Administrar

L´esquerra alternativa analitza els resultats electorals

pobler | 29 Maig, 2007 15:32 | facebook.com

La dreta (PP-UM) guanya les eleccions autonòmiques i municipals del 27 de maig a Mallorca i la manca de motivació per la política incrementa l'abstenció.


Per Llorenç Buades, coordinador del web Ixent (Esquerra Alternativa i Anticapitalista de les Illes)L'objectiu de l'esquerra institucional al llarg dels quatre anys de legislatura havia de consistir en fer fora al PP i UM del govern de les principals institucions de Balears, del Parlament, dels Consells de Mallorca i Eivissa,i dels municipis.

Que el PP perdi la majoria absoluta després de quatre anys de polítiques on la corrupció i els atemptats contra el territori, han arribat al màxim grau d'expressió, i ho faci en benefici de la dreta insular de Mallorca (Unió Mallorquina) no és un bon senyal de la vitalitat de l'esquerra, sinó una bona mostra de la seva feblesa, tot i que en el Parlament UM ha perdut un 0,83% en percentatge i 3.699 votants en relació al 2003.

És en el Consell de Mallorca on amb 33.066, i el 9,89% dels vots on UM obté els millors resultats, contra el 6,75% del Parlament i els 28.082 vots obtinguts. La institució més atacada en relació a la corrupció, i vinculada precisament a la gestió d'Unió Mallorquina en surt reforçada.

Diuen que hi ha un pacte d'Estat entre el PP i el PSOE, mitjançant el qual és preferible la governabilitat del PP a territoris on el PSOE podria veure's condicionat per forces de caràcter autodeterminista, que haver de veure el PSOE condicionat per aquest tipus de forces. I és per això que sembla a molts electors i electores que el PSOE no vol guanyar les eleccions ni al País Valencià, ni a les Illes Balears.

El cert és que èn aquest legislatura el PSIB-PSOE ha fet molts esforços per no guanyar les eleccions. Francesc Antich no ha exercit de cap de l'oposició parlamentària, i als Ajuntaments més grans, com és el cas de Palma, Manacor, Inca i Calvià s'ha deixat veure ben poc en la batalla dialèctica institucional, i encara menys en la mobilització del seu entorn, molt mal articulat i feble davant un PP molt mobilitzat. I Zapatero no ha fet res de res per fer possible el canvi perquè no ha oferit res de res a una base social que té moltes mancances per arribar a final de mes, i que pateix les conseqüències de polítiques socials regressives (com són el dret a accedir a la pensió contributiva, o la reforma laboral), i polítiques territorials socialment agressives (perquè patim un Estat que ens sagna, i perquè mai no es compensen els desequilibris de les classes menys afavorides).

L'altra esquerra institucional, el BLOC, tampoc ha servit en absolut per avançar, perquè els seus resultats electorals no són bons. En el cas de Palma podem parlar d'un autèntic fracàs, que ha suposat perdre 3 regidors per al conjunt de l'esquerra que donava suport al Bloc. Les forces institucionals que composen el Bloc, dividides, sumaven més del que ha sumat el BLOC. Aquest mal resultat no és només producte de la campanya d'El Mundo, que també l'ha feta contra UM sense èxit. El mal resultat prové de la configuració de llistes per part d'unes direccions partidàries molt allunyades de les seves bases, i de les batalles internes per les cadiretes. Una part de l'antic vot del PSM ha afavorit Miquel Nadal, i una part considerable del vot d'Esquerra Unida no ha donat suport al seu líder Grosske.

A les autonòmiques, el PP ha incrementat el seu percentatge de vot respecte de l'any 2003 passant del 44,7 % al 46,01%,(en el cas de Mallorca pas del 45% al 46,65%, i creix) i fins i tot incrementa el nombre de votants, tot i que que ha perdut un escó. El PSOE ha passat del 26,3% a Mallorca a un 29,60 %, un percentatge insuficient de vot com per parlar d'una polarització institucional PP-PSOE. El desequilibri de vot a favor del PP és majúscul en relació a un PSOE que és molt lluny de poder considerar-se per si mateix un partit per a fer possible l'alternança en els governs. El vot al Consell de Mallorca ha situat a Francina Armengol (PSOE) per davant de Francesc Antich en percentatge en arribar al 30,12% del vot, de manera que es manifesta clarament en alternativa al poc èxit del president. Rosa Estaràs, del PP, en canvi es situa per davall del vot obtingut per Jaume Matas en aconseguir el 45,78%.

L'any 2003 el PSM-EN (Mallorca) tot sol tenia 3 diputats i un 9% del vot, amb 30.964 vots. Per la seva banda Esquerra Unida-Verds en tenia 19.050, 2 diputats, i un 5,5% del vot. ERC tenia 1667 vots, un 0,4. Eren 51.681 els vots que per separat varen sumar a Mallorca, i un 15% en percentatge. L'any 2007 els vots del BLOC són 37.455 (-14.226), els diputats 4 i el percentatge en vot un 11,18% (-3,82%). En conjunt ara sumen 4 diputats. L'any 2003 en sumaven 5. El Bloc, no ha arribat a la fita del 2003 en el vot per separat. En relació a les eleccions generals de 2004 en canvi han avançat 4.263 vots. Els 2061 vots de Tomeu Sancho de la Candidatura dels Treballadors per la Democràcia al Parlament (el 0,60%) sense cap suport econòmic ni material, significa que hi ha un sector de l'esquerra, possiblement proper a Esquerra Unida) que ha volgut d'aquesta manera expressar el seu rebuig al BLOC, en canvi a l'Ajuntament de Ciutat, Pere Felip no gaudeix de la mateixa popularitat. Un sector d'Esquerra Unida es considerava minimitzat en ocupar només el quart lloc en la llista del Parlament.

Respecte dels resultats del BLOC al Consell de Mallorca, el percentatge del 10,54% es situa per davall del 11,18 del Parlament, amb 35.229 vots, de manera que la candidatura del Consell és menys apreciada per l'electorat que la del Parlament.

En el cas de Menorca l'any 2003 el PSOE va treure 13.616 vots, i ara en té 13.996 amb un creixement d'un punt en percentatge, però el PP ha crescut més i ha passat del 39, 1 % al 42,99 % que no ha servit per desfer l'empat a 6 escons. En el cas del Consell de Menorca el PP només arriba al 40,92%, en tant que el PSOE té 14.779 vots, 783 vots més que en el Parlament. Els 3.326 vots del PSM-Verds de Menorca (9,1% dels vots) que han permès mantenir l'escó al PSM, no arriben als 4.037 vots que obtingueren per separat els dos partits l'any 2003 amb un percentatge del 11,10. En el Consell de Menorca el PSM-Verds baixa un poc fins al 9,02% dels vots, però es permet l'escó que posa el Consell de Menorca una vegada més a l'esquerra. Però en aquest cas la suma de formacions no ha servit tampoc per a la suma dels votants.

EM-Esquerra Unida de Menorca es manté sense representació amb gairebé els mateixos votants, 1715 del 2007 contra 1.747 del 2003. En el Consell n'obté 1677, segurament per efectes del vot "útil".

En el cas d'Eivissa el PP ha perdut més de tres punts en percentatge passant del 50,4% al 47,11% tot i que obté els mateixos escons (6) i el Pacte ha passat del 37,8% dels vots a l'actual 45,84%, amb els mateixos escons també (6), però encara més ha perdut el PP en el vot al consell d'Eivissa on amb el 46,68% del vot ha quedat desplaçat pel Pacte amb un 46,81 %. L'avanç de l'esquerra institucional en percentatge és notable i permet gestionar el Consell d'Eivissa.

En el cas de Formentera l'AIPF, referent del PP creix del 53,4 al 54,45 i maté el diputat. L'esquerra, tot i que creix un 2,10% i passa del 42,10 al 44,20 és encara lluny de la fita del 1999 que amb el 55,6% va permetre la representació per a l'esquerra.

La lectura que es pot fer és molt clara: en política sumar formacions no equival a sumar les seves bases de suport.

A partir d'aquí cada partit reflexionarà el que vulgui, però és evident que tots i cada un dels partits del BLOC hi han perdut. I aquells que com ERC no tenien res, tampoc hi han guanyat res en el cas de Mallorca, i en canvi el seu esforç econòmic en la campanya em consta que és notable per aquests minsos resultats. Eleccions municipals.

Palma. Debacle del BLOC.

Els partits que configuren el Bloc només arriben a un 8,20% de l'electorat amb la qual cosa ni tan sols superen el 10,38% d'EU Els Verds de 2003. El projecte del Bloc és durament castigat perquè l'any 2003 sumava un 17% dels vots. El PSOE suma un 8,30% més de vots i guanya 2 regidors al BLOC, i UM accedeix amb 2 regidors determinants perquè el PP que perd un 0,03% també perd el regidor que donava la majoria.

Web Ixent (L´Esquerra Alternativa i Anticapitalista de les Illes)

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS