Administrar

Salvem Mallorca! Jaume Carbonero, mentider!

pobler | 01 Juliol, 2008 18:49 | facebook.com

Aina Calafat, la Plataforma Salvem la Real, Esquerra Unida i el PSM, capdavanters de la lluita en aquells temps. El PSOE també s’apuntava a les mogudes contra el “negoci” de Son Espases... Però d’aquella lluita valenta... què en queda, a no ser l’esperit valent i decidit d’Aina Calafat, la CGT, Maulets, els militants d´Urxella que donen suport a les reivindicacions de la Plataforma Salvem la Real? (Miquel López Crespí)


Jaume Carbonero i Vicente Grande: la destrucció de sòl rústic a les Illes


Quan, cap a primer de maig d’enguany, la portaveu del GOB Margalida Ramis anunciava als mitjans de comunicació l’oposició del grup ecologista a la llei d’habitatge de Jaume Carbonero encara no sabíem la relació entre els projectes desenvolupistes del conseller i el promotor Vicenç Grande. Aleshores el GOB ja va posar el dit a la nafra amb el seu comunicat de 30 d'abril, un comunicat que podeu trobar al web dels ecologistes i que comença amb les frases: “El GOB demana que es resolgui l’accés a l’habitatge amb el que hi ha construït. No cal construir més! El GOB qüestiona el vertader objectiu de la llei Carbonero”. Tot ben clar i escrit amb lletres grosses. Però encara no relacionàvem la famosa construcció d´habitatge en sòl rústic (una llei ben absurda que va haver de ser aturada i reformada a iniciativa del Bloc, UM, Eivissa pel Canvi, el PP i finalment pel mateix PSOE) amb els negocis de construcció i promoció immobiliària de Grande.

En la roda de premsa de denúncia de la llei Carbonero, Margalida Ramis lamentava davant els mitjans de comunicació que la llei “que havia de servir per facilitar habitatges de protecció oficial a un preu digne hagi derivat en una llei per atendre els interessos dels constructors i promotors”.

El GOB, que en aquells moments no donava cap nom en concret, sí que ens obria els ulls quant a demagògia barata i les mentides del conseller d’habitatge. Margalida Ramis va ser prou clara en la seva compareixença davant la premsa de les Illes, i deia a qui la volgués escoltar que el rerefons de la llei Carbonero, l’objectiu final de la construcció en sòl rústic, no era facilitar habitatges a un preu digne als sectors menys afavorits de la societat, sinó l’excusa per aconseguir que els promotors continuassin creixent i desenvolupant al màxim el sector de la construcció en un moment de recessió econòmica. Vet aquí la mentida de Carbonero: provar d’enganyar la gent dient que fas una política pels més desvalguts quan, en realitat, treballes per afavorir els promotors.


Macià Blázquez, el president de l’organització ecologista, talment com també ho havia fet el Bloc, apuntava una munió de solucions alternatives al desenvolupisme de Jaume Carbonero. Per a no convertir les Illes en nous Hong Kong sense cap ni peus se suggerien idees quant a treure al mercat de lloguer els habitatges buits, incentivant els propietaris, avançant en la rehabilitació i, abans de destruir el sòl rústic, fer tot el possible per esgotar el sòl urbà i urbanitzable actual.

Però és ara, amb la suspensió de pagaments de Vicenç Grande, quan els mitjans de comunicació comencen a relacionar la famosa llei d’habitatge de Carbonero amb els interessos de construcció del mateix Grande. Com explicava un conegut articulista mallorquí, la fallida de Grande amenaça greument les possibilitats de portar a la pràctica la realització dels famosos 5.000 habitatges que volia construir el Govern.

Dels interessos especulatius de molts constructors illencs se n’havia parlat molt en temps de la lluita per salvar la Real, per aturar les maniobres especulatives de Son Espases. Aina Calafat, la Plataforma Salvem la Real, Esquerra Unida i el PSM, capdavanters de la lluita en aquells temps. El PSOE també s’apuntava a les mogudes contra el “negoci” de Son Espases... Però d’aquella lluita valenta... què en queda, a no ser l’esperit valent i decidit d’Aina Calafat, la CGT, Maulets, els militants d´Urxella que donen suport a les reivindicacions de la Plataforma Salvem la Real?

La relació entre els plans de Jaume Carbonero quant a la destrucció de sòl rústic i els interessos de Grande, l’afavoriment dels interessos dels promotors que deia el GOB, ja són de domini públic i evidencien novament les acostumades mentides de professionals del romanço com el conseller d’habitatge, un personatge que ens volia fer creure que el preocupava la situació de les classes socials menys afavorides. Quin cinisme i quina mentida tot plegat!

(1-VII-08)

Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Comentaris

  1. El GOB considera que la crisi del grup Drac demostra la insostenibilitat del model econòmic de les Balears

    El GOB considera que la crisi del grup Drac demostra la insostenibilitat del model econòmic de les Balears

    L’eliminació de les ART’s del Pla Territorial és una primera passa per a un canvi radical de model productiu

    --------------------------------------------------------------------------------------------
    El grup Drac i el seu president, Vicenç Grande, han estat un dels principals protagonistes del desorbitat creixement urbanístic que hem patit a les Illes els darrers anys. La suspensió de pagaments del grup presentada el dilluns passat posa de manifest que, com ja feia temps que denunciava el GOB, aquest model econòmic, de l’especulació i la requalificació sistemàtica de sòl rústic, era insostenible en tots els sentits.
    L’economia de les Balears dels darrers lustres s’ha sostengut sobre el creixement de la construcció i el boom urbanístic, model afavorit per les polítiques de l’administració, completament desenvolupistes, de grans obres i infrastructures. Aquest model va tenir la seva plena execució en la legislatura anterior, amb les faròniques autopistes, la reducció d’espais naturals protegits, l’augment d’urbanitzacions i l’otorgament de llicències de manera poc discriminada.
    El vigent Pla Territorial de Mallorca, amb les famoses Àrees de Reconversió Territorial (ART’s) que actualment investiga la fiscalia anti-corrupció, és una altra mostra de l’aposta per aquest model desenvolupista fet fins ara. Un model que també ha facilitat l’augment dels casos de corrupció en negocis immobiliaris; és l'hora d'exigir més transparència a les autoritats per eradicar aquest lligam entre el creixement urbanístic i la corrupció i el delicte.
    CANVI DE MODEL
    És urgent iniciar el canvi de model productiu que fa temps que reclama el GOB. L’exemple de Grande hauria de servir perquè els actuals responsables de Govern i Consell es decideixin d’una vegada a impulsar un canvi de model econòmic, que posi la protecció del paisatge, la rehabilitació d’habitatges i les inversions en equipaments públics sanitaris, assistencials i docents, per davant del consum de sòl de manera injustificada; en aquest sentit, la Llei de l’Habitatge aprovada recentment és absolutament decebedora. Així mateix, el GOB recorda al Consell de Mallorca el seu compromís en modificar el Pla Territorial. La fallida del Grup Drac demostra que el model de creixement urbanístic representat pel PTM ja no té sentit. L'actual govern del Consell es comprometé a eliminar les ART’s i el GOB reclama el compliment d'aquest compromís a la Presidenta del Consell de Mallorca, senyora Francina Armengol.
    PROJECTES EN SUSPENSIÓ
    La fallida de Drac comporta també la suspensió de les actuacions que aquest grup tenia en marxa, com el desenvolupament pendent de les urbanitzacions de Son Gual i Puntiró, i de la prevista a Can Tàpera. El GOB demana que aquests projectes suspesos quedin descartats definitivament.

    GOB | 02/07/2008, 08:48
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS