Administrar

La destrucció de la badia de Palma

pobler | 14 Juny, 2008 16:18 | facebook.com

L’excusa per a bastir aquesta obra faraònica que costarà més de mil milions d’euros i trigarà quinze anys a bastir-se és que el port actual, les instal·lacions situades davant Portopí, no reuneixen les condicions adients per a rebre els nous vaixells de passatgers, els ferrys de nou disseny que diuen que s’estan construint però que ningú sap on. Per sort, i és una esperança per a poder començar la lluita en aquest nou front de combat, hem llegit que el col·lectiu d’enginyers navals i els experts del GOB no estan d’acord amb els criteris dels promotors del projecte. (Miquel López Crespí)


La destrucció de la badia de PalmaEns passen amb cançons. Els polítics oficials llancen contínuament cortines de fum provant de narcotitzar-nos amb les mentides que segrega el poder. Diuen que es controlarà el saqueig de recursos i territori, l’encimentament de les Illes, la cínica prepotència dels especuladors. Però el cert és que malgrat les promeses electorals, els mateixos que encapçalaren algunes de les lluites per salvar la Real, l’esquerra de la moqueta i el cotxe oficial, ara inauguraran l’hospital del PP oblidant la reforma de Son Dureta que era l’alternativa d’Aina Salom i de bona part del PSOE. La destrucció de Son Bosc, denunciada pel GOB; els desastres de “Port Adriano” que encara és sense protegir, immers en un procés de degradació quasi irreversible; la destrucció del Port de Pollença amb la construcció de la nova carretera... I no en parlem de la liquidació de bona part del patrimoni arquitectònic i cultural de Palma. Basta fer una volta per la ciutat per a constatar com els especuladors destrueixen bona part de l’herència que els mestres d’obres, ferrers, fusters i escultors de finals del segle XIX i començament del XX ens llegaren. I què fan les forces progressistes que hem ajudat a gaudir del poder, de la poltrona i la nòmina institucional? Llevat algunes accions concretes per a provar de “quedar bé” amb l’electorat, miren cap a una altra banda i no diuen res. O encara pitjor: si hi ha algú, com per exemple la valenta activista social Aina Calafat i els membres de la Plataforma Salvem la Real, que s’entesta a continuar la lluita per salvar Mallorca, alhora els demonitzen dient que “desestabilitzen la situació” i “fan feina per al PP”. Com quan en temps de l’anterior Pacte de Progrés demonitzaven Els Verds que no volien fer de florero institucional, o a gent com Nanda Caro i tants d’altres que volien impulsar una política progressista. Els vividors de la política en tenien prou amb fer quatre rodes de premsa per a dir que tot anava bé i cobrar els substanciosos sous cada final de mes. Tota la resta, qualsevol exigència de compliment dels pactes acordats o d’avançar en una línia d’esquerra era considerat una provocació i una follia de gent que no tocava de peus a terra. Ben igual que en temps de la transició, quan els mateixos que criminalitzaven Els Verds o Nanda Caro, pactaven amb el franquisme reciclat el repartiment de sous i poltrones demonitzant les persones i partits que volien continuar lluitant en defensa de la República, l’autodeterminació i el socialisme.

He fet aquesta indroducció-recordatori perquè no hi ha dia que els ciutadans i ciutadanes de les Illes no ensopeguem amb un nou ensurt encimentador i destructiu de recursos i territori. Si els mesos passats era la lluita, encapçala pel GOB, per provar d’aturar les bestieses encimentadores de Jaume Carbonero fent el joc als promotors de les Illes, ara sabem que ja ham començat els preparatius per a la destrucció del que ens resta de la badia de Palma. Els plans per a bastir una segona dàrsena, un port gegantí que trigarà prop de quinze anys a bastir-se ja, són aquí. Per ara no hem vist cap polític que piulàs. Sabem que, sortosament i com de costum, el GOB ha començat a hissar la bandera de perill davant el desastre que s’apropa. Però el cert és que la mateixa classe que ha encimentat les Illes ara es prepara per a destruir la badia de Palma. I parlam de destruir perquè els plans faraònics que es preparen no consisteixen a adequar les actuals instal·lacions portuàries fent les pertinents ampliacions. No. Aquí, com si estiguéssim en plena època del bestial “desarrollismo franquista”, el que es tracta és de bastir obres immenses que, sense pensar en les conseqüències que comporten, donin moltes comissions i serveixen, com de costum, per a fer multimilionaris els quatre aprofitats de sempre.

L’excusa per a bastir aquesta obra faraònica que costarà més de mil milions d’euros i trigarà quinze anys a bastir-se és que el port actual, les instal·lacions situades davant Portopí, no reuneixen les condicions adients per a rebre els nous vaixells de passatgers, els ferrys de nou disseny que diuen que s’estan construint però que ningú sap on. Per sort, i és una esperança per a poder començar la lluita en aquest nou front de combat, hem llegit que el col·lectiu d’enginyers navals i els experts del GOB no estan d’acord amb els criteris dels promotors del projecte.

Ens demanam què fa el govern de les Illes i el de l’Estat per aturar les cames a aquesta nova bestiesa especulativa. Els experts que coneixen la qüestió i que no resten lligats als promotors del projecte informen que hi ha moltes maneres d’ampliar i adequar les actuals instal·lacions abans de destruir la badia de Palma. Esperem que s’imposi el seny i que aquesta vegada no guanyin els interessos dels constructors i promotors. En cas contrari, el camí hauria de ser el de la vigilància i mobilització ciutadana per a provar d’impedir aquesta nova malifeta, aquest nou atemptat a la preservació dels nostres minvats recursos i territori.

Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Comentaris

 1. Dic de l'Oest.

  Ja podrien obrir el pas als vianants, al menys per la part de a dalt del dic.
  A mi m'agradava passejar per allà i veure el vaixells. I beure una cerveceta acompanyada d'un variat a la terrassa del bar restaurant de l'estació marítima nº2.
  No se per que esta tancat.

  pep torro | 14/06/2008, 17:33
 2. El GOB considera que la crisi del grup Drac demostra la insostenibilitat del model econòmic de les Balears

  El GOB considera que la crisi del grup Drac demostra la insostenibilitat del model econòmic de les Balears

  L’eliminació de les ART’s del Pla Territorial és una primera passa per a un canvi radical de model productiu

  --------------------------------------------------------------------------------------------
  El grup Drac i el seu president, Vicenç Grande, han estat un dels principals protagonistes del desorbitat creixement urbanístic que hem patit a les Illes els darrers anys. La suspensió de pagaments del grup presentada el dilluns passat posa de manifest que, com ja feia temps que denunciava el GOB, aquest model econòmic, de l’especulació i la requalificació sistemàtica de sòl rústic, era insostenible en tots els sentits.
  L’economia de les Balears dels darrers lustres s’ha sostengut sobre el creixement de la construcció i el boom urbanístic, model afavorit per les polítiques de l’administració, completament desenvolupistes, de grans obres i infrastructures. Aquest model va tenir la seva plena execució en la legislatura anterior, amb les faròniques autopistes, la reducció d’espais naturals protegits, l’augment d’urbanitzacions i l’otorgament de llicències de manera poc discriminada.
  El vigent Pla Territorial de Mallorca, amb les famoses Àrees de Reconversió Territorial (ART’s) que actualment investiga la fiscalia anti-corrupció, és una altra mostra de l’aposta per aquest model desenvolupista fet fins ara. Un model que també ha facilitat l’augment dels casos de corrupció en negocis immobiliaris; és l'hora d'exigir més transparència a les autoritats per eradicar aquest lligam entre el creixement urbanístic i la corrupció i el delicte.
  CANVI DE MODEL
  És urgent iniciar el canvi de model productiu que fa temps que reclama el GOB. L’exemple de Grande hauria de servir perquè els actuals responsables de Govern i Consell es decideixin d’una vegada a impulsar un canvi de model econòmic, que posi la protecció del paisatge, la rehabilitació d’habitatges i les inversions en equipaments públics sanitaris, assistencials i docents, per davant del consum de sòl de manera injustificada; en aquest sentit, la Llei de l’Habitatge aprovada recentment és absolutament decebedora. Així mateix, el GOB recorda al Consell de Mallorca el seu compromís en modificar el Pla Territorial. La fallida del Grup Drac demostra que el model de creixement urbanístic representat pel PTM ja no té sentit. L'actual govern del Consell es comprometé a eliminar les ART’s i el GOB reclama el compliment d'aquest compromís a la Presidenta del Consell de Mallorca, senyora Francina Armengol.
  PROJECTES EN SUSPENSIÓ
  La fallida de Drac comporta també la suspensió de les actuacions que aquest grup tenia en marxa, com el desenvolupament pendent de les urbanitzacions de Son Gual i Puntiró, i de la prevista a Can Tàpera. El GOB demana que aquests projectes suspesos quedin descartats definitivament.

  GOB | 22/06/2008, 08:48
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS