Administrar

Josep Maria Llompart quinze anys després de la seva mort

pobler | 26 Gener, 2008 13:27 | facebook.com

El proper dilluns dia 28 de gener farà deu anys de la mort del poeta, editor, crític literari, intel·lectual i activista cultural Josep Maria Llompart, que fou president de l’Obra Cultural Balear i professor de literatura de la Universitat de les Illes Balears. Diferents entitats i institucions de Mallorca han preparat un acte, titulat Recordança a Josep Maria Llompart, per retre un homenatge a l’intel·lectual compromès amb el país i amb la seva llengua i cultura. (Tribuna Mallorca)


L’OCB, l’AELC, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma, recordaran Josep Maria Llompart quinze anys després de la seva mort


El proper dilluns dia 28 de gener farà deu anys de la mort del poeta, editor, crític literari, intel·lectual i activista cultural Josep Maria Llompart, que fou president de l’Obra Cultural Balear i professor de literatura de la Universitat de les Illes Balears. Diferents entitats i institucions de Mallorca han preparat un acte, titulat Recordança a Josep Maria Llompart, per retre un homenatge a l’intel·lectual compromès amb el país i amb la seva llengua i cultura.

L’acte, organitzat conjuntament per l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Obra Cultural Balear, el Departament de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca i la regidoria de Cultura de Palma, es farà el mateix dilluns 28 de gener a les 18.30 hores a la cruïlla dels carrers dels Oms i de la Missió de Palma, on està situada la casa en què va néixer el poeta. Recordança a Josep Maria Llompart comptarà amb parlaments de Miquel Bezares, vicepresident per les Illes Balears de l’AELC, i de Jaume Mateu, president de l’OCB, entitats que varen ser presidides per Josep Maria Llompart; en representació de la família hi parlarà Cèlia Riba, escriptora i marmessora de Llompart; i en nom de les institucions ho faran Nanda Ramon, regidora de Cultura de Palma i Joana Lluïsa Mascaró, consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca.

Josep Maria Llompart de la Peña (Palma, 23 de maig de 1925 – 28 de gener de 1993), poeta, editor, crític literari, intel·lectual i activista cultural, es va llicenciar en dret per la Universitat de Barcelona (1947) i fou funcionari d’Obres Públiques. Fill de militar, passà la primera infantesa a Galícia. En tornar a Mallorca el 1930 va estudiar a La Puresa i a l’Institut Balear. Es va casar amb Encarna Viñas, de família catalanista i d’esquerres, persona que influí en la seua presa de consciència lingüística i cultural. El 1951 publicà quatre poemes a Els poetes insulars de postguerra, recull seleccionat per Manuel Sanchis-Guarner. Amb Blai Bonet, Llorenç Moyà i Jaume Vidal Alcover integra l’anomenada Generació dels 50. És autor de diversos poemaris publicats, molts d’ells recollits posteriorment a Obra Poètica (1984). Llompart va col·laborar a la revista Papeles de Son Armadans entre 1956 i 1961, any en que inicià la seua tasca a l’editorial Moll, a la qual estaria lligat durant tota la seva vida. Fou professor a la delegació de Palma de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, i més tard a la Universitat de les Illes Balears. També fou membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i president dels Jocs Florals de Barcelona. Publicà un gran nombre d’articles i ressenyes literàries en revistes culturals i en premsa diària.

Durant els darrers anys del franquisme i la transició destacà pel seu compromís cívic, molt vinculat a la defensa de la llengua i la cultura catalanes. Fou president de l’Obra Cultural Balear i vicepresident per les Illes Balears de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. El 1982 li varen ser concedits el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi. L’any 1992 va rebre diversos homenatges institucionals i populars, tots ells amb una elevadíssima participació social. Va morir a Palma el 28 de gener de 1993, víctima d’un infart. Josep Maria Llompart és fill il·lustre de Palma. Actualment dóna nom a un centre d’ensenyament de secundària i a un Premi 31 de desembre de l’OCB.

Web Tribuna Mallorca

Cap a les darreries de 1968, i des de les mateixes pàgines d'Última Hora ("Literatura"), ja havíem provat de fer quelcom de semblant. Aleshores la secció cultural era coordinada per Frederic Suau i dins d'aquesta secció hi escrivíem munió d'intel·lectuals del moment. Record ara mateix els assenyats articles de Gregori Mir, Damià Ferrà Pons, Josep M. Llompart, el mateix Frederic Suau... Posteriorment, a començaments dels anys setanta, aquesta moguda cultural catalanista i antifeixista va passar a la secció "Letras" del Diario de Mallorca. "Letras" era dirigida pel periodista Xim Rada, i allà, amb completa llibertat, hi escrivien Jaume Vidal Alcover, Damià Huguet, Miquel López Crespí, Josep M. Llompart, Francisco Monge, Andreu Ferret, Cristóbal Serra, Joan Adrover, Damià Ferrà Pons, Maria Antònia Oliver, Josep Alberti, Carlos Meneses, Sebastià Verd, Fernando Merino, Gabriel Janer Manila i tants i tants companys de dèries literàries. (Miquel López Crespí)


Llompart de la Peña: "La Columna de foc".Miquel López Crespí i Josep M. Llompart. Josep M. Llompart presentava l'obra de Miquel López Crespí Notícies d'enlloc, Premi de les Lletres de l'any 1987.

Aquest article té el seu origen en la carta que m'acaba d'enviar Encarna Viñas, la vídua de Josep M. Llompart, amiga i companya de lluites en aquella època de combats per la llibertat, en defensa de la nostra cultura. N'Encarna m'escriu, amb data de 21-III-02: "Estimat amic: He rebut el teu 'dossier' sobre en Pep. Gràcies. Jo guard tot el que fa referència a ell, per arxivar-ho. Estic subscrita a L'Estel, però em va bé tenir-ne una altra copia. Ara que hi vaig, ho duré a Barcelona, a mostrar-ho als amics. T'ho agraesc molt i, sobre tot, agraesc el que te'n recordis. Abraçades. Encarna".

El material enviat a la vídua de Josep M. Llompart consistia en tres llargs articles il·lustrats amb fotografies, escrits amb la sana intenció de recordar als desmemoriats el paper fonamental de l'insigne autor en la nostra cultura. Paper -tant el literari, com el cívic, en defensa de la llibertat i de lluita contra el feixisme- que sembla vol ser oblidat per tot un sector de cínics i menfotistes.

Posteriorment, la relectura de la introducció de Maria Antònia Perelló Femenia al llibre de Llompart de la Peña Els nostres escriptors (Editorial Moll, 1995) i, més concretament, l'apartat "La Columna de foc" m'ha fet recordar tot un seguit d'històries personals i col·lectives que tenen molta relació amb els treballs enviats a Encarna Viñas. El dictador ja havia mort. Érem a la darreries del feixisme. Com explica Maria Antònia Perelló parlant de la secció del diari Última Hora on vaig col·laborar amb Josep M. Llompart: "El dissabte 14 de febrer del 1976 el diari Última Hora obria per primera vegada una pàgina setmanal en català de caràcter lingüístic i literari, amb el títol de 'La Columna de foc', que durà fins al 23 d'agost del 198O".

Al costat del mateix Josep M. Llompart que a vegades emprava els pseudònims Narcís Vinyoles, Pere Albert o Bernat Fonollar, hi escrivíem Francesc de B. Moll, Aina Moll, Isidor Marí, Gabriel Janer Manila, Antoni Serra, Gabriel Bibiloni, Llorenç Capellà, Jaume Corbera i qui signa aquest article.

Cap a les darreries de 1968, i des de les mateixes pàgines d'Última Hora ("Literatura"), ja havíem provat de fer quelcom de semblant. Aleshores la secció cultural era coordinada per Frederic Suau i dins d'aquesta secció hi escrivíem munió d'intel·lectuals del moment. Record ara mateix els assenyats articles de Gregori Mir, Damià Ferrà Pons, Josep M. Llompart, el mateix Frederic Suau... Posteriorment, a començaments dels anys setanta, aquesta moguda cultural catalanista i antifeixista va passar a la secció "Letras" del Diario de Mallorca. "Letras" era dirigida pel periodista Xim Rada, i allà, amb completa llibertat, hi escrivien Jaume Vidal Alcover, Damià Huguet, Miquel López Crespí, Josep M. Llompart, Francisco Monge, Andreu Ferret, Cristóbal Serra, Joan Adrover, Damià Ferrà Pons, Maria Antònia Oliver, Josep Alberti, Carlos Meneses, Sebastià Verd, Fernando Merino, Gabriel Janer Manila i tants i tants companys de dèries literàries.

Cal tenir present que una de les motivacions importants que m'inclinaven cada vegada més a la dèria literària era també una valoració ben interessada de les "possibilitats" que oferia l'ofici quant a les relacions "forçoses" que mantenia amb la Brigada Social (la policia política del règim) o amb els serveis d'informació de la Guàrdia Civil (em referesc, evidentment, a les contínues detencions per part d'aquests "senyors"). Era clar (i ho vaig anar comprovant amb els anys) que, per a aquests sicaris de la dictadura, els encarregats de la feina bruta de la repressió, era molt diferent quan començaven els interrogatoris i et demanaven "oficio" dir que eres escriptor que no pas cambrer. Recordem que, quan nosaltres entram a col·laborar amb Josep M. Llompart i "La Columna de foc", som en plena lluita contra la dictadura. "La Columna de foc" de Llompart de la Peña esdevenia, doncs, una eina essencial i única en la lluita per la llibertat.

Dies inoblidables, aquells, quan encara les traïdes i les renuncies no s'havien consumat a fons i, amb certa il·lusió, podíem imaginar que amb la lluita i l'esforç popular podríem anar redreçant la situació a què ens abocaven els partits que ajudaven a consolidar els plans del franquisme reciclat.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (14-IV-02)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Història alternativa de la transició (la restauració borbònica) (Web Ixent)

Els comunistes (LCR), la transició i el postfranquisme. Llorenç Buades (Web Ixent)

Textos clàssics de l´esquerra (Web Ixent)

Memòria cronòlogica de la repressió feixista a Mallorca (Web Ixent)

Comentaris

  1. Recordança

    Una persona que no a esdevingut insustituible, un personatge dels que crec n'hauriem de menester urgentment a la nostra Terra.
    Salut

    Joan Ramon | 26/01/2008, 15:55
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS