Administrar

El PSOE deixa que els nazis es presentin a les eleccions

pobler | 19 Maig, 2007 06:13

Que la democràcia espanyola, nascuda del franquisme, té una qualitat molt baixa no és cap novetat. Ja ho sabem. Ho suportem, de fet, des de fa dècades. Però a vegades arriba a extrems grotescos. Com va passar ahir. Per una banda, hi ha el contrast impune i insultant entre el nazi assassí de Guillem Agulló i els partidaris de Batasuna. A mi, que no sóc partidari de prohibir cap opció política, m'agradaria que algú m'explicara per quin motiu un nazi assassí no té dificultats per a participar en unes eleccions en què no poden participar milers de bascos que no han comès cap assassinat, per més que puguen donar suport a una organització que sí que n'ha comès. Si qui mata és l'extrema dreta espanyola, no passa res, però, si mata l'extrema esquerra basca, sí? Caram, si és així, tenim davant els ulls una lliçó magistral d'allò que va constituir la transició espanyola. Una lliçó tenebrosa i més que preocupant. (Vicent Partal)


Democràcia


per Vicent Partal , director de Vilaweb



L'assassinat de Guillem Agulló no sols va ser el d'un jove valencià. També va clavar un punyal al cor de molta gent que vam viure el dolor dels seus amics i dels seus familiars com a nostre, propi i directe. Guillem se'ns va fer un amic pòstum, el vam plorar i l'hem recordat; no és tan sols un nom. I ara resulta que el seu assassí no sols és lliure sinó que es presenta a les eleccions per un partit d'extrema dreta. A les mateixes eleccions a què el poder judicial impedeix a molts bascos de presentar-se i de participar-hi únicament perquè s'imagina que tenen alguna relació amb ETA. Àdhuc si és tan llunyana que Conde-Pumpido mateix ha arribat a dir que potser n'havien fet un gra massa, però que 'havia colat'. Caram, quin nivell. Caram, quina democràcia...

Que la democràcia espanyola, nascuda del franquisme, té una qualitat molt baixa no és cap novetat. Ja ho sabem. Ho suportem, de fet, des de fa dècades. Però a vegades arriba a extrems grotescos. Com va passar ahir. Per una banda, hi ha el contrast impune i insultant entre el nazi assassí de Guillem Agulló i els partidaris de Batasuna. A mi, que no sóc partidari de prohibir cap opció política, m'agradaria que algú m'explicara per quin motiu un nazi assassí no té dificultats per a participar en unes eleccions en què no poden participar milers de bascos que no han comès cap assassinat, per més que puguen donar suport a una organització que sí que n'ha comès. Si qui mata és l'extrema dreta espanyola, no passa res, però, si mata l'extrema esquerra basca, sí? Caram, si és així, tenim davant els ulls una lliçó magistral d'allò que va constituir la transició espanyola. Una lliçó tenebrosa i més que preocupant.

Per si calia res més, també el fiscal general de l'estat, Cándido Conde-Pumpido, ens diu que potser la Fiscalia ha 'anat massa lluny' anul·lant 386 llistes de les agrupacions d'Abertzale Sozialistak (AS) i del partit Acció Nacionalista Basca (ANB), però que la cosa 'ha colat'. Mira què bé. I ja està? Ningú no ha de rectificar? Ningú no ha de dimitir? Ningú no ha de donar explicacions? Ningú no ha de fer mans i mànigues per desfer el mal ja fet? Ningú no ha de fer res, ben res? Conde-Pumpido mateix diu que aquesta forma d'actuar contra l'esquerra independentista basca pretén crear un 'Guantánamo' legal i reconeix que allunya la pau. I dit això, què? Farà res sobre el cas? Es conformarà a ser partícip d'aquesta curiosa democràcia vigilada que vam heretar de la incapacitat dels demòcrates de derrotar el llegat del general Franco?

Vilaweb (18-V-07)


El PSOE deixa que els nazis es presentin a les eleccions


Web Ixent


Crítiques per la presència de l'assassí de Guillem Agulló a les eleccions Pedro Cuevas és a la llista de Xiva pel partit ultradretà Alianza Nacional · El PSPV no considera que s'hagi d'impugnar, Compromís diu que el partit és fora de la llei i ERPV deplora la parcialitat de la justícia Pedro Cuevas és a les llistes electorals del municipi de Xiva (Foia de Bunyol) pel partit ultradretà Alianza Nacional, tot i haver estat condemnat a catorze anys de presó (sols en complí quatre) per l'assassinat de Guillem Agulló el 1993. Fa un any i mig tornà a ser detingut, per pertinença a una xarxa neonazi, amb vint-i-un individus més, acusats d'associació il·lícita, tinença i tràfic armes, robatori i delictes contra la salut pública.

Una de les primeres reaccions polítiques ha estat la del PSPV. El portaveu, Andreu Perelló, ha dit a VilaWeb que no calia impugnar aquesta candidatura, per molt que el govern espanyol del PSOE hagués impugnat 133 candidatures d'Acció Nacionalista Basca i 246 d'Abertzale Sozialistak perquè hi havia gent vinculada a Batasuna. Segons Perelló, la situació és diferent, perquè el pes de les candidatures abertzale impugnades és molt més gran que no el d'Alianza Nacional a Xiva; i que la millor manera d'actuar contra aquest partit era que els xivans no el votessin.


Candidatura il·legal


En canvi, Enric Morera, secretari general del Bloc i número dos de la candidatura de Compromís pel País Valencià, ha explicat que havien advertit reiteradament la delegació del govern espanyol de les agressions, amenaces i atemptats dels grups neonazis. 'La candidatura d'Alianza Nacional és fora de la llei de partits, entre més coses perquè els seus membres no sols no condemnen la violència, sinó que la practiquen', ha dit Morera, per qui el PP ha contribuït a crear un clima de permissivitat envers els grups i partits d'aquesta mena del País Valencià.

El candidat d'Esquerra, Agustí Cerdà, també s'ha referit a aquesta permissivitat, bo i criticant que la justícia protegís els autors de les agressions feixistes. També ha manifestat: 'Prefereixo que es pugui presentar tothom a les eleccions i que els electors s'encarreguin de no votar partits com Alianza Nacional.' Per Cerdà, la llei de partits no hauria d'existir.

Responsabilitat del govern espanyol


Toni Gisbert, portaveu de l'acusació popular contra Pedro Cuevas durant el judici, ha declarat a VilaWeb que la presència de l'assassí d'Agulló a la candidatura d'AN provava que assassinar gent d'ideologia nacionalista a l'estat espanyol sortia barat. També s'ha demanat com era possible que un partit d'ideologia clarament nazi fos legal, i ha responsabilitzat la delegació del govern espanyol de la impunitat policíaca en què actuen els grups feixistes al País Valencià. 'Des d'ara, la faré responsable de cada agressió d'un d'aquests grups.'

ARA I SEMPRE [AIS]

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS