Administrar

Son Oms i la corrupció política a Mallorca: declaracions d'EU, Pere Sampol, els JEN-PSM...

pobler | 08 Juny, 2008 17:37 | facebook.com

La situació de corrupció política a les Illes mai no havia arribat al grau del present. No volem dir que abans no existís. El que afirmam és que uns anys abans era secreta, amagada, no hi intervenia, potser per manca de proves, la Fiscalia Anticorrupció. Ara sortim a un cas de corrupció per setmana, amb implicats que formen part del més “selecte” de la classe política del règim. Qui no recorda els afers de la mà dreta de Catalina Cirer, Rodrigo de Santos, i els setanta mil euros gastats a cases de mal viure i drogues? Però també hem estat testimonis del judici a l’exbatle d’Andratx, Eugenio Higalgo, i els seus assessors i col·laboradors en les malifetes. (Miquel López Crespí)


Son Oms i la corrupció política a MallorcaBartomeu Vicens

La situació de corrupció política a les Illes mai no havia arribat al grau del present. No volem dir que abans no existís. El que afirmam és que uns anys abans era secreta, amagada, no hi intervenia, potser per manca de proves, la Fiscalia Anticorrupció. Ara sortim a un cas de corrupció per setmana, amb implicats que formen part del més “selecte” de la classe política del règim. Qui no recorda els afers de la mà dreta de Catalina Cirer, Rodrigo de Santos, i els setanta mil euros gastats a cases de mal viure i drogues? Però també hem estat testimonis del judici a l’exbatle d’Andratx, Eugenio Higalgo, i els seus assessors i col·laboradors en les malifetes. Ben present en la memòria tenim encara el cas Rasputín, la història dels falsos certificats dels cavallistes, els 700.000 euros estafats per Damià Vidal, l’exdirector gerent de Bitel. I per si hi mancava cap cosa, no hi ha dia que en els mitjans de comunicació no surtin casos d’endolls de familiars i amics descoberts a qualsevol àrea de govern, les “assessories” i pagaments per treballs que mai no es lliuren al públic als més diversos aprofitats de tota mena i tot color.Rodrigo de Santos

Fins ara la majoria de casos de corrupteles tenien relació amb el govern i gestors del PP. És ara que la Fiscalia Anticorrupció afirma que els dirigents d´UM Bartomeu Vicens i Maximilià Morales empraren la seva influència política per a guanyar milers d’euros de forma il·legítima, exigint comissions en tèrboles operacions de requalifiació de terrenys. Com informa la premsa d’aquests dies, Bartomeu Vicens i Maximilià Morales utilitzaren el seu poder a Unió Mallorquina “per pactar amb els propietaris de les parcel·les que els cedissin el 15% de cada una de les finques a canvi d’obtenir la requalificació a terrenys urbanitzables. El Ministeri Públic també sosté que l’advocat Jaume Montis ‘ocultà’ (als propietaris de les parcel·les) la identitat d’ambdós dirigents d’UM, i alhora ‘es va fer figurar una sèrie de compravendes quan en realitat no va existir cap preu’”.

Bartomeu Vicens i Maximilià Morales són acusats per la Fiscalia Anticorrupció de la presumpta comissió de sis delictes: suborn, blanqueig de capitals, falsedat documental contra la Hisenda Pública, estafa i tràfic d’influències per la pilotada al polígon de Son Oms. Uns terrenys, com diuen els mitjans d’informació, “que patiren un increment espectacular del seu valor quan pasaren de no urbanitzables a urbanitzables”.

Mai no s’havien vist tants de casos de corrupció plegats a Mallorca. Molts ciutadans i ciutadanes sabien d’alguna malifeta de personatges sense principis i sense escrúpols, però que el grau d’aprofitament del poder polític sigui tan escandalós era mal d’imaginar. Tots aquests fets no ajuden gens ni mica a prestigiar la classe política sorgida en els anys de la restauració monàrquica, els professionals del romanço que han aconseguit bons sous i privilegis a partir dels pactes amb el franquisme reciclat en els anys de la transició. Qui podia imaginar que hi hagués tants pocavergonyes entre els postulants al vot ciutadà, aquells que diuen defensar i protegir els nostres interessos?

Esquerra Unida ha estat la primera a ser contundent amb aquest nou cas de corrupció, i en un dur comunicat fet públic aquests dies demana, molt justament, apartar de la vida pública les persones condemnades judicialment per casos de corrupció. Com diu la declaració d’aquest grup, cal “apartar de la vida pública, preventivament i sense que això signifiqui presumpció de culpabilitat, aquelles persones que estiguin implicades en casos de corrupció política per tal de mantenir el debat polític i el funcionament institucional lluny del debat sobre els casos de corrupció (que és el cas del portaveu d’UM)”.

Com deia el senador autonòmic Pere Sampol en referència al cas de presumpta corrupció que envolta Bartomeu Vicens: “És ben necessari que dimiteixi i començar a fer net en la vida política”. La premsa també ens informa que Sampol mostrà la seva satisfacció per l’actuació de la Fiscalia, que ha presentat querella criminal contra el diputat d’UM per suposat cobrament de comissions en la requalificació del polígon de Son Oms. També hem llegit que “el senador advertí que casos com aquest ‘eren de domini públic’ i responen a ‘la pràctica política dels partits conservadors’. ‘Hi ha fortunes que han nascut de la nit al dia’, digué Sampol, qui espera que Fiscalia ‘acabi amb aquesta xacra’”.

Els JEN-PSM insten Unió Mallorquina a exigir la dimissió de Bartomeu Vicens com a diputat. El secretari general dels Joves d’Esquerra Nacionalista (JEN), Antoni Noguera, explica en el comunicat fet públic per la seva organització que “els ciutadans deuen estar perplexos davant el trist espectacle de presumptes corrupteles que afecten els seus representants polítics, i que minven la confiança en l’exercici de la política. És hora que els partits facin passes decidides per renovar el compromís amb la transparència en la gestió pública”.

Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Comentaris

 1. Cas ‘Son Oms’: Bartomeu Vicens ha de dimitir

  Cas ‘Son Oms’: Bartomeu Vicens ha de dimitir

  Dirigents del BLOC plantegen la conveniència que el portaveu parlamentari d’Unió Mallorquina dimiteixi com a conseqüència de la seva imputació pel cas de presumpta corrupció

  Diferents dirigents del BLOC per Mallorca han plantejat aquesta setmana la conveniència que el portaveu parlamentari d’Unió Mallorquina, Bartomeu Vicens, dimiteixi com a conseqüència de la seva imputació pel cas Son Oms i després que la fiscalia anticorrupció hagi presentat una querella criminal contra ell.

  El portaveu parlamentari del BLOC i secretari general del PSM-EN, Biel Barceló, entrevistat al programa ‘En Obert’, d’IB3, ha apuntat que “una de les raons del canvi polític a les Illes Balears era demostrar que hi ha una altra manera de fer política, amb transparència i amb una actitud decidida contra la corrupció”. Per això ha instat Unió Mallorquina a prendre una decisió sobre la situació de Vicens: “si un càrrec públic del PSM-EN estigués en la seva situació, tindríem molt clar que hauria de dimitir”.

  El coordinador d’EU a Mallorca, David Abril, ha considerat “incompatible” el fet que Bartomeu Vicens mantingui el seu escó al Parlament amb les seves imputacions en els casos Son Oms, PTM i Can Domenge. Abril ha afirmat que les persones implicades en casos de corrupció política, com Vicens, s’haurien “d’apartar de la vida pública de manera preventiva i sense que això signifiqui presumpció de culpabilitat”, amb l’objectiu de “mantenir el debat polític i el funcionament institucional allunyat del debat sobre els casos de corrupció”.

  Pere Sampol, senador autonòmic del BLOC, i Fina Santiago, diputada de la coalició i consellera d’Afers Socials, Cooperació i Immigració, també s’han referit a la situació de Vicens en una la roda de premsa convocada per presentar una moció sobre mesures per afavorir l’accessibilitat. La consellera ha subscrit les declaracions de David Abril, i per la seva banda el senador ha assegurat que les formacions integrants del BLOC fa temps que tenien coneixement de les denúncies de cobrament de comissions il·legals per la requalificació dels terrenys del polígon industrial de Son Oms. Així mateix, ha manifestat la seva satisfacció per l’actuació dels fiscals anticorrupció: “ara hi ha massa evidències que aquestes persones van actuar de manera dubtosa, per això és ben hora que dimiteixin i es comenci a fer net en la vida política a Balears”.

  Al seu torn, Miquel Àngel Llauger, portaveu adjunt del grup parlamentari del BLOC i membre de la Mesa Permanent d’Els Verds, en declaracions amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, també ha instat Unió Mallorquina a prendre una decisió sobre la continuïtat de Vicens com a portaveu i diputat, argumentant que “la protecció del territori ha d’anar lligada a la regeneració de la vida política”.

  La Torxa- Bloc per Mallorca | 08/06/2008, 18:34
 2. La dimisión de Bartomeu Vicens

  La dimisión de Bartomeu Vicens | Pep Vílchez

  Entiende el que suscribe que para una lucha efectiva contra la corrupción que nos acosa es imprescindible que se den, como mínimo y con independencia de su orden, tres circunstancias:

  Una dotación adecuada de medios humanos y materiales al servicio de jueces y fiscales para poder desarrollar y culminar con efectividad su función en defensa de la legalidad y de los intereses generales.
  Una colaboración efectiva desde partidos políticos, organizaciones sociales y medios de comunicación en esclarecer los hechos con independencia de sus intereses de parte.
  Un clima de repudio ciudadano que prime una conciencia cívica sobre cualquier tipo de relativismo indulgente o desinteresado.
  Sobre el primer supuesto influye de manera casi determinante la voluntad política de los gobernantes, en este caso el gobierno de Rodríguez Zapatero, en llegar hasta al final dotando de los medios necesarios a los servidores de la ley ya que, en caso contrario, sólo se propicia la ineficacia y, por tanto, la idea de impunidad que se deriva del hecho de que jueces y fiscales no cuenten con los medios necesarios para culminar su labor.

  Por lo que se refiere al segundo supuesto, quiero referirme al caso de Bartomeu Vicens ya que, de alguna manera, puede ilustrarnos de cómo no deben hacerse las cosas desde algunos medios de comunicación y partidos políticos. En este asunto, desde determinados ámbitos, se sostienen actitudes exculpatorias hacia el inculpado que muestran un nivel de indulgencia -que en otras ocasiones similares no se ha manifestado-, sin percatarse que con ello no solo pierden credibilidad sino que realizan un flaco servicio a la inmensa tarea de adecentar el ágora.

  Yo no sé si el señor Batomeu Vicens será finalmente condenado por los diversos delitos que la fiscalía le imputa, pero lo cierto es que su vinculación como procesado en diversas causas abre el portal de la sospecha. Pero lo que es inadmisible, es que según la “hoja de servicios”, afinidad o intereses partidistas se sea más o menos indulgente con el político de turno sujeto a imputación judicial.

  No es de recibo – como gusta decir ahora – que entre los argumentos que se exhiben como atenuante para evitar la dimisión de Bartomeu Vicens como portavoz de Unió Mallorquina en el Parlament Balear se tenga en consideración el haber diseñado, propiciado o facilitado el hundimiento electoral del Partido Popular por el camino de profundizar por la senda del destape de la corrupción urbanística o el ser uno de los artífices del pacto progresista del tripartido balear. No se puede obviar, de ninguna de las maneras, que el inculpado, en este caso, es acusado de practicar el enriquecimiento irregular de su patrimonio por la vía del pelotazo de las reclasificaciones urbanísticas interesadas e irregulares y ese comportamiento no debe poseer ni atenuantes ni ningún tipo de deferencia, pese a quién pese.

  La participación de Bartomeu Vicens en las gravísimas anomalías que la fiscalía a detectado en el Plan Territorial de Mallorca o su evidente protagonismo en las irregularidades cometidas en las reclasificaciones de Son Oms, ponen al diputado uemita en el foco de una muy solvente sospecha y, por ello, debe abandonar el mundo del protagonismo político, limpiar su imagen, si es posible, y, una vez aclarado lo confuso, volver al escenario público o marcharse definitivamente a su casa, siendo esta última opción la más razonable.

  No es nada constructivo, pues, que desde determinados medios y partidos políticos se eche un capote a los que se encuentran bajo sospecha si estos son sujeto de simpatía o portadores de servicios de parte y, simultáneamente, echar mal de ojo a los que no. Sobre cualquier criterio, la democracia y el velo que cubre la vista de la justicia deben actuar, hasta las últimas consecuencias, para situar cada cosa en su sitio, de lo contrario, hacer parte y arte en cada caso es sencillamente inaceptable.

  Hoy nadie duda que no sólo desde el partido popular se ha dado manga ancha a la corrupción y todas sus secuelas ya que el largo maridaje entre populares y uemitas y una extendidísima desconfianza pone al partido bisagra, - sin alma y sin ideología - en el ojo del huracán que mueve los vientos que exigen la prueba del algodón a todos los que han contribuido al embrutecimiento de nuestra vida pública.

  El tercer supuesto, el de la conciencia cívica, debe incentivarse y jugar un papel determinante. En definitiva, una de las grandezas de la democracia es situar la última palabra en manos de los ciudadanos. Y debe entenderse, sobre cualquier otra consideración, que son estos los que sufren las consecuencias de los comportamientos irregulares y corruptos siendo el patrimonio colectivo –aportado por impuestos y esfuerzo común- el que es expoliado por políticos desaprensivos - en comandita con los “socios” particulares necesarios e imprescindibles- cuya falta de escrúpulos tiene un innegable origen entre una extendida actitud egoísta cómplice activa o pasiva de los que priman el interés particular sobre cualquier otro criterio.

  06/06/2008

  Pep Vílchez | 09/06/2008, 16:09
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS