Administrar

La cultura en "Bloc": Pere Fullana amb nosaltres

pobler | 06 Maig, 2007 08:18

Vull sumar-me, espontàniament i informalment, al manifest que un grup altament qualificat d'escriptors signaren divendres, a Palma. Durant aquesta legislatura, molts de nosaltres hem patit tota casta de vexacions i marginacions de caràcter sectari per part de les institucions públiques insular i autonòmica, pel fet d'haver donat suport al Pacte de Progrés i d'haver fet part de la seva maquinària de govern. En qualsevol cas, allò que inspira i fonamenta la nostra posició no és la revenja, sinó la coherència, el compromís que hem mantingut i la lleialtat a una manera molt concreta d'entendre el país i el seu futur. (Pere Fullana)


La cultura en «Bloc»


Per Pere Fullana. Historiador.


Vull sumar-me, espontàniament i informalment, al manifest que un grup altament qualificat d'escriptors signaren divendres, a Palma. Durant aquesta legislatura, molts de nosaltres hem patit tota casta de vexacions i marginacions de caràcter sectari per part de les institucions públiques insular i autonòmica, pel fet d'haver donat suport al Pacte de Progrés i d'haver fet part de la seva maquinària de govern. En qualsevol cas, allò que inspira i fonamenta la nostra posició no és la revenja, sinó la coherència, el compromís que hem mantingut i la lleialtat a una manera molt concreta d'entendre el país i el seu futur.

Des d'aquesta perspectiva imagín el Bloc i voldria pensar en un bloc cultural sòlid i amb una capacitat especial per definir-se com a plural. Em sent orgullós d'haver col·laborat amb un govern que confià a Damià Pons, Joan Melià i Pere Muñoz, sobretot, la gestió i les polítiques culturals. Continuu racionalment i emocionalment molt a prop de Damià Pons i del seu disseny de política cultural, tot reconeixent les limitacions i els emperons que suposa manifestar-me tan explícitament. Avui per avui, a les Illes Balears és difícil millorar el projecte cultural que presenta el Bloc, sobretot perquè compta amb les simpaties d'un sector rellevant del PSIB-PSOE i perquè no té alternativa per la dreta. El descontent per l'esquerra és necessari i corrector, sobretot perquè ningú tampoc no té dret de comportar-se com a portaveu de la identitat del país. El desconcert i la fragmentació de l'imaginari nacional també és, en bona part, una conseqüència de les misèries, dels complexos i de la igolatria que ha empestat i enfrontat individus i col·lectius culturals, més o menys diversos. Suport, per tant, a tots aquells senyals que apuntin cap a un canvi de direcció i permetin fecundar una alternativa a les polítiques de confrontació i de malversació del capital cultural i identitari nostre. La conjuntura actual no és excessivament esperançadora, en bona part perquè tots ens sentim mal acompanyats o sols; però vénen temps nous, malgrat tot.

Diari de Balears (6-V-07)


Damià Pons, Miquel López Crespí, Biel Mesquida, Bartomeu Fiol, Hèctor López Bofill, Maria Antònia Oliver, Tomeu Martí, Joan Perelló, Jaume Santandreu, Biel Florit, Miquel Cardell...


Els escriptors mallorquins amb el Bloc per Mallorca


Els sotasignants, preocupats per la magror de les polítiques culturals, per les iniciatives de despersonalització i banalització del país, i, en concret, pels intents de fer perdre prestigi cultural i social a la llengua catalana a Mallorca, manifestam el nostre suport a la candidatura Bloc per Mallorca com instrument de canvi en positiu a favor de la nostra llengua i cultura.

Xavier Abraham, Sebastià Alzamora, Miquel Bezares, Alfred Bosch, Miquel Cardell, Josep Ramon Cerdà, Rafel Crespí, Aina Ferrer, Tomeu Ferrer, Antoni Figuera Salvà, Tomeu Fiol, Biel Florit, Conxa Forteza Bruno, Josep Antoni Grimalt, Bernat Joan, Oriol Junqueres, Hèctor López, Miquel López Crespí, Miquel Àngel Maria Ballester, Antoni Marimón, Tomeu Martí, Antoni Mas, Joan Francesc Mira, Pere Morey, Bernat Nadal, Josep Noguerol, Maria Antònia Oliver, Francesca Palou, Joan Perelló, Damià Pons, Pere Antoni Pons, Nofre Pons, Jaume Rosselló Mir, Josep Joan Rosselló, Maite Salord, Gabriel ST. Sampol, Jaume Santandreu, Antoni Sbert, Miquel Àngel Vidal, Antònia Vicens, Biel Mesquida, Sebastià Perelló... (Cada dia augmenta el nombre d´escriptors que donen suport al Bloc per Mallorca. En el seu moment es farà públic el nom de tots els autors que es van afegint a aquesta iniciativa).

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS