Administrar

Documents: Joan Saura i ICV contra els moviments socials. La repressió contra els anarquistes catalans

pobler | 17 Març, 2007 07:57

Núria Pòrtulas, és educadora social i viu en la casa ocupada 'El Rusc' de Sarrià de Ter. Fou membre del grup escolta Pare Claret de Girona durant més de deu anys i membre activa i compromesa dins del teixit social i associatiu de Sarrià i les comarques Gironines. La vinculació i posterior campanya de recolzament a un company Sarrianenc reclamat per la justícia Itàliana acusat d'una actuació anarquista en aquell país, ha estat motiu suficient per practicar-li la detenció. Donat el caràcter d'aïllament que suposa l'aplicació de la llei antiterrorista, la Núria només va poder ser visitada el pasat divendres durant mitja hora pel seu advocat. La privació absoluta de drets de la Núria ha provocat un gran trasbals a la família, amics i entorn associatiu gironí, per la seva incomprensió i manifesta mala fe.


Concentracions davant ICV per la llibertat de Núria Pòrtulas


per Laia Altarriba [1]El líder d’ICV, Joan Saura, és des de les últimes eleccions catalanes el conseller d’Interior. I són els Mossos dÉsquadra els que van prendre la iniciativa de detenir el passat 7 de febrer a Núria Pòrtulas.

Dimecres passat es va complir un mes des de la detenció i ingrés a la presó de Núria Pòrtulas, educadora social vinculada al moviment llibertari de Girona. Va ser acusada de liderar un grup de suport a presos anarquistes italians que, sempre segons l’acusació policial, planejaria començar a cometre sabotatges i atemptats contra béns i persones. Per sostenir aquesta acusació, els mossos d’esquadra es van basar inicialment en unes anotacions que suposadament van trobar en una llibreta de la detinguda quan la van retenir setmanes abans en un control de carretera.

Per aconseguir que el jutge de l’Audiència Nacional espanyola Santiago Pedraz firmés la interlocutòria de presó condicional per a Núria, la Policia va assegurar que al seu ordinador i el seu telèfon mòbil hi hauria proves de la culpabilitat de la jove. El jutge la va enviar a la presó en espera de rebre l’informe de la Policia catalana. El cas és ara a les mans d’un altre jutge de l’Audiència Nacional, Juan del Olmo, que encara no s’ha pronunciat perquè espera el que hi ha d’inculpatori a l’ordinador i el telèfon l’informe que relati. L’advocat de Núria Pòrtulas, Benet Salellas, assegura que Del Olmo ja ha reclamat, sense rebre resposta, dos o tres vegades l’informe als Mossos.

La plataforma que exigeix la llibertat de la presonera assegura que l’únic que hi ha de cert és que la noia participava en un grup de solidaritat que ha convocat alguna concentració i ha pegat cartells. El grup es va crear, especialment, per demanar la llibertat de Juan Surroche, un altre noi català que va ser detingut i extradit a Itàlia a mitjan gener sota l’acusació de participar en una acció de grups anarquistes contra la deportació de treballadors immigrants. Segons els mossos d’esquadra, Núria Pòrtulas aspirava a liderar un salt qualitatiu de les accions del grup.

Situació paradoxal

La patata calenta es troba a les mans dels Mossos. És per això que la campanya focalitza les seves mobilitzacions en ICV. Aquest partit es troba en una situació difícil, ja que anteriorment s’havia solidaritzat amb altres detinguts sota la legislació antiterrorista.

Benet Salellas explica que la Conselleria de Interior no ha acceptat parlar amb ell sobre el cas. Qui ho ha aconseguit és la familía de Núria, encara que estan molt molestos perquè en un primer moment des de la Conselleria els van dir que tenien proves concloents per empresonar-la, però després en l’atestat no hi havia res d’això.

Les entitats que demanen la seva llibertat inclouen un ventall molt ampli de la societat de les comarques de Girona, ja que s’inclouen des de col·lectius llibertaris i independentistes fins a associacions juvenils i ecologistes, passant pels ajuntaments gironins de Sarrià de Ter i Sant Julià de Ramis i també l’agrupació de CDC de Girona.

Immigrants

La detinguda participava en un grup de solidaritat per exigir la llibertat de Juan Surroche, un anarquista català extradit recentment a Itàlia acusat d’una acció contra la deportació d’immigrants.

Solidaritat

En ciutats com Tarragona, Lleida, Manresa, Maó o Palma de Mallorca també s’han convocat mobilitzacions per exigir la llibertat de la detinguda, que porta ja més d’un mes a la presó.

Carta de Núria Pòrtulas des de la presó

Núria Pòrtulas, la noia de Sarrià de Ter empresonada per presumpta vinculació amb grups anarquistes, ha enviat una carta des de la presó madrilenya de Soto del Real per agrair el suport rebut per part d’amics, familiars i entitats que en demanen l’alliberament des del 7 de febrer, quan fou detinguda. Mitjançant la carta, Núria Pòrtulas també critica que el sistema judicial i policíac no respecti pas la llibertat d’expressió.

A més, lamenta que se l’hagi criminalitzada pel fet de defensar una ideologia determinada:


BON VESPRE GRAN FAMÍLIA!!!

Aquí unes paraules breus amb moltes ganes per a totes vosaltres. La veritat és que jo, la Núria, no sabia mai si definir-me com anarquista ja que des de sempre he dit que sóc la Núria i que actua i faig les coses d’una determinada manera perquè al llarg del meu procés vital he recollit i he deixat enrere tot allò que creia oportú en el seu moment.

Amb tot això us vull dir, cridar ben fort i reafirmar-me que no combrego amb cap de les seves lleis creades a la seva justa mesura, que aquí l’únic terrorista existent és l’Estat i tots els seus súbdits, esclaus de les classes dirigents, conformistes, obedients i mandats que fan el possible per destrossar famílies a canvi d’un sou fix.

Que de ben segur que cap d’ells ha gaudit i ha pasta els moments extraordinaris de la seva trista vida, com jo he fet amb totes vosaltres. També cal dir que mai atraparan la meva felicitat per molts augments de sou que tinguin, i que tot i estar entre reixes no arrencaran la meva llibertat.

Així com diu George Orwell en el seu llibre 1984: “hem de ser conscients de la nostra força la força d’estar al carrer i vosaltres ho esteu demostrant.”

No pas per portar una pistola i una porra a la cintura ens podreu arravatar les nostres ideologies, ara jo no són accions pel que ens criminalitzen sinó per pensar d’una determinada manera, la llibertat d’expressió no entra en els seu llistat de vocabulari habitual, és una paraula desconeguda per ells, de ben segur que mai s’han expressat amb llibertat.

Tot i això no se ni ho saben però la vostra força i la vostra energia està travessant aquests murs de formigó , aquí les noticies arriben lentes però mica en mica es van filtrant.

Més aviat o més tard estaré aquí entre vosaltres donant guerra, que la revolta no s’aturi tant a dins com a fora continuarem lluitant.

Gràcies per la vostra resposta incondicional.

Amb molt d’amor i molta ràbia des d’una de les gàbies de l’Estat. Solidaritat amb l’escamot Dixan i fins que tots i totes les presxs siguem lliures.

SALUT I FORÇA

NÚRIA

SOTO 22/02/07

Web Ixent (L’Esquerra Alternativa i Anticapitalista de les Illes)


Acte de suport a la Núria Pòrtulas a Ciutat de Mallorca


En un ambient pacífic es dugué a terme ahir a les 7 de la tarda davant de la sots-delegació del govern de Ciutat de Mallorca, una concentració en suport a Núria Pòrtulas, detinguda sota la llei antiterrorista a Sarrià de Ter el passat dimecres 7 de febrer. Núria Pòrtulas resta detinguda i acusada de pertinença a banda armada i està actualment en presó preventiva a Ciudad Real després de declarar el passat divendres davant el jutge de l'audència Nacional a Madrid.

A l'acte assistiren vuit persones amb una pancarta on es podia llegir el lema “Prou agressions, llibertat Nuri”. Es llegí un manifest on es demanà la llibertat de la Núria, l'abolició de la llei antiterrorista i es denuncià la fragilitat i vulnerabilitat dels drets elementals per a tota la ciutadanía als quals aboca la pròpia llei i la manera indiscriminada de com s'aplica. També es llegí el manifest de la família, de la qual es rebé suport explícit en forma d'una trucada telefònica en mig de l'acte. La concentració es finalitzà amb la cantada de la cançó “No és això, companys no és això” d'en Lluís Llach. Núria Pòrtulas, és educadora social i viu en la casa ocupada 'El Rusc' de Sarrià de Ter. Fou membre del grup escolta Pare Claret de Girona durant més de deu anys i membre activa i compromesa dins del teixit social i associatiu de Sarrià i les comarques Gironines. La vinculació i posterior campanya de recolzament a un company Sarrianenc reclamat per la justícia Itàliana acusat d'una actuació anarquista en aquell país, ha estat motiu suficient per practicar-li la detenció. Donat el caràcter d'aïllament que suposa l'aplicació de la llei antiterrorista, la Núria només va poder ser visitada el pasat divendres durant mitja hora pel seu advocat. La privació absoluta de drets de la Núria ha provocat un gran trasbals a la família, amics i entorn associatiu gironí, per la seva incomprensió i manifesta mala fe. Actualment, la detenció està allargada fins al proper dilluns dia 12 de febrer per a permetre als Mossos d'Esquadra allargar les diligències i la investigació. Aquest diumenge famliars s'han desplaçat fins a Ciudad Real, a l'espera que finalment els deixin veure la Núria i li puguin dur roba neta i estris personals.

Ciutat de Mallorca, Lluís Fita

Diumenge 11 de Febrer de 2007

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS