Administrar

Diada de Mallorca: avui a les 18h tots al Passeig del Born de Palma (Mallorca). Contra "Espanya" i contra el capitalisme. Manifest de Maulets i de l´escriptor Miquel López Crespí

pobler | 30 Desembre, 2007 09:27 | facebook.com

Maulets: "Ens negam a acceptar les lleis que permeten la nostra explotació en benefici d'una minoria. Ens negam a acceptar que els estats segueixin protegint aquelles qui fan de la destrucció del territori i de l'especulació la seva forma d'enriquiment personal. Ens negam a acceptar un sistema que ens impedeix l'accés a un feina digna, i ens obliga a dedicar tota una vida a fer feina per accedir a un habitatge, amb la finalitat de garantir els beneficis desorbitats de les especuladores".


Maulets ultima les activitats per la Diada de Mallorca


Des de l'organització juvenil es preparen activitats a diferents poblacions de la geografia mallorquina, que es clouran amb la tradicional manifestació del dia 30 a la vesprada des del Passeig del Born de Ciutat de Mallorca.

Enguany, el lema escollit per Maulets és "El jovent construïm els Països Catalans, la lluita és l'únic camí". Com ve sent habitual, l'organització tancarà la manifestació unitària de la Plataforma 31 de Desembre amb el seu nombrós bloc.

Cal recordar que el 31 de desembre és la diada nacional de Mallorca en record a l'entrada a Ciutat (aleshores coneguda com a Medina Mayurqa) per part de Jaume I el conqueridor l'any 1229, i per tant, l'inici de la catalanitat de l'illa. Tot i així, d'uns anys ençà, la convocatòria ve avançant-se al dia 30 per tal de tenir un millor seguiment.

En el manifest fet per a l'ocasió, Maulets recorda els 300 anys d'ocupació espanyola que es commemoren amb la desfeta d'Almansa, alhora que es realitza un ràpid repàs a les diferents agressions polítiques i socials patides al llarg d'aquest any. De forma més concreta, s'assenyala el paper de les forces polítiques que conformen l'actual govern balear, el qual ha tirat endavant diferents propostes vinculades als anteriors governs del PP com la polèmica de Son Espases tot i les promeses electorals d'aturar aquestes obres.

Adjuntem el manifest d'enguany així com el programa de les diferents activitats previstes, amb un marcat caràcter antirepressiu davant de les recents polèmiques viscudes als Països Catalans.


El jovent construïm els Països Catalans - La lluita és l'únic camí!

Avui, 300 anys després de la derrota d'Almansa, el jovent ens hem aplegat aquí un any més, per manifestar que ens negam a seguir sota les urpes d'uns estats, l'espanyol i el francès, que ens impedeixen construir el nostre futur en llibertat.

Ens negam a seguir sota el domini d'aquelles que ens impossibiliten l'exercici dels nostres drets com a individus i com a poble. Ens negam a acceptar que se segueixin tancant mitjans de comunicació arreu del país i que les forces d'ocupació ens detenguin per parlar en català. Ens negam a acceptar la presència de l'escòria feixista i racista als nostres carrers. Ens negam a acceptar la simbologia espanyola i la francesa.

Ens negam a acceptar les lleis que permeten la nostra explotació per al benefici d'una minoria. Ens negam a acceptar que els estats segueixin protegint aquelles qui fan de la destrucció del territori i de l'especulació la seva forma d'enriquiment personal. Ens negam a acceptar un sistema que ens impedeix l'accés a un feina digna, i ens obliga a dedicar tota una vida a fer feina per accedir a un habitatge, amb la finalitat de garantir els beneficis desorbitats de les especuladores.

El jovent català no pensam consentir uns governs que permeten que l'ensenyament es converteixi en un negoci, per això cal lluitar des de les aules. Així mateix, estam fartes de suportar la violència de gènere, la vergonya més visible del patriarcat que el capitalisme aplica al nostre país i que suposa la invisibilitat de la dona en molts àmbits socials. A més, no volem suportar uns partits polítics que es fan dir d'esquerres i que a la primera oportunitat es venen als interessos de les especuladores, ja que som ben conscients que només el poble salva el poble. No pensam consentir unes polítiques covardes que no fan res per la independència del nostre país. Ens negam a acceptar que els Països Catalans siguin una peça més de l'engranatge capitalista i per això ho combatem, dia a dia, des de tots els fronts. No pensam admetre que el nostre futur estigui en venda. I ho diem ben alt i clar: nosaltres, el jovent independentista i revolucionari, no estem en venda i no pensam abandonar la lluita fins a aconseguir els nostres objectius.

Per tot això, no tenim la més mínima intenció de seguir uns altres 300 anys essent esclaves dels governants de Madrid o París. Així, mantenim ben ferm el nostre compromís amb la construcció nacional d'uns Països Catalans lliures i socialistes. Tenim ben clar que aquesta és la nostra aposta per assolir el futur de llibertat pel qual tantes generacions han treballat. Per totes elles, per totes les lluitadores que avui no ens poden acompanyar: El millor homenatge, la victòria!

Visca la terra lliure!!

La lluita és l'únic camí!!

Web Llibertat.cat


Si no ens fixam atentament com anà la transició, sobre quins pactes i renúncies (històriques, polítiques, culturals) es va aconseguir que l'esquerra oficial arribàs a l'usdefruit de les poltrones institucionals, haurem entès poca cosa del combat del present. Recordem que l'esquerra oficial aconseguí la seva legalització (per part dels sectors franquistes reciclats) a costa d'abandonar els seus signes d'identitat històrica, és a dir, al preu de renunciar al marxisme, a les tradicions republicanes (s'acceptà de seguida la monarquia). En el fons, aquestes renúncies significaven enterrar quasi un segle i mig d'història liberal de l'Estat espanyol. Igualment s'abandonà la lluita democràtica per l'autodeterminació i la possibilitat de federar comunitats autonòmes... Acceptant els antipopulars Pactes de la Moncloa, desactivant el moviment obrer (abandonant les pràctiques de democràcia directa, acceptant la divisió sindical, posant sordina a celebracions republicanes, cada vegada més silenciades, no em parlem de servar la memòria de la guerrilla antifeixista!), els poders fàctics trobaven en una esquerra amnèsica (per conveniència) el millor aliat per a conservat l'essencial del sistema. (Miquel López Crespí)



Coberta del llibre de Miquel López Crespí No era això: memòria política de la transició (Edicions El Jonc).

Contra “Espanya”

Memòria històrica: la transició i la lluita per la independència dels Països Catalans.


Actualment hi ha una forta polèmica damunt qüestions històriques. Tot ha vingut motivat per un escadusser informe de la "Real Academia de la Historia". Molta gent es demana per l'origen autèntic de l'actual batalla política. En el fons, el debat que el PP ha obert en el front de l'ensenyament (i, per tant, en el de la ideologia i de la cultura, en el de la història i la filosofia) no es pot deslligar dels resultats de la transició espanyola. És evident que ens trobam amb sectors nostàlgics de "la España eterna", aquella Espanya imperial que ens ensenyaren els professors atemorits per falangistes i la Gestapo del règim (la Brigada Social). Recordem que, després de la victòria del nazifeixisme en la guerra civil, la majoria de mestres, professors liberals, republicans, socialistes, quan no van ser executats van haver de marxar a l'exili (penseu solament en la gran quantitat d'intellectuals que hagueren de reorganitzar la seva vida a Mèxic). Aquí, en el desert assolat per la repressió, només hi restaven els fidels amants de la maniquea història imperial (El Cid, Don Pelayo, Els Reis Catòlics, aquell "Imperio donde no se ponía el sol", el món de Carles I, Felip I –que ells anomenaven Carlos V i Felipe II- i, no hi mancaria més, Felip V!). Ara bé, la batalla ideològico-cultural de la dreta contra l'esquerra en el camp de la història no és tan sols "nostàlgia imperial". Ni molt manco! Si no ens fixam atentament com anà la transició, sobre quins pactes i renúncies (històriques, polítiques, culturals) es va aconseguir que l'esquerra oficial arribàs a l'usdefruit de les poltrones institucionals, haurem entès poca cosa del combat del present. Recordem que l'esquerra oficial aconseguí la seva legalització (per part dels sectors franquistes reciclats) a costa d'abandonar els seus signes d'identitat històrica, és a dir, al preu de renunciar al marxisme, a les tradicions republicanes (s'acceptà de seguida la monarquia). En el fons, aquestes renúncies significaven enterrar quasi un segle i mig d'història liberal de l'Estat espanyol. Igualment s'abandonà la lluita democràtica per l'autodeterminació i la possibilitat de federar comunitats autonòmes... Acceptant els antipopulars Pactes de la Moncloa, desactivant el moviment obrer (abandonant les pràctiques de democràcia directa, acceptant la divisió sindical, posant sordina a celebracions republicanes, cada vegada més silenciades, no em parlem de servar la memòria de la guerrilla antifeixista!), els poders fàctics trobaven en una esquerra amnèsica (per conveniència) el millor aliat per a conservat l'essencial del sistema. Aquesta era la primera batalla que havia de guanyar el poder abans de passar a noves fases de la seva ofensiva. La batalla en el camp de la història, el que estam veient en el present, es deixava per a més endavant, quan la primera etapa del pla es consolidàs.


En els anys 76-77 el que era més important era la desactivació de tots els continguts anticapitalistes del moviment obrer i popular. Rompre la columna vertebral, unitària, dels treballadors, els estudiants, els sectors professionals antifeixistes... Es tractava de consolidar la monarquia, enterrar la memòria republicana dels pobles de l'Estat (la pretesa esquerra renuncià de seguida a demanar un referèndum que servís per a conèixer la voluntat popular quant a la qüestió de monarquia o república). Felipe González protagonitzà aquella farsa de sortir del PSOE fins que l'organització no abandonàs el marxisme. Santiago Carrillo, la plana major del PCE, feren el mateix dins del seu partit. Són els anys en els quals els poders fàctics deixaren en mans del PSOE i del PCE tota la feina bruta d'anar acabant amb la història republicana, nacionalista, antisistema, dels sectors populars. Els partits de l'esquerra revolucionària són criminalitzats de forma permanent i són presentats com a "agents de la policia política franquista". En una data tan recent com el mes d'abril de 1994, la plana major del PCE, en un furibund pamflet contra l'autor del llibre que teniu en les mans, encara s'atrevia a dir que els revolucionaris havíem treballat per a la policia política de Franco, per al "franquisme policíac"! I ho signaven públicament sense cap mena de vergonya!


Tot això és tan evident que fa uns mesos un equip d'historiadors, escriptors i estudiosos del moviment obrer signaren a Barcelona un famós manifest titulat El combate por la historia en el qual s'aprofundeix en els elements que he senyalat una mica més amunt. Destacats intel·lectuals com Jerónimo Bouza, Antoni Castells, Chris Ealman (de la Universitat de Cardiff), Carlos García Velasco, Ramon Molina, Abdy Durgan (assesor històric de la pellícula "Terra i Llibertat"), Antoni Jutglar, Eduard Pons Prades, Rafel Mestre (Fundació "Salvador Seguí" de València), Mary Low (autora en 1937 de Red Spanish Notebook), Baltasar Palicio (historiador), Reiner Tosstorff (historiador), Assumpta Verdaguer (Centre de Documentació Històrico-Social) i qui signa aquesta introducció... (hi ha centenars de signatures més, revistes històriques, ateneus, centres de documentació històrics) s'han posat a la tasca de recuperar munió d'esdeveniments soterrats en temps de la transició tant per part del poder com per bona part d'oportunistes que acceptaven l'ocultació còmplice, la mentida, la tergiversació més barroera. Són els dirigents polítics d'aquesta esquerra covarda, els "intel·lectuals" al seu servei els que han anat silenciant durant prop de vint-i-cinc anys els aspectes més conflictius del moviment obrer (minusvaloració del moviment anarquista, del POUM, oblit dels Fets de Maig de 1937, de la guerrilla antifeixista...). Són els mateixos que, en temps de la transició (i en l'actualitat!), criminalitzant permanentment el marxisme, l'anarquisme o el cristianisme revolucionari, han fet tot el possible perquè s'oblidàs la combativa història dels pobles de l'Estat. Són els culpables de l'amnèsia permanent, de la marginació de tot fet històric que no servís per a consolidar el nou estat sorgit dels pactes de la transició.


Per tant, com dèiem, els centenars d'historiadors i intel·lectuals que hem signat a Barcelona el manifest Combate por la historia no ens hem d'estranyar que, una vegada que s'ha acomplert la primera part (i la part més complicada) del pla de la reforma i modernització del règim sorgit de la dictadura franquista, ara es vulgui fer la passa final. Acabada la feina bruta dels servils (vint-i-cinc anys de tergiversacions amagades rere preteses "cientificitats) arriba el moment de la "Real Academia de la Historia". Res que ens véngui de nou. Cap cosa no esperada de fa temps. La "Real Academia de la Historia", els poders fàctics que hi ha el seu darrere, només proven de recollir els fruits sembrats en dècades manipulació intencionada. Ja no existeix una esquerra combativa com en els darrers temps de la dictadura, ja no surten a Catalunya un milió de persones demanant l'autodeterminació ni les vagues generals unitàries del moviment obrer i popular no posen el perill el sistema (Vitòria l'any 1976, per exemple)... Cohesionat políticament l'Estat, derrotades les possicions rupturistes i revolucionàries en la transició, ara és el moment d'aquest atac final en el camp de la història, la cultura, la filosofia. El Cid cavalca de nou! El Cid, i les tropes de l'Emperador Carlos V contra comuners i agermanats; els requetés del segle XIX contra els hereus de la Constitució de Cadis de 1812; les tropes de Franco contra nacionalistes, marxistes i republicans de totes les tendències. El document de la "Real Academia de la Història", el decret d'"Humanidades" que serà aprovat properament pel Parlament de l'Estat, serà simplement la darrera batalla de la transició.


Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Història alternativa de la transició (la restauració borbònica) (Web Ixent)

Els comunistes (LCR), la transició i el postfranquisme. Llorenç Buades (Web Ixent)

Textos clàssics de l´esquerra (Web Ixent)

Memòria cronòlogica de la repressió feixista a Mallorca (Web Ixent)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS