Administrar

Mallorca, el paradís perdut (XXI) - Enamorats de la llum de Mallorca

pobler | 18 Maig, 2016 13:37 | facebook.com

Mallorca, el paradís perdut (XXI) - Enamorats de la llum de Mallorca -


Molts artistes famosos, personatges d'arreu del món han quedat captivats per la llum i la bellesa d'aquesta terra. Podríem parlar dels pintors Llorenç Cerdà, Santiago Rusiñol, Tito Cittadini, Dionís Bennàssar o del mallorquí Antoni Gelabert, per citar tan sols un parell de noms significatius. Entre els viatgers que deixaren escrits els seus records sobre Mallorca hi ha Josep Antoni de Cabanyes i Ballester, que escrigué Notas i observaciones hechas en mi viaje i permanencia en Mallorca1; el francès Gaston Vuillier amb l'obra Les illes oblidades. Viatge a les Balears2; Joan Cortada, autor d'un Viaje a la isla de Mallorca en el estío de 18453 i, també, les famoses Cartes des de Mallorca4 del viatger anglès Charles W. Wood, entre molts d'altres llibres. I, evidentment, no oblidem la ingent obra del l'arxiduc, els imprescindibles volums de Die Balearen. (Miquel López Crespí)


Molts artistes famosos, personatges d'arreu del món han quedat captivats per la llum i la bellesa d'aquesta terra. Podríem parlar dels pintors Llorenç Cerdà, Santiago Rusiñol, Tito Cittadini, Dionís Bennàssar o del mallorquí Antoni Gelabert, per citar tan sols un parell de noms significatius. Entre els viatgers que deixaren escrits els seus records sobre Mallorca hi ha Josep Antoni de Cabanyes i Ballester, que escrigué Notas i observaciones hechas en mi viaje i permanencia en Mallorca1; el francès Gaston Vuillier amb l'obra Les illes oblidades. Viatge a les Balears2; Joan Cortada, autor d'un Viaje a la isla de Mallorca en el estío de 18453 i, també, les famoses Cartes des de Mallorca4 del viatger anglès Charles W. Wood, entre molts d'altres llibres. I, evidentment, no oblidem la ingent obra del l'arxiduc, els imprescindibles volums de Die Balearen.

Entre els poetes... qui no coneix els elogis fets per Rubén Darío a Valldemossa, els nostres oliverars muntanyencs, la Cartoixa? Josep Carner, impressionat per la força d'aquesta claror esclatant, pel poder evocador dels nostres monuments banyats sempre per aquest etern sol mediterrani, escriví nombrosos poemes sobre Mallorca dels quals destacaríem "Des de les teulades de la Seu de Mallorca" i "Retorn a Mallorca". Jorge Luis Borges escrigué "Catedral", Vicent Andrés Estellés "Les Illes". Però en copsar tota la intensitat de la nostra claror en la fotografia que Bartomeu Payeras titula "Lluita dels núvols amb el Sol" hom no pot deixar de pensar ni en la música ni en els escrits de dues persones, Frédéric Chopin i George Sand, que estimaren la bellesa de Mallorca alhora que patiren les contradiccions d'una societat feudal tancada en vells costums i tradicions que no entenien les esbojarrades ànsies de perfecció i llibertat d'ambdós artistes.

George Sand i Frédéric Chopin només estigueren a Mallorca des de l'octubre de 1838 fins al febrer de 1839 i, malgrat no trobar-se a gust amb el tracte i costums dels mallorquins d'aquella època, sí que van saber captar l'excel·lència del paisatge i la llum mallorquina. George Sand, en Un hivern a Mallorca, diu de la nostra illa: "És la verda Helvècia, sota el cel de Calàbria, amb la solemnitat, el silenci i la màgia d'Orient"5. Més avall, contemplant un paisatge lluminós de Valldemossa, relata: "Era la primera vegada que veia unes ribes fèrtils, cobertes d'arbres i verdes fins a la primera onada, sense espadats pàl·lids, sense sorrals deserts i sense platja llotosa. A tot arreu on havia vist les costes de França, fins i tot a les altures de Portvendres, on finalment se m'havia mostrat amb la seva bellesa, el mar m'havia semblat sempre brut o d'aparença desagradable!... A Mallorca, per fi, vaig veure'l com l'havia somniat, límpid i blau com el cel, suaument ondulat com una plana de safir..."6 I més endavant, l'escriptora francesa, parlant de les impressions que li produïren els nostres paisatges, afegeix: "Mai no m'ha colpit tant l'espectacle de la naturalesa [com a Mallorca] i no recordo que m'hagi colpit amb tanta intensitat més de tres o quatre vegades... Tot d'una davant i damunt meu ja només vaig veure el mar blavíssim... Mai no havia vist res de semblant al que presentia aleshores i la imaginació se m'havia desfermat"7.

Mai en tan poques paraules havien descrit tan bé Mallorca, la seva llum, els mil suggeriments que obre el nostre paisatge a la imaginació de les persones.


1 Josep Antoni de Cabanyes i Ballester. Notas i observaciones hechas en mi viaje i permanencia en Mallorca. Barcelona: Editorial Pòrtic, 1970.

2 Gaston Vuillier. Les illes oblidades. Viatge a les Balears. Palma (Mallorca): Editorial Moll, 1990.

3 Juan Cortada. Viaje a la isla de Mallorca en el estío de 1845. Palma (Mallorca): Ediciones R.O.D.A., 1947.

4 Charles W. Wood. Cartas desde Mallorca. Palma (Mallorca): Ediciones de Ayer, 1968.

5 Gaspar Valero i Martí. La llarga ruta de l'excursionisme mallorquí. Volum I. El Gall Editor i GEM, 2001. Pag. 90.

6 Gaspar Valero i Martí. La llarga ruta de l'excursionisme mallorquí. Volum I. El Gall Editor i GEM, 2001. Pag. 91.

7 Gaspar Valero i Martí. La llarga ruta de l'excursionisme mallorquí. Volum I. El Gall Editor i GEM, 2001. Pags. 90-91.


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS