Administrar

Per un impost turístic ambiental: la lluita per l'ecotaxa en temps del Pacte de Progrés

pobler | 28 Febrer, 2007 17:14

¿Què fer davant l'opinió pública per donar una imatge de seriositat, d'avenç en el compliment de determinades promeses electorals? Sense el triomf que pot representar l'aplicació de l'ecotaxa, la nova claudicació del Govern Balear davant UM, la victòria de Lacy damunt Manolo Cabellos i el seu esforçat equip de collaboradors, palesava la misèria d'aquesta generació de joves progressistes graduats en la genuflexió davant els poders fàctics de les Illes. (Miquel López Crespí)

Història del Pacte de Progrés. Any 2002: Jaume Matas (PP), Joana Barceló (PSOE) i Maria Antònia Munar (UM) contra l´impost turístic ambiental (ecotaxa)Jaume Matas i tot el PP, juntament amb la patronal de les Illes, eren i són els més grans enemics de la creació d´un impost turístic ambiental. Darrerament s'hi han afegit alguns sectors de l'esquerra oficial.

La decisió del tribunal Constitucional d'aixecar la suspensió damunt el projecte "estrella" del Govern Balear, la famosa llei de l'ecotaxa, arriba com a un inesperat miracle, un do caigut del cel per al govern del president Antich.

La decisió era esperada talment com s'espera la pluja en temps de sequera. Érem en una conjuntura difícil, en uns instants decisius per al govern de les Illes. La retirada de la moratòria del Govern progressista, les noves claudicacions del Pacte davant la dreta que representa Munar situaven l'executiu, en aquest inici de preparatius electorals envers el 2003, en posició complicada. ¿Què fer davant l'opinió pública per donar una imatge de seriositat, d'avenç en el compliment de determinades promeses electorals? Sense el triomf que pot representar l'aplicació de l'ecotaxa, la nova claudicació del Govern Balear davant UM, la victòria de Lacy damunt Manolo Cabellos i el seu esforçat equip de collaboradors, palesava la misèria d'aquesta generació de joves progressistes graduats en la genuflexió davant els poders fàctics de les Illes.

Malgrat que aquesta vegada Maria Antònia Munar havia donat al president Antich tota l'ajuda possible ("no hi ha ni guanyadors ni vençuts", declarava Munar), i acceptava -com a coartada per al PSOE- les quotes en la construcció, el cert és que per a tothom s'evidenciava el nou triomf d'UM. Les renuncies del govern Balear eren molt greus ja que s'abandonava el combat per establir un model territorial propi. L'esquerra oficial feia cessió a Munar de la potestat de decidir les normatives urbanístiques amb el greuge -una vergonya, tot plegat- de deixar les Pitiüses sense possibilitat de control damunt el creixement urbanístic.

Com explicava a la perfecció bé Miquel Àngel March, el combatiu portaveu del GOB: "Lo realmente preocupante es que el Govern se haya desentendido de las otras islas, dejando especialmente a Eivissa en una situación de desprotección, sin reforma de las DOT y sin moratoria del Govern. Con su decisión el Govern renuncia a ordenar las otras islas y, sobre todo, lo más grave es que renuncie a reformar las DOT, que suponían una planificación que afectaba a todas las islas". Miquel Àngel March continuava, decebut davant aquesta nova claudicació de l'esquerra oficial: "El Pacte de Progrés se está revelando como un gobierno que practica una política de intenciones más que de realizaciones. Lo que escribieron al formar el programa del Pacte de Progrés era mucho mejor que lo que están haciendo y, en muchos aspectos, el Pacte ha sido una decepción". I acabava: "Si aparcan también la Ley del Suelo, sólo podremos ponerle un cero al Pacte en urbanismo".

Aquesta era la situació real descrita a la perfecció per Miquel Àngel March i el GOB. I és just en aquests instants de nova decepció per als sectors progressistes quan arriba el miracle de l'ecotaxa. Malgrat el decret quedi molt lluny de les propostes de Joan Buades plantejades de forma valenta en el llibre ¿A qué llamamos ecotasa? o del que suggereix el professor Moyá Bareche i que explica l'amic Joan Pericàs en el seu incisiu article "De lo que da de comer a muchos se trata" (la creació d'un Fons Mediambiental alimentat econòmicament des de diverses procedències i no solamente des de l'hostaleria), el cert és que la decissió del Tribunal Constitucional arribava en el moment just.

De com era esperat pel Govern del president Antich un miracle semblant és bona prova la urgent roda de premsa Mesquida-Antich-Alomar anunciant la propera aplicació de l'ecotaxa. La ferma promesa de començar a cobrar a partir del proper mes de març demostrava la necessitat urgentíssima que hi havia de poder oferir a l'electorat alguna una victòria concreta. L'alegria que palesaven els rostres de Mesquida, d'Antich i d'Alomar eren tot un espectacle. Després dels anys de sequera, de les mil i una humiliacions pactades i assumides davant Maria Antònia Munar, ara, a la fi!, es podia respirar una mica. L'horitzó del 2003 es perfilava un poc més nítid i esplendent. UM, satisfeta amb la seva nova victòria -la retirada de la moratòria del Govern Balear-, deixava que els progressistes lluïssin la nova joguina política (joguina, tot sigui dit, que pot representar la repetició del Pacte en el 2003, mirau si ha estat important aquest aixecament de suspensió per part del Tribunal Constitucional!).

Però el que més ens ha sorprès en aquests moments d'alegria generalitzada ha estat la crida a la "reflexió" feta per Joana Barceló, presidenta del Consell Insular de Menorca. Joana Barceló demana, aigualint una mica l'eufòria progressista: "un enteniment amb el sector d'hostaleria". Una "reflexió" mala d'entendre pels altres socis del Pacte menorquí ja que, mentre Esquerra de Menorca i el PSM que lidera el meu antic company de lluites clandestines en temps de l'OEC Bartomeu Febrer, consideren la possibilitat de l'aplicació de la llei com "una bona notícia" Joana Barceló exigeix "prudència".

Jaume Matas i Maria Antònia Munar pensen el mateix. Són abundoses les declaracions d'aquests dos polítics demanant que no s'apliqui l'ecotaxa (Matas) o que es "reflexioni" (Munar).

Es pot constatar com les idees expressades per les presidentes dels Consells Insulars de Menorca i de Mallorca coincideixen més amb nombroses declaracions i comunicats de les Associacions Hoteleres de Menorca i de Mallorca que no amb les opinions d'Esquerra de Menorca, l'organització de Mateu Morro o el Partit Socialista de Menorca. Joana Barceló, per exemple, dóna per certa aquella idea de "crisi turística" propagada per la patronal del sector i afirma que "Aunque no estamos en el peor momento de la historia del turismo [en contra de lo afirmado el día antes por la patronal] entiendo que la situación actual presenta más interrogantes de lo habitual" per acabar dient: "esta situación requiere que seamos más prudentes".

Declaracions ben idèntiques a les de Maria Antònia Munar en demanar al Govern Balear que "ara que té la potestat de decidir sobre l'aplicació de l'ecotaxa, reflexioni i sàpiga exactament en quin moment econòmic ens trobam". El ministre de Medi Ambient va una mica més enllà i exigeix senzillament la no aplicació de l'ecotaxa ja que "és més perjudicial que mai per a la nostra economia".

Aquestes estranyes coincidències en l'exigència de "prudència" per part de Joana Barceló (PSOE), de Maria Antònia Munar (UM) o de Jaume Matas (PP) ha enterbolit una mica aquests dies de "glòria" del president Antich. I entre els sectors progressistes que sempre havien valorat molt bé l'equip de la presidenta del Consell Insular de Menorca ha causat preocupació un tipus de declaracions que, ara mateix, sembla només serveixen per donar ales a determinats sectors de l'ASHOME (Associació Hotelera de Menorca), a Pere Cañellas, el president de la Federación Hotelera de Mallorca o al mateix PP. Pere Cañellas ja anunciat que el sector que ell representa no anirà a les reunions que vol fer Antich amb representants de la patronal.

La "batalla de l'ecotaxa", per tant, no ha fet més que començar.

Miquel López Crespí

(23-I-2002)

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS