Administrar

Mallorca: el paradís perdut (XIV) - Aigües transparents i cristal·lines de Cala Figuera (Formentor)

pobler | 17 Febrer, 2016 10:19 | facebook.com

Mallorca: el paradís perdut (XIV) - Aigües transparents i cristal·lines de Cala Figuera (Formentor)


El mar suporta, ho veiem cada dia, vessaments tòxics i abocaments incontrolats de residus de tota mena, aguanta pacient i moribund, i es dessagna lentament. Davant aquesta salvatge agressió contra el que més estimam, ens demanam qui és l'home, què cerquen determinats grups especulatius per a prostituir de manera irresponsable el patrimoni de tota la humanitat. Per què uns quants individus sense escrúpols, mancats d'ètica i d'estimació per la terra que els va alletar, volen fer malbé el que servaren per a nosaltres les generacions que ens precediren? (Miquel López Crespí)


Què puc dir de la dansa de les danses, la dansa solemne i absoluta: la dansa de la mar? Tants i tants poetes han cantat aquests espais de bellesa única, indrets que han inspirat les obres pictòriques i literàries de multitud d’artistes nascut aquí o venguts de fora Mallorca? De cop i volta em vénen al cap els versos de Costa i Llobera dedicats a Cala Gentil:


Un aquí hi troba la llum més clara,

les colors vàries de to més viu;

pura delícia de tot s'hi empara,

i sol o lluna mostrant la cara,

tot hi somriu...

Oh de mos càntics inefable niu!1


En el poema "Joc amorós" de Blai Bonet hi ha tot un món de paraules, l'herència de Roma i de Ramon Llull, deixant constància històrica de sentiments molt íntims. Escriu Blai Bonet, immortalitzant aquesta immensitat del verd maragda, el lila poètic que ompl la nostra imaginació:


El mar canta, lila, lila.

Malves verdes, les penyes escoltant.

-Què me dius, mar lila, lila,

que em perdonis si som muda pel teu cant,

que les penyes som creades per mirar-te

i sofrir, amorosides, tot palpar...

Corre envant, mar, lila, lila,

corre enrera, lilejant...

I et diré, mar lila, lila, que si passes

tan sovint per ma gorja tos rulls blaus,

que de cap em tiraré dins els teus braços,

i la penya no hi serà,

que la penya serà lila,

lila, lila, com la mar....2


El mar és l'element que més bé exterioritza els seus sentiments: calma i tranquil·litat com un mirall en l'albada clara, serena amb ones amables i amigues en temps de bonança, enfurida i agressiva, invasora, en el temporal majestuós. La dansa de les ones pot tenir moviments suaus i suggestius com una sensual ballarina o moviments de follia gegantina com muntanyes d'aigua en convulsió.

En el mar hi ha l'origen de la vida de totes les criatures i de l'home. Sense aigua no és possible la vida.

La talassocràcia ha estat sempre font d'ambició. El domini del mar significa la consolidació del poder en terra ferma.

Els mars i els oceans són la mare d'éssers fantàstics, d'una varietat extraordinària. Des d'éssers microscòpics fins a bèsties formidables, tota una orgia de colors i de moviment. Però sembla que l'home ha perdut el seny: per obtenir uns guanys econòmics immediats, profana les fonts més inviolables de la vida, i ha convertit el mar en una claveguera. Si no actuam de forma decidida contra l'agressió que s'exerceix contínuament contra la nostra terra... com podrem preservar la bellesa reflectida en aquestes fotografies?

El mar suporta, ho veiem cada dia, vessaments tòxics i abocaments incontrolats de residus de tota mena, aguanta pacient i moribund, i es dessagna lentament. Davant aquesta salvatge agressió contra el que més estimam, ens demanam qui és l'home, què cerquen determinats grups especulatius per a prostituir de manera irresponsable el patrimoni de tota la humanitat. Per què uns quants individus sense escrúpols, mancats d'ètica i d'estimació per la terra que els va alletar, volen fer malbé el que servaren per a nosaltres les generacions que ens precediren?


1 Miquel Costa i Llobera. Poesia completa. Pollença (Mallorca): El Gall Editor, 2004. Pàg. 537.

2 Blai Bonet. Entre el coral i l'espiga. Palma (Mallorca): Editorial Moll, 1952. Pàg. 47.


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS