Administrar

Eleccions espanyoles: fracassen les esquerres subsidiàries

pobler | 10 Març, 2008 16:26 | facebook.com

En el cas de Palma, Unitat ha sumat el 3,68% dels vots, de manera que es manifesta la incapacitat de PSM, UM i ERC de sumar els esforços necessaris. El ventall ideològic és massa dispers en unes i altres forces polítiques, però és un primer assaig per tal d'incorporar cap a un espai de centre a bona part de l'actiu militant del PSM, de manera que cap al futur només es perfilen dues opcions, el primer consisteix en el manteniment d'un Bloc format per l'esquerra del PSM i les restes d'Esquerra Unida-Els Verds que no vagin a parar al PSOE. i el segon, un projecte a bastir entre els escindits del PSM, UM i una part del PSM. (Llorenç Buades)


Eleccions espanyoles: fracassen les esquerres subsidiàries


Per Llorenç Buades, coordinador del Web Ixent


Les eleccions espanyoles han dibuixat un nou arc parlamentari on les opcions espanyolistes i les polítiques neoliberals surten reforçades. PP i PSOE guanyen 10 escons i es reforça el nacionalisme espanyol que sostenen.

Dels partits nacionalistes no espanyols només CIU i el BNG mantenen el tipus. PNB i EA reculen i perden espai institucional quan en teoria tenien l'espai obert per a guanyar el vot abertzale que una vegada més ha demostrat la seva fermesa, aquesta vegada amb l'abstenció activa contra la repressió de l'Estat i els excessos contra els drets ciutadans que no han pogut exercir-se. Per la seva traició han perdut PNB i EA, tot i que s'excusin en el bipartidisme.

CIU ha aconseguit tornar a ser el referent institucional del nacionalisme català, després de la derrota sagnant, però guanyada a pols per els dirigents d'Esquerra Republicana, que ja haurien d'haver presentat la seva dimissió immediata. La seva política en el tripartit, condicionada absolutament per Zapatero els ha invalidat com a opció política diferenciada i a la fi, consideració que afecta també a una IC-EV que s'ha destacat com el partit de la porra, repressor dels moviments socials de caire radical. ERC ha perdut més de 363.000 vots i IC-EV més de 61.000, però cap dels seus dirigents ha optat encara per deixar els càrrecs.

Izquierda Unida, que al llarg de la legislatura ha demostrat ser només una crossa en el suport del govern Zapatero ha aconseguit allò que es dedueix de les polítiques de suport incondicional, i és que quan no hi ha diferències i el partit petit fa el mateix que el gran, val més optar pel gran directament. La dimissió de Llamazares era reclamada des de fa temps per la meitat del seu partit i no obstant això s'ha aferrat a la cadira fins que l'electorat l'ha situat al seu lloc. Ben aviat ens oferiran una nova refundació per tal que els de sempre es mantenguin, quan els millors actius ja han abandonat el vaixell, cansats i sense perspectives de regeneració de l'esquerra que es proclama "transformadora".

En la seva sucursal balear les coses no han anat millor. Els resultats són ben magres i només mantenen votacions per damunt del 4% en els lloc on tenen presència municipal (Santa Maria amb el 4,02%, Pollença, amb el 4,04%, Sencelles amb el 4,52%). A Ciutat els seus resultats són ben magres (3,08%) i manifesten la continuïtat del desastre electoral expressat a les eleccions municipals en el Bloc. A Menorca, Esquerra Unida ha obtingut millors resultats, i superen el llistó del 4% a Maó, Es Mercadal, Sant Lluis i del 5% a Ferreries.

Unitat, que és la suma de PSM, ERC i UM ha millorat els resultats que tenia el PSM per si mateix en el cas de Petra (32,16%), Llubí (22,37%), Sant Joan (23,27%), Costitx (24,34%), Campanet (23,63%), Montuïri (19,57%), Porreres (18,63%), Búger (18,5%), Campos (16,09%), Lloret (15,42%). Aquests resultats són possibles per l'efecte multiplicador de l'activitat municipalista. Però al seu costat hi ha resultats pobres, com un 1,69% a Calvià, un 4,31% a Llucmajor, un 7,3% a Felanitx, un 6,39% a Santanyí, un 6,43% a Sóller, un 9.88% a Santa Maria. Es tracta de resultats magres que expliquen precisament la manca de coherència del projecte, perquè en aquests indrets les forces per separat treuen més vots. En el cas de Palma, Unitat ha sumat el 3,68% dels vots, de manera que es manifesta la incapacitat de PSM, UM i ERC de sumar els esforços necessaris. El ventall ideològic és massa dispers en unes i altres forces polítiques, però és un primer assaig per tal d'incorporar cap a un espai de centre a bona part de l'actiu militant del PSM, de manera que cap al futur només es perfilen dues opcions, el primer consisteix en el manteniment d'un Bloc format per l'esquerra del PSM i les restes d'Esquerra Unida-Els Verds que no vagin a parar al PSOE. i el segon, un projecte a bastir entre els escindits del PSM, UM i una part del PSM.

En qualsevol cas, sembla que el futur del PSM no serà fàcil, però és evident que els seients desactiven les possibles crisi d'identitat, que sorgiran quan es perdin les cadires.

Web Ixent

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS