  l'oposició.

  5 de maig de 2006 El PP i UM rebutgen la declaració de
  zona arqueològica de Son Real.

  19 de maig de 2006 La Comissió d'Urbanisme del
  Consell, amb els vots del PP i UM autoritza l'hospital de
  Son Espases.

  31 de maig de 2006 El PSOE i UM d'Artà expulsen el
  regidor Julen Adrian (EU-Verds) del govern municipal.

  4 de juny de 2006 Biel Barceló, nou secretari del PSM
  manifesta que està disposat a pactar amb UM.

  5 de juny de 2006 El ple del Consell aprova el projecte de
  l'hospital a Son Espases i la urbanització de Can
  Domenge amb els vots del PP i UM.

  3 de juliol de 2006 UM vota amb el PP al Consell perquè
  es mantengui el Decret de trilingüisme.

  20 de juliol de 2006 El GOB acusa UM d'haver contribuït
  amb el PP a la destrucció del territori mallorquí.

  4 de setembre de 2006 El Consell de Mallorca allarga fins el 2041 el contracte amb Tirme, que invertirà 376'7 milions.

  19 de setembre de 2006 El GOB presenta un total de 14 denúncies al Consell i a l'Ajuntament de Sencelles per obres il·legals que es duen a terme a sòl rústic d'aquest municipi.

  28 de setembre de 2006 El Consell aprova la protecció de quatre metres a la font de la Vila.Els missioners de la Real demanaven que l'àrea fos de 15 metres.

  2 d'octubre de 2006 El Ple del Consell de Mallorca ha aprovat amb els vots a favor de PP i d'Unió Mallorquina, la inversió de 9.226.281 euros per al desenvolupament del pla concertat de prestacions socials bàsiques en diferents ajuntaments de l'illa.

  13 de novembre de 2006 Segons El Dia-El Mundo el Consell de Mallorca ha concedit 453.500 euros a la societat Almacenes Rullán S.A., del seu candidat Miquel Rullan Coll, en partides que no arriben als 30.000 per tal d'evitar el concurs públic.

  22 de novembre de 2006 L'equip de govern (PSOE-UM) ha
  decidit suspendre, fins a nova ordre, el Fòrum de
  participació ciutadana de la Colònia de Sant Pere perquè
  és un òrgan que «està polititzat».

  24 de novembre de 2006 El Jutjat d'Instrucció 3 admet a
  tràmit una denúncia per edificació il.legal contra el
  portaveu del PSM d'Andratx, Gabriel Puigserver, i una
  altra contra el director insular de Turisme del Consell de
  Mallorca, Josep Bestard (UM).

  16 de desembre de 2006 L'equip de Govern en minoria
  (PSOE-UM) a Artà no pogué aprovar la seva proposta per
  cedir la gestió de l'aigua potable per 25 anys, amb els
  vots en contra de UIA, PP i EU-EV.

  29 de gener de 2007 L'herba artificial del camp municipal d'esports de Santa Eugènia ha costat 550.715'78 euros, dels quals, el Consell de Mallorca n'ha subvencionat 385.501'05 mitjançant el Pla d'Obres i Serveis.

  31 de gener de 2007 EU-EV du davant el Consell les 19 infraccions urbanístiques de Pula.

  20 de febrer de 2007 PP i UM impedeixen la investigació
  de la gestió de l'exdirector d'ordenació del Territori
  Jaume Massot en el Govern.

  14 de març de 2007 El batle Matas es desmarca del PP i
  s'abstén en la protecció del Turó de Sant Joan, però UM
  vota amb la resta del PP contra la seva protecció.

  7 d'abril de 2007 L'Ajuntament de Pollença (PP-UM) ha
  concedit la llicencia per construir un agroturisme al golf
  il·legal de Can Guilló, a Pollença. Han legalitzat també
  les obres de construcció del llac i el molí adossat.

  19 d'abril de 2007 UM adjudica l'obra de rehabilitació dels Sestadors d'Ariany
  valorada en 270.000 euros a Pere Ribot Vanrell, pare del
  seu candidat municipal.

  26 d'abril de 2007 La Comissió Insular d'Urbanisme del Consell aprova l'ampliació de l'hotel Formentor en cent noves places

  Web Ixent (Esquerra Alternativa i Anticapitalista de les Illes) | 24/10/2008, 06:31
 4. Biel Barceló no descarta eleccions anticipades a les Illes

  Biel Barceló no descarta eleccions anticipades a les Illes

  El portaveu del Bloc espera que Vicens sigui expulsat, però recorda que això deixaria el govern en minoria
  La petició de relleu de Bartomeu Vicens, imputat en un cas de corrupció, com a diputat d'UM obre una possible crisi al govern de coalició balear si continua la negativa de Vicens a renunciar a l'escó i la d'UM a expulsar-lo. El cap del Bloc, Biel Barceló, ha demanat una reunió urgent de les formacions que donen suport al govern per a analitzar el nou escenari. Barceló no descarta que hi hagi eleccions anticipades 'a curt o mig termini.'
  'La situació de Bartomeu Vicens com a diputat del Parlament que dóna suport a la majoria del govern és insostenible', ha dit Barceló, qui ha afegit que Vicens 'hauria d'anar-se'n.'

  Si Vicens no dimiteix i UM l'expulsa del partit, continuaria al Parlament però dins el grup mixt o com a no adscrit, de manera que el govern, format per PSM, UM i Bloc, quedaria en minoria. 'Caldria estudiar si aquesta situació de minoria es podria prolongar o caldria prendre alguna altra mesura', ha dit Barceló.

  Llibertat amb càrrecs per a l'ex-president del parlament balear imputat per corrupció

  El jutge que instrueix el cas de corrupció de So n'Oms ha deixat en llibertat, si bé amb càrrecs, l'ex-president del parlament balear, Maximilià Morales (UM). I és que el fiscal d'anticorrupció l'acusa de suborn, de tràfic d’influències i de malversació de fons públic. Malgrat tot això, no ha pas demanat cap mesura preventiva per a l'acusat. Ben altrament, ahir sí que en va demanar per a Bartomeu Vicens.

  La fiscalia creu que Vicens i Morales van fer servir la seva influència política a UM per pactar amb els propietaris de les parcel·les que els cedissin el 15% de cada una de les finques a canvi d'obtenir la requalificació a terrenys urbanitzables.

  Tant Morales com Vicens sostenen que van participar en la urbanització de So n'Oms en qualitat d'assessors i neguen haver participat en cap cobrament de comissions. També argumenten que, quan es van produir els fets, ara fa disset anys, no ostentaven cap càrrec al partit.

  Els terrenys on hi ha el polígon de So n'Oms de Palma van patir un increment espectacular del seu valor quan passaren de no urbanitzables a urbanitzables.

  Vicens, rellevat

  L'executiva del partit, reunida ahir d'urgència, va acordar que substituiria temporalment Bartomeu Vicens com a portaveu al parlament i que el rellevaria a la comissió d'urbanisme del Consell de Mallorca. Josep Melià el substituirà com a portaveu parlamentari i Antoni Pascual sona com a possible representant del partit a la comissió del consell.

  Vicens va dir que no tenia intenció de dimitir, encara que li ho demanés el president. En efecte, Francesc Antich va demanar ahir a Unió Mallorquina que substituís Vicens per 'donar legitimitat a la feina que es fa a la cambra'.

  VilaWeb

  VILAWEB | 24/10/2008, 07:05
 5. Recull de notícies recollides per Llorenç Buades

  ECONOTÍCIES

  Recull de notícies recollides per Llorenç Buades

  Sabiés què dels 9'95 milions de tones de CO2 emesos l'any 2006 a les Illes Balears, la planta d'Es Murterar va emetre 3.180.168 tones de CO2 i Son Reus, 961.810 ?

  Sabies què altres empreses emissores de gasos contaminants de l'atmosfera són Ladrillerías Mallorquines, a Felanitx, que va produir 59.876 tones de CO2 l'any 2006; CEMEX de Lloseta que va emetre 471.739 tones i Tejar Balear que n'emeté 5.638 ?

  Sabíes què El Tribunal Suprem ha ratificat la desclasificació del sector urbanitzable de 49 hectàrees de Tolleric, a Llucmajor, i la seva classificació com sòl rústic, de manera que no es podrà construir en aquests terrenys ?

  Sabies què l'arxipèlag balear disposa del 12 per cent del total dels amarraments disponibles en el Mediterrani en els seus 1.428 quilòmetres de costa, segons assegura Greenpeace ?

  Sabies què l'arribada del cable elèctric des de la península a Balears posa en perill una de les més denses i millor conservades zones de posidònia de l'arxipèlag que s'estén fins a uns 45 metres de profunditat?

  Sabies què el Grup d’Ornitologia Balear, GOB, va demanar a la Conselleria d’Agricultura i Pesca la prohibició de la pesca d’arrossegament dins la reserva marina del Migjorn ?

  Sabies què el Pla Territorial de Mallorca preveu ampliar la superfície del polígon Ses Veles a Bunyola en 1,6 milions de metres quadrats en terrenys que són en un 75% propietat dels Gual de Torrella, quan actualment es disposa de 560.000 metres quadrats ?

  Sabies què es tramita l’interès general, per part del Consell, d’un camp de golf a Son Aversó, finca propera al nucli de Son Sardina, a instàncies del seu promotor Vicenç rande?

  Sabies què l'ampliació de Port Adriano, entre les reserves marines del Toro i les Illes Malgrats, afegirà 82 nous amarraments als 404 que ja disposa, i que afectarà a 25.000 metres quadrats de posidònia segons Greenpeace?

  Sabies què la badia de Palma és un dels punts on la contaminació és més greu com a conseqüència dels abocaments d'aigües residuals i l'intens tràfic de bucs comercials i d'esbarjo, que provoquen freqüents pèrdues d'hidrocarburs?

  Sabies què el Consell de Mallorca va aprovar la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC) per a Ruberts amb la categoria de conjunt històric ?

  Sabies què Cas Capiscol presenta una densitat de població que se situa en 139 habitatges per cada 100 habitants i que la seva reurbanització elevarà la xifra a 196 habitatges per cada 100 residents?

  Sabies què el Tribunal de Justícia de Balears s’ha pronunciat a favor d’impedir la reclassificació com a sòl urbà dels terrenys del pinar de Gènova on el Consistori del PP pretenia edificar 88 xalets de luxe en una àrea de més de 103.000 metres quadrats?

  Sabies què el Govern va vetar l’ampliació dels Caülls i el polígon de Son Llebre, impulsat per Vicenç Grande?

  Sabies què el Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha denunciat al Govern davant de la Direcció General de Medi Ambient de la Comissió Europea per permetre la construcció del camp de golf de Son Bosc, a Muro ?

  Sabies què els portaveus del GOB, Margalida Ramis i Toni Muñoz, «van suspendre» la política territorial i mediambiental del Govern i el Consell de Mallorca en «no visualitzar-se un canvi» durant el primer any de legislatura ?

  Si no ho sabies, ara ja ho saps.

  Web Ixent (Esquerra Alternativa i Anticapitalista de les Illes) | 24/10/2008, 08:41
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS