Administrar

El Bloc divideix Esquerra Unida

pobler | 09 Novembre, 2006 07:03

Per Llorenç Buades (CGT).

Els dirigents d'Esquerra Unida són favorables tàcticament a una aliança electoral amb el PSM i ERC, sempre que els permeti conservar els seus espais institucionals, però el Bloc com a resultant ja no és acceptat d'igual manera. Hi ha gent liquidacionista d'Esquerra Unida que està per el Bloc amb totes les conseqüències, hi ha gent que vol un tipus de Bloc que permeti l'autonomia de cada formació dins el futur bloc, i també hi ha adversaris del Bloc que fins ara no donen senyals de vida en el camp mediàtic, però que hi són i no són pocs ni poques. (Llorenç Buades)

Sembla que la proposta de bloc bastit des de les cúpules ha ajudat a incrementar el camp de la gent crítica amb el bloc dins Esquerra Unida, que es veu exclosa de la possibilitat de decidir, i fins al punt que es ramenen els seients dels qui es pensava tenir-ho tot al seu favor. Hi ha cadires qüestionades dins Esquerra Unida per una bona part de la seva militància. (Llorenç Buades)

En resum, al dia de demà ens trobarem amb gent que no voldrà deixar de ser Esquerra Unida amb perfil propi, ni voldrà deixar de ser comunista amb perfil propi, i ens trobarem amb més formacions polítiques que les ara existents. (Llorenç Buades)

Tornem a parlar del Bloc.

Quan les cases es construeixen pel terrat s'ensorren.Mateu Morro (a l'esquerra) i Llorenç Buades (a la dreta).

La proposta d'un Bloc que supera la política d'aliances puntuals derivades de les eleccions (cas dels Progressistes) és només una proposta del PSM, o més aviat de la meitat del PSM que es va imposar a una Entesa que ni volia ni vol cap acord electoral amb Esquerra Unida, i encara menys un bloc.

Des d'una perspectiva d'esquerra dins el PSM em consta que hi ha gent que està prou contenta de desfer-se dels centristes d'Entesa, i que consideren un encert una definició més esquerrana del PSM. Però la cúpula del partit no ha definit en el sentit que volen les bases, la seva política d'aliances al Principat, i el suport a CIU, un partit de dreta, no deixa de ser una incoherència d'una direcció del PSM que vol jugar totes les cartes.

D'altra banda hi ha militants que consideren que la proposta de Bloc de Barceló és una proposta per a guanyar EU-Verds, en un moment de crisi d'aquesta formació política en el seu referent estatal.

El creixement electoral d'Iniciativa i els seus satèl·lits, Verds i Euia, fortaleix les idees d'articular formacions d'aquest tipus per tal de sortir de la crisi d'Izquierda Unida. Aquest fet tacticista que té per mirall Iniciativa no és acceptat però per una bona part dels militants de l'organització, molt esquarterada en blocs molt diferents.

En el cas de Mallorca, sembla que a Esquerra Unida tot va bé, i que tothom accepta de bon grau anar de la mà dels seus líders cap a la integració en un Bloc amb el PSM. La realitat però és molt diferent al que es pensa.

Per a la direcció del PSM la tàctica electoral de Bloc i la formulació política de Bloc amb la liquidació del PSM dins aquest per tal d'assolir ua nova majoria que tengui complements com Esquerra Unida, Alternativa i Verds, es fonamenta en la seva hegemonia. El PSM creu que la seva aposta els farà guanyar espais i sumar EU ,Verds i Alternativa al seu carro. Si és per implantació social i militat no van gaire errats.

Però això mateix és el que preocupa a bona part d'Esquerra Unida.

Els dirigents d'Esquerra Unida són favorables tàcticament a una aliança electoral amb el PSM i ERC, sempre que els permeti conservar els seus espais institucionals, però el Bloc com a resultant ja no és acceptat d'igual manera. Hi ha gent liquidacionista d'Esquerra Unida que està per el Bloc amb totes les conseqüències, hi ha gent que vol un tipus de Bloc que permeti l'autonomia de cada formació dins el futur bloc, i també hi ha adversaris del Bloc que fins ara no donen senyals de vida en el camp mediàtic, però que hi són i no són pocs ni poques.

De tothom és conegut que serà difícil que els militants d'Esquerra Unida que no són de parla catalana es puguin sentir identificats amb el projecte de Bloc. Però seria també un error creure que aquest camp és residual i afecta a la gent de parla només castellana, perquè té altres variants: la gent que no és en absolut nacionalista,i especialment la gent que no vol renunciar a ser militant comunista, o que no creu al PSM prou d'esquerra per fets com el del suport a CIU. Sembla que la proposta de bloc bastit des de les cúpules ha ajudat a incrementar el camp de la gent crítica amb el bloc dins Esquerra Unida, que es veu exclosa de la possibilitat de decidir, i fins al punt que es ramenen els seients dels qui es pensava tenir-ho tot al seu favor. Hi ha cadires qüestionades dins Esquerra Unida per una bona part de la seva militància.

De tot això es conclou que la formació del Bloc, tal com s'ha configurat des dels sanedrins, no provoca més que esquerdes, i les esquerdes sorgeixen de la manca de formulació d'un projecte democràtic i participatiu des de les bases.

En resum, al dia de demà ens trobarem amb gent que no voldrà deixar de ser Esquerra Unida amb perfil propi, ni voldrà deixar de ser comunista amb perfil propi, i ens trobarem amb més formacions polítiques que les ara existents.

Per posar un exemple: aquells partits que s'exclouen en les candidatures als municipis no fan més que sembrar la llavor de l'atomització i de la negació d'un projecte comú en el futur.

Possiblement amb el temps hi haurà un bloc a partir de retalls de partits, però aquest fet no llevarà del mapa ni la marca Esquerra Unida, ni als comunistes, ni a la seva projecció futura, perquè hi ha gent d'Esquerra Unida que no comparteix el projecte de bloc i vol mantenir els espais propis, perquè saben que en el futur bloc la seva veu tedrtà molt poc pes.

Així són les coses: quan les cases es construeixen pel terrat s'ensorren.

Web Ixent

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS