Administrar

La destrucció de Campos: els desastres de Jaume Carbonero i el creixement insostenible

pobler | 22 Abril, 2008 16:52 | facebook.com

L'any 2004 Campos tenia 7.998 habitants, i l'any 2007 s'obrí amb 9.018 persones. Els anys 2003 i 2004 s'alçaren 200 habitatges nous al poble. Durant els anys 2005 i 2006 varen ser 577, i durant el 2007 són 476 els habitatges nous visats i en construcció. Ni les indústries làcties, ni les explotacions ramaderes en recessió han generat llocs de treball per a tanta gent. En els darrers anys a un creixement de 1.020 habitants entre el 2004 i el 2007, han seguit 1.253 habitatges nous: més habitatges que persones. (Llorenç Buades)


Campos, mirall de la política de creixement insostenible


Per Llorenç Buades Castell, coordinador Web Ixent



Llorenç Buades

L'octubre de 2006 l’Ajuntament de Campos, al migjorn de Mallorca, va aprovar la revisió de les Normes Subsidiàries del seu terme municipal únicament amb els vots favorables del Partit Popular.

Aquestes normes preveuen duplicar la població fins a les 18.000 persones.

L'any 2004 Campos tenia 7.998 habitants, i l'any 2007 s'obrí amb 9.018 persones. Els anys 2003 i 2004 s'alçaren 200 habitatges nous al poble. Durant els anys 2005 i 2006 varen ser 577, i durant el 2007 són 476 els habitatges nous visats i en construcció. Ni les indústries làcties, ni les explotacions ramaderes en recessió han generat llocs de treball per a tanta gent. En els darrers anys a un creixement de 1.020 habitants entre el 2004 i el 2007, han seguit 1.253 habitatges nous: més habitatges que persones.

Les Normes Subsidiàries, aturades pel Consell de Mallorca només per qüestions menors, no són qüestionades pels nous governs municipal, insular i autonòmic, que han canviat de color però no de política.

Lluny d'això el conseller Jaume Carbonero ha posat en marxa la construcció de 435 nous habitatges de protecció oficial, quan hi ha un munt de pisos buits al poble.

A Mallorca la carència d'habitatges de protecció oficial és històrica, però no deixa de ser absurd que els criteris de mercat prevaleixin a l'interès general, i el gruix de la construcció vagi a parar a Campos, lloc on els darrers anys s'ha produït una saturació en la construcció. És cert que en aquest indret el preu dels habitatges són relativament més barats, perquè ho era el sòl, però l'Ibavi ha de pagar els terrenys a 617 euros el metre quadrat, quan la promotora els havia pagat a 420. En qualsevol cas els preus dels HPO són poc accessibles per a la major part de la població. No tenen res a veure amb la proposta del Bloc que era de 142 euros mensuals pel lloguer i fins a un 33% màxim de la renda familiar i els 90.000 euros de subvenció per a la compra.

Una vegada més, el programa ha quedat en el tinter.

L'opció del govern no és ecològicament sostenible, i tampoc ho és socialment, perquè en aquests indrets no hi ha els llocs de treballs, ni els equipaments socials, ni les infrastructures necessàries per a fer front al creixement demogràfic que es proposa.

La gent omplirà els carrers de Campos i fins a Palma de cotxes . Aquests no disposen de més aparcament que el carrer, de manera que es perd un espai de relació social, i es repeteixen els desgavells urbans coneguts. L'arribada del tren a Campos és utopia i la gent que hi habiti treballarà majoritàriament a Palma. Si d'aquesta manera es pensa lluitar contra el canvi climàtic, anem servits.

Els municipis propers a Campos, també es reivindiquen del totxo. A Llucmajor hi ha 404 habitatges visats l'any 2007 , 106 a Porreres, 167 a Santanyí, 94 a Ses Salines, 311 a Felanitx. Més lluny, a Manacor són 900 els habitatges que es poden construir enguany. Campos, més enllà de la lluita ambientalista d'aparador que només apareix en els casos en que s'atempta al paisatge, mostra la crua realitat de la insostenibilitat d'una política que fa malbé al territori, al clima i a les persones.

Web Ixent

Comentaris

  1. La gestió dels habitatges desocupats a Europa

    La gestió dels habitatges desocupats a Europa

    Bombolla.info

    L'Estat espanyol disposa de 3 milions d'habitatges desocupats .
    És molt interessant conèixer com és la gestió que es fa a Europa dels habitatges desocupats. Polítiques de gestió d'habitatges desocupats als països europeus
    ------- HOLANDA ------- 1.- OCUPAR HABITATGES DESHABITATS DES DE FA MAS D'UN ANY ÉS LEGAL, l'habitatge solament torna al propietari si demostra que aquest no tornarà a estar desocupat.
    2.- Hi ha importants SUBSIDIS PÚBLICS PER A PAGAR ELS LLOGUERS
    --------- DINAMARCA --------- 1.- En els municipis més grans s'imposen des dels anys 50 del passat segle fins a avui mateix MULTES PER ALS PROPIETARIS D'HABITATGES DESOCUPATS MÉS DE SIS SETMANES. 2.- De fet la multa es pot imposar simplement per no informar a l'Ajuntament que l'habitatge duu més de sis setmanes desocupat.
    ------- FRANÇA ------- 1.- MESURES PÚBLIQUES PER AFAVORIR EL LLOGUER DELS HABITATGES VACANTS: ajudes a la rehabilitació als propietaris d'habitatge (vinculades a posar en lloguer l'habitatge), desgravaments fiscals per la rehabilitació i posterior posada en lloguer de l'habitatge i fins i tot el lloguer obligatori per part dels HLM dels habitatges vacants (amb garanties per als propietaris de cobrament dels lloguers ?no integros-) 2.- TAXA SOBRE HABITATGES BUITS en les ciutats de més de 200.000 habitants en les quals la taxa d'habitatges buits sigui superior a la mitjana, la població estigui en creixement i hagi menys oferta que demanda de lloguer. En aquestes condicions la taxa és del 10% del valor cadastral de l'habitatge el primer any, el 12.5% el segon i 15% el tercer i posteriors. Els diners recaptats van a parar a un institut públic que rehabilita habitatge. 3.- REQUISA GOVERNAMENTAL D'HABITATGES QUE DUGUIN MÉS DE 18 MESOS DESOCUPATS i els propietaris dels quals (noméspersones jurídiques) no hagin posat recursos per a llogar aquests habitatges en municipis en els quals hi hagi necessitat d'habitatge en lloguer de preus moderats. La requisa podrà arribar als 12 anys.Aquests habitatges són gestionats en lloguer per un HLM públic. El propietari requisat rep una compensació per metre quadrat (de la qual es resten les despeses de rehabilitació, gestió del lloguer, etc).
    ----------- REGNE UNIT ----------- 1.- AGÈNCIA ESTATAL D'HABITATGE DESOCUPAT (Empty Home Agency) tracta d'animar a les autoritats locals a reduir el nombre d'habitatges buits i fa de mediador entre les autoritats i els propietaris privats d'habitatges. A més de tractar d'aprofitar el parc immobiliari i frenar els habitatges buits procuren que cap barri caigui en la categoria de barri marginal (unpopular neiboughood). 2.- INCENTIUS FISCALS per als propietaris privats per a la compra i rehabilitació dels habitatges buits. 3.- PRESSUPOST PÚBLIC DEDICAT A COMPRAR HABITATGES PRIVATS BUITS PER A POSAR-LOS EN LLOGUER SOCIAL. 4.- PENALITZACIONS IMPOSADES PER LES AUTORITATS LOCALS ALS PROPIETARIS QUE MANTINGUIN VOLUNTÀRIAMENT BUITS ELS SEUS HABITATGES. Vinculat a l'anterior les autoritats locals han de publicar anualment informació sobre el nombre d'habitatges privats buits 5.- LLOGUER O VENDA FORÇOSA D'HABITATGES PRIVATS BUITS. Els ajuntaments poden forçar el lloguer o venda d'habitatges que dugui més de sis mesos buida, tret que sigui una segona residència, el seu propietari estigui malalt o recén mort i s'estigui tramitant l'herència, estigui treballant en altra ciutat o la utilitzi de forma esporàdica. La mesura afecta a uns 600.000 habitatges a Anglaterra.
    ------ SUÈCIA ------ 1.- L'EXISTÈNCIA D'HABITATGES BUITS IMPLICA UN AUGMENT DE DESPESA PER A LES AUTORITATS LOCALS, atès que cada habitatge privat buiT incrementa el preu dels lloguers d'habitatge protegit i com aquests lloguers estan garantits per les autoritats locals, l'increment d'habitatges privats buits implica major cost per a l'Ajuntament en lloguer públic. 2.- Per a evitar l'anterior, ELS AJUNTAMENTS OFEREIXEN HABITATGE EN LLOGUER MÉS BARAT i així baixen el nombre d'habitatges buits i els seus costos pressupostaris. 3.- I si no hi ha altre remei, procedeixen a DEMOLIR ELS HABITATGES BUITS.
    -------- ALEMANYA -------- 1.- ELS PROPIETARIS PODEN SER OBLIGATS A REALITZAR TREBALLS DE REHABILITACIÓ I ENFRONT DE L'INCOMPLIMENT CABEN LES MULTES, L'ADMINISTRACIÓ SUBSTITUTIVA DE L'HABITATGE PER L'ADMINISTRACIÓ (el que aquests dies ha proposat Catalunya: l'expropiació temporal i el lloguer forçós) I FINS I TOT L'EXPROPIACIÓ. 2.- En municipis amb més del 10% d'habitatges buits l'Administració procedeix a DEMOLIR ELS HABITATGES BUITS QUE NO ES PODEN LLOGAR. ------- ITÀLIA ------- 1.- PENALITZACIÓ FISCAL ALS HABITATGES BUITS a imposar pels Ajuntaments i per un valor del 9 per mil del valor cadastral.

    Web Ixent | 22/04/2008, 17:47
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS