Administrar

Pere Sampol, Unitat per les Illes i la subhasta ZP-Rajoy

pobler | 29 Gener, 2008 19:51 | facebook.com

Sampol critica la «subhasta» electoral «sense credibilitat» de Zapatero i Rajoy


Veu una «aberració» que el socialista proposi tornar 400 euros a cada contribuent


Q.T. Palma.


El candidat al Congrés de la coalició nacionalista Unitat per les Illes, Pere Sampol, criticà ahir la «subhasta» electoral en la qual han entrat els candidats del PSOE i del PP a la presidència del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy, llançant propostes com la de retornar 400 euros a tots els contribuents, o la promesa de crear 2'2 milions de lloc de treball. Segons el nacionalista, aquest tipus de plantejaments «els fan perdre tota credibilitat».

Especialment contundent fou Sampol a l'hora de rebutjar la proposta de Zapatero de tornar 400 euros als 13'5 milions de persones que paguen l'IRPF. Segons el nacionalista, és una «aberració» perquè els imposts han de servir per redistribuir la riquesa, i aquesta bonificació no diferencia entre rics i pobres i també la rebran les persones d'alt nivell adquisitiu. «Atempta contra l'Estat del benestar i seria impensable que això es digués al nord d'Europa», afirmà Sampol, que també criticà que Zapatero proposi ara iniciatives que no ha posat en pràctica aquests quatre anys. «Això és política de campanari», sentencià.

De la proposta formulada en la mateixa línia per Rajoy per revisar l'IRPF, el candidat assenyalà que està a favor de reduir trams impositius, però només als més necessitats, no als més rics.

El nacionalista encara va ser més crític amb una altra iniciativa del candidat popular, la de crear 2'2 milions de llocs de treball en quatre anys. «Què fara, una empresa pública?», assegurà en to sarcàstic. Segons Sampol, un «ultraliberal» com Rajoy no hauria d'atribuir als poders públics la capacitat de generar aquests llocs de feina. «És pur voluntarisme» perquè «no dependrà d'ell», sinó de molts d'altres factors relacionats amb l'economia internacional i que ell no controla.

El mateix afirmà del compromís del líder conservador de garantir creixements econòmics propers al 4%. En canvi, Sampol valorà les propostes de crear noves places d'escoletes o per incrementar salaris i pensions als més desafavorits, que han fet tant Rajoy com Zapatero. Però, al mateix temps, lamentà que no ho haguessin fet mentre han ocupat el poder.

«Tot això, el PSOE ho hauria pogut plasmar en els darrers pressuposts», i «el PP governà només fa quatre anys i no va fer res del que diu», recalcà l'actual senador autonòmic, que advertí que ell no entrarà en aquesta «subhasta» electoral. «Faré propostes que siguin creïbles perquè la meva estratègia és presentar-les al Congrés, cercar suports i que els dos grans partits hi votin a favor o quedin en evidència davant els ciutadans».

Diari de Balears (29-I-08)


Potser hauria estat un encert fer cas, quan era hora, de la proposta de creació del canal autonòmic defensada per Pere Sampol i el PSM, els únics que tengueren una visió clara del que s'esdevenia. Ni el PSOE ni els altres partits del Pacte no donaren cap mena de suport a una iniciativa que, passat el temps, es comprova com era bàsica per a la simple supervivència política i, també, per a conformar un determinat tarannà cultural dins la societat. Si el Pacte hagués acceptat la intel·ligent proposta de Pere Sampol, ara hauria estat molt difícil al PP provar de desmuntar el que ja estaria consolidat. Una televisió autonòmica fonamentada en una determinada línia progressista i de reconstrucció nacional i cultural no hauria pogut ser desmuntada per les bones. Però a la socialdemocràcia espanyola, en aquest cas al PSOE balear, no li interessava una proposta nacionalista i d'esquerres com la de Pere Sampol. Els partits d'àmbit estatal ja tenen els seus mitjans de comunicació i no necessiten de la consolidació d'un espai propi que, pensen, pot fins i tot perjudicar els grups mediàtics que els sostenen i promocionen a escala estatal. (Miquel López Crespí) (2005)


Quan els espanyolistes no volien una televisió autonòmica

Defensa de Pere SampolDiada de Mallorca del 30 de desembre de 2007. L´escriptor Miquel López Crespí i el senador nacionalista Pere Sampol sempre a l´avantguarda de la lluita per l´autodeterminació dels Països Catalans

La recent inauguració [2005] de la televisió autonòmica, IB3, l'espectacle que poguérem contemplar només fa uns dies, evidencia novament, per a aquells que tenen la memòria curta, un dels errors més grans del Pacte de Progrés. Que el Pacte, malgrat les advertències fetes quasi diàriament per aquells que li donàvem un suport crític, no tengués prou valor per portar endavant un projecte com el que està realitzant el PP, demostra una curtor de mires molt extremada.

Ara, tot són queixes, comunicats de protesta, nervis, potadetes en constatar el perill que s'acosta. És evident que el partit que governa les Illes, com el que governa a Madrid, provarà d'instrumentalitzar el medi, en aquest cas IB3, al seu favor. Imagín que per això mateix han portat endavant un projecte que, en la nostra opinió, hauria d'haver concretat el Pacte de Progrés

Mai no m'he explicat els motius pels quals els dirigents del Pacte no escoltaven els seus votants, els sectors socials que els havíem donat suport actiu. A mesura que van passant els anys s'amplien i es fan més grossos els errors comesos per no haver tengut la sensibilitat d'escoltar la seva base social. Fa feredat recordar la indiferència que els polítics de l'esquerra acomodada que vivien dels sous institucionals, sentien per les suggerències fetes pels més diversos col·lectius de l'autèntica esquerra de les Illes. El cas de l'arraconament del Pla d'Ordenació Territorial és, juntament amb la renúncia a bastir una televisió autonòmica, un bon exemple dels greus errors que es cobraren el seu preu amb la derrota progressista del 2003. És difícil entendre per què els partits del Pacte oblidaren tan ràpidament, en referència a la protecció dels nostres minvats recursos i territori, les reivindicacions de les grans mobilitzacions ecologistes d'abans de 1999. Instal·lats a la cadireta ja no pensaven que varen ser precisament aquestes manifestacions les que crearen el clima per a la seva victòria electoral. Com era possible tenir tan poca memòria històrica? Reconec que no ho entenia en temps del Pacte i tampoc no ho entenc ara mateix. Qui signa aquest article en va escriure prop de quatre-cents, hi ha constància a les hemeroteques, fent nombrosos suggeriments quant a complir les promeses del Pacte signant el 1999.

Les burocràcies fracassades el 2003, ploren en constatar que el PP controlarà IB3 i aquest control possibilitarà, no en mancaria d'altra, una possible victòria conservadora el 2007. Però si tot això se sabia, si l'esquerra oficial era advertida dia a dia... per quins motius acabaren la legislatura sense portar endavant cap dels projectes que eren tan necessaris per a la nostra societat i, també, no ho oblidem, per a la seva mateixa supervivència en el poder?

Aleshores regnava en tots els despatxos oficials la més absurda i brutal prepotència. Munió d'"amics" servils, d'aquells que només saben dir que sí als que comanen per a cobrar substancioses pagues, feien creure als dirigents del Pacte que tot funcionava com una seda. Els enganyaven, mentre continuaven xuclant de les mamelles del poder.

Ara tot són cops de pit i lamentacions en veure que el PP consolida les seves posicions fent, com en el cas de la televisió autonòmica, el que no va voler fer el Pacte.


Potser hauria estat un encert fer cas, quan era hora, de la proposta de creació del canal autonòmic defensada per Pere Sampol i el PSM, els únics que tengueren una visió clara del que s'esdevenia. Ni el PSOE ni els altres partits del Pacte no donaren cap mena de suport a una iniciativa que, passat el temps, es comprova com era bàsica per a la simple supervivència política i, també, per a conformar un determinat tarannà cultural dins la societat. Si el Pacte hagués acceptat la intel·ligent proposta de Pere Sampol, ara hauria estat molt difícil al PP provar de desmuntar el que ja estaria consolidat. Una televisió autonòmica fonamentada en una determinada línia progressista i de reconstrucció nacional i cultural no hauria pogut ser desmuntada per les bones. Però a la socialdemocràcia espanyola, en aquest cas al PSOE balear, no li interessava una proposta nacionalista i d'esquerres com la de Pere Sampol. Els partits d'àmbit estatal ja tenen els seus mitjans de comunicació i no necessiten de la consolidació d'un espai propi que, pensen, pot fins i tot perjudicar els grups mediàtics que els sostenen i promocionen a escala estatal.

Davant el naixement del canal promogut pel PP no calen les hipòcrites lamentacions que hem sentit aquests dies. Foren els mateixos polítics que ara lamenten l'aparició d'IB3 els mateixos que no tengueren el valor de portar endavant un projecte propi i que, a partir d'aquest moment en pagaran les conseqüències polítiques.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (29-III-05)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Història alternativa de la transició (la restauració borbònica) (Web Ixent)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS