Administrar

La corrupció del PP: el cas Andratx

pobler | 28 Novembre, 2007 06:52 | facebook.com

Cas Andratx: un any del cop judicial i polític


Els principals imputats per corrupció urbanística es troben en llibertat mentre continua la instrucció


LLUÍS PLANAS. Palma.


Fa un any, tal dia com avui a primera hora del matí, mig centenar d'agents de la Guàrdia Civil entraven per sorpresa a l'ajuntament d'Andratx, escorcollaven les dependències municipals i en detenien el batle, Eugenio Hidalgo (PP). De manera simultània, es feia el mateix amb el zelador municipal, Jaume Gibert, i amb el director general d'Ordenació del Territori del Govern, Jaume Massot.

Era l'esclafit de l'operació Vora mar, una acció conjunta de la Fiscalia Anticorrupció, la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i l'Agència Tributària, contra una presumpta xarxa de corrupció política i urbanística al municipi andritxol. L'afer, que esdevindria el cas Andratx, tingué una repercussió immediata a tot l'Estat, que vivia aquells dies sota la commoció de l'operació Malaia a Marbella i quan quedaven només sis mesos per a les eleccions autonòmiques i municipals.

El Govern del PP es va veure afectat de ple pel cop judicial: un batle i un director general com a principals imputats. El president Jaume Matas i el secretari general dels populars, José María Rodríguez, se'n veieren més afectats quan dies després les publicacions d'Última Hora i Diari de Balears revelaren que ambdós havien amagat a l'opinió pública que s'havien reunit amb Eugenio Hidalgo al Consolat de Mar només 40 hores abans de la seva detenció. La Guàrdia Civil descobrí que després de l'encontre Hidalgo havia anat a l'ajuntament a destruir documents. Ambdós negaren que avisassin el seu batle de la imminent operació judicial. Per contra, asseguraren que va ser ell qui els mostrà els seus temors. Rodríguez, compromès també per una conversa telefònica amb Hidalgo minuts abans de la detenció en què acordaven la seva defensa, arribà a dir en el Parlament que ho podia «jurar amb la Bíblia a la mà».

En qualsevol cas, la primera gran causa judicial contra la corrupció urbanística a Mallorca continua oberta un any després amb una instrucció dirigida pel jutge Álvaro Latorre. De moment han prestat declaració en qualitat d'imputats i testimonis més de 250 persones, a l'espera que l'Audiència es pronunciï sobre si les 64 peces del sumari s'han d'agrupar en un sol gran judici, com demanen les defenses, o s'ha de continuar amb el seu tractament per separat, com vol Anticorrupció. Fins ara s'ha decidit l'obertura de dos judicis orals i dues peces de la instrucció continuen sota secret. Hidalgo, Gibert i Massot estan acusats de negociacions prohibides a funcionaris, suborn, falsedat documental, delictes contra l'ordenació del territori, tràfic d'influències, blanqueig de capitals i associació il·lícita. Els dos primers estan en llibertat sota fiança després d'ingressar dos pics a la presó, on passaren més de 40 dies. El director general sortí en llibertat després de declarar davant el jutge.

Diari de Balears (27-XI-07)


La lluita contra la corrupció del PP


Una classe de nous-rics sense escrúpols, mancats de sensibilitat social i mediambiental han fet un mal que, si no l’aturam amb tot el pes de la llei, podria esdevenir irreversible. Des d’aquestes pàgines ens afegim a les exigències de tants i tants sectors de la societat civil de la nostra terra demanant un increment de tots els recursos tècnics, econòmics i humans per donar suport a la Fiscalia Anticorrupció en aquesta tasca de salut pública que esperam que només hagi començat. (Miquel López Crespí)


Andratx i la corrupció urbanísticaEugenio Hidalgo

La recent detenció del batle d’Andratx, Eugenio Hidalgo, del director general d’Ordenació del Territori, Jaume Massot, i del zelador d’obres Jaume Gibert, ens situa no solament davant un cas d’especulació urbanística, sinó sobre tot davant el problema, ja històric de la “balearització” de la nostra terra. De fa moltes dècades, sobretot a partir del gran desenvolupament turístic dels anys seixanta, el paper incontrolat de la construcció feta de qualsevol manera, una construcció “salvatge”, en definitiva, ha sensibilitzat generacions d’illencs quant a la necessitat urgent de controlar aquest desgavell que amenaça amb exhaurir els nostres minvats recursos naturals.

Qualsevol persona amb un mínim de seny sap a la perfecció que els minvats recursos naturals de què disposam no permeten aquest creixement il·limitat, i més quan es fa sense respectar ni l’actual legislació. Es tracta de complir i fer respectar les lleis en vigor en matèria d'urbanisme, i també, d’aconseguir que el govern de torn s’adoni de la situació insostenible en què ens trobam i dicti els corresponents plans d’ordenació territorial.

Eugenio Hidalgo i tots els Hidalgos que podrien sortir a la llum pública si la Fiscalia continuava aprofundint en les investigacions, no solament no han estat sensibles a les necessitats de preservació de recursos i paisatge que té la nostra terra, sinó que han abusat fins a límits increïbles esdevenint uns perillosos depredadors indiferents a les nostres necessitats com a col·lectivitat. El GOB, preocupat per la situació d’emergència en què ens trobam, ja havia presentat a la Fiscalia més de quaranta denúncies per presumptes delictes urbanístics comesos a Andratx. Les denúncies presentades anaven agrupades en dues tipologies d’irregularitats. Com molt bé explica l’organització ecologista, el primer tipus d’irregularitats consistia en llicències il·legals dins el sòl rústic. Es tractava d´unes llicències de construcció donades a parcel·les sense la superfície mínima per a ser edificades, parcel·les que s’acaben construint a base d’una llicència municipal atorgada per informes i certificats irregulars del zelador i el cap d’Urbanisme. Com explica el GOB, en la totalitat dels casos aquestes llicències il·legals afecten zones protegides.

Les denúncies dels presumptes delictes urbanístics d’Andratx presentades pel GOB a la Fiscalia es refereixen també, i basta que consulteu el web d’aquesta organització per a tenir tota la informació al vostre abast, a llicències il·legals d’edificis d’apartaments dins sòl rústic atorgades per l’Ajuntament sota l’aparença de sòls urbans.

Les situacions irregulars, l’especulació urbanística detectada a Andratx, es pot estendre a nombrosos municipis de les Illes. L’expresident del Govern de les Balears Francesc Antich parlava recentment d´una possible investigació a més de quinze ajuntaments. Tots els mallorquins i mallorquines sabem que arreu es donen casos iguals o pitjors que el d’Andratx. Aquestes típiques situacions irregulars són les culpables de les destrosses paisatgístiques i territorials que hem patit aquestes darreres dècades, tant a l´interior de Mallorca com a la costa.

Davant els fets que vivim aquestes darreres setmanes és ben hora que la societat mallorquina s’adoni que no podem continuar per més temps en mans d’especuladors sense escrúpols, aprofitats que utilitzen de forma fraudulenta determinades disposicions de la llei de sòl rústic. Les institucions encarregades de fer complir la llei, els partits i organitzacions conservacionistes que han estat a l’avantguarda de la lluita per a preservar el nostre paisatge i minvats recursos naturals, la societat civil de les Illes, han de ser molt exigents a demanar responsabilitats al màxim alhora que, d´una forma immediata, el Govern, el Parlament, haurien de modificar els aspectes d’ambigüitat que hi pugui haver en la normativa urbanística per tal d’aturar casos de possible corrupció com el que ens ocupa en aquests moments.

La detenció d’Eugenio Hidalgo i companyia és el primer gran i espectacular cop que s’ha donat a la corrupció urbanística a les Illes. Les investigacions haurien de continuar i ampliar-se sense tenir mai en compte el color polític del municipi investigat. El que han fet i fan amb la nostra terra gent que no l’estima no té nom. Potser ja han destruït o estan a punt de destruir tot el patrimoni que ens llegaren els nostres avantpassats. Una classe de nous-rics sense escrúpols, mancats de sensibilitat social i mediambiental han fet un mal que, si no l’aturam amb tot el pes de la llei, podria esdevenir irreversible. Des d’aquestes pàgines ens afegim a les exigències de tants i tants sectors de la societat civil de la nostra terra demanant un increment de tots els recursos tècnics, econòmics i humans per donar suport a la Fiscalia Anticorrupció en aquesta tasca de salut pública que esperam que només hagi començat.

Miquel López Crespí

Publicat en El Mundo-El Día de Baleares (12-XII-06)

Articles d´actualitat política de l´escriptor Miquel López Crespí

Llibres de l´escriptor Miquel López Crespí (Web Ixent)

Comentaris

 1. XERRADA COLOQUI : 90 ANIVERSARI DE LA REVOLUCIÓ D'OCTUBRE

  90 anys després que la classe obrera i els camperols prengesin el poder, la revolució russa i el boltxevisme són una font inesgotable de lliçons per a tots aquells que volem lluitar contra l'opressió social i nacional del capitalisme.

  El Sindicat d'Estudiants de les Illes Balears organitza:

  una XERRADA PÚBLICA per tal de celebrar

  el 90 ANIVERSARI DE LA REVOLUCIÓ D'OCTUBRE

  (1917-2007)

  Intervindrà: Aniol Santo Anglès (Secretari General del Sindicat d'Estudiants de Catalunya)

  Dijous 29 de Novembre a les 20 hores

  CASAL DE JOVES -LLEVANT-

  C/Pere d'Alcantara Penya, 10

  Ciutat (darrera Banca March d'Avingudes)

  LA LLUITA PEL SOCIALISME, MES VIGENT QUE MAI!!!!


  Amb la Col.laboració de:
  MILITANT BALEARS (www.militant.cat)
  Fundación Federico Engels (www.engels.org)
  MANOS FUERA DE VENEZUELA (www.manosfueradevenezuela.org)
  Espedials agraïments al CASAL DE JOVES del Ajuntament de Palma.
  www.sindicatdestudiants.org
  www.sindicatodeestudiantes.org

  PUMUKY | 28/11/2007, 14:02
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS