Administrar

El futur d´Unitat per les Illes

pobler | 11 Març, 2008 07:41 | facebook.com

Aquestes eleccions han demostrat una vegada més l´avenç i consolidació del bipartidisme PP-PSOE, la consolidació d´un model polític semblant al nord-americà, al britànic o l´alemany: els grans partits estatals que, amb molt poques variacions, governen per torn a les institucions. Per això es fa necessari, vist l´experiència primer del Bloc i ara d´Unitat, l´articulació d´un tipus d´organització, un autèntic Bloc nacionalista i sobiranista que continuï amb la tasca de portar endavant les reivindicacions històriques, nacionals i socials de la nació. (Miquel López Crespí)


El futur d´Unitat per les IllesImagín que a partir d´aquest moment, passats els nervis de la campanya, serà el moment d´anar pensant quin serà el futur de les forces agrupades en la coalició Unitat per les Illes. Cal dir, i ho volem deixar ben escrit damunt el paper, que molts dels sectors que hem donat suport crític, primer a Progressistes, després al Bloc per Mallorca i ara mateix a la candidatura de Pere Sampol i Unitat per les Illes, volem una clarificació del futur polític. Crec que és prou comprensible que les persones que donam suport a aquestes coalicions electorals demanem una clarificació en vistes al proper futur. El suport inicial al Bloc per Mallorca era perquè volíem –i volem!- la consolidació d´una força d´esquerra nacionalista de nou encuny, una organització que, superant els vicis del simple electoralisme, ens sigui útil en la tasca del nostre redraçament nacional i social, en el camí d’anar guanyant terreny al bipartidisme regnant. Fa anys ja es parlà de la creació d´una nova organització semblant al Bloc Nacionalista Gallec. Seria qüestió d´esbrinar si el camí iniciat amb el Bloc per Mallorca és encara vàlid o ja no significa res. És molt diferent formar coalició amb el seguidors de Llamazares o amb els d´UM i Miquel Nadal. Són dues coses bastant antagòniques i males de casar. El problema va més enllà de la simple unitat dels partits existents. Què s´ha de fer amb les persones i moviments socials que volen donar suport, integrant-se, dins un tipus d´organització que serveixi de veritat per vèncer el bipartidisme, per a consolidar els sectors més dinàmics de la societat civil?

A hores d´ara són preguntes sense resposta. I no es pot esperat a les properes eleccions, als darrers mesos, per a començar a posar fil a l´agulla.

Ara, vists i comprovats els resultats electorals, del que es tracta és de trobar un sistema de coordinació entre les forces nacionalistes i progressistes, entre tots aquells partits i organitzacions que no depenen de Madrid, per a consolidar una veu independent davant els poders fàctics que de res ens serveixen per a avançar i progressar en el camí de l´autogovern i de la resolució dels nostres problemes.

Aquestes eleccions han demostrat una vegada més l´avenç i consolidació del bipartidisme PP-PSOE, la consolidació d´un model polític semblant al nord-americà, al britànic o l´alemany: els grans partits estatals que, amb molt poques variacions, governen per torn a les institucions. Per això es fa necessari, vist l´experiència primer del Bloc i ara d´Unitat, l´articulació d´un tipus d´organització, un autèntic Bloc nacionalista i sobiranista que continuï amb la tasca de portar endavant les reivindicacions històriques, nacionals i socials de la nació.

Es tracta de pensar de veritat el que volem per als propers anys. Nosaltres som de l´opinió que s´hauria d´anar acabant amb aquesta continuada improvisació de les forces nacionalistes i progressistes. Les coalicions futures haurien de ser ben diferents de les meres unions circumstancials que hem vist fins ara mateix. Tampoc no es poden fer canvis de cent vuitanta graus com hem vist quan s´ha passat d´anar amb un partit estatal –Izquierda Unida- a partits regionals de centre-dreta, cas d´UM.

El nostre poble necessita avançar en molts dels aspectes que posaren damunt la taula el Bloc per Mallorca i Unitat per les Illes, en moltes de les propostes que ha defensat i defensa Pere Sampol que, no ho oblidem, és senador per part del Bloc. La lluita per l´equiparació amb Canàries del plus d´insularitat per als funcionaris; la devolució del patrimoni històric de les Illes (Bous de Costitx, Armes del Rei En Jaume...); per un nou règim especial, amb mesures fiscals que eliminin els sobrecosts derivats del fet insular; per quotes més altes d´autogovern en el camí de la reconstrucció nacional; tot plegat obliga els polítics d´Unitat, els dirigents de totes les forces nacionalistes i progressistes a repensar el que s´ha fet fins ara mateix i iniciar el camí per a començar a bastir, ja lluny de qualsevol electoralisme d´urgència, les eines que ens permetin aquesta reconstrucció cultural i nacional.

Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Comentaris

 1. El PSM abandona Unitat per les Illes i condemna la coalició a la desaparició

  El PSM abandona Unitat per les Illes i condemna la coalició a la desaparició

  Barceló atribueix el fracàs a de la coalició nacionalista a la diferència ideològica entre PSM i UM

  Unitat per les Illes, la coalició que agrupava tots els nacionalistes des d'Unió Mallorquina a Esquerra Republicana, no ha sobreviscut al seu propi fracàs electoral. Ahir el secretari general del PSM, Biel Barceló, va dir que la seva formació se'n desentenia, en vist que la coalició nacionalista no havia obtingut representació. Segons Barceló, Unitat no ha sabut transmetre una discurs coherent, perquè la coalició era integrada per partits amb una ideologia i una història molt diverses. Amb tot, va voler subratllar que l'experiència havia servit perquè PSM i UM normalitzessin les relacions.
  Unitat per les Illes ha aconseguit 25.576 vots, però fa quatre anys la coalició encapçalada pel PSM en sumava 40.179 i Unió Mallorquina n’aconseguia 10.454 més.

  Barceló va admetre ahir que la coalició no havia aconseguit donar una imatge de 'conjunció' i va atribuir el fracàs a 'les dificultats d'identificació' d'una marca política nova, especialment a Menorca i les Pitiüses, on el grup pràcticament no ha aconseguit suport.

  Però l'experiència, segons Barceló, ha estat útil per a normalitzar les relacions entre el PSM i Unió Mallorquina, i posar fi a una 'situació anòmala' entre socis de govern.

  VilaWeb (10-III-08)

  VilaWeb | 11/03/2008, 08:08
 2. Re: El futur d´Unitat per les Illes

  S'ha de seguir el camí iniciat per al 2012. Hem de ser coherents, si no el PSOE ens devorarà. Per a les autonòmiques és indispensable que els tres partits nacionalistes d'esquerres (PSM, Esquerra i Entesa) vagin junts.

  Ignasi Serra | 11/03/2008, 09:03
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS