Administrar

Una associació de colombians crida a boicotejar el comerç illenc (sortosament no totes les entitats d'Amèrica Llatina arrelades a Mallorca en comparteixen els plantejaments...)

pobler | 29 Setembre, 2008 20:46 | facebook.com

De fora vindrà qui de casa ens traurà!


Ho diuen els nostres avantpassats mallorquins, amb el seny asserenat i la serenor assenyada que sempre els caracteritza: “De fora vindrà qui de casa ens traurà!”

Ho diu també el Diccionari Català Valencià Balear, l'inventari lexicogràfic i etimològic de la llengua catalana en totes les seves formes literàries i dialectals, recollides dels documents i textos antics i moderns, i del parlar vivent al Principat de Catalunya, al Regne de València, a les Illes Balears, al departament francès dels Pirineus Orientals, a les valls d'Andorra, al marge oriental d'Aragó i a la ciutat d'Alguer de Sardenya -segons pot veure's al Tom V de l'obra iniciada per Mn. Antoni M. Alcover, redactat per Francesc de B. Mo ll, amb la col·laboració de Manuel Sanchis Guarner-:

"De fora vindrà qui de casa ens traurà", es diu referint-se als qui suplanten els posseïdors o habitadors legítims.

Es diu això a Mallorca, moltíssim abans que hi arribi a tocar mare el representant d'aquesta entitat que porta el nom d'Asocolombia -Associació Colòmbia Unida a Balears-.

Aquesta associació de colombians que inicia una campanya de boicot als productes etiquetats en llengua catalana i a tots aquells comerços retolats en la llengua pròpia de les Illes Balears.

Aquesta associació de colombians que crida a boicotejar el comerç illenc, a no consumir productes que no estiguin etiquetats en castellà i a no comprar en locals retolats en la llengua pròpia de les Balears, atacant durament les polítiques de normalització lingüística.

No se sap ben bé què en deu pensar aquest personatge colombià, ni aquesta associació de colombians, respecte d'aquell altre comerç illenc que ven productes etiquetats només en xinès, alemany, anglès, francès o ves a saber tu quina altra llengua que no sigui la catalana...

Aleshores, que parlin clar i català: són colombians arribats a Mallorca que volen que tothom sigui espanyol!

Ara i així ens entenem!

Sortosament, no tots els colombians que viuen a Mallorca pertanyen a aquesta associació...
Sortosament no totes les entitats d'Amèrica Llatina arrelades a Mallorca en comparteixen els plantejaments...

Sortosament la gent més assenyada i asserenada de Mallorca ja fa temps que sap molt bé que mai no s'ha de confondre el cul amb les témpores...

És més, sap veure ben a les clares allò que se li ha de dir a aquest senyor, representant d'Asocolombia -no ara, sinó des de fa molts de mesos-:

“...per arribar a ser ciutadans del món cal estar igualment arrelats a la terra on vius i aquí aquesta terra s'anomena Mallorca.
Espanya és una entitat política afegida més tard.
Us ho deman de tot cor.
Lluitau amb nosaltres.
No vingueu amb principis exclusivistes.
Estimau Mallorca, la terra on ara viviu.
Intentau comprendre perquè encara hi ha gent aquí que lluita i s'esforça per mantenir la llengua dels seus pares i padrins.
No us és un exemple i un repte el cas de tantes terres d'on veniu on la llengua que parlaven els vostres avantpassats va ser aniquilada per una altra llengua invasora i imperial?”
(Guillem Ramis Moneny)

La mateixa que a Mallorca!

- Español - English - Français

http://promocat.cecili.cat/post/57898 Blog Promocat

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS