Administrar

Cecili Buele i les novetats editorials de les Illes: Joc d´escacs (Llibres del Segle)

pobler | 03 Febrer, 2018 10:53 | facebook.com

Alguns dels meus lectors - Reflexions


Amb un títol tan encertat com «Joc d'escacs», el llibre va situant cadascuna de les peces al lloc que els correspon. N'hi assenyala clarament la funció. N'hi descriu minuciosament la tasca, que s'encamina pausadament però indeturable cap a l'assoliment de l'objectiu final. (cecili Buele)


Cecili Buele Ramis, exconseller de Cultura del Consell Insular de Mallorca ha escrit: A mesura que m'endins en la lectura de «Joc d'escacs», llibre que l'any 2018 publica l'escriptor pobler Miquel López Crespí, m'adon que allò que s'hi reflecteix -fent al·lusió explícita i directa a gairebé quaranta anys enrere- serveix la mar de bé per explicar certs aspectes d'allò que s'està vivint suara mateix, a l'àmbit polític d'un estat europeu com l'espanyol, constituït en monarquia borbònica:

Què s'hi entén per democràcia? Què s'hi pretén, quan es parla de recórrer a les vies democràtiques? Fins a quin punt s'hi comparteixen valoracions democràtiques idèntiques? Fins on s'arriba en el respecte per valoracions democràtiques distintes? Per què el substantiu «democràcia» roman absent del text constitucional, i només hi figuren alguns pocs «qualificatius democràtics»? On poden arribar a portar les reformes que se n'hi puguin arribar a fer? No s'hi esdevé més que imprescindible la ruptura? Fins a quin punt s'hi respecten plantejaments, propostes i iniciatives de caire republicà?...

Amb un títol tan encertat com «Joc d'escacs», el llibre va situant cadascuna de les peces al lloc que els correspon. N'hi assenyala clarament la funció. N'hi descriu minuciosament la tasca, que s'encamina pausadament però indeturable cap a l'assoliment de l'objectiu final.

El fil conductor de la lectura que en faig, duu per viaranys encisadors de records vius que sacsegen l'ànim de l'autor, escriptor autodidacte, militant perenne antifeixista, lluitador infatigable per la república i el socialisme tot al llarg de la seva vida quasi setantina.

Barreja de fets viscuts i patits en carn pròpia, en companyia d'altra gent -que al llibre sol portar noms ficticis, en alguns casos fàcilment destriables-, se serveix d'aquells elements repressors que, un dia i un altre, incidiren en la seva pròpia vida. Pretén fer sorgir, d'una banda, les arrels profundes que sostenen aquest arbre esponerós que constitueix la veritable lluita democràtica, personal i col·lectiva; i, de l'altra, la crítica ferotge al comportament d'aquelles formacions polítiques, que s'autoqualifiquen d'esquerres i esdevenen peces clau en la reforma del franquisme, la reimplantació de la monarquia i el rebuig de la república.


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS