Administrar

22 autors teatrals de les Illes: ONA Mallorca i la Conselleria d'Educació i Cultura

pobler | 17 Setembre, 2008 15:05 | facebook.com

Aquest projecte té com a objectiu donar a conèixer els autors teatrals de les Illes Balears a través d'un material promocional format per peces breus (de deu minuts) de 22 autors unides en un doble format: programa de ràdio (emès per ONA Mallorca) i un llibre cd amb les traduccions de les obres al castellà i anglès.


Benvolguts,

Vull convidar-vos a la presentació del projecte "Material acústic antiaïllant", que tendrà lloc al Teatre de Manacor aquest dissabte dia 20 de setembre a les 18:00 h.

Aquest projecte té com a objectiu donar a conèixer els autors teatrals de les Illes Balears a través d'un material promocional format per peces breus (de deu minuts) de 22 autors unides en un doble format: programa de ràdio (emès per ONA Mallorca) i un llibre cd amb les traduccions de les obres al castellà i anglès. Aquest llibre serà un vehicle publicitari que es donarà a conèixer a fires de teatre, encontres de dramatúrgia i centres de producció teatral que promoguin les noves dramatúrgies, tant dins l'estat espanyol com a Europa. Fins ara, s'ha presentat el llibre a la fira d'Alcoi, a Palma del Río, a l'Obrador d'estiu de la Sala Beckett, als Encuentros en Magalia de la Red de salas alternativas i a la Fira de Tàrrega. Aquest és el primer com que es presenta a les Illes Balears.

A l'acte tendrà lloc la representació de la coreografia creada per Tomeu Gomila i Andrea Cruz a partir de la peça "Humit", de Xavier Uriz, amb música en directe del duo de violoncels Almastring. Aquesta coreografia es va crear expressament per a la presentació a Tàrrega i segurament serà l'únic cop que es podrà veure a Mallorca.

Durant la presentació es farà obsequi d'un exemplar del llibre-cd als assistents.

Esper que ens veiem a Manacor.


Josep R. Cerdà Mas

Delegat d'Arts Escèniques Conselleria d'Educació i Cultura


A. Ballester, M. Barceló, M. De Marchi, N. Dènia, V. Ferrer, J. Gomila, J. Guasp, A. Herranz, B. Jordà, M. López Crespí, J. Mercadal, M. Mestre, J. Miró, J. Odrí, A. Palerm, C. Planells, J.P. Peyró, G. Sabrafín, S. Sansó, V. Tur, X. Uriz i M.A. Vidal


Radioteatre


Per Miquel Àngel Vidal, escriptor


Encara que la nostra llengua, avui en dia, estigui en una etapa de clar retrocés, fins al punt que l’existència futura és incerta, paradoxalment la creació literària està vivint un moment excepcional. Mentre la llengua parlada llangueix, l’escrita, tant pel que fa a la literatura catalana en general com la balear en particular, gaudeixen d’una vitalitat extraordinària. No és, evidentment, una bona notícia perquè la salut d’una llengua no es mesura pel nombre d’escriptors, però com a mínim els creadors fem el que podem per mantenir-la viva. Fins i tot enfrontar-nos a les someres que tenen la barra de dir-nos que el castellà és una llengua en extinció als països de parla catalana.

Bé, però deixem-nos de misèries lingüístiques i anem al tema de l’article: una interessant iniciativa per ajudar el nostre teatre. Com he dit abans, la literatura catalana té en l’actualitat una nòmina més extensa que mai d’escriptors i, a més, algunes plomes que excel·leixen en cada un dels gèneres literaris. Però així com el volum d’edicions i de repercussió dels nostres poetes i narradors és òptim, el teatre gairebé no té mitjans de difusió. Poques edicions, poquíssims premis i gairebé cap autor viu representat en circuits comercials és el trist balanç que exhibeix el més esquifit dels nostres gèneres. Per tant, qualsevol iniciativa que ajudi al públic a conèixer les realitzacions dels nostres dramaturgs és del tot lloable. Com el cas d’aquest projecte de radioteatre que Pep Cerdà ha posat en marxa amb el títol de “Material Acústic Antiaïllant”.

MAA és una iniciativa per lluitar contra el doble aïllament dels autors de teatre –l’extern i l’intern. Mitjançant la ràdio es vol fer arribar al públic les peces breus escrites per 22 autors balears. Aquestes peces seran emeses per OnaMallorca en el programa dels dissabtes “Bartlevy no ho faria”. També se n’editarà un cd i un llibre amb les obres traduïdes al castellà i a l’anglès. Els autors que participen en aquesta iniciativa són: A. Ballester, M. Barceló, M. De Marchi, N. Dènia, V. Ferrer, J. Gomila, J. Guasp, A. Herranz, B. Jordà, M. López Crespí, J. Mercadal, M. Mestre, J. Miró, J. Odrí, A. Palerm, C. Planells, J.P. Peyró, G. Sabrafín, S. Sansó, V. Tur, X. Uriz i M.A. Vidal. Mentre que David Oliver, Sílvia Sánchez, Xim Vidal, Eva Torras i Miquel Àngel Torrens són els actors encarregats de donar veu als personatges de les 22 obres.

El cicle s’encetà dia 26 amb l’obra Velles i noves converses d’Alexandre Ballester i continuarà cada dissabte amb els autors escollits. Malgrat que el radioteatre a Europa és una activitat habitual, aquí, a casa nostra, amb l’esquifida vocació cultural dels nostres governants, és del tot inèdita. Sols record, com experiència semblant, les “Rondalles mallorquines” emeses per Ràdio Popular ja fa molts d’anys i que tingueren un èxit excepcional. Tant de bo tornés a repetir-se.

Última Hora (27-IV-08)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS