Administrar

31 de desembre a sa Pobla: penjada de la quatribarrada, lectura del Llibre dels Fets, "La Balenguera"...

pobler | 28 Desembre, 2007 16:12 | facebook.com

Antoni Torrens, Miquel López Crespí, Obra Cultural Balear (OCB), Alexandre Ballester, Marjal en Festa...


31 de desembre a sa Pobla



Lectura del Llibre dels Fets davant l´Ajuntament de sa Pobla

Penjada de la quatribarrada

Interpretació de “La Balenguera”

Sa Pobla, dilluns dia 31 de desembre a les 12h (davant l´Ajuntament)


Llibre dels fets



El Llibre dels fets o Crònica de Jaume I és la primera de "les quatre grans Cròniques". Sembla ser que la conquesta de Mallorca (1229) n’impulsà la redacció. Jaume I mor el 1276, per tant, l’obra degué ésser quasi acabada poc abans. No obstant, les còpies que en tenim són posteriors (el manuscrit més antic conservat és de 1343.


Peculiaritats


El títol és significatiu, ja que no es tracta d’una crònica, sinó d’un llibre de fets. Els estudis realitzats sobre aquest llibre durant els anys 80 (per part de Josep Mª Pujol, Jordi Bruguera o Stefano Asperti, entre d'altres) porten a la conclusió que es tracta d’un llibre que no pertany a cap gènere conegut i que està fortament influït per la parla oral: està redactat des de l’oralitat. L’autor (Jaume I) no l’escriu, el dicta. Jaume I era “illiteratus”, no sabia escriure, no obstant això, era un home culte .


Estructura


La Crònica narra, de forma autobiogràfica, la vida i les gestes més importants del rei (sobretot les conquestes de Mallorca i València). La història comença amb el seu naixement i acaba amb la seva mort (del 1208 al 1276). Algú proposat per ell en féu el pròleg i l’epíleg: tant per la seva erudició com per la seva perfecció estilística aquest pròleg degué ser fet per algú diferent, de cultura superior, i un cop el rei ja era mort.

El conqueridor fou ben explícit a l’hora d’expressar la finalitat de les seves “memòries”: “E per tal que los hòmens coneguessen, quan hauríem passada aquesta vida mortal, ço que nós hauríem fet [...] e per dar eximpli a tots los altres hòmens del món...”.

De Viquipèdia


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS