Administrar

Toni Roig d´Al-Mayurqa: els nostres. Homenatge a l´amic i company

pobler | 01 Octubre, 2007 16:05 | facebook.com

Toni Roig i Sierra, la veu que diu i canta -clar i català- allò que sent i allò que pensa sobre allò que veu i allò que es fa al nostre entorn més immediat dels Països Catalans, ens acaba de deixar.

Se n'ha anat per a sempre més, d'aquesta terra nostra mallorquina, un dels més fervents patriotes catalans!

Dilluns tot el dia, des de la 8 del matí, roman a la Sala de Vetlles del cementeri de Son Valentí. I dimarts, dia 2 d'octubre, a les 21:00 hores, es fa un acte civil al monestir de la Real, en la seva memòria.

Toni Roig se'n va mentre assenyala amb el dit i amb la veu, així com ha après a fer-ho durant dècades de pujar damunt l'escenari amb la guitarra a la mà i en companyia del seu grup Al-Mayurqa, que ens pertoca viure un Temps de revolta.

Entre moltes d'altres ocasions, tenc l'oportunitat de viure ben de prop la presentació en públic del seu tercer treball discogràfic: “Anem de gresca” . Es presenta en públic l'any 2000 a la barriada del Viver de Palma i a la vila de Santa Eugènia, al mateix cor de Mallorca.

Vull agrair aleshores al grup Al Mayurqa que m’hagi volgut triar com a presentador d’aquell acte.

Com a regidor de l’Ajuntament de Palma, estic aleshores molt content de poder col•laborar tan directament amb aquest grup d’amics tan entranyables, i de dir-hi algunes coses que consider que poden interessar...:

Si sou gent que molt desitja
Que hi hagi un nou Ajuntament,
Besllumant l’hora que arriba
De posar-hi una altra gent,
I de fer un canvi de guia
Que hi governi amb més esment:

Pitjau fort rere Al Mayurqa,
Aquest grup tan popular
Que ens senyala bé la ruta
Per on hem d’anar plegats.

Visca sempre amb molta força
La cultura, el nostre ball;
Redrecem nostra Mallorca
Amb ballades populars.

Volem tots anar de gresca
Per les places de Ciutat,
Quan fa sol i quan fa fresca,
Quan fa sec o està banyat.

Pitjau fort rere Al Mayurqa
Aquest grup tan popular
Que ens senyala bé la ruta
Per on hem d’anar plegats.

Dos anys després, mentre m'exercesc com a conseller i diputat, rep molts suggeriments i ajuts d'aquest patriota català, el mallorquí Toni Roig, a l'hora d'elaborar, presentar i defensar davant del Parlament de les Illes Balears una de les lleis més genuïnes, la Llei de cultura popular i tradicional, que dóna una forta empenta a la tasca desplegada per tantes i tantes entitats culturals desitjoses de construir un país consolidat damunt la base d'una cultura pròpia comuna, la cultura catalana.

Hores d'ara, quan Manel Rodríguez, membre del grup Al-Mayurqa, em comunica la mort sobtada de Toni Roig, no em puc estar d'agrair sincerament i profunda a tots els membres d'aquest grup tan singular la tasca ingent que han desplegat fins ara i que desitjam que continuïn desplegant arreu de la nació catalana, de Salses a Guardamar i de Fraga fins a l'Alguer, com el millor homenatge que puguem retre al patriota que ens ha deixat.

Vagi per endavant, idò, la salutació més cordial i l'encoratjament més fervent per na Maria Ramis, Gaspar Jaume, Maria Vilches, Pere Joan Martorell, Maner Martorell, Miquel Carbonell, Neus Jaume i Aina Jaume de qui sempre guardarem molt bon record.

Ens ha deixat en Toni Roig!
Sap molt bé el que cal fer
en uns moments com els que té
la nostra illa, sense el goig

de veure's sempre respectada
per tota quanta gent que hi viu,
que s'hi ha establert a fer-hi el niu
i aixoplugar-hi la llocada.

Ara ens quedam sense una veu
que diu les coses pel seu nom,
clar i català, que entén tothom
amb ulls oberts, com si no hi veu.

Portant la barba d'un pam més
amb el posat d'un ermità
Ens ha deixat com a llegat
mitja dotzena de CDS.

El darrer disc “Temps de revolta”
ha presentat darrerament
com fa sovint i anteriorment
donant-hi voltes i més voltes.
La “Tradició i el compromís”
porten a viure “Amb coherència”
“Projecte roig” va “Fent camí”
“Anem de gresca”. I a consciència

vulguem-li retre el millor cant
a qui lluità amb gran fermesa
per la nació tota sencera,
per uns Països Catalans.

Cecili Buele i Ramis,
Mallorca, setembre 2007

http://promocat.cecili.cat/post/40434

Sun, 30 Sep 2007 19:38:51 +0200


Toni Roig, l´amic, el company de lluites ens ha deixat. Com descriure la sensació que sentim en aquests moments? Els records s´acaramullen un damunt l´altre i tornen els dies de feina conjunta, els records de quan Toni Roig i el grup Al-Mayurqa musicà la meva poesia (en els anys 1996-97), la presentació conjunta a sa Pobla del poemari Planisferi de mars i distàncies editat per Columna Edicions, amb un Toni apassionat per les potencialitats subversives de la música popular. Dies amb Maria Vílchez i Gaspar Jaume, membres d´Al-Mayurqa que ja eren amb nosaltres a les fileres de l´Organització d´Esquerra Comunista (OEC) en temps de la dictadura franquista... (Miquel López Crespí)Mateu Morro, Jaume Santandre, Miquel López Crespí i Toni Roig el dia de la presentació del llibre de López Crespí No era això: memòria política de la transició.

Toni Roig, l´amic, el company de lluites ens ha deixat. Com descriure la sensació que sentim en aquests moments? Els records s´acaramullen un damunt l´altre i tornen els dies de feina conjunta, els records de quan Toni Roig i el grup Al-Mayurqa musicà la meva poesia (en els anys 1996-97), la presentació conjunta a sa Pobla del poemari Planisferi de mars i distàncies editat per Columna Edicions, amb un Toni apassionat per les potencialitats subversives de la música popular. Dies amb Maria Vílchez i Gaspar Jaume, membres d´Al-Mayurqa que ja eren amb nosaltres a les fileres de l´Organització d´Esquerra Comunista (OEC) en temps de la dictadura franquista... Quantes vegades ens trobarem a la manifestació del 31 de desembre? Ja ni ho record! Festivals de cançó, alegria i música mobilitzadora arreu dels Països Catalans. Toni Roig entenia la música com una potent eina d´intervenció, un instrument no solament capaç de mudar les consciències sinó també de canviar la societat. Toni Roig vengué a moltes de les meves presentacions de llibres. Sovint debatíem la darrera novel·la, el darrer disc que ell havia tret al carrer.


Les darreres vegades que ens vàrem veure va ser en relació a les mobilitzacions per salvar la Real, per aturar el projecte del PP de fer l´hospital de referència a Son Espases. I, també, el dia de la presentació a la Real del manifestat de personalitats de la cultura de les Illes per aconseguir la unitat del nacionalisme progressista per a fer front a la dreta depredadora que ens malgovernava. Potser que tots aquells que diuen que el compromís de l´intel·lectual amb el poble ja no és de moda haurien de prendre exemple de l´admirad Toni Roig i de tots els membres d´Al-Mayurqa. Mai no s´ha vist a Mallorca un exemple tan evident de compromís apassionat amb la cultura d´un poble, amb les tradicions nacionals, amb la lluita col·lectiva pel nostre alliberament nacional i social com el que sempre mantengué Toni Roig.


Miquel López Crespí


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS