Administrar

L´esquerra (JEN-PSM) demana el cessament de Margarita Nájera

pobler | 19 Abril, 2008 07:36 | facebook.com

Els Joves d'Esquerra Nacionalista (JEN-PSM) han demanat al president del Govern, Francesc Antich, que cessi Margarita Nájera com a portaveu del Govern, per l'incompliment del Decret 100 que regula l'ús del català per part dels càrrecs públics de la Comunitat Autònoma. L'article 4 d'aquest Decret estableix que "els càrrecs de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears s'han d'expressar normalment en català en els actes públics celebrats a les Illes Balears, sempre que la intervenció sigui per cas del propi càrrec". (Tribua Mallorca)


Els JEN demanen el cessament de Margarita Nájera per incomplir el Decret 100 que regula l'ús del catalàEls Joves d'Esquerra Nacionalista (JEN-PSM) han demanat al president del Govern, Francesc Antich, que cessi Margarita Nájera com a portaveu del Govern, per l'incompliment del Decret 100 que regula l'ús del català per part dels càrrecs públics de la Comunitat Autònoma. L'article 4 d'aquest Decret estableix que "els càrrecs de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears s'han d'expressar normalment en català en els actes públics celebrats a les Illes Balears, sempre que la intervenció sigui per cas del propi càrrec".

Els Joves d'Esquerra Nacionalista (JEN-PSM) han demanat al president del Govern, Francesc Antich, que cessi Margarita Nájera com a portaveu del Govern, per l'incompliment del Decret 100 que regula l'ús del català per part dels càrrecs públics de la Comunitat Autònoma. L'article 4 d'aquest Decret estableix que "els càrrecs de l'Administració de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears s'han d'expressar normalment en català en els actes públics celebrats a les Illes Balears, sempre que la intervenció sigui per cas del propi càrrec".

Els JEN posen com a exemple la roda de premsa del Consell de Govern del passat dia 11 d'abril, en el qual la portaveu va intervenir en català durant 2 minuts i 12 segons, mentre que es va expressar en castellà durant 13 minuts i 35 segons. Antoni Noguera, secretari general dels JEN, recorda que l'organització juvenil ja va criticar el nomenament, i que Nájera es va comprometre a utilitzar el català en les seves intervencions a partir de gener del 2008: "a hores d'ara, i havent comprovat les darreres intervencions, la situació és insostenible. Margarita Nájera ha desaprofitat una gran oportunitat, ja que una persona que no té el català com a primera llengua podria haver esdevingut un molt bon exemple d'integració lingüística. Tanmateix, després de 10 mesos en el càrrec, continua incomplint el Decret 100, i no veim una actitud positiva per part seva envers la llengua catalana".

Noguera ha insistit que "Nájera no és un càrrec qualsevol: és la portaveu del Govern d'aquest país, i per tant ens hauria de representar a tots. Els Joves d'Esquerra Nacionalista, i jo personalment com a nou catalanoparlant (el català no és la meva primera llengua, fins als 18 anys tenia el castellà com a llengua d'ús habitual), no ens sentim representats per aquesta persona".

Per la seva banda, Joan Ferrà, membre de l'Executiva dels JEN, ha manifestat la satisfacció per l'anul·lació del Decret del Govern Matas en el qual es rebaixava l'exigència del nivell de català als funcionaris: "des dels JEN consideram que aquesta és la bona direcció. Els primers que han de donar exemple complint la llei han de ser els màxims representants polítics del país. No s'ha de permetre cap passa enrere en el procés de normalització de la llengua catalana, que s'ha de consolidar com a llengua comuna de tots els ciutadans de les Illes Balears".

Tribuna Mallorca (18-IV-08)


Francesc Antich i el nou Govern han de ser sensibles a les exigències de les organitzacions culturals, sindicals, polítiques i professionals de les Illes que exigeixen un respecte pel català. A part de la legislació d’ obligat compliment, existeix la qüestió de l´exemple personal que els diputats i portaveus d´esquerra han de donar a la població. Com a exemple per als ciutadans i ciutadanes és summament important una actitud enfocada diàriament a valorar i prestigiar la nostra cultura. En aquest sentit, és bàsic l´exemple que puguin donar els portaveus del Govern, tots els representants institucionals. (Miquel López Crespí)


La lluita en defensa del català i els errors del Pacte


Margarita Nájera (un article publicat el mes d´agost de 2007)Francesc Antich

El nomenament de Margarita Nájera com a portaveu del nou Govern i la seva manca de coneixença de la llengua catalana està creant les primeres friccions en el Pacte de centreesquerra que just acaba de constituir-se. Organitzacions culturals, partits polítics i intel·lectuals de totes les professions restam molt preocupats per l´estranya situació en què ens trobam després d´haver donat suport a unes forces que, l´endemà d´assolir el poder, sembla que resten insensibles a la lluita històrica en defensa de la nostra identitat cultural. Ja sabíem que el pacte per l´estatut PP-PSOE havia deixat alguns flancs de la llengua sense protegir. Però la gent i els col·lectius socials que havien criticat aquests fets el que no es podien imaginar era que el president Francesc Antich nomenàs per a un càrrec notori, precisament el de portaveu del Govern, una persona que porta trenta anys a les Illes exercint de polític professional i que en tot aquest temps no s´ha dignat a aprendre el català.

Les opcions personals quant a la llengua a emprar per una persona són una cosa. Si la dirigent del PSOE Margarita Nájera vol parlar sempre en castellà és una opció particular. El problema, com molt bé apuntaven l´Obra Cultural Balear i els Joves de Mallorca per la Llengua, és quan aquest polític esdevé portaveu d´un Govern i, per a més inri, incompleix, i activament el decret 100 de la Llei de Normalització Lingüística que obliga els càrrecs públics a expressar-se en llengua catalana. L´exdirigent del PSM Pere Muñoz va ser un dels primers publicistes que va parlar de la qüestió en un excel·lent article titulat “Llengua i país”. Pere Muñoz parlava del problema que representen actituds com les de Margarita Nájera, Manolo Cámara o qualsevol altre portaveu institucional que no porti a la pràctica de la gestió quotidiana el decret 100. Pere Muñoz deia: “Si ells no són exemple, no acompleixen la normativa i no parlen en català a les seves intervencions als mitjans, difícilment la llengua avançarà. I no avançar significa retrocedir”.

Posteriorment a aquestes declaracions, han estat l´Obra Cultural Balear, els Joves de Mallorca per la Llengua i el JEN-PSM, els que han demanat i demanen al nou Govern que faci complir la Llei de Normalització Lingüística. De la victòria militar del general Franco i el feixisme damunt les forces d´esquerra fins als darrers governs conservadors, la llengua i la cultura pròpia de les Illes ha retrocedit a marxes forçades. No és de rebut que un dels primers gests del Govern de centreesquerra sigui el de la indiferència i els menysteniment de la nostra cultura. Quines són les intencions del PSOE quan comet aquests greus errors? Com escrivia molt encertadament Guillem Frontera en l´article ”Govern amb veu externa”, fins i tot el PP sempre ha nomenat portaveus catalano parlants, de Manuel Ferrer fins a Joan Flaquer. A què treu cap aquesta malifeta de voler fer menys que Jaume Matas? Com diu Guillem Frontera: “Margarita Nájera ja du a Mallorca els anys suficients per gaudir d´un grau excel·lent de coneixement de la llengua pròpia de les Balears. No es pot refugiar en cap excusa”.

Francesc Antich i el nou Govern han de ser sensibles a les exigències de les organitzacions culturals, sindicals, polítiques i professionals de les Illes que exigeixen un respecte pel català. A part de la legislació d’ obligat compliment, existeix la qüestió de l´exemple personal que els diputats i portaveus d´esquerra han de donar a la població. Com a exemple per als ciutadans i ciutadanes és summament important una actitud enfocada diàriament a valorar i prestigiar la nostra cultura. En aquest sentit, és bàsic l´exemple que puguin donar els portaveus del Govern, tots els representants institucionals.

No recorda el PSOE, el president Francesc Antich, tota la sèrie d´agressions que la llengua catalana ha patit a través dels anys, l´esforç fet per generacions d´illencs per a recuperar el nostre patrimoni cultural? Per això és molt encertada l´opinió dels Joves de Mallorca per la llengua quan demanen insistentment que els nous càrrecs vetllin per la llengua de la nostra terra i facin feina per una plena normalització.

Som moltíssimes les persones i col·lectius socials que pensam que si és aquesta la “normalitat” que desitja Francesc Antich, alguna cosa al respecte hauran de fer el Bloc, PSM, EU-els Verds, ERC i tots els ciutadans que lluitam per la plena normalització de la cultura i llengua pròpies.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (17-VII-07)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS