Administrar

El tren sa Pobla-Alcúdia i la possible destrucció de S'Albufera: "Hi ha arguments des del punt de vista ambiental que fan completament inviable el projecte plantejat pel batle d'Alcúdia i que a més, consideram inacceptable que se'n doni suport des de la Conselleria de Medi Ambient tal i com ha transcendit públicament, que es suposa que és l'administració amb competències per a preservar les zones protegides i espècies amenaçades que es troben a S'Albufera, un lloc ja prou malmès (central tèrmica d'Es Murterar, depuradora, polígon industrial, projecte de camp de golf de Son Bosc...". (GOB)

pobler | 10 Agost, 2008 15:35 | facebook.com

Hi ha arguments des del punt de vista ambiental que fan completament inviable el projecte plantejat pel batle d'Alcúdia i que a més, consideram inacceptable que se'n doni suport des de la Conselleria de Medi Ambient tal i com ha transcendit públicament, que es suposa que és l'administració amb competències per a preservar les zones protegides i espècies amenaçades que es troben a S'Albufera, un lloc ja prou malmès (central tèrmica d'Es Murterar, depuradora, polígon industrial, projecte de camp de golf de Son Bosc... (GOB)


TREN SA POBLA – ALCÚDIA


EL GOB ALERTA DE LA POSSIBLE AFECCIÓ D'ESPÈCIES AMENAÇADES SI EL TRAÇAT DEL TREN PASSA PER S'ALBUFERA


Un impacte que des del GOB consideram inadmissible, i més inacceptable és que vengui emparat per la Conselleria de Medi Ambient


Des del punt de vista del GOB, són molts els arguments pels quals és indiscutible que la proposta de traçat que s'està plantejant pel tren Sa Pobla-Alcúdia, per part de la Conselleria de Mobilitat és el més òptim: des del punt de vista territorial: perquè es planteja una nova infrastructura al costat d'una ja existent, la carretera MA-13; des del punt de vista de gestió del servei: consideram que el tren ha d'arribar al municipi d'Alcúdia, perquè és on es troba el major nombre de població resident tot l'any, és més aprop de Pollença - una altra població que es beneficiarà de l'arribada del tren - i perquè Alcúdia, està ja avui en dia, molt ben comunicat amb bus amb tot el port d'Alcúdia i també Ca'n Picafort i per tant no cal esperar la possible arribada d'un tramvia per a donar una alternativa de transport públic al major nombre de persones possible.

Però especialment, hi ha arguments des del punt de vista ambiental que fan completament inviable el projecte plantejat pel batle d'Alcúdia i que a més, consideram inacceptable que se'n doni suport des de la Conselleria de Medi Ambient tal i com ha transcendit públicament, que es suposa que és l'administració amb competències per a preservar les zones protegides i espècies amenaçades que es troben a S'Albufera, un lloc ja prou malmès (central tèrmica d'Es Murterar, depuradora, polígon industrial, projecte de camp de golf de Son Bosc...)


Des del punt de vista ambiental


La zona per on discorreria el traçat plantejat per l'Ajuntament d'Alcúdia afectaria, bé directament, bé per ubicar-se just a la vora, un espai inclòs en la Xarxa Natura 2000. Un lloc emparat per 5 figures de protecció

Dues són de rang Local:

• ANEI, per la Llei I/1991 del Parlament de les Illes Balears.

• Parc Natural, per Decret de la CAIB del 28.1.88, publicat el 14.2.88.


Dues són d'àmbit Comunitari:


• ZEPA • LIC

• Reserva Biogenètica del Consell d'Europa

Una d'àmbit Internacional:

• Zona Humida d'Importància Internacional (RAMSAR


Espècies amenaçades

La proposta de traçat que discorre per la zona de s’Albufera discorreria travessant o per la vora d’una zona de canyet que, tot i que en el seu moment es va deixar fora del Parc Natural, és important per a moltes espècies d’aus amenaçades (i per això està declarada Zona d’Especial Protecció per a les Aus, ZEPA, a l’empar de la Directiva 79/409/CEE de protecció de les aus). En concret, la instal•lació de la línia de tren per aquesta zona implicaria un important risc de mort per col•lisió amb la catenària i per atropellament per part de les màquines per a les següents espècies amenaçades:

Espècies considerades “En Perill crític” al Llibre Vermell dels Vertebrats de les Balears:

 Bitó (Botaurus stellaris). S’Albufera és l’única localitat on és present a les Balears. Menys de 5 parelles.

 Hortolà de canyar (Emberiza schoeniclus). S’Albufera és l’única localitat on és present a les Balears. 25-30 parelles.

 Rosseta (Marmaronetta angustirostris). S’Albufera és l’única localitat on és present a les Balears. 3 parelles.


Espècies considerades “En perill” al Llibre Vermell dels Vertebrats de les Balears:

• Toret (Ardeola ralloides). S’Albufera és l’única localitat on és present a les Balears. 5 parelles.

• Boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon). S’Albufera és l’única localitat on és present a les Balears. Unes 500 parelles, però en forta regressió. La població de s’Albufera constitueix més de la meitat de la població espanyola.


Espècies considerades “Vulnerables” al Llibre Vermell dels Vertebrats de les Balears:


• Arpella (Circus aeruginosus). S’Albufera és l’única localitat on és present a les Balears. 12 parelles.

• Gall faver (Porphyrio porphyrio). Espècie reintroduïda i en expansió. Actualment s’Albufera concentra el nucli més important de les Balears, amb unes 200 parelles.


Espècies considerades “Quasi amenaçades” al Llibre Vermell dels Vertebrats de les Balears:


• Agró roig (Ardea purpurea). S’Albufera és l’única localitat on és present a les Balears. 84 parelles.

És important destacar que bona part d’aquestes espècies s’alimenten habitualment a la perifèria de la zona humida, entrant i sortit cada dia de s’Albufera, pel que un traçat que discorri per fora de la zona humida però proper a ella podria ser igualment nefast per aquests animals amenaçats.

Per tot això, des del GOB consideram com a única opció viable, de les dues alternatives en discussió, la plantejada per la Conselleria de Mobilitat pel que fa al futur traçat del tren fins a Alcúdia.

Així mateix demanam al Conseller Grimalt que actui vertaderament con un "Conseller de Medi Ambient" i no com un polític a mercè del batles del seu partit (UM) i faci prevaler la preservació i conservació dels espais protegits i espècies amenaçades, que és la seva competència, per damunt d'interessos partidistes.

Web del GOB


El canvi de Govern, pel que fa l’amenaça que pateix Son Bosc, fins ara no s’ha traduït en res. (GOB)


Les Illes i la victòria dels especuladors



Moltes de les plataformes conservacionistes, organitzacions ecologistes i persones que durant els darrers anys s’han mobilitzat per preservar les Illes del constant saqueig de recursos i territori tornen estar preocupades. El ritme de destrucció continua i augmenta malgrat els intents de preservar algunes zones del naufragi. El cert és que el GOB i altres plataformes ecologistes i de defensa de la terra ja han aixecat la veu de protesta. Recentment, i en relació amb la destrucció de Son Bosc, membres del GOB han realitzat una acció simbòlica davant el Consolat per reclamar la protecció d’aquest territori amenaçat. En un comunicat fet públic aquests dies l’organització ecologista ha dit al govern: “Fa 5 anys, Son Bosc va ser declarat Parc Natural. Avui, Son Bosc es pot convertir en un altre cap de golf. Senyors president i consellers, pensen fer vostès alguna cosa”. I afegeix: “El canvi de Govern, pel que fa l’amenaça que pateix Son Bosc, fins ara no s’ha traduït en res”.

De la promesa incomplida de preservar la Real, val més no parlar-ne. És una qüestió que fa empegueir. Mai no s’havia vist tant de cinisme i deixadesa de promeses i principis. Els mateixos que afirmaven voler combatre l’especulació de Son Espases, aturar l’hospital de Jaume Matas i ampliar i modernitzar Son Dureta, ara demonitzen Aina Calafat i tots aquells que encara lluiten per preservar recursos i territori. Recentment el dirigent de la CGT Josep Juárez, en un magnífic article titulat “L’hospital més car del món” ha escrit: “Parlar de Son Espases, amb persones dels partits col·ligats dins l’actual govern de suposat ‘centre esquerra’, és com anomenar la corda a la casa del penjat. Aquest tema sol provocar reaccions de mala consciència i a la defensiva. No cal parlar de l’assumpte, ni molt menys provocar cap debat públic. L’omertà és el millor instrument per continuar escalfant cadira i sou institucional, a major glòria de la butxaca dels especuladors”.

I just ara mateix, acabades d’escriure les retxes de més amunt, m’arriben uns missatges provinents de SOS CAN VAIRET on informen de la destrucció de Port “Adriano” amb una ampliació salvatge i gegantina que ho farà tot malbé i del macroprojecte urbanístic que destruirà, si no ho impedim, una de les nostres barriades més emblemàtiques de Palma: es Jonquet. Tots sabem com es Jonquet és encara una de les poques barriades de la nostra ciutat que conserven el caràcter tradicional: carrerons, placetes, els molins... Ara, la macroconstructora Acciona hi vol construir tres grans blocs d’edificis de luxe, tres plantes de pàrquing i un gran centre comercial de més de 2.100 m2.

En el seu moment ja hem denunciat la destrucció de Palma, l’avenç continuat de l’especulació que amenaça a no deixar cap símbol d’identitat artística i cultural a les nostres barriades. Catalina Cirer va donar tota mena de facilitats als constructors (i destructors!). Ens demanam què fa l’actual consistori progressista al qual hem ajudat a assolir el poder per aturar l’herència destructora del PP. Què passa amb el Jonquet?

Els fets indiquen que la destrucció de les Illes avança i continua al mateix ritme de l’època de Jaume Matas i Rodrigo de Santos. El GOB ja va advertir que la famosa llei Carbonero només servia per afavorir els constructors amb l’excusa de construir habitatges socials. Quin sentit tenia bastir prop de 10.000 habitatges nous destruint el poc sòl rústic que ens resta, quan a les Illes hi ha prop de 100.000 habitatges buits? I què en direm de la follia destructora de Jaume Carbonero en relació a Campos, on el conseller vol construir 450 habitatges, tot colapsant escoles, centres sanitaris d’un poble que ja és completament desbordat? D’on surten els mentiders del tipus Jaume Carbonero que quan són a l'oposició diuen que volen preservar la terra i en gaudir del sou són iguals o pitjors que els depredadors que tots coneixem?

Ara també volen destruir el Port de Pollença, lliurar als especuladors una de les poques zones no saturades. L’excusa amb la qual el Poder vol vendre la malifeta als ciutadans és la de millorar el trànsit de la carretera Port de Pollença-Alcúdia. Es vol eliminar l’actual MA-2220 que uneix les dues poblacions abans esmentades i fer-ne una de nova aprofitant l’actual MA-2201. És una nova destrucció de recursos i territori per permetre més requalificacions de territori amb l’excusa de “millorar” els serveis a la població. Però el GOB i els més diversos experts i coneixedors de la zona ja han qüestionat el macroprojecte. Els veïns del Port de Pollença, els amics d’Urxella, l’esquerra alternativa de les Illes ja han expressat la seva disconformitat quan escriuen, criticant el projecte, que consideren enganyós: “No es parla de les conseqüències d’una carretera nova a través del sòl rústic amb un tràfic intens, i de com afectaria aquest canvi al Port de Pollença que evidentment restaria més aïllat”.

Hem de parlar de gasoducte submarí que proporcionarà 8.000 milions metres cúbics de gas i que permetrà disposar d’energia il·limitada per a continuar l’absurd model actual de creixement il·limitat, heretat de l’època franquista? O de l’ampliació gegantina del Port de Palma, amb unes obres que duraran prop de catorze anys i que poden destruir la imatge actual de la badia? Però, què importa la nostra terra als especuladors i destructores del territori? Res de res. Ja els coneixem prou. Ho hem vist amb els casos de corrupció d’Andratx i Son Oms. I Son Espases ens ha fet constatar com, en el fons, són els grans grups de pressió económica, la banca i el capitalisme estatal i internacional els que dirigeixen de veritat la política de les Illes.

Miquel López Crespí


Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Comentaris

  1. Tren i conseller de mig ambient

    Tren i conseller de mig ambient

    magi | 09 Agost, 2008 21:30

    M'he permés "canibalitzar" una part important del comunicat de premsa emés pel GOB i on es plantegen molts dels arguments pels quals és indiscutible que la proposta de traçat que s'està plantejant pel tren Sa Pobla-Alcúdia, per part de la Conselleria de Mobilitat és el més òptim: des del punt de vista territorial: perquè es planteja una nova infrastructura al costat d'una ja existent, la carretera MA-13; des del punt de vista de gestió del servei: el tren ha d'arribar al municipi d'Alcúdia, perquè és on es troba el major nombre de població resident tot l'any, és més aprop de Pollença - una altra població que es beneficiarà de l'arribada del tren - i perquè Alcúdia, està ja avui en dia, molt ben comunicat amb bus amb tot el port d'Alcúdia i també Ca'n Picafort i per tant no cal esperar la possible arribada d'un tramvia per a donar una alternativa de transport públic al major nombre de persones possible.

    Hi ha arguments des del punt de vista ambiental que fan completament inviable el projecte plantejat pel batle d'Alcúdia i que rep suport des de la Conselleria de Medi Ambient tal i com ha transcendit públicament, que es suposa que és l'administració amb competències per a preservar les zones protegides i espècies amenaçades que es troben a S'Albufera, un lloc ja prou malmès (central tèrmica d'Es Murterar, depuradora, polígon industrial, projecte de camp de golf de Son Bosc...) La zona per on discorreria el traçat plantejat per l'Ajuntament d'Alcúdia afectaria, bé directament, bé per ubicar-se just a la vora, un espai inclòs en la Xarxa Natura 2000. Un lloc emparat per 5 figures de protecció

    La proposta de traçat que discorre per la zona de s'Albufera discorreria travessant o per la vora d'una zona de canyet que, tot i que en el seu moment es va deixar fora del Parc Natural, és important per a moltes espècies d'aus amenaçades (i per això està declarada Zona d'Especial Protecció per a les Aus, ZEPA, a l'empar de la Directiva 79/409/CEE de protecció de les aus). En concret, la instal.lació de la línia de tren per aquesta zona implicaria un important risc de mort per col.lisió amb la catenària i per atropellament per part de les màquines per a les següents espècies amenaçades: Bitó (Botaurus stellaris). Menys de 5 parelles. Hortolà de canyar (Emberiza schoeniclus). 25-30 parelles. Rosseta (Marmaronetta angustirostris). S 3 parelles. Toret (Ardeola ralloides). S'Albufera és l'única localitat on és present a les Balears. 5 parelles. Boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon). Unes 500 parelles, però en forta regressió. La població de s'Albufera constitueix més de la meitat de la població espanyola. Arpella (Circus aeruginosus). 12 parelles. Gall faver (Porphyrio porphyrio). Espècie reintroduïda i en expansió. Actualment s'Albufera concentra el nucli més important de les Balears, amb unes 200 parelles. Agró roig (Ardea purpurea) 84 parelles.

    És important destacar que bona part d'aquestes espècies s'alimenten habitualment a la perifèria de la zona humida, entrant i sortit cada dia de s'Albufera, pel que un traçat que discorri per fora de la zona humida però proper a ella podria ser igualment nefast per aquests animals amenaçats.
    El GOB i jo, modestament des del meu blog, demanam al Conseller Grimalt que actui vertaderament con un "Conseller de Medi Ambient" i no com un polític a mercè del batles del seu partit (UM) i faci prevaler la preservació i conservació dels espais protegits i espècies amenaçades, que és la seva competència, per damunt d'interessos partidistes.

    Blog Magí | 10/08/2008, 16:23
  2. tem sa pobla-alcúdia

    Em feis molta gràcia. Teniu molt d'apreci als ocells però als marjal de sa pobla que els bombin. Hipòcrites

    magdalena | 25/09/2008, 15:22
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS