Administrar

El futur del Bloc: articles de Miquel Rosselló (EU) i de l´escriptor Miquel López Crespí (II)

pobler | 28 Novembre, 2007 16:28 | facebook.com

....els resultats electorals assolits pel Bloc no han estat ni els esperats ni els desitjats. Els resultats al Parlament són acceptables, els del Consell de Mallorca es queden curts i els de Palma són clarament insuficients. No hem aconseguit que el vot tradicional del PSM i el d´EU-EV se sumin globalment al Bloc, especialment el vot urbà de Palma, on les tres candidatures tenen pèrdues molt importants. (Miquel Rosselló)


El Bloc per Mallorca: present i futur



Per Miquel Rosselló


Vull per començar, expressar la meva nítida convicció que el Bloc per Mallorca ha jugat el paper fonamental pel que va ésser creat, que no era altre que contribuir de forma decisiva a la pèrdua de majoria absoluta del PP. Sense la coalició PSOE-Eivissa pel Canvi i el Bloc per Mallorca avui el PP tindria majoria absoluta, al manco, al Parlament, al Consell d´Eivissa i al de Mallorca.

Però és igualment obvi que els resultats electorals assolits pel Bloc no han estat ni els esperats ni els desitjats. Els resultats al Parlament són acceptables, els del Consell de Mallorca es queden curts i els de Palma són clarament insuficients. No hem aconseguit que el vot tradicional del PSM i el d´EU-EV se sumin globalment al Bloc, especialment el vot urbà de Palma, on les tres candidatures tenen pèrdues molt importants.

Les causes d´aquests resultats insuficients probablement són moltes i caldrà continuar reflexionant-hi. Però em vull referir a una especialment, la complexitat, per una altra banda lògica, de constituir una coalició d´aquestes característiques, a més dins els límits dels calendaris electorals habituals.

Progressistes per les Illes, a les passades eleccions generals, és un precedent del Bloc que cal tenir en compte a l´hora de fer aquesta reflexió. Progressistes neix d´una proposta d´Esquerra Unida. Es constitueix i funciona raonablement bé, gràcies als esforços de tots els seus components i molt especialment de la seva cap de llista Nanda Ramon.

Superar els 40.000 vots i el 8% a una contesa electoral molt polaritzada pel bipartidisme i dramàticament marcada pel cruel atemptat terrorista d´Atocha és un bon resultat, segons la meva modesta opinió. Però el fet de no treure diputat, per menys de 5.000 vots provoca frustració. Crec sincerament i amb tots els respectes que va ésser un error que el PSM es desmarqués d´aquesta experiència. La qual cosa va dur a Esquerra Unida, convençuda que les posicions pro Bloc dins el PSM eren clarament minoritàries, a accelerar la seva proposta de convertir la coalició amb els Verds amb un únic projecte estratègic i estable.

Durant el procés de preparació del Congrés del PSM, amb un fort debat entre els defensors i els detractors del Bloc, es fa l´Assemblea constitutiva d´Alternativa Esquerra Unida-Els Verds, no sense tensions a les dues organitzacions i poques setmanes després el Congrés del PSM, per molt pocs vots de diferència, llança la proposta del Bloc per Mallorca. La qual cosa condueix per una part a la militància d´EU i dels Verds que encara no havien paït la constitució d´Alternativa a haver de pensar en una coalició més àmplia, i a la pèrdua de militància del PSM, constantment exagerada pels mitjans de comunicació.

A pesar de tot això, l´ú d´agost de l´any passat es signa el manifest constitutiu del Bloc per part del PSM i Alternativa EU-EV, però lluny de significar aquest fet el final de les tensions i el principi d´una nova etapa a l´ofensiva, encara li queden, al Bloc, mig any de noves dificultats.

La feblesa del sector de l´esquerra alternativa i les dificultats del sector nacionalista fan que els seus respectius electorats no s´identifiquin globalment amb el nou projecte.

Davant aquesta situació què fer? Estic absolutament convençut que la marxa enrera no és cap solució. Cal caminar, amb prudència però fermament, cap a la consolidació d´un Bloc Nacional Alternatiu. És l´única manera de combatre el bipartidisme i dificultar la tornada de la dreta al poder. A més de construir un projecte estratègic que no solament crec possible sinó necessari.

Fins ara la confluència programàtica i la coincidència de l´acció política dels distints components del Bloc ha resultat molt fàcil. El repte és aconseguir que convisquin a un mateix nivell els valors identitaris de cada força política, així com la percepció que els respectius electorats tenen de les mateixes.

Ara per ara cal fer més Bloc, una coalició equilibrada internament sense cap hegemonisme d´una part cap a l´altra. L´electorat d´Esquerra Unida-Els Verds no pot percebre l´operació com una mera refundació del PSM i l´electorat nacionalista no pot dubtar del caràcter inequívocament nacional del projecte.

Així mateix s´hauria d´avançar cap a la construcció d´un únic espai electoral i polític que sumi allò que avui representen el Bloc per Mallorca, Eivissa pel Canvi, el PSM-Verds de Menorca, Esquerra de Menorca i Gent per Formentera. Estic convençut que un projecte d´esquerra nacional per poder-se consolidar cal que sigui de caire interinsular i tingui representació a cada una de les Illes

Crec que les properes eleccions generals, a pesar de les dificultats que comporten per l´agudització del bipartidisme, són un excel·lent banc de proves per avançar en aquesta direcció.

Miquel Rosselló és membre de la Presidència d´EUIB


D´ençà el 27 de maig hem escrit nombrosos articles destacant la importància història que té la constitució dels diversos ajuntaments progressistes en relació al redreçament nacional de les Illes, per tal d’avançar en el camí d´enfortir la societat civil i començar a rompre l´hegemonia de la dreta a la nostra terra. (Miquel López Crespí)


Consolidar una nova força política [el Bloc] conseqüent amb les idees republicanes, d´autodeterminació i socialistes, una força capaç de controlar la possible deriva de la socialdemocràcia espanyola cap a l´excessiva complaença amb l´establert, requereix una anàlisi de la realitat acurada i continuada vies d´anar trobant solució a les dificultats que hem apuntat. (Miquel López Crespí)


El futur del Bloc



Gabriel Barceló

D´ençà el 27 de maig hem escrit nombrosos articles destacant la importància història que té la constitució dels diversos ajuntaments progressistes en relació al redreçament nacional de les Illes, per tal d’avançar en el camí d´enfortir la societat civil i començar a rompre l´hegemonia de la dreta a la nostra terra. És molt important haver aconseguit formar una coalició de centre-esquerra a un dels ajuntaments més importants: el de Ciutat. La constitució de coalicions semblants al Govern i al Consell Insular de Mallorca és igualment decisiva per a capgirar la dinàmica encimentadora, destructora de recursos i de despersonalització i banalització que hem patit amb el govern conservador.

Una vegada s´hagin resolt els petits problemes de distribució de les àrees de gestió entre les distintes forces progressistes i centristes, els dirigents del Bloc haurien de començar a analitzar seriosament els resultats electorals. Veure per on es podria anar tapant la important via d´aigua que, per a la coalició a què donam suport, ha significat la pèrdua del 54,60% del seu electorat a Palma. He escrit per endavant que ningú no discuteix l´èxit decisiu que ha significat per a l´esquerra nacionalista i per a la socialdemocràcia espanyola batre a fons el poder hegemònic del PP.

El que voldria dir és que, malgrat l´èxit de la formació de governs progressistes arreu, no hem d´oblidar el que de veritat s´esdevengué el dia de la votació, si, a partir d´ara mateix, volem consolidar el que ha atès el Bloc. Una davallada electoral molt important va ser la de 1999, després que el PSM gestionàs al costat d´UM, el Consell Insular de Mallorca. Aleshores es perderen un diputat, un regidor a l´Ajuntament de Palma i dos mil vots. La constitució del primer Pacte de Progrés, l´accés a la gestió de més àrees de poder institucional, dificultà una valoració adient de la relativa derrota esdevenguda. El 2003 es tornà a perdre un altre diputat i un altre regidor. En aquella ocasió tampoc no es va aprofundir en el problema ni vaig veure cap valoració versemblant del nou retrocés electoral. Aquest 2007, els partits coaligats en el Bloc, candidatura a què hem donat i donam suport, ha perdut a Palma tres dels cinc regidors que tenia, i dos diputats.

Tots aquells que hem demanat que s´avanci en la constitució d´un autèntic bloc d´esquerra nacionalista, d´una força política que, com el Bloc Nacionalista Gallec, vagi més enllà de les coalicions de circumstàncies, voldríem veure que es comença a treballar en aquesta direcció. Pareix que un dels problemes essencials que han condicionat la davallada electoral del Bloc, un entre molts!, ha estat que la coalició s´ha concretat massa tard. Érem molts els que, just després de la derrota progressista del 2003, ja demanàvem anàlisis del que s´havia esdevengut. El retard d´ERC a incorporar-s’hi també ha estat decisiu, juntament amb l´eterna crisi dels Verds.

Sembla que un dels principals problemes de la pèrdua d´electors ve donat per la impossibilitat, almanco a Ciutat, d´unir en una direcció comuna l´electorat procedent d´EU i PSM. La pèrdua de quinze mil vots demostra que han existit moltes fugides d´EU (i PSM) envers el PSOE. El PSM, a part d´haver pogut tenir fugides cap a Aina Calvo, també ha perdut vots en direcció a Unió Mallorquina. Pensem en l´èxit d´UM que, de no tenir representació a Palma, ha passat a tenir dos regidors.

Per provar d´evitar la continuada sangnia de vots i de representants institucionals s´han de cercar solucions des d´ara mateix i no amagar el cap dins l´arena com els estruços, dissimulant aquest problema ben real rere la repartició de les àrees de gestió actuals.

Consolidar una nova força política conseqüent amb les idees republicanes, d´autodeterminació i socialistes, una força capaç de controlar la possible deriva de la socialdemocràcia espanyola cap a l´excessiva complaença amb l´establert, requereix una anàlisi de la realitat acurada i continuada vies d´anar trobant solució a les dificultats que hem apuntat.

Miquel López Crespí


Publicat en El Mundo-El Día de Baleares(21-VIII-07)

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Memòria històrica del primer Pacte de Progrés

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS