Administrar

L'agonia sindical a Mallorca: Diari de Balears

pobler | 02 Maig, 2007 11:21

La participació a Palma (Mallorca): CCOO s'acostà a 400, UGT a devers 350, USO prop de 100 i la CGT i la CNT devers 50.


Editorial de Diari de Balears


Agonia


L'agonia del Primer de Maig a les Balears fa anys que es repeteix. S'escenifica així no tan sols l'escàs protagonisme dels sindicats en el teixit civil, sinó la manca d'idees per oferir alguna cosa millor que banderes, discursos o paelles al sol


Els sindicats balears s'han de plantejar què fer durant la jornada festiva del Primer de Maig. Ahir es va fer més palesa que mai la pobra participació de treballadors en els seus actes, i l'artificialitat amb la qual vesteixen una convocatòria que respon a molt poques expectatives. A més, i davant l'escassa conflictivitat, les reivindicacions dels seus líders sonen desfasades, ja que atenen més a qüestions socials que no pas laborals. Per acabar d'arrodonir-ho, la divisió entre les organitzacions posa en relleu que es guanyen a pols la seva pèrdua d'influència, perquè si res exigeix la societat als interlocutors socials és comunicació i diàleg constructiu.

L'agonia del Primer de Maig a les Balears fa anys que es repeteix. S'escenifica així no tan sols l'escàs protagonisme dels sindicats en el teixit civil, sinó la manca d'idees per oferir alguna cosa millor que banderes, discursos o paelles al sol. Per a això, és millor quedar a la seu i viure la festa en família i en companyonia.


Dia del Treballador

Un Primer de Maig viscut "en família"


La poca participació en les manifestacions marcà la celebració del primer de maig


E. DOMÈNECH.Palma.


Els líders sindicals feren una crida a tots els treballadors a votar de manera massiva en les properes eleccions del 27 de maig i a canviar així les polítiques que s'apliquen ara a les Illes. CCOO i UGT tornaren a celebrar l'1 de maig per separat, però tot i així els missatges eren semblants. «Prou» a l'especulació territorial, no a la corrupció i sí a la igualtat i a la qualitat de l'ocupació.

Cap de les centrals no aconseguí engrescar de manera massiva els seus afiliats en la celebració del primer de maig. Devers mil persones assistiren a les cinc manifestacions, gairebé la meitat que l'any passat. CCOO s'acostà a 400, UGT a devers 350, USO prop de 100 i la CGT i la CNT devers 50.

El final de legislatura dugué les centrals a fer un repàs de les actuacions del Govern del PP durant aquests quatre anys. El secretari general d'UGT, Lorenzo Bravo, afirmà que hi ha hagut més diàleg social, però «sense acords». En aquest sentit, demanà més polítiques socials, un model turístic hoteler i no residencial, a més del foment d'un creixement sostenible i respectuós amb el medi ambient.

En la mateixa línia però amb més contundència s'expressà el seu homòleg de CCOO, Josep Benedicto, que acusà l'Executiu Matas de «depredació territorial» i demanà el «vot en bloc per a les forces progressistes». Afirmà que ara hi ha més estacionalitat turística, més precarietat laboral i una reducció en els espais de participació social.

Posar fre a la sinistralitat laboral era un altre de les reivindicacions més aclamades. En vista de les xifres que situen les Balears al capdavant de l'Estat en accidentalitat, els sindicats exigiren més mesures «efectives» de les administracions.

En definitiva, tant CCOO com UGT reclamaren que el proper Executiu balear pacti amb tots els agents un model econòmic i social, que no es basi en la construcció i que se centri en l'ocupació estable i de qualitat.

D'altra banda, hi hagué coincidència de les centrals en l'opinió sobre l'actuació del Govern central, «positiva», per l'impuls de lleis com la de dependència, la d'igualtat i la millora dels sistemes públics de prestacions socials. No obstant això, demanaren que totes aquestes normes s'apliquin amb garanties i que es continuï fent feina per potenciar la investigació, la innovació i sobretot la formació.

Respecte de la divisió sindical, tant CCOO com UGT reiteraren les seves posicions. Benedicto afirmà que s'ha posat en relleu la impossibilitat de concertar polítiques entre ambdues centrals aquests darrers anys, i lamentà que no hi hagi acord sindiacal, no només l'1 de maig sinó tot l'any.

Bravo qualificà la situació de «vergonya» i afirmà que els treballadors no ho entenen. «Creim que és més per temes interns que programàtics, perquè les propostes son les mateixes», afegí.

Diari de Balears (2-V-07)

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS