Administrar

UM i Esquerra accepten Pere Sampol de candidat de la coalició nacional

pobler | 27 Desembre, 2007 07:48 | facebook.com

UM i Esquerra accepten Sampol de candidat de la coalició nacional


Les dues forces i Entesa no volen Esquerra Unida però sí Els Verds


Q.TORRES. Palma.


Esquerra Republicana, Unió Mallorquina i Entesa per Mallorca -el partit creat per escindits del PSM- acceptarien totes les condicions que fins ara ha posat el PSM per fer una coalició nacionalista a les generals, fins i tot que el senador autonòmic, Pere Sampol (PSM), en fos el candidat, o que la coalició no incorporàs les sigles de cap dels partits que li haurien de donar suport.

Però, tot i això, continuen mantenint que la futura proposta electoral no ha d'incloure Esquerra Unida, perquè es tracta d'un partit de dependència estatal. En canvi, sí que veurien bé que hi fossin Els Verds, que no té un referent estatal clar. Els màxims dirigents d'UM, Miquel Nadal i Miquel Ferrer; el president d'Esquerra, Joan Lladó; i el d'Entesa, Biel Huguet, mantingueren una nova reunió dilluns per perfilar la seva proposta de candidatura unitària de tots els nacionalistes a les generals.

Mentre que Esquerra i UM acceptarien sense problemes que Sampol fos qui encapçalàs la coalició, Entesa no en seria tan partidari, però assumiria el nom que es consensuàs entre tots.

Així mateix, les tres formacions farien seu el decàleg que va fer públic el PSM com a condició per arribar a un acord. Un decàleg que, sota el títol «Una aliança per a la construcció nacional», defensava el dret d'autodeterminació o els Països Catalans com a subjecte polític de futur.

La resposta es farà arribar ara al PSM, l'altra formació nacionalista susceptible de participar en aquest projecte. Amb tot, el partit que lidera Biel Barceló ha defensat fins ara la participació d'EU en la coalició -ambdues formacions són l'eix central del Bloc- i, fins i tot, ha plantejat que la proposta electoral no incorpori les sigles de cap partit.

Aquesta opció -la de la candidatura sense sigles- també és ben vista per la resta i, per tant, l'únic escull es planteja ara amb el paper que hauria de jugar l'agrupació d'EU en aquest projecte.

Diari de Balears (26-XII-07)


Potser hauria estat un encert fer cas, quan era hora, de la proposta de creació del canal autonòmic defensada per Pere Sampol i el PSM, els únics que tengueren una visió clara del que s'esdevenia. Ni el PSOE ni els altres partits del Pacte no donaren cap mena de suport a una iniciativa que, passat el temps, es comprova com era bàsica per a la simple supervivència política i, també, per a conformar un determinat tarannà cultural dins la societat. Si el Pacte hagués acceptat la intel·ligent proposta de Pere Sampol, ara hauria estat molt difícil al PP provar de desmuntar el que ja estaria consolidat. Una televisió autonòmica fonamentada en una determinada línia progressista i de reconstrucció nacional i cultural no hauria pogut ser desmuntada per les bones. Però a la socialdemocràcia espanyola, en aquest cas al PSOE balear, no li interessava una proposta nacionalista i d'esquerres com la de Pere Sampol. (Miquel López Crespí)


Pere Sampol

La defensa del PSM. Centenars d´articles defensant el nacionalisme d´esquerra



Pere Sampol.

La recent inauguració de la televisió autonòmica, IB3, l'espectacle que poguérem contemplar només fa uns dies, evidencia novament, per a aquells que tenen la memòria curta, un dels errors més grans del Pacte de Progrés. Que el Pacte, malgrat les advertències fetes quasi diàriament per aquells que li donàvem un suport crític, no tengués prou valor per portar endavant un projecte com el que està realitzant el PP, demostra una curtor de mires molt extremada.


Ara, tot són queixes, comunicats de protesta, nervis, potadetes en constatar el perill que s'acosta. És evident que el partit que governa les Illes, com el que governa a Madrid, provarà d'instrumentalitzar el medi, en aquest cas IB3, al seu favor. Imagín que per això mateix han portat endavant un projecte que, en la nostra opinió, hauria d'haver concretat el Pacte de Progrés

Mai no m'he explicat els motius pels quals els dirigents del Pacte no escoltaven els seus votants, els sectors socials que els havíem donat suport actiu. A mesura que van passant els anys s'amplien i es fan més grossos els errors comesos per no haver tengut la sensibilitat d'escoltar la seva base social. Fa feredat recordar la indiferència que els polítics de l'esquerra acomodada que vivien dels sous institucionals, sentien per les suggerències fetes pels més diversos col·lectius de l'autèntica esquerra de les Illes. El cas de l'arraconament del Pla d'Ordenació Territorial és, juntament amb la renúncia a bastir una televisió autonòmica, un bon exemple dels greus errors que es cobraren el seu preu amb la derrota progressista del 2003. És difícil entendre per què els partits del Pacte oblidaren tan ràpidament, en referència a la protecció dels nostres minvats recursos i territori, les reivindicacions de les grans mobilitzacions ecologistes d'abans de 1999. Instal·lats a la cadireta ja no pensaven que varen ser precisament aquestes manifestacions les que crearen el clima per a la seva victòria electoral. Com era possible tenir tan poca memòria històrica? Reconec que no ho entenia en temps del Pacte i tampoc no ho entenc ara mateix. Qui signa aquest article en va escriure prop de quatre-cents, hi ha constància a les hemeroteques, fent nombrosos suggeriments quant a complir les promeses del Pacte signant el 1999.


Les burocràcies fracassades el 2003, ploren en constatar que el PP controlarà IB3 i aquest control possibilitarà, no en mancaria d'altra, una possible victòria conservadora el 2007. Però si tot això se sabia, si l'esquerra oficial era advertida dia a dia... per quins motius acabaren la legislatura sense portar endavant cap dels projectes que eren tan necessaris per a la nostra societat i, també, no ho oblidem, per a la seva mateixa supervivència en el poder?


Aleshores regnava en tots els despatxos oficials la més absurda i brutal prepotència. Munió d'"amics" servils, d'aquells que només saben dir que sí als que comanen per a cobrar substancioses pagues, feien creure als dirigents del Pacte que tot funcionava com una seda. Els enganyaven, mentre continuaven xuclant de les mamelles del poder.


Ara tot són cops de pit i lamentacions en veure que el PP consolida les seves posicions fent, com en el cas de la televisió autonòmica, el que no va voler fer el Pacte.


Potser hauria estat un encert fer cas, quan era hora, de la proposta de creació del canal autonòmic defensada per Pere Sampol i el PSM, els únics que tengueren una visió clara del que s'esdevenia. Ni el PSOE ni els altres partits del Pacte no donaren cap mena de suport a una iniciativa que, passat el temps, es comprova com era bàsica per a la simple supervivència política i, també, per a conformar un determinat tarannà cultural dins la societat. Si el Pacte hagués acceptat la intel·ligent proposta de Pere Sampol, ara hauria estat molt difícil al PP provar de desmuntar el que ja estaria consolidat. Una televisió autonòmica fonamentada en una determinada línia progressista i de reconstrucció nacional i cultural no hauria pogut ser desmuntada per les bones. Però a la socialdemocràcia espanyola, en aquest cas al PSOE balear, no li interessava una proposta nacionalista i d'esquerres com la de Pere Sampol. Els partits d'àmbit estatal ja tenen els seus mitjans de comunicació i no necessiten de la consolidació d'un espai propi que, pensen, pot fins i tot perjudicar els grups mediàtics que els sostenen i promocionen a escala estatal.


Davant el naixement del canal promogut pel PP no calen les hipòcrites lamentacions que hem sentit aquests dies. Foren els mateixos polítics que ara lamenten l'aparició d'IB3 els mateixos que no tengueren el valor de portar endavant un projecte propi i que, a partir d'aquest moment en pagaran les conseqüències polítiques.


Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (29-III-05)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS