Administrar

Mallorca: el paradís perdut - Cavall Bernat

pobler | 29 Abril, 2016 11:27 | facebook.com

Mallorca: el paradís perdut - Cavall Bernat -


Del fons de les aigües de Cala Sant Vicenç, prop de Cala Clara, els arqueòlegs submarins han descobert les restes d'un navili grec del segle VI. aC. Des de quan eren coneguts aquests indrets pels navegants procedents de la Grècia clàssica, de la Roma republicana o imperial? En la geografia de Ptolemeu ja trobam acurades descripcions que ens mostren els amplis coneixements que els antics tenien de la nostra terra. Diu Ptolemeu: "A la mar Baleàrica les illes Pitiüses són dues, la més petita de les quals és anomenada Ofiusa, la més gran Ebusus, on hi ha una ciutat amb el mateix nom; i les illes Baleàrides són dues, en grec Gimnèsies, la més gran de les quals té dues ciutats. Palma, Pol·lèntia. A la més petita, hi ha aquestes ciutats, Iamma, Mago"1. (Miquel López Crespí)


Del fons de les aigües de Cala Sant Vicenç, prop de Cala Clara, els arqueòlegs submarins han descobert les restes d'un navili grec del segle VI. aC. Des de quan eren coneguts aquests indrets pels navegants procedents de la Grècia clàssica, de la Roma republicana o imperial? En la geografia de Ptolemeu ja trobam acurades descripcions que ens mostren els amplis coneixements que els antics tenien de la nostra terra. Diu Ptolemeu: "A la mar Baleàrica les illes Pitiüses són dues, la més petita de les quals és anomenada Ofiusa, la més gran Ebusus, on hi ha una ciutat amb el mateix nom; i les illes Baleàrides són dues, en grec Gimnèsies, la més gran de les quals té dues ciutats. Palma, Pol·lèntia. A la més petita, hi ha aquestes ciutats, Iamma, Mago"1.

No ens ha d'estranyar gaire que a Cala Sant Vicenç, a l'espai que domina la mole impressionant del Cavall Bernat, s'hi hagin trobat restes de navilis venguts dels indrets on regnaven Atena i Zeus, ja que després de la calma més serena, sobtadament, pot esdevenir-se el temporal més ferest.

Ho escrigué Homer a la Ilíada: "Els vents s'elevaren amb renou immens i escamparen els núvols; passaren per sobre de la mar, i les ones creixien amb l'impuls de la sorollosa bufada"2.

Miquel Costa i Llobera, des del classicisme dels seus versos, ha lloat la ribera de Tramuntana, els més secrets amagatalls de la costa brava de Mallorca. Precisament en el poema titulat "Costa brava de Mallorca" l'autor de "Lo Pi de Formentor" ha cantat l'horda de Titans, els gegantins penya-segats, les muntanyes de la serra que romanen petrificades en tràgica actitud sobre la mar... Com si cantàs la potència majestuosa del Cavall Bernat, Costa escriu:


Oh grandesa! Fulminats, més impassibles,

a la calma o la tormenta indiferents,

així reben l'avalot d'ones horribles

com carícies de sirenes indolents.3


En el llibre Somnis d'estiu ran de mar, l'arxiduc Lluís Salvador havia escrit, corprès per la bellesa d'aquestes roques, aquestes sentides paraules:

"Com més un mira ses roques més fantástiques apareixen. Son com es niguls en els quals realment se veu lo que un hei vol veurer. Així es que es que se presten a tota especie de creacions de s'imaginació. Contribueixen a n'això particularment els efectes de llum y a causa d'ells una roca informe pren formes fixes que llevors a un li semble veurer sempre.

'Poch a poch y per s'acció de sa llum, se veu sorgir sa coneguda figura, y després paulatinament desapareix quant tot queda dins s'ombra. Llevores produeix un altre efecte, y lo que a la claror des sol resplandia com una figura, es dins s'ombra es fonament o una part d'una altra que novament se forma.

'En general es róssech de sa llum demunt ses puntes de ses roques y sa gradual desaparició d'aquesta produeix efectes tan fantasmagórichs qu'un no se assacía de mirarlos"4.

Costa ha cantat la calma i, també, el poder del "monstre furiós" a "Temporal", una mar que xucla l'aigua de les fondàries marines i la llança contra les roques, contra tot el que troba enmig d'una feresta escuma bullidora.


La mar creixent s'avalota,

la negror que l'encapota

claps de sol fan llambrejar;

i corrent a la ribera,

entre espessa polseguera

encrespen la cabellera

los blancs cavalls de la mar.5


És la mateixa mar que enfonsà el navili grec de Cala Sant Vicenç. Els comerciants grecs que venien a oferir exòtiques mercaderies, productes de vidre, joies d'alt valor i bellesa perfecta, vaixella negra cuita a Atenes o Esparta, estatuetes de Zeus i Hera, Ares i Afrodita, Posidó i Atena als antics moradors d'aquestes contrades, els valents foners que saberen lluitar contra aquells que els volien dominar. En un vell tractat llegesc aquestes paraules d'Estrabó: "S'exercitaven des d'infants amb les fones de manera que de cap altra forma donaven pa de forment als nins si no l'havien tocat amb la fona. Per això Metel, en acostar-se a les illes, va estendre cobertors de pells per damunt la coberta dels vaixells, com a protecció de les pedrades"6. Qui ho diria, contemplant l'encalmada mar d'argent d'aquesta fotografia que la ventada transfigura la ribera i res no poden els déus antics contra les ones que es deleixen engolint qui hagi gosat apropar-se a les nostres costes.


1 Coloma Blanes i Blanes, Joana Bonet i Rosselló, Alexandre Font i Jaume, Aina M. Rosselló i Callejas. Les illes a les fonts clàssiques. Palma (Mallorca): Miquel Font Editor, 1990. Pàgs. 21-22.

2 Mediterrània: el paisatge d'Homer. Edició de Carlos Garrido. Palma (Mallorca): J. J. Olañeta, editor, 1999.

3 Miquel Costa i Lobera. Poesia completa. Pollença (Mallorca): El Gall Editor, 2004. Pàg. 487.

4 Arxiduc Lluís Salvador. Somnis d'estiu ran de mar. Palma (Mallorca): R. I J.J. de Olañeta, Editors, 1994. Pàgs. 42-43.

5 Miquel Costa i Llobera. Poesia completa. Pollença (Mallorca): El Gall Editor, 2004. Pàg. 85.

6 Coloma Blanes i Blanes, Joana Bonet i Rosselló, Alexandre Font i Jaume, Aina M. Rosselló i Callejas. Les illes a les fonts clàssiques. Palma (Mallorca): Miquel Font Editor, 1990. Pàg. 35.


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS