Administrar

En castellano! (si no vols tassa... idò tassa i mitja)

pobler | 19 Agost, 2008 15:49 | facebook.com

No sé què pinta la Conselleria de Mobilitat, la Direcció General de Política Língüística, el Govern Balear, el Consell de Mallorca, etc. etc., si qualsevol espanyolet, amb estudis o sense, que arriba en aquesta terra es permet humiliar-nos amb total impunitat com si fóssim esclaus! (Carme Vidal)


Dins la presó d'un bus, a l'illa de Mallorca


Un mal dia d'estiu, fort i no et moguis, he de patir en carn pròpia el mal glop d'aquest nefast "no le entiendo", que arriba a posar-me "la pell de gallina"...

No hi deman, al Centre Penitenciari de Palma, cap altra cosa que una mínima informació, sobre allò que he de fer per visitar un amic meu que hi roman empresonat des del proppassat dia 30 de juliol...

Tot d'una que hi arrib, a les 11:15 del matí, m'hi sent com un no-ningú, en aquell tètric redol del món i de la bolla. No hi trob ningú que pugui informar-me'n... No hi veig ningú a cap de les tres finestretes d'atenció al públic (amb notes redactades només en castellà)... No hi veig ningú que hi atengui, i això que hi som en horari d'oficina (de 9 a 13:00 hores)... No hi trob ningú que respongui a cap dels tres números del telèfon marcats que s'hi indiquen...

No som ningú! Estic davant ningú!

Quan qualcú s'hi fa present, al cap d'uns tres quarts d'hora d'espera anguniosa, m'arriba la topada inevitable: "Bon dia... volia saber..." "No le entiendo!" I ja hi som!

A Mallorca o fora de l'illa? Un ja no ho arriba a saber de bon de veres! Tant si vols com si no vols, has d'arribar a girar la llengua a casa teva!

Un cop deixat aquest reducte -tan denigrant i degradant per a qui hi roman com també per a qui s'hi acosta-, m'arriba un d'aquells esrits que reflecteixen idèntics sentiments...

Ja no és a la presó de Palma, sinó a l'autobús de la línia Cala Rajada-Manacor-Palma.

No em puc estar de reproduir, ara mateix i tot seguit, el text íntegre d'aquest escrit que m'envia la bona amiga Carme Vidal. No necessita comentaris (però se n'hi poden adjuntar, al final d'aquesta plana, tots els que es vulguin!):

"El 12-8-08 vaig haver d'agafar l'autobús de Cala Rajada fins a Manacor i d'aquí fins a Palma amb tren.

Abans de pujar vaig demanar al xòfer si aquell autobús anava a Manacor, em va respondre: Castellano!!!, jo li vaig repetir la pregunta, aquesta vegada més a poc a poc, la resposta fou, no sabes hablar castellano?!!!

Com que no m'agraden les imposicions, li vaig respondre repetint la mateixa pregunta, però en cadascun dels diversos idiomes amb els quals em puc expressar, excepte, com és obvi, en castellà.

Uep aquí, la cosa va canviar. Aquell subjecte que seia al volant ja va intentar fer-se entendre amb gestos i amb monosílabs. Amb la seva gestualitat quedà clar que aquell autobús era el que anava a Manacor, però encara era un poc prest per pujar i havia d'esperar fins que fossin les 10.25 h.

Finalment, quan va ser l'hora precisa, vaig pujar i, en iniciar la marxa, l'esmentat subjecte va tenir la insolència de posar un CD de flamenc a tot volum.

Si no vols tassa... idò tassa i mitja.

Era un autobús dels Transports de les Illes Balears i al vidre de davant hi havia la següent inscripció: AUMASA - IB - 26 - 84 i feia el trajecte Cala Rajada Manacor el 12-8-08 a les 10.25 h. del matí.

A l'interior del vehicle hi havia un rètol que deia "Exija y conserve su billete" en diversos idiomes, però, com quasi sempre, hi mancava el català que, agradi o no, és l'idioma d'aquest país.

No sé què pinta la Conselleria de Mobilitat, la Direcció General de Política Língüística, el Govern Balear, el Consell de Mallorca, etc. etc., si qualsevol espanyolet, amb estudis o sense, que arriba en aquesta terra es permet humiliar-nos amb total impunitat com si fóssim esclaus!

En un primer moment de ràbia vaig pensar fer una reclamació davant la Conselleria corresponent, però al cap de pocs minuts vaig decidir que era millor dedicar les meves energies i el meu temps a coses més plaents, sincerament, davant l'evidència, era molt poc probable que la meva queixa servís per canviar res.

Com diu Salvador Sostres: "hi ha una brutalitat de fons que si la seguim tolerant acabarà amb nosaltres".

Blog Promocat


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS